Πως θα δώσετε σε τοίχους όψη επένδυσης τούβλου-πέτρας με απλό Φελιζόλ

Απλός και ιδιαίτερα εντυπωσιακός τρόπος για να δώσετε σε τοίχους-τσιμεντένιες επιφάνειες faux όψη επένδυσης με γρανίτη-πέτρα από το craftpassion.com δημιουργώντας πάνελ από απλό φελιζόλ.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αλλάξετε εύκολα και γρήγορα την όψη τοίχων σε σημεία όπως πχ το τζάκι αλλά και κάθε μικρής επιφάνειας εσωτερικούς τοίχους ή σε τοίχους σκεπαστών μπαλκονιών ώστε τα πάνελ από φελιζόλ να μην βρίσκονται εκτεθειμένα στο νερό της βροχής. 

Θα χρειαστείτε :
-φύλλα φελιζόλ μέτριου πάχους που θα βρείτε σε καταστήματα-μάντρες οικοδομικών υλικών
-ένα κομμάτι ινοσανίδα στις διαστάσεις του τοίχου που θέλετε να καλύψετε και θα προμηθευτείτε από οποιοδήποτε κατάστημα με είδη ξυλείας, 
-ξυλόκολλα και ισχυρή κόλλα εφαρμογής με πινέλο ή ρολό για να κολλήσετε  στο τελικό στάδιο της κατασκευής το πάνελ στον τοίχο
-αστάρι σε σπρέι που συνήθως διατίθεται σε γκρι και λευκό, δείτε ενδεικτικά εδώ
-χρώμα σε σπρέϊ δημιουργίας εφέ πέτρας, γρανίτη κλπ που θα βρείτε σε μεγάλα χρωματοπωλεία δείτε το ενδεικτικά εδώ
- μικρό ηλεκτρικό κολλητήρι, δείτε ενδεικτικά εδώ 

1. Αφού πριν σημαδέψετε με μολύβι κόψτε με κοπίδι το φελιζόλ σε συμμετρικά κομμάτια μεγέθους αντίστοιχο με εκείνο των μικρών διακοσμητικών τούβλων και με την βοήθεια της ξυλόκολλας κολλήστε τα σε σειρές πάνω στην ινοσανίδα, αφήνοντας ανάμεσά τους μικρό κενό. Τα κοψίματα δεν είναι αναγκαίο να είναι ολόισια, αντίθετα οι μικρές "ανομοιομορφίες" θα δώσουν πιο πειστική όψη πέτρας στην τελική εμφάνιση της κατασκευής.
Για το κόψιμο του φελιζόλ υπάρχουν ειδικοί κόφτες που όμως είναι πραγματικά απαραίτητοι μόνο για κατασκευές που απαιτούν μεγάλη ακρίβεια ή κόψιμο σε πιο σύνθετα σχήματα. Αν όμως θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάτι παρόμοιο δείτε εδώ τέτοιο κόφτη που ταυτόχρονα στην συγκεκριμένη κατασκευή μπορεί να αντικαταστήσει και το κολλητήρι που θα χρειαστείτε στο 3ο στάδιο.

2. Τρίψτε πολύ μικρά κομμάτια φελιζόλ (μπίλιες) και κολλήστε τα ανά σημεία στα κενά ανάμεσα στα μεγαλύτερα κομμάτια, ώστε στο τελικό στάδιο η όψη του πάνελ να έχει όσο πιο πειστική και  όψη πέτρας - "άγριου" τοίχου. 
3. Με το ηλεκτρικό κολλητήρι δημιουργείστε πάνω στα κομμάτια του φελιζόλ ακακανόνιστα σχέδια - ελαφρά σκαψίματα. Η θερμότητα επί της ουσίας "καίει" ανά σημεία το φελιζόλ και του προσδίδει "άγρια"-ανάγλυφη όψη. 
4. Βάψτε την κατασκευή με το αστάρι φροντίζοντας να καλύψει πλήρως κάθε σημείο, αφού στεγνώσει πλήρως το αστάρι βάψτε με το χρώμα σε  σπρέϊ και με την κόλλα εφαρμογής με πινέλο ή ρολό κολλήστε το πάνελ στον τοίχο. 
Το τελικό αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, σε μια πετυχημένη κατασκευή πραγματικά είναι πολύ δυσδιάκριτο ότι δεν πρόκειται για πέτρινο τοίχο και ασφαλώς, αν το προτιμάτε, στο τελικό στάδιο του βαψίματος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σπρέϊ κάθε τύπου εφέ ή απόχρωσης. 

Tip: Για κατασκευές που προορίζονται για τοίχους εξωτερικών χώρων, που δεν θα πρέπει να είναι πλήρως εκτεθειμένοι στο νερό της βροχής, απ΄όπου προμηθευτείτε την κόλλα με την οποία θα κολλήσετε την κατασκευή στον τοίχο ζητείστε να έχει τις αντίστοιχες προδιαγραφές - αντοχή σε συνθήκες εξωτερικού περιβάλλοντος.  

ΠΗΓΗ: