Σεμέν-Ράνερ από Σκοινί

trapezi-me-diy-raner-apo-skoiniΟι δημιουργίες από σκοινί ανήκουν, γενικά, στις εύκολες DIY κατασκευές αφού αυτό που συνήθως απαιτούν είναι απλώς να δώσετε στο σκοινί ένα συγκεκριμένο σχήμα με την βοήθεια κόλλας. Με αυτήν ακριβώς την διαδικασία, τυλίγοντας το σκοινί σε σπειροειδείς σχηματισμούς, θα φτιάξετε πολύ πρωτότυπα ράνερ - σεμέν τραπεζιού.
Είναι ιδανική λύση για όσους δεν ...πολυσυμπαθούν τα υφασμάτινα σεμέν-ράνερ σε τραπέζια τραπεζαρίας-κουζίνας ή τραπεζάκια σαλονιού, για χώρους μοντέρνας διακόσμησης, για εξοχικά - καλοκαιρινά σπίτια ακόμη και σε τραπέζια εξωτερικού χώρου,  αν και το φυσικό χρώμα του σκοινιού τα κάνει κατάλληλα γενικά για κάθε χώρο, ανεξάρτητα από το στυλ διακόσμησης και τα χρώματα που κυριαρχούν. 

raner-trapeziou-apo-skoini

pos-tha-ftiaxete-raner-trapeziou-apo-skoini
Θα χρειαστείτε μόνο φυσικό σκοινί γιούτα και πιστόλι σιλικόνης. 
raner-gia-trapezia-apo-skoini
Η βασική διαδικασία δημιουργίας τους δεν έχει καμιά δυσκολία, απλώς ξεκινάτε να τυλίγετε το σκοινί σε σπείρες διαφορετικών μεγεθών κολλώντας το  με το πιστόλι σιλικόνης, έτσι ώστε οι "κύκλοι" σκοινιού σε κάθε σπείρα να είναι ενωμένοι σταθερά μεταξύ τους.
Ένα τέτοιο ράνερ, ανάλογα και με το σχέδιό του, μπορεί να δημιουργηθεί με δύο επιμέρους τρόπους. Ή θα δουλέψετε με το σκοινί συνεχόμενα, χωρίς δηλαδή να το κόβετε μετά κάθε σπείρα-κύκλο που θα φτιάχνετε ή δημιουργείτε όλους τους κύκλους που απαιτεί το σχέδιό σας και στην συνέχεια τους κολλάτε μεταξύ τους με το πιστόλι σιλικόνης.
Τα κομμάτια ενός τέτοιου ράνερ μπορούν και να ραφτούν μεταξύ τους, από την πίσω - κρυφή όψη, με χοντρή βελόνα και κλωστή ή λεπτό σπάγγο. Το ράψιμο τα κάνει περισσότερο ευλύγιστα και μπορούν να τυλιχτούν σε ρολό και να αποθηκευτούν ευκολότερα όταν δεν θα χρησιμοποιείτε, ενώ με την σιλικόνη είναι ελαφρά πιο "άκαμπτα" και δύσκολα θα τα τυλίξετε ειδικά αν έχουν μεγάλο μέγεθος. 
trapezi-me-diy-raner-apo-skoini
Φυσικό σκοινί σε διάφορα πάχη θα βρείτε σε καταστήματα με υλικά για διάφορες κατασκευές-χόμπυ-διακοσμήσεις ειδικών περιστάσεων κλπ, δείτε ενδεικτικά εδώ.
Πολύ εντυπωσιακές κατασκευές μπορούν να δημιουργηθούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και με δίχρωμο σκοινί, σε φυσική απόχρωση και λευκό.
sxedia-gia-diay-raner-apo-skoini
Θα σας βοηθήσει πολύ πριν ξεκινήσετε να έχετε φτιάξει σε χαρτί ένα υποτυπώδες σχέδιο - πατρόν, ανάλογα με το σχήμα που θέλετε να έχει το ράνερ, ώστε να ξέρετε πόσα στρογγυλά κομμάτια χρειάζεστε και ποιο μέγεθος πρέπει να έχουν.
Συνήθως 2-3 διαφορετικά μεγέθη κύκλων, σε ένα κομμάτι, είναι αρκετά.
Για να διευκολυνθείτε στην ομοιομορφία της κατασκευής μετρήστε πόσους κύκλους πρέπει να κάνει το σκοινί φτιάχνοντας την πρώτη σπείρα από κάθε μέγεθος και απλώς επαναλαμβάνετε ακριβώς το ίδιο για όλες τις επόμενες. 

trapezia-me-diy-raner-apo-skoini
Το μοναδικό σημείο που πρέπει να προσέξετε και αυτό που τελικά καθορίζει την επιτυχία του αποτελέσματος είναι οι ενώσεις των κομματιών να είναι όσο πιο "διακριτικές" και στα σημεία που το σκοινί θα χρειαστεί να κοπεί η άκρη του να είναι "κρυμμένη" στο σημείο της ένωσης με το επόμενο κομμάτι και να μην διακρίνεται.  
diy-raner-apo-skoini-se-diafora-sxhmata
Ανάλογα με το σχέδιο οι δύο αυτοί τρόποι ένωσης των κομματιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ίδια κατασκευή και συνδυαστικά. Έτσι μπορείτε για παράδειγμα να δημιουργήσετε ένα ράνερ αποτελούμενο από 2-3 μεγάλες σπείρες που πάνω τους, με σιλικόνη ή ράψιμο, θα στερεωθεί ένα κομμάτι από μικρότερους κύκλους φτιαγμένους με συνεχόμενο σκοινί. 
trapezi-kouzinas-me-raner-apo-skoini
Είναι πολύ εντυπωσιακά σε κάθε τύπου μικρό ή μεγαλύτερο τραπέζι, το χρώμα τους απόλυτα ταιριαστό με όλες τις αποχρώσεις του ξύλου και ιδιαίτερα βολικά και για καθημερινή χρήση σε τραπέζια κουζίνας, αφού ασφαλώς λερώνονται πολύ πιο δύσκολα από ένα αντίστοιχο υφασμάτινο ράνερ. 
diy-raner-apo-skoini-me-opsh-psathas
Αν λερωθούν θα τα καθαρίσετε χωρίς κανένα πρόβλημα με βρεγμένο σφουγγάρι και απορρυπαντικό πιάτων, απλά φροντίστε να στεγνώσουν πολύ καλά σε εξωτερικό χώρο πριν τα ξανατοποθετήσετε, ώστε να μην έχουν την χαρακτηριστικιή μυρωδιά του βρεγμένου σκοινιού. 

raner-trapeziou-apo-skoini-4
Είναι πολύ ταιριαστά με σουπλά - σουβέρ σε ίδιο σχέδιο ή τα αντίστοιχα ψάθινα που θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα ειδών σπιτιού σε πολύ οικονομικές τιμές. 
raner-trapeziou-apo-skoini-se-idiaitera-sxedia
Αν το προτιμάτε ανάμεσα σε κάποιες σπείρες μπορούν και να παρεμβάλλονται ίσια κομμάτια σκοινιού δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο σχέδιο. Για αυτού του τύπου τα ράνερ θα δημιουργήσετε με συνεχόμενο σκοινί κομμάτια που θα αποτελούνται από δύο σπείρες και θα τα ενώσετε μεταξύ τους με σιλικόνη ή ράβοντας.  Για σχέδια αυτού του τύπου είναι καταλληλότερο το λίγο πιο χοντρό σκοινί. 
trapezi-me-diy-raner-trapeziou-psathino
Το πάχος του σκοινιού που θα χρησιμοποιήσετε είναι θέμα γούστου. Ένα μέτριο πάχος είναι το πιο κατάλληλο  και γενικά όσο πιο λεπτό το σκοινί τόσο πιο καλαίσθητη και "λεπτή" και η όλη κατασκευή, ειδικά αν προορίζεται για τραπεζαρίες ή τραπεζάκια σαλονιού. 
trapezia-me-raner-apo-skoini-7
Αν σας άρεσε η ιδέα αλλά δεν θέλετε να μπείτε στην διαδικασία να τα φτιάξετε, εδώ θα τα βρείτε έτοιμα σε πολλά σχέδια - μεγέθη. 
 trapezia-me-raner-apo-skoini-8
Tip:
Mε τον ίδιο ακριβώς τρόπο, λεπτό σκοινί, σπείρες σε διάφορα μεγέθη που θα ράψετε μεταξύ τους σε όσο πιο κοντινές αποστάσεις και με απλώς περισσότερη ...υπομονή :) μπορείτε να φτιάξετε εξαιρετικά "ψάθινα" χαλιά για κάθε χώρο του σπιτιού. 
diy-xalia-apo-skoini