Φοιτητικό Σπίτι - Δωμάτιο


Συχνά μπορεί να είναι και ένα μόνο δωμάτιο άλλοτε ένα μικρό σπίτι που για μερικά χρόνια θα φιλοξενήσει τους νεαρούς ενοίκους του και όπως ακριβώς τα πάντα σ΄αυτές τις ηλικίες έτσι και οι χώροι δικαιούνται να είναι διαμορφωμένοι πιο ...χαλαρά ...ξένοιαστα, χωρίς ασφυκτικά "πρέπει" και "κανόνες" :) 


Tα φοιτητικά - νεανικά σπίτια είναι οι κατ΄εξοχήν χώροι όπου οι "αυτοσχέδιες" DIY κατασκευές μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν κύρια στοιχεία τόσο διακοσμητικά όσο και σε ό,τι αφορά επίπλωση-χρηστικά αντικείμενα και όχι μόνον για λόγους οικονομίας αλλά και επειδή πραγματικά πχ τα έπιπλα από παλέτες ή ξύλινα κιβώτια, όλες οι κατασκευές από απλές σανίδες, το "ντύσιμο" των τοίχων με κάθε είδους χειροποίητες "ιδιόμορφες" κατασκευές κλπ. πουθενά δεν ταιριάζουν περισσότερο απ΄όσο στην κατά βάση ...μποέμικη διάθεση που αποπνέουν τα ...φοιτητόσπιτα.  

Όπως συμβαίνει σε κάθε χώρο οι παρεμβάσεις σας θα περιοριστούν κατ΄αρχήν από το αν πρόκειται για ένα ιδιόκτητο ή ενοικιαζόμενο σπίτι αφού είναι προφανές πως στο δικό σας ακόμη κι αν είναι μια γκαρσονιέρα έχετε την άνεση για μετατροπές που δεν σας "επιτρέπονται" ή δεν αξίζουν τον κόπο και το κόστος τους σε ένα ενοικιαζόμενο και που έχουν να κάνουν με την βασική διαρρύθμιση του σπιτιού, κάποια επιπλέον χωρίσματα για να εξοικονομηθεί χώρος κλπ. 

Ακόμη όμως και  ένα ενοικιαζόμενο σπίτι που θα το επιλέξετε για το αποκλειστικό βασικό προσόν το ...χαμηλό ενοίκιο ενώ καθόλου δεν θα σας ενθουσιάζουν ούτε τα χρώματα-υλικά, οι παλιές πόρτες, ντουλάπια κλπ ούτε η γενική αισθητική του, μπορείτε πραγματικά με προσωπική δουλειά και μικρό κόστος να το "μεταμορφώσετε" και να το φέρετε τόσο διακοσμητικά όσο και λειτουργικά εντελώς στα ...μέτρα των νέων του ενοίκων με βασικά ...εργαλεία σας τρία βασικά στοιχεία: χρώμα, ξύλο, ύφασμα. 
Οι αποχρώσεις των τοίχων και ο τρόπος που αυτοί θα "γεμίσουν" είναι το μισό της εικόνας ενός χώρου. 
Αναζητείστε ιδέες για συνδυασμούς χρωμάτων, τολμήστε "εκκεντρικές" μείξεις και διακοσμήσεις, φροντίζοντας απλώς να μην "παραφορτώσετε" με έντονους -σκούρους χρωματισμούς και σκούρα έπιπλα δωμάτια και χώρους μικρών διαστάσεων.

Στα καταστήματα επίπλων και πολυκαταστήματα ειδών σπιτιού, αμέσως με το τέλος του καλοκαιριού, ξεκινούν οι προσφορές σε φοιτητικά "πακέτα". Συνήθως περιλαμβάνουν κρεβάτι, γραφείο, τραπέζι, καρέκλες. Κατ΄αρχήν κάντε μια έρευνα αγοράς αν όντως πρόκειται για ...προσφορά και βεβαιωθείτε ότι δεν θα βρείτε τις ίδιες ακριβώς ποιότητες και καλύτερες τελικά τιμές αγοράζοντας μεμονωμένα παρόμοια απλά έπιπλα, αλλά πριν αποφασίσετε εξετάστε και όλες τις DIY λύσεις, ποια δηλαδή έπιπλα που ήδη διαθέτετε μπορούν να μετατραπούν σε "καινούργια" και εντελώς διαφορετικής μορφής ή ποια θα μπορούσαν να κατασκευαστούν πχ από παλέτες που θα προμηθευτείτε με μηδενικό ή ελάχιστο κόστος. 
Τα πουφ, μεγάλα επιδαπέδια μαξιλάρια ή και καθίσματα τύπου σκαμπώ  είναι επίσης στοιχεία και πολύ πιο ταιριαστά σε ένα νεανικό χώρο και πολύ οικονομικότερα από τους συμβατικούς καναπέδες. 

Σε όλα τα επιμέρους στοιχεία αναζητείστε ...χειροποίητες λύσεις όπως π.χ μοντέρνα φωτιστικά κατασκευασμένα από "σκουπίδια" όπως κονσερβοκούτια, γυάλινα βάζα, χαρτόνι κλπ., στους τοίχους κρεμάστε κυρίως ...φαντασία με την μορφή ενός ιδιαίτερου πίνακα ανακοινώσεων, διακοσμήσεις με χαρτί ή χρώμα μαυροπίνακα, φωτογραφίες και αφίσες αλλά σε ιδιαίτερους σχηματισμούς - τρόπους και κάθε τύπου διακοσμητικές "συνταγές" έξω από τα συνηθισμένα και τα οποία τελικά μαζί με τα τελείως αναγκαία έπιπλα θα δημιουργήσουν ένα σύνολο και λειτουργικό αλλά και πραγματικά όμορφο και ...νεανικό όπως ακριβώς ταιριάζει στους ιδιοκτήτες του.
Τέλος ...επενδύστε στα υφάσματα. Τόσο στον χώρο της κρεβατοκάμαρας όσο και σε εκείνο του καθιστικού τα υφασμάτινα στοιχεία που θα χρησιμοποιήσετε μπορούν πραγματικά να αλλάξουν εντελώς την όψη του χώρου είτε πρόκειται για σεντόνια, παπλώματα, κουρτίνες κλπ αλλά και διακοσμητικά μαξιλάρια, ριχτάρια χαλιά που θα βρείτε στην αγορά σε μεγάλη ποικιλία μοντέρνων σχεδίων, απόλυτα ταιριαστών με ένα φοιτητικό - νεανικό σπίτι. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
pinterest.com/soulouposeto