Παραθαλάσσιο κατάλυμα στην Κορνουάλη

Όσο κι αν συχνά πιστεύουμε πως η χώρα μας είναι η ομορφότερη του κόσμου και ο μόνος τόπος πάνω στη γη :) που κάποιος μπορεί να απολαύσει διαμονή δίπλα στην θάλασσα, ασφαλώς και δεν είναι έτσι και σε όλες τις χώρες υπάρχουν αντίστοιχα πανέμορφες περιοχές.΄

Η Κορνουάλη στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα τέτοιο σημείο, φημισμένο παγκοσμίως, για τις ακτές και το καταπράσινο φυσικό τοπίο της. Ανάμεσα στις πολλές μικρές πόλεις και χωριά της Κορνουάλης το St Ives ξεχωρίζει όχι μόνο λόγω αυτών των χαρακτηριστικών αλλά και επειδή πρόκειται για ένα από τα σημεία της Αγγλίας με το μεγαλύτερο ποσοστό ηλιοφάνειας σε ολόκληρη την διάρκεια του έτους όπως και για τις εξαιρετικές τουριστικές υποδομές, που έχουν μετατρέψει το κάποτε ψαροχώρι των μόλις 11.000 κατοίκων σε δημοφιλές τουριστικό θέρετρο, βραβευμένο κατ΄επανάληψη από τα Βρετανικά Τουριστικά Βραβεία σαν η καλύτερη παραθαλάσσια πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου. 
Όπως είναι φυσικό, για την εξυπηρέτηση του πλήθους των επισκεπτών, πολλά από τα παλιά πετρόκτιστα σπίτια των ψαράδων έχουν μετατραπεί σε καταλύματα αλλά με απόλυτο σεβασμό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής και το φυσικό περιβάλλον. Το συγκεκριμένο είναι ένα τέτοιο ανακαινισμένο εσωτερικά πετρόκτιστο σπίτι, συνολικής επιφάνειας 70τμ, όμως η διαρρύθμιση και γενική διαμόρφωσή του δίνουν την εντύπωση ενός πολύ πιο μεγάλου χώρου, διακοσμημένου στο σύνολό του σε απόλυτα ...θαλασσινό ύφος. 
Κλασσικά αρχιτεκτονικά στοιχεία όπως τα ξύλινα δοκάρια στην οροφή και οι πέτρινοι τοίχοι που ανά σημεία είναι εμφανείς και στο εξωτερικό του σπιτιού έχουν συνδυαστεί απόλυτα πετυχημένα με την σε μπλε - λευκό εσωτερική διακόσμηση, σε λιτό και ελαφρά ρουστικ στυλ.  


Τα μεγάλα παράθυρα του ισογείου, στο οποίο βρίσκονται καθιστικό-τραπεζαρία και κουζίνα, προσφέρουν απεριόριστη θέα στη θάλασσα και το σημείο που έχει τοποθετηθεί ο καναπές είναι αναμφισβήτητα η ομορφότερη γωνιά του σπιτιού την οποία πολύ δύσκολα κανείς μπορεί να αποχωριστεί :) Διακοσμητικές λεπτομέρειες από φυσικά υλικά και με έντονο ναυτικό ύφος συμπληρώνουν το σκηνικό που πραγματικά συνοψίζει σε ελάχιστα τετραγωνικά την έννοια "σπίτι δίπλα στην θάλασσα".  
Το ισόγειο είναι χωρισμένο σε τρία επίπεδα εκ των οποίων στο ένα βρίσκεται το κυρίως καθιστικό, στο υπερυψωμένο ξύλινο "πατάρι" φιλοξενείται η λιτή και κομψή τραπεζαρία, ενώ στο χαμηλότερο βρίσκεται η λευκή πλαισιωμένη με ξύλινες λεπτομέρειες άνετη κουζίνα. 

Στον επάνω όροφο που συνδέεται με το ισόγειο με ξύλινη εσωτερική σκάλα υπάρχουν δύο άνετα υπνοδωμάτια διαμορφωμένα στο ίδιο "θαλασσινό" αλλά λιτό ύφος. 

Πρόκειται, γενικά, για ένα σχεδόν "υπόδειγμα" διαμόρφωσης για παραθαλάσσια καταλύματα, ταιριαστή με το "προφίλ" κάθε επισκέπτη χωρίς έντονα ούτε παραδοσιακά ούτε μοντέρνα διακοσμητικά στοιχεία. Βασικά χαρακτηριστικά του τόσο η έντονη παρουσία του λευκού που κάνει όλους τους χώρους να δείχνουν πραγματικά πολύ μεγαλύτεροι όσο και η σχεδόν παντελής έλλειψη μεγάλων διακοσμητικών αντικειμένων, πολλών κάδρων, φωτογραφιών κλπ. 
Έτσι όλα όσα έχουν χρησιμοποιηθεί δημιουργούν συνολικά έναν ιδιαίτερα "ζεστό" χώρο για κάθε επισκέπτη χωρίς ταυτόχρονα κανένα ιδιαίτερα προσωπικό αντικείμενο-στοιχείο των ιδιοκτητών, κάτι που αποτελεί τον τελικό στόχο στην όσο πιο πετυχημένη διαμόρφωση-διακόσμηση ενός airbnb, που ενώ θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από φιλόξενη "σπιτική" ατμόσφαιρα ταυτόχρονα οφείλει να παρέχει τις ανέσεις και την "ελευθερία" που αισθάνεται κάποιος στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. 

___________________________
(*) Τα ενοικιαζόμενα καταλύματα (στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) που συμπεριλαμβάνονται στην στήλη "ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ" του site μας δεν αποτελούν διαφημιστική καταχώρηση. Επιλέγονται λόγω του ενδιαφέροντος που κατά την άποψή μας παρουσιάζουν ως χώροι λόγω ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών-διακοσμητικών τους χαρακτηριστικών και το SoulouposeTo δεν έχει κανενός είδους οικονομική ή άλλου είδους συναλλαγή - σχέση με τους ιδιοκτήτες τους.  


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: