Εύκολα επιτραπέζια Φωτιστικά από Κολοκύθες

Oι δημιουργίες από κολοκύθες είναι, γενικά, από τις πιο εντυπωσιακές χειροποίητες κατασκευές με φυσικά υλικά και τα συγκεκριμένα επιτραπέζια φωτιστικά από τις πιο εύκολες κατασκευές αυτού του τύπου, αφού δεν χρειάζεται να κόψετε ή να τρυπήσετε τις κολοκύθες σε πολλά σημεία. 

Εκτός από ξερές κολοκύθες θα χρειαστείτε ένα σετ ντουί-καλώδιο με φις, μια βάση για να κολλήσετε την κολοκύθα, ώστε να στέκεται σταθερά, που μπορεί να είναι από ξύλο, μέταλλο, μάρμαρο ή όποιο άλλο υλικό και ένα καπέλο φωτιστικού. Αν χρησιμοποιήσετε κολοκύθα με επίπεδη κάτω μέρος, που στέκεται όρθια σταθερά, η βάση μπορεί και να παραληφθεί αν και δίνει γενικά πιο καλαίσθητη "ολοκληρωμένη" όψη σε λάμπες αυτής της μορφής. 


Ξεκινείστε κόβοντας ή τρυπώντας το επάνω μέρος της κολοκύθας ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί-σταθεί το ντουί και κάντε ακόμη μια τρύπα στο πίσω και κάτω μέρος απ΄όπου θα βγαίνει το καλώδιο. 
Οι αποξηραμένες κολοκύθες μπορούν να δουλευτούν σαν κανονικό ξύλο και τρυπιούνται με απλό ηλεκτρικό τρυπάνι. 
Ντουί-καλώδιο σε διάφορα σχέδια-αποχρώσεις θα βρείτε σε όλα τα ehsop ηλεκτρολογικού υλικού, δείτε ενδεικτικά εδώ.  

Αφού βεβαιωθείτε ότι καλώδιο-ντουί είναι σωστά συναρμολογησμένα και λειτουργούν, με πιστόλι σιλικόνης ή μια ισχυρή κόλλα γενικής χρήσης κολλείστε την κολοκύθα στην βάση και προσαρμόστε το καπέλο. 
Η επιφάνεια της κολοκύθας ενός τέτοιου φωτιστικού μπορεί, αν το προτιμάτε, να παραμείνει στην εντελώς φυσική της όψη περασμένη μόνο με βερνίκι ξύλου που απλά θα τονίσει την απόχρωσή της, να  βαφτεί-ζωγραφιστεί ανά σημεία με μικρά σχέδια ή να ζωγραφιστεί - βαφτεί εξ΄ολοκλήρου με ένα ή περισσότερα χρώματα. 
Πολύ εντυπωσιακή όψη μπορεί να αποκτήσει ένα τέτοιο φωτιστικό αν το βάψετε σε στυλ ...αφηρημένης ζωγραφικής με διάφορα χρώματα. Ο συγκεκριμένος τρόπος είναι πολύ ταιριαστός και σε όχι ίσιες αλλά κυρτές κολοκύθες και δημιουργεί ένα συνολικό αποτέλεσμα σε ιδιαίτερα μοντέρνο στυλ. 
Κολοκύθες στις οποίες θα κόψετε το "λαιμό" μπορούν με παρόμοιο τρόπο να μετατραπούν σε πολύ εντυπωσιακές ...λάμπες με φυτίλι. Αντί για ντουί στο πάνω μέρος θα προσαρμόσετε ένα "μηχανισμό" για τέτοιες λάμπες-καντήλια και θα γεμίσετε το εσωτερικό της κολοκύθας με παραφινέλαιο. 
Η βιομηχανία διακόσμησης - ειδών σπιτιού που πολύ συχνά είναι πιο ...μπροστά από εκείνη των  DIY - Κατασκευών :) έχει δημιουργήσει γυάλινα-πορσελάνινα φωτιστικά στο κλασσικό σχήμα κολοκύθας, θα βρείτε πολλά τέτοια σχέδια στο internet, από τα οποία μπορείτε να ...αντιγράψετε τον τρόπο βαψίματος και να δημιουργήσετε κάτι αντίστοιχο με ακρυλικά χρώματα πάνω σε κανονικές κολοκύθες ή φυσικά, αν το προτιμάτε, να επεξεργαστείτε την επιφάνειά τους με χαρτί, σκοινί κλπ. 
Όποιον επιμέρους τρόπο διακόσμησης  της επιφάνειας της κολοκύθας και εάν επιλέξετε πρόκειται πραγματικά για ιδιαίτερα καλαίσθητες κατασκευές, πολύ πρωτότυπες, κατάλληλες εκτός από την διακόσμηση του σπιτιού και για πολύ ξεχωριστά χειροποίητα δώρα.
Tip: * Αν κόβοντας ή τρυπώντας την κολοκύθα για να προσαρμόσετε ντουί - καλώδιο κάποιο ...ατύχημα :) έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγαλύτερη τρύπα απ΄όσο χρειάζεται, χρησιμοποιείστε έτοιμο λευκό πηλό για να κλείσετε το άνοιγμα. Αφού στεγνώσει ο πηλός μπορεί να τριφτεί με γυαλόχαρτο και να βαφτεί κανονικά όπως και το υπόλοιπο τμήμα της κολοκύθας. 
* Αν δεν τα πολυκαταφέρνετε στα ηλεκτρολογικά και σας είναι πρόβλημα η σύνδεση του καλωδίου με το ντουί, αγοράστε τα, δημιουργείστε τα 2 ανοίγματα στην κολοκύθα σύμφωνα με τις διαστάσεις τους και ζητείστε από ένα κατάστημα με ηλεκτρολογικά στην γειτονιά σας να κάνει την συναρμολόγηση. 

Εδώ θα βρείτε ιδέες - οδηγίες για κατασκευές με κολοκύθες και βήμα-βήμα την διαδικασία αποξήρανσής τους.  


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: