ΟΔΗΓΟΣ για Διακοπές σε Camping


Ακολουθήστε τα κελεύσματα των ...καιρών που μας θέλουν μακριά από τους ...καναπέδες μας, που απαιτούν να μάθουμε να ζούμε με τα πραγματικά απαραίτητα κι όχι όσα περιττά έχουμε βαφτίσει "ανάγκες" μας. Που επιβάλλουν να επαναπροσδιορίσουμε και την  αληθινή "ποιότητα" και την αληθινή "ζωή" και να τις συνδυάσουμε πολύ διαφορετικά απ΄ότι μέχρι τώρα συνηθίσαμε, κάνοντας ο καθένας ξεχωριστά κι όλοι μαζί την ζωή μας αληθινά ποιοτική. 


Οι λίγες ή περισσότερες ημέρες των καλοκαιρινών διακοπών εν μέσω ...κρίσεων, αλλαγών και πάσης φύσεως ...τρικυμιών, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία και το camping η ιδανική  ...πρακτική εξάσκηση σ΄αυτή την γενικότερη φιλοσοφία. 

Επειδή λοιπόν οι 10-15 ημέρες στο χλιδάτο hotel, οι 2 εβδομάδες στο ενοικιαζόμενο πλάι στο κύμα που για να το αντικρίσετε θα πρέπει να πληρώσετε μισό μισθό σας σε ακτοπλοϊκά ή αεροπορικά εισιτήρια και όλες οι παρόμοιες λύσεις για τις καλοκαιρινές διακοπές, αποτελούν πλέον από ...πολυτέλειες μέχρι ...άπιαστα όνειρα θερινής νυκτός :) για τους περισσότερους, ας ξεκινήσουμε την προσωπική μας ...επανάσταση από τα απλά, τα μικρά. 


Σκεφτείτε μόνο ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο κατακλύζουν τα camping όλες τις εποχές του χρόνου, όχι γιατί θεωρούν αυτού του τύπου τις διακοπές πιο οικονομικές ή γιατί δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν για την διαμονή τους σε κλασσικά καταλύματα, αλλά γιατί πριν και πάνω απ΄όλα θεωρούν αυτόν τον τρόπο ζωής την μοναδική αληθινή ξεκούραση και "διακοπή" απ΄όλα τα καθημερινά τους, που αξίζει να προσφέρουν στον εαυτό τους έστω λίγες μέρες τον χρόνο. 


Γενικά η φιλοσοφία του "ζω δίπλα στην φύση" δεν είναι σίγουρα βασικό χαρακτηρισμό του λαού μας κι ας διαθέτουμε μια χώρα με απίστευτες ομορφιές. Ο Έλληνας, μέχρι και πριν λίγα χρόνια, θεωρούσε τις διακοπές με σκηνή ή τροχόσπιτο συνήθεια των "άπλυτων τουριστών", τα πρώτα camping στην χώρα μας δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για ξένους επισκέπτες και ακόμη η πλειοψηφία τους κατά πολύ μεγάλο ποσοστό σε αυτούς απευθύνεται. Είναι η ίδια ακριβώς λογική που ταυτίζει την "βόλτα" μας, κατά κύριο λόγο, με τον καφέ, την ταβέρνα ή το ξενυχτάδικο κι όχι με το ποδήλατο, τον περίπατο ή την εκδρομή σ΄ένα βουνό ή μια λίμνη. 

Το camping, οργανωμένο ή και ελεύθερο, είναι ο τρόπος διακοπών για να απολαύσετε πραγματικά την φύση, χωρίς καμιά άλλη μετακίνηση από την στιγμή που θα φτάσετε, αν φυσικά αυτό επιθυμείτε, ο ιδανικός τρόπος για να προσφέρετε στα παιδιά μερικές μέρες που πραγματικά θα χαρούν την θάλασσα και την φύση από την ώρα που θα ξυπνήσουν μέχρι να ξανακοιμηθούν, το camping είναι ο μοναδικός τρόπος διακοπών για να ζήσετε αληθινά χαλαρά  και πραγματικά  ξένοιαστα. 

Οι θεωρίες "συνομωσίας" που ακούγονται κατά καιρούς από τους αρνητικούς σ΄αυτού του είδους τις διακοπές  και όλα εκείνα τα κλασσικά  ελληνικά, "μα πως θα κοιμηθούμε στη σκηνή σαν τους ...γύφτους", "θα μας λιώσει ο ήλιος...", "θα μας ρημάξουν τα κουνούπια...", "δεν θα μπορούμε να κάνουμε μπάνιο...", "οι τουαλέτες θα είναι θεοβρώμικες..." :) δεν έχουν πραγματική βάση, αν φυσικά επιλέξετε σωστά το μέρος που θα στήσετε την σκηνή σας ή το οργανωμένο camping που θα σας φιλοξενήσει, όπως ακριβώς θα κάνατε και για να βρείτε ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο για το οποίο μάλιστα αν με το που θα το δείτε διαπιστώσετε πως πρόκειται για ...κοτέτσι που μετατράπηκε σε μαγευτικό  ...room to let, δεν θα μπορείτε να πείτε "δεν μου κάνει πάω αλλού" όπως με πολύ περισσότερη ευκολία μπορείτε να κάνετε αν διαπιστώσετε κάτι παρόμοιο για ένα  camping. Λίγο πιο εκεί θα υπάρχει κάποιο άλλο και σχεδόν πάντα θα έχει διαθέσιμο ...δωμάτιο κι ας μην έχετε κάνει κράτηση.  
  
Γενικά, ταξιδεύοντας με σκηνή ή τροχόσπιτο έχετε μια ανεξαρτησία και μια αυτονομία που κανένας άλλος τρόπος διακοπών δεν προσφέρει, με την έννοια ότι ...κουβαλάτε το σπίτι σας μαζί σας κι εσείς αποφασίζετε πως, πότε και για πόσο θέλετε να μείνετε οπουδήποτε, χωρίς να δεσμεύεστε από "υψηλές" και "χαμηλές" τουριστικές ...σεζόν ή από τις καιρικές συνθήκες που μπορούν π.χ να γίνουν αιτία να πληρώσετε χρυσές μερικές μέρες διακοπών και να μην μπείτε τελικά στην θάλασσα αν τύχει στο μέρος που επιλέξατε να πετύχετε μελτέμια. Με την σκηνή στις αποσκευές σας εσείς αποφασίζετε για την ώρα που θα σερβιριστεί και το ...πρωϊνό και το δείπνο κι όχι άλλοι για εσάς, εσείς αποφασίζετε για τα πάντα όπως ακριβώς θα κάνατε και στο σπίτι σας.


Στην πραγματικότητα όλες αυτές οι αναστολές κάποιων για τις διακοπές σε camping, κατά βάση, υπονοούν την κατά κάποιο τρόπο απομάκρυνση από τον ...πολιτισμό και την στέρηση "πολύτιμων"  ανέσεων όπως η ...plasma, ο ...μικροκυμάτων, το  ...δωδεκάποντο και άλλα παρόμοια, που για κάποιους είναι ...ζωτικής σημασίας και πραγματικά δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτά. :)
Αν όμως δεν ανήκετε σ΄αυτούς, σας αρέσει να βρίσκεστε κοντά στη φύση  και πιστεύετε πως θέλετε αληθινά να ζήσετε την εμπειρία, διαθέστε λίγο χρόνο για να το οργανώσετε σωστά και είναι σίγουρο πως δεν θα το μετανοιώσετε, πως ακόμη κι αν κάνετε την αρχή εξ΄ανάγκης και για λόγους οικονομικούς  δεν θα αργήσετε να γίνετε εκ πεποιθήσεως οπαδοί του camping.


Με ποιούς;
Με τους πάντες,  ΕΚΤΟΣ από τους ορκισμένους οπαδούς της πολυτέλειας, της άνεσης με την λαθεμένη της έννοια, ΜΕ τους καθαρούς και τακτικούς αλλά ΧΩΡΙΣ τους υστερικούς της καθαριότητας και της τάξης, ΧΩΡΙΣ τους γενικά γκρινιάρηδες και όχι γενικά "εύκολους" ανθρώπους. 
Είναι βέβαιο ότι κι εκείνοι θα ταλαιπωρηθούν και εσάς θα ταλαιπωρήσουν, όχι φυσικά πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί αν τους διαλέξετε για συντροφιά σας στις διακοπές σ΄ένα ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο δωμάτιο, αλλά το camping σίγουρα θα τους προσφέρει πολύ περισσότερες αφορμές για ατέλειωτη ...μουρμούρα.
ΚΥΡΙΩΣ με τα παιδιά, η "κατασκήνωση" είναι πραγματικά οι πιο όμορφες και ξένοιαστες διακοπές που μπορείτε να τους προσφέρετε. 
Στα περισσότερα οργανωμένα camping θα δεχτούν πλέον και τα κατοικίδιά σας, αρκεί βεβαίως στοιχειωδώς να μην ενοχλούν τους γύρω σας και να τους επιτρέπουν να απολαύσουν κι εκείνοι τις δικές τους διακοπές και χωρίς να περνούν την νύχτα τους γαβγίζοντας έξω από την ...διπλανή σκηνή.

Που; (οργανωμένα)
Στην χώρα μας υπάρχουν οργανωμένα camping σχεδόν σε κάθε περιοχή με τις περισσότερες σε αριθμό και καλύτερες μονάδες, από άποψη και προσφοράς υπηρεσιών και φυσικής ομορφιάς του τοπίου, να βρίσκονται στην Πελοπόννησο και κυρίως στην Χαλκιδική.
Στο e-camping.gr θα βρείτε πληροφορίες για τα περισσότερα ελληνικά camping και τις τιμές τους, θα οδηγηθείτε στο επιμέρους site του κάθε καθενός, για όσα βεβαίως διαθέτουν και κυρίως θα έχετε ενημέρωση από "πρώτο χέρι" μέσα από τις εμπειρίες και τις γνώμες όσων τα επισκέφθηκαν. Απλά αν πρόκειται να βασιστείτε σ΄αυτές τις πληροφορίες, φροντίστε να είναι σχετικά πρόσφατες γιατί π.χ μια καλή ή κακή κριτική που αφορά το οποιοδήποτε camping και βασίζεται σε μια εμπειρία δύο η τρία χρόνια πριν, είναι πιθανό είτε να σας αποθαρρύνει από την επιλογή κάποιου που έχει πλέον ανακαινισθεί και βελτιωθεί ή να σας οδηγήσει σε κάποιο που ενδιαμέσως έχει υποβαθμίσει τις  υπηρεσίες του. 
Γενικά δεν είναι δύσκολο να παραπλανηθείτε απ΄αυτού του είδους τις "εμπειρίες"  ή από κάποιους γενικά γκρινιάρηδες και της ...υπερβολής, αλλά και εκείνους του αντίθετου άκρου που όταν κάνουν διακοπές  τα βρίσκουν όλα ...όμορφα γι΄αυτό, στο μέτρο του δυνατού, διασταυρώστε τόσο τις καλές όσες και τις κακές παρόμοιες πληροφορίες που θα πάρετε από παρόμοια forum.


ARETI CAMPING & BUNGALOWS στην Χαλκιδική


Πολλά από τα μεγάλα camping, εκτός από τους χώρους για σκηνές ή τροχόσπιτα, διαθέτουν πλέον και τύπου bungalows καταλύματα, πισίνες, δυνατότητα για θαλάσσια σπορ, beach bar, παιδότοπους και γενικά κάθε τύπου παροχές αντίστοιχες μ΄εκείνες των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, σε σημείο που οι σκηνές ή τα τροχόσπιτα και η ...ήσυχη διαμονή μέσα στην φύση να αποτελούν εξαίρεση μέσα στο γενικότερο περιβάλλον τους, σε αντίθεση με άλλα που προσφέρουν μόνο τα στοιχειώδη σε ότι αφορά αυτού του τύπου τις υπηρεσίες και που συνήθως είναι ένα cafe, ένα εστιατόριο και ένα mini market και φυσικά ανάλογα με το τι προσφέρει το κάθε camping διαφέρουν και οι τιμές.Camping ΚΟΥΡΟΥΤΑ Νομού Ηλείας
Επιλέξτε λοιπόν εκτός από την τοποθεσία και με βάση του τι πραγματικά αναζητάτε όσον αφορά τις γενικότερες συνθήκες που επικρατούν στο camping, ανάλογα με το τι ταιριάζει στα γούστα και την ...τσέπη σας και προσέξτε μια ακόμη ...λεπτομέρεια που επίσης είναι σημαντική. Δεν είναι δεδομένο για όλα τα camping ότι ...εφάπτονται της παραλίας. Αν λοιπόν δεν θέλετε να σας τρώει ο ...ποδαρόδρομος ή σε κάποια νησιά, κυρίως, να ...χρειάζεστε αυτοκίνητο για να πάτε στη θάλασσα, επικοινωνήστε με το camping και ρωτήστε λεπτομέρειες, χωρίς να επαφίεστε στις ...φανταστικές εικόνες που θα δείτε στο internet. Και φωτογραφίες ενοικιαζόμενων τέτοιων δωματίων "δίπλα στο κύμα" υπάρχουν, που όμως στην πραγματικότητα η θάλασσα φαίνεται από το μπαλκόνι τους μόνο με τα ...κυάλια. :)

Πρόταση: Επιλέξτε την περιοχή που θέλετε να επισκεφτείτε και που έχετε ενημερωθεί πως υπάρχουν μερικά camping. Φορτώστε στο αυτοκίνητο τα απαραίτητα και ξεκινήστε το ταξίδι σας, χωρίς να έχετε αποφασίσει σε ποιο θα μείνετε, πριν δείτε ...τι ακριβώς "παίζει" σε όλα. Επισκεφτείτε τα, δείτε και αποφασίστε επί τόπου. Είναι ο πιο αλάνθαστος τρόπος να μην απογοητευτείτε από την επιλογή σας, αρκεί βεβαίως να μην πρόκειται για μέρες που ...όλη η χώρα κάνει διακοπές όπως π.χ την εβδομάδα του δεκαπενταύγουστου, είναι η μοναδική εποχή που ακόμα και στα camping ίσως ...φάτε πόρτα λόγω πληρότητας. Που; (ελεύθερο camping)
Δυστυχώς στην χώρα μας, που έτσι κι αλλιώς υστερεί συνολικά στο θέμα camping, το ελεύθερο είναι το πλέον "αδικημένο", ανύπαρκτη η πρόνοια και οι υποδομές.
Το μοναδικό που υπάρχει εν ...αφθονία είναι οι ...ταμπέλες με τις σχετικές απαγορεύσεις δίπλα ακριβώς από τις σκηνές και το θεσμοθετημένο ...αυτόφορο, συνοδεία" προστίμου στην περίπτωση που η αστυνομία βγει σεργιάνι προς εφαρμογή του νόμου. Και μην βιαστείτε να σκεφτείτε πως "σιγά μην βγουν..." γιατί τα τελευταία ειδικά χρόνια το "κυνηγητό" της αστυνομίας με τους κατασκηνωτές, σε μη οργανωμένους χώρους για αυτή τη χρήση, είναι πολύ συχνό φαινόμενο εδώ στο ...τόπο που γέννησε τον πολιτισμό. Αντίθετα, σε χώρες που μπορεί μεν να μην τον "γέννησαν"  αλλά στην πορεία του χρόνου τον ..."υιοθέτησαν" σαν δικό τους παιδί και δεν τον πέταξαν ως "αποπαίδι" στα σκουπίδια όμως εμείς αυτά είναι άγνωστα φαινόμενα. Σε επιλεγμένες τοποθεσίες υπάρχουν υποδομές υγιεινής, ηλεκτρικού, και πόσιμου νερού για όσους επιθυμούν να κατασκηνώσουν και αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να προστατευθεί πραγματικά το περιβάλλον και όχι η απαγόρευση και οι καταγγελίες, τις περισσότερες φορές από τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων, για λόγους σε όλους προφανείς. Όποιος ασυνείδητος εξάλλου βλάπτει το περιβάλλον με την παρουσία, τα σκουπίδια του και την γενικότερη δραστηριότητά του διανυκτερεύοντας για μερικές ημέρες σε μια παραλία ή ένα δάσος, το ίδιο ακριβώς θα κάνει και στην διάρκεια της κάθε ...ημερήσιας εκδρομής του οπουδήποτε, αυτό όμως μάλλον το επίσημο δικό μας κράτος ...δεν το έχει "σκεφτεί", αλλιώς δεν εξηγείται που οι εκδρομές, χωρίς διανυκτέρευση ή χωρίς σκηνή ...επιτρέπονται παντού όπως και ότι ποτέ δεν θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο εκείνος που μετά από μερικές ώρες σε μια παραλία αφήνει πίσω του ένα βουνό σκουπίδια και αποτσίγαρα και αποχωρεί σαν ...κύριος.
Στην Ελλάδα λοιπόν, επίσημα, η ελεύθερη κατασκήνωση δεν επιτρέπεται ...πουθενά. Απλά σε ορισμένες τοποθεσίες με την ανοχή ή και την παρέμβαση των τοπικών αρχών δεν διώκεται και αυτές είναι, κατά βάση, κάποιες τοποθεσίες σε μικρά απομακρυσμένα νησιά, σε κάποιες περιοχές της Κρήτης, της Εύβοιας και γενικά σε γνωστά πλέον ...στέκια σε όσους αγαπούν αυτό το είδος διακοπών, στο e-camping.gr θα βρείτε και για αυτά τα σημεία πληροφορίες.

"Παράνομες" βεβαίως σκηνές και τροχόσπιτα θα συναντήσετε στην διάρκεια του καλοκαιριού οπουδήποτε σε ολόκληρη τη χώρα, αρκετοί μάλιστα ελεύθεροι κατασκηνωτές ανεξάρτητα από το πόσο νοιάζονται ή όχι για την φύση για τον διπλανό τους σίγουρα δεν πολυνοιάζονται, αφού σε κάποιες παραλίες και οι ομπρέλες που έχουν τοποθετηθεί για το κοινό  και τα μέρη με σκιά είναι μόνιμα ...αγκαζαρισμένα από σκηνές σε σημείο που όσοι θέλουν απλά να κάνουν το μπάνιο τους νοιώθουν σχεδόν ανεπιθύμητοι. Συνεπώς και εσείς μπορείτε να κατασκηνώσετε ελεύθερα ...όπου σας αρέσει, αρκεί βεβαίως, αν δεν το έχετε ξαναεπιχειρήσει, να είστε σίγουροι ότι θα τα ...βγάλετε πέρα, μακριά από την συνηθισμένη ...πολιτισμένη καθημερινότητα σας και κυρίως να το κάνετε με τρόπο που δεν θα ενοχλήσετε στο παραμικρό ούτε τους περίοικους, ούτε τους υπόλοιπους επισκέπτες που έχουν όπως κι εσείς δικαίωμα να βρίσκονται εκεί, ούτε και την ...φύση.Παραλία Σχοινιά 
Πρόταση: Εάν δεν έχετε καμιά "προυπηρεσία" στο ελεύθερο camping, για πρώτο "βάπτισμα" μην ...πάρετε τα όρη και τα βουνά. Επιλέξτε μια τοποθεσία, όσο πιο κοντά στην μόνιμη κατοικία σας και σε τουλάχιστον μια ταβέρνα -για να μην πέσετε απότομα στα ...βαθιά-  και προγραμματίστε να κατασκηνώσετε για 1-2 μέρες. Αν το ..πείραμα πετύχει, είστε έτοιμοι και ...welcome στην ...παρανομία, αν όχι και χωρίς μεγάλες ταλαιπωρίες μπορείτε να γυρίσετε σπίτι ακόμα και πριν ...νυχτώσει. 
Για τους κατοίκους της Αττικής, το δάσος του Σχοινιά στο σημείο που βρισκόταν το κλειστό πλέον παλιό camping  δίπλα στην θάλασσα, μετά ακριβώς από τα πολύβουα beach bar της περιοχής και τα χιλιόμετρα από ...ξαπλώστρες, είναι από τα πιο ιδανικά σημεία για τέτοια ...πειράματα. Κανένας δεν θα σας ζητήσει να φύγετε, θα βρείτε όση σκιά θέλετε κάτω από τα πεύκα, η παραλία είναι πανέμορφη και σπάνια στην θάλασσα πιάνει αέρας και ειλικρινά θα έχετε την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε κάποιο νησί πολλά πολλά χιλιόμετρα μακρύτερα από την ...Ομόνοια απ΄όσο στην πραγματικότητα. 


Πόσο θα πληρώσω; 
Οι τιμές διαφέρουν και μάλιστα οι διαφορές είναι αρκετά σημαντικές ανάλογα με τις παροχές του κάθε camping, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις τίποτα δεν τις δικαιολογεί παρά μόνο το ...must του πράγματος, γιατί φυσικά υπάρχουν και ...μοδάτοι προορισμοί για camping κυρίως σε ιδιαίτερα τουριστικές περιοχές.
Η συνολική τιμή, ανά ημέρα, "αποτελείται" από το ...άθροισμα των επιμέρους τιμών για κάθε άτομο,  την σκηνή ή το τροχόσπιτο και το αυτοκίνητο. Μέχρι πριν λίγα χρόνια η παροχή ηλεκτρικού, αφού κάθε θέση στα οργανωμένα camping διαθέτει ή τουλάχιστον οφείλει να διαθέτει τέτοια παροχή, δεν χρεωνόταν ξεχωριστά. Όμως όσο περισσότερο διαδεδομένο γίνεται το ...σπορ κι επειδή στην Ελλάδα είμαστε και ό,τι αρχίζει να πουλάει ...οφείλει διαρκώς και να ακριβαίνει, όλο και περισσότερα είναι τα camping που και γι΄αυτό έχουν ξεχωριστή, ανά ημέρα, χρέωση.
Σε γενικές γραμμές κι εκτός ...υπερπολυτελών περιπτώσεων, υπολογίστε περίπου 5-8 euro την ημέρα για κάθε άτομο και το ίδιο αντίστοιχα για μια κανονικού μεγέθους σκηνή και ένα ΙΧ  αυτοκίνητο και 2-3 euro για την χρήση ηλεκτρικού, όπου υπάρχει ξεχωριστή χρέωση. Φυσικά και θα βρείτε camping που χρεώνουν και 10 ή και 15 euro το άτομο και άλλα που ...αρκούνται στα 3 ή 4, ψάξτε προσεκτικά πριν αποφασίσετε, συγκρίνοντας πάντα το τι θα πληρώσετε με τις γενικότερες παροχές και λάβετε υπόψη σας ότι και στα camping υπάρχουν διαφορετικές τιμές ανάλογα με την εποχή, όπως ακριβώς και στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ιούλιος και Αύγουστος είναι τα πιο ακριβά διαστήματα όμως το αληθινό μειονέκτημα αυτής της περιόδου δεν είναι μόνο οι τιμές, αλλά η όλη ...ατμόσφαιρα αφού ακόμα και στα πιο ήσυχα κατά το διάστημα του Ιουνίου ή του Σεπτέμβρη camping, την υψηλή τουριστική περίοδο υπάρχει πολυκοσμία γι΄αυτό κι αν μπορείτε να αποφύγετε αυτό το διάστημα κάντε το, ειδικά σε camping που βρίσκονται σε αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές.


Τι θα χρειαστώ; 
Ο "εξοπλισμός" και όσα επιπλέον θα χρειαστείτε για μερικές μέρες σ΄ένα οργανωμένο camping, σε σχέση με τις διακοπές σας σ΄ένα ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο δωμάτιο, αφορά αποκλειστικά την σκηνή και την διαβίωσή σας μέσα και πέριξ αυτής και το τι θα πρέπει να έχετε μαζί σας εξαρτάται από τον βαθμό ...άνεσης που επιθυμείτε να έχει η διαμονή σας  σ΄αυτό το ...μεταφερόμενο σπίτι.
Στα camping θα βρείτε από πιτσιρικάδες που ταξιδεύουν με μια μικρή σκηνή και ένα sleeping bag, μέχρι παρέες ή οικογένειες με τροχόσπιτα ή τεράστιες σκηνές, οργανωμένες σαν ένα κανονικό σπίτι που τίποτα δεν του λείπει.
Αν όμως δεν είστε πια εικοσάρηδες για να βολεύεστε εύκολα παντού και με όλες τις συνθήκες,  αλλά ούτε και σίγουροι ότι θα μείνετε για πολλές μέρες, ώστε να αξίζει τον κόπο αληθινά να ...μετακομίσετε δίπλα σε μια παραλία, υιοθετήστε μια μέση λύση σε ότι αφορά τα βασικά ζητήματα που είναι εκείνα του ύπνου και του φαγητού.
Ένα φουσκωτό στρώμα ύπνου, τα ...σεντόνια και το αγαπημένο σας ...μαξιλάρι  θα μετατραπούν πολύ εύκολα σ΄ένα ανετότατο κρεβάτι μέσα στην σκηνή.
Πάρτε επίσης μαζί σας  όσα σας χρειάζονται για να φτιάξετε τον δικό σας καφέ και ένα μικρό φορητό ψυγειάκι που θα αποδειχθεί ιδιαίτερα πρακτικό, μαζί με μερικά ποτήρια, μαχαιροπήρουνα και πιάτα πλαστικά, είναι αρκετά για να μπορέσετε να απολαύσετε το πρωϊνό σας, ένα παγωμένο φρούτο ή ένα γλυκό που θα αγοράσετε, το κυρίως φαγητό  στα εστιατόρια των οργανωμένων camping, ειδικά των μικρών και όχι εκείνων των "πέντε αστέρων" είναι συνήθως και οικονομικό και αρκετά ποιοτικό και η καλύτερη μάλλον επιλογή, εκτός κι αν σκοπεύετε να μείνετε στο camping για μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε ναι, αξίζει πραγματικά να οργανώσετε την δική σας κουζίνα.


Αν ωστόσο, ακόμα και για λίγες μέρες διαμονής,  θέλετε να μαγειρεύετε θα το κάνετε σ΄ένα γκαζάκι αντίστοιχο εκείνο του καφέ αλλά μεγάλου μεγέθους ή ψησταριές μιας χρήσης, το να ανάψετε φωτιά είναι κάτι που μπορεί να γίνει μόνο σε συνθήκες ελεύθερου camping αλλά και εκεί με ιδιαίτερη προσοχή, τα καταστροφικά για το περιβάλλον "ατυχήματα" από παρόμοιες απόπειρες δεν είναι λίγα κατά καιρούς. Το μαγείρεμα στο camping πάντως είναι πραγματικά ...διαφορετικό και περισσότερο ευχάριστο απ΄ότι στο σπίτι, αν όμως δεν είστε γενικά ...μυημένοι στον συγκεκριμένο τρόπο διαβίωσης είναι κάτι που μάλλον θα δυσκολέψει την αρχική σας εμπειρία και το θέμα δεν είναι το γκαζάκι, μια κατσαρόλα και μερικά πιάτα που εύκολα μπορείτε να έχετε, όσο όλα εκείνα τα "ψιλολοίδια" που θα χρειαστείτε,  από το ...σουρωτήρι μέχρι ...λάδια, αλάτια, ξύδια κλπ. που πραγματικά μόνο σε τροχόσπιτο ή σε μια μεγάλη σκηνή που θα διαθέτει και τον απαιτούμενο χώρο για να οργανώσετε στοιχειωδώς μια κουζίνα θα τα βολέψετε χωρίς η όλη διαδικασία να σας ταλαιπωρήσει.
Για το υπαίθριο ...μπαλκόνι σας, τον χώρο δηλαδή που θα κάθεστε ακριβώς έξω από την σκηνή, που επίσης η οργάνωσή του είναι καθοριστική για την ποιότητα της διαμονής σας στο camping, ένα  σπαστό τραπεζάκι και ανάλογες καρέκλες αρκούν.
Πολλοί συνδυάζουν τον εξοπλισμό του camping μ΄εκείνον του  ...μπάνιου στην θάλασσα. Για παράδειγμα τα φουσκωτά στρώματα ή οι ξαπλώστρες για την θάλασσα επίσης γίνονται ...αξιοπρεπή κρεβάτια, οι καρεκλίτσες για την παραλία μια χαρά θα σας βολέψουν και για έξω από την σκηνή και όλο και κάποιο ...χαρτόκουτο θα βρεθεί για τραπεζάκι.  Είναι ένας εύκολος τρόπος για να μην κουβαλάτε μαζί σας πολλά πράγματα, αλλά και να μην επωμιστείτε το κόστος αγοράς ειδικού εξοπλισμού, πριν βεβαιωθείτε ότι σας αρέσει το camping και έτσι θέλετε πλέον να κάνετε τις διακοπές σας, οπότε και στα ειδικά καταστήματα με τέτοια είδη θα βρείτε οτιδήποτε εξειδικευμένο σας χρειάζεται.Ποια σκηνή να διαλέξω; 
Οι λάτρεις του ...σπορ, που έχουν ξεπεράσει την πρώτη τους ...νιότη και αναζητούν και ...επιστροφή στην φύση και άνεση, γνωρίζουν πως μία και μοναδική είναι η σωστή απάντηση.
Eκείνη που θα σας επιτρέπει να στέκεστε και να περπατάτε στο εσωτερικό της ...όρθιοι.
Το ύψος της σκηνής είναι καθοριστικότερο από όλες τις άλλες διαστάσεις της, αφού το να σκύβετε κάθε φορά για να μπείτε και να βγείτε ή να κυκλοφορείτε μέσα της ...γονατιστοί θα σας κουράσει και θα σας δυσκολέψει  και δεύτερη σημαντικότερη προτεραιότητα το αν η σκηνή θα διαθέτει εξωτερικά κάποια προέκταση σε μορφή τέντας/σκέπαστρου που θα σας εξαφαλίζει σκιά για να κάθεστε αλλά και την σκηνή θα προστατεύει από την ζέστη και τον ήλιο.


Αν θα επιλέξετε μία σε σχήμα igloo, τρίγωνο  ή τετράγωνο, με έναν ενιαίο χώρο ή με χωριστά "δωμάτια", με "παράθυρα" ή όχι κλπ. κλπ. είναι δευτερευούσης σημασίας και καθαρά θέμα επιλογής και φυσικά εξαρτάται και από το πόσο μπορείτε να πληρώσετε αφού οι τιμές ξεκινούν από μερικές δεκάδες ευρώ για μια απλή σκηνή και μπορεί να φθάσουν μέχρι και μερικές ...χιλιάδες.
Και δεν είναι φυσικά μόνο το μέγεθος και τα ...κομφόρ που διαφοροποιούν τις τιμές όσο και κυρίως τα υλικά κατασκευής, αφού υπάρχουν σκηνές ειδικά κατασκευασμένες για να αντέχουν και να προστατεύουν από ακραίες καιρικές συνθήκες είτε κρύου είτε ζέστης, κάτι που φυσικά δεν συμβαίνει σε μια απλή οικονομική σκηνή για χρήση σε καλοκαιρινό camping.

Για μια τέτοια απλή αλλά αξιοπρεπή  σκηνή 3-4 ατόμων δεν θα χρειαστεί να ξοδέψετε παραπάνω από 50-60 ευρώ, αν όμως θέλετε να έχετε πραγματικά άνεση χώρου, μια τέτοια επιλέξτε ακόμα κι αν θα την μοιραστείτε μόνο ...δύο, αφού οι προδιαγραφές σε ότι αφορά τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να χωρέσουν είναι υπολογισμένες με βάση ένα slleping bag κι ένα μικρό σαβουγιάζ για τον καθένα κάτι που θα αντιληφθείτε εύκολα αν δείτε τον ωφέλιμο χώρο μιας σκηνής ενός μόνο ατόμου που σε πολλές περιπτώσεις θα αναρωτηθείτε αν πραγματικά χωράει εκεί μέσα ακόμα και αυτός ο ...ένας.
Η κάθε σκηνή διαθέτει στην συσκευασία της οδηγίες ...χρήσης, το στήσιμο μιας απλής σκηνής είναι πανεύκολη διαδικασία, ειδικά αν δεν πρόκειται για την παλιά κλασσική σκηνή σε ...στρατιωτικό στυλ αλλά εκείνες που το κύριο μέρος τους στηρίζεται σε εύκαμπτα μεταλλικά ελάσματα και που το μόνο που έχετε να κάνετε είναι αφού τα συναρμολογήσετε να τα περάσετε μέσα από τις ειδικές υποδοχές στο εξωτερικό της μέρος και στα σκοινάκια που υπάρχουν περιμετρικά και δένονται σε αντίστοιχα πασαλάκια.

Όλα,  σκοινιά, πασαλάκια κλπ. περιλαμβάνονται στην συσκευασία της κάθε σκηνής εκτός από το ...σφυράκι που θα χρειαστεί εσείς να φροντίσετε να έχετε μαζί σας.
Μοναδική επιπλέον συμβουλή, για τους αρχάριους: μία είναι η μαγική λέξη για το σωστό στήσιμο της σκηνής. Σωστό και καλό ...τέντωμα σε όλα τα σκοινάκια ή τα λαστιχάκια πριν τα πιάσετε στους πασάλους και πάρτε μαζί σας και επιπλέον σκοινί και μερικά ακόμη πασαλάκια, σίγουρα θα χρειαστούν. Και...
   μέσα...  

* Ρομάντζες με ...κεράκια μέσα σε χαμηλές πλαστικές σκηνές απλώς ...απαγορεύονται. Ακόμα και με τον αναπτήρα και τα τσιγάρα σας στο εσωτερικό της σκηνής θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, όπως φυσικά και στον εξωτερικό χώρο ειδικά σε συνθήκες ελεύθερου camping. 

* Tην νύχτα τo φως ενός αναμμένου φακού ή μιας λάμπας σε μια απλή πλαστική σκηνή χωρίς εξωτερική επένδυση, έχετε υπόψη σας ότι κάνει τις φιγούρες σας ...ορατές από όσους βρίσκονται έξω από την σκηνή γι΄αυτό, αν φυσικά δεν επιθυμείτε την ...δημοσιοποίηση πάσης φύσεως προσωπικών σας στιγμών λάβετε τα μέτρα σας :)


* To να μπαίνετε στην σκηνή χωρίς παπούτσια, είναι ο μόνος τρόπος για να μην μεταφέρετε χώμα ή άμμο που δεν θα μείνει μόνο στο δάπεδο σίγουρα θα τα βρείτε και στα ...σεντόνια ή το sleeping bag σας.

* Πριν πέσετε για ύπνο ελέγξτε μ΄έναν φακό ή μια λάμπα για πιθανούς απρόσκλητους ...επισκέπτες αφού εσείς στην πραγματικότητα έχετε ...εισβάλλει σε μέρος που τα κάθε λογής έντομα και ζωϋφια θεωρούν "σπίτι τους" και όχι εκείνα στο δικό σας. Για να αποφύγετε λοιπόν τέτοιου είδους "παρεξηγήσεις" απλά κλείνετε το φερμουάρ της σκηνής κάθε φορά που βγαίνετε. 

* Αν έχετε τον απαιτούμενο χώρο ένα μικρό πτυσσόμενο τραπεζάκι, ένα χαρτόκουτο που θα κάνει χρέη τραπεζιού ή οτιδήποτε παρόμοιο, θα σας διευκολύνει πολύ και στο εσωτερικό της σκηνής για να ακουμπάτε οτιδήποτε αντί να το ψάχνετε στο πάτωμα. 


    έξω...   

* Αντικείμενα και ρούχα που δεν είναι άμεσης και καθημερινής χρήσης, μην τα στοιβάζετε χωρίς λόγο μέσα στην σκηνή, αν ταξιδεύετε με το δικό σας αυτοκίνητο αφήστε τα εκεί και αναζητήστε τα όταν πραγματικά τα χρειάζεστε.  Στο camping o ρόλος του αυτοκινήτου όπως τον ξέρετε στον ...πολιτισμό σταματά με το που θα φτάσετε, από εκεί και μετά και μέχρι την στιγμή που θα φύγετε, το αυτοκίνητο είναι η τέλεια ...ντουλάπα και ...αποθήκη για τα πάντα.  
* Στην πραγματικότητα μέσα στη σκηνή θα βρίσκεστε μόνο τις ώρες του ύπνου. Δώστε λοιπόν, εκτός από ένα άνετο ...κρεβάτι, μεγαλύτερη σημασία στον εξωτερικό χώρο που θα κάθεστε τις περισσότερες ώρες και οργανώστε τον έτσι που να έχετε όλα τα απαραίτητα. 

* Οι σε όχι καλή κατάσταση από άποψης καθαριότητας κοινόχρηστοι χώροι που πιθανόν συναντήσετε σε οργανωμένα camping ή η γεμάτη σκουπίδια παραλία που θα θελήσετε να στήσετε την σκηνή σας, δεν δημιουργήθηκαν ...μαγικά, κάποιοι ο καθένας με την δική του ...συμβολή το κατάφεραν και δεν είναι άλλοθι ούτε δικαιολογία η λαθεμένη συμπεριφορά των άλλων για να γινόμαστε κι εμείς ίδιοι γι΄αυτό και φροντίστε εσείς τουλάχιστον να μην ...διαιωνίζετε την κατάσταση ειδικά αν επιλέξετε το ελεύθερο camping. 

* Το ντους στο οργανωμένο camping ειδικά για τις κυρίες, είναι ίσως το δυσκολότερο ...κεφάλαιο, αλλά κι αυτό θα το ξεπεράσετε με την σωστή οργάνωση. Συγκεντρώστε σ΄ένα αδιάβροχο τσαντάκι όλα όσα σας είναι κάθε φορά απαραίτητα και βάλτε τα μαζί με την πετσέτα σας και τα ρούχα που σας χρειάζονται σ΄έναν επίσης αδιάβροχο σάκο ή μεγαλύτερη τσάντα, που θα κλείνει εντελώς με φερμουάρ και που θα παίρνετε πάντα μαζί σας στις ντουζιέρες. 

     μέσα-έξω...   

Όσο αρνητικοί και γενικώς ...καλοπερασάκηδες κι αν είστε και όχι μαθημένοι στην παραμονή στο ύπαιθρο, με όλα όσα αυτό συνεπάγεται, όσες πιθανόν αναποδιές και δυσκολίες κι αν συναντήσετε κατά την διαμονή σας είτε σ΄ένα οργανωμένο camping είτε κατασκηνώνοντας ελεύθερα, υπάρχουν στιγμές σ΄αυτού του είδους τις διακοπές πραγματικά ...μαγικές που δεν συγκρίνονται με τίποτα ανάλογο και πουθενά αλλού δεν θα τις ζήσετε.  

Η γεύση του πρωϊνού καφέ ή και του πρώτου τσιγάρου καθισμένοι πάνω στην άμμο ή σε μια καρέκλα έξω από την σκηνή μέσα στην απόλυτη ησυχία, την ώρα που ακόμα ο ήλιος δεν έχει καλά καλά βγει κι όλοι τριγύρω κοιμούνται, η απόλυτη αίσθηση ελευθερίας που μπορεί να σας χαρίσει μια βουτιά στο ...γαλάζιο με το που θα ανοίξετε τα μάτια σας, οι ήχοι και η ατμόσφαιρα μια τέτοιας κατασκήνωσης την ώρα που αρχίζει να βραδιάζει και οι μυρωδιές από τις τριγύρω "κουζίνες"  μαζεύουν τις παρέες γύρω από τις φωτισμένες με λάμπες αυτοσχέδιες τραπεζαρίες μπροστά από τις σκηνές, τα χαμόγελα και οι αμήχανες καλημέρες άγνωστων, ξένων ανθρώπων που δεν ξέρετε την γλώσσα τους ούτε και το όνομά τους, όμως τους έχετε δει ...να πλένουν τα δόντια τους,  να μαγειρεύουν, να πλένουν τα ρούχα τους, να τσακώνονται και να αγκαλιάζονται όπως ποτέ δεν θα συμβεί με όσους επί χρόνια τα κανονικά σας σπίτια μοιράζονται τυπικά την ίδια ...γειτονιά, είναι εμπειρίες ικανές να στιγματίσουν όχι μόνο την δική σας αλλά κυρίως των παιδιών την αντίληψη για το τι πραγματικά σημαίνει ποιότητα ζωής και επαφή με την φύση και τους ανθρώπους.