7 Ειδικές Κατασκευές Επίπλων για Μικρούς Χώρους

Πολύ συχνά η πετυχημένη και λειτουργική διαμόρφωση ενός χώρου, σε ό,τι αφορά την επίπλωση και τρόπους με τους οποίους θα εξοικονομηθεί πολύτιμος χώρος, απαιτεί την χρήση ειδικών κατασκευών στις ακριβείς διαστάσεις και σχεδιασμό του συγκεκριμένου σημείου.
Οι επιλογές αυτές κάποιες φορές είναι λογικό να έχουν μεγαλύτερο κόστος, όμως το αποτέλεσμά τους είναι η πλήρης αξιοποίηση των διαθέσιμων τετραγωνικών του σπιτιού με τρόπο που κανένα έτοιμο έπιπλο δεν θα μπορούσε να σας προσφέρει.
Για κάθε τέτοιου τύπου κατασκευή αποτανθείτε σε καταστήματα ξυλουργικών εργασιών, δείξτε κάποιες φωτογραφίες από αυτό που θέλετε να φτιάξετε και πάρτε προσφορές. Σε γενικές γραμμές και εκτός αν ενδιαφέρεστε για ιδιαίτερα ακριβές ποιότητες ξύλου (δρυς, μασίφ ξυλεία κλπ) το κόστος των επίπλων-λύσεων αυτής της μορφής, αναλογικά με το αποτέλεσμα και την λειτουργικότητά τους, δεν είναι τόσο μεγάλο όσο αρχικά νομίζουμε. 

1. Τραπεζάκια σαλονιού με ...κρυμμένα σκαμπώ
Ο τρόπος για να εξασφαλίσετε 4 επιπλέον καθίσματα, για τις φορές που σας είναι απαραίτητα σε ένα μικρό καθιστικό, χωρίς αυτά να καταλαμβάνουν καθόλου επιπλέον χώρο.  
Τραπέζια αυτής της μορφής μπορούν να δημιουργηθούν από κάθε τύπου ξυλείας και σε όποια διάσταση θέλετε. Επιλέξτε αρχικά τα σκαμπώ που θέλετε να χρησιμοποιήσετε ώστε "πάνω" στις δικές τους διαστάσεις να δημιουργηθεί το τραπέζι. 


2. Ντουλάπια σιδερώστρας
Η ιδανική λύση για την ...ιστορία "σιδερώστρα" ακόμη και σε όχι μικρά σπίτια. Επιλέξτε ένα βολικό σημείο και ζητείστε από έναν ξυλουργό να δημιουργήσει ένα στενό ντουλάπι στο οποίο η σιδερώστρα θα προσαρμοστεί και θα μπορεί να ανοίγει και να κλείνει. 
Η εξωτερική όψη ενός τέτοιου ντουλαπιού είναι θέμα επιλογής μπορεί να έχει απλό πορτάκι, επένδυση καθρέφτη κλπ. ενώ μπορεί να ενσωματωθεί και σε μια μεγαλύτερη σύνθεση ραφιών-ντουλαπιών γενικής χρήσης. 


3. Ράφια-Βιβλιοθήκες περιμετρικά σε πόρτες-παράθυρα
Ένας συνήθως άχρηστος χώρος που με την σωστή διαμόρφωση μπορεί τελικά να χωρέσει όσα μια κανονική ραφιέρα-βιβλιοθήκη. 
Κατασκευές αυτής της μορφής μπορούν να χρησιμοποιηθούν γύρω από εσωτερικές πόρτες ή και παράθυρα με μικρό κενό τοίχο από την μία τους πλευρά και αφ΄ενός να αλλάξουν εντελώς την αισθητική του σημείου  αφ΄ετέρου να σας εξασφαλίσουν πολύτιμους αποθηκευτικούς χώρους. 


4. Τραπέζια-Πάγκοι που μετατρέπονται σε ...ντουλάπι
Εξαιρετικά πρακτική ιδέα για χρήση ειδικά σαν σαν γραφείο - πάγκο εργασίας, που όμως δεν θέλετε να δεσμεύει μόνιμα χώρο.
Το σταθερό μέρος της κατασκευής στον τοίχο διαμορφώνεται σε απλή στενή ραφιέρα για όποιου είδους αντικείμενα θέλετε, το δε τραπέζι αποτελούμενο από δύο συνδεδεμένα μεταξύ τους κομμάτια με μεντεσέδες κλείνει "μέσα" στο ντουλάπι όταν δεν το χρησιμοποιείτε. 

Για το κάθετο μέρος του τραπεζιού που κλειστό αποτελεί το πορτάκι του ντουλαπιού μπορείτε να επιλέξετε όποια όψη σας αρέσει πχ απλό ξύλο, βάψιμο με διαφορετικό χρώμα, διακόσμηση με φωτογραφίες, χαρτί, ύφασμα, χρώμα μαυροπίνακα κλπ. 


5. Όλο το πάτωμα μια ...ντουλάπα 

Πολύ ιδιαίτερη ειδική κατασκευή - διαμόρφωση δαπέδου με τρόπο που όμως λειτουργικά έχει το ίδιο αποτέλεσμα με το να προσθέτατε στο δωμάτιο ...πολλές μεγάλες ντουλάπες.
Μπορεί να δημιουργηθεί σε υπνοδωμάτια αλλά και σε κάθε άλλο χώρο, με την κατασκευή ενός υπερυψωμένου ξύλινου τμήματος που το κενό του εσωτερικά διαμορφώνεται με ντουλάπια - συρτάρια. 


Το υπερυψωμένο επίπεδο μπορεί να δημιουργηθεί ακόμη και από ακατέργαστο γερό ξύλο και στην συνέχεια να βαφτεί με βερνίκι, χρώμα ή να επενδυθεί με πάτωμα laminate, ενώ ανάλογα με το μέγεθος τους στο εσωτερικό θα αποθηκεύσετε από παπλώματα, κουβέρτες, χαλιά, μαξιλάρια, ρούχα-παπούτσια εκτός σεζόν μέχρι ...ό,τι δεν χωράει πουθενά αλλού. :)


6. Ντουλάπες κάτω από την σκάλα 

Ο χώρος μιας εσωτερικής σκάλας, που είναι ιδιαίτερα μεγάλος, μπορεί να αξιοποιηθεί λειτουργικά με την τοποθέτηση ντουλαπιών τόσο στο κάτω μέρος όσο ακόμη και σε εκείνο των σκαλοπατιών. 
Ανάλογα με το σημείο που βρίσκετε η σκάλα και τις ανάγκες σας σε αποθηκευτικούς χώρους μπορείτε να επιλέξετε κανονικά ντουλάπια με κλειστές πόρτες ή ανοιχτά ράφια, ενώ μια αντίστοιχου τύπου διαμόρφωση με μεταλλικά ντουλάπια (λαμαρίνα) μπορεί να γίνει και σε μικρές ή μεγαλύτερες εξωτερικές σκάλες που διαθέτουν κενό στο εσωτερικό τους για να δημιουργήσετε ένα σημείο αποθήκευσης ειδών  κήπου, καυσόξυλων κλπ. 


7. Γραφείο με ενσωματωμένο έπιπλο τουαλέτα-καθρέφτη

Πολύ πρακτικός τρόπος για μικρές κρεβατοκάμαρες, με τον οποίο θα συνδυάσετε επιφάνεια γραφείου με έπιπλο τουαλέτας - μακιγιάζ και καθρέφτη που απλώς βρίσκονται στο ...εσωτερικό του γραφείου. 
Ο συγκεκριμένος τρόπος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και σε απλά γραφεία που στο εσωτερικό "μυστικό" ντουλάπι τους θα τοποθετούνται χαρτιά, είδη γραφείου κλπ. όπως και σε πάγκους εργασίας για να αποθηκεύσετε στο εσωτερικό κάθε είδους εργαλείο-υλικό για κατασκευές. 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: