Εξοχικό "καταφύγιο" στην Ύδρα

Ένα σπίτι του 1950 στην Ύδρα, που και τότε είχε δημιουργηθεί πάνω σε ακόμη παλαιότερο κτίσμα, ανακαινίστηκε από τον ιδιοκτήτη του αρχιτέκτονα - σχεδιαστή Tino Zervudachi αποκτώντας ένα πιο σύγχρονο στυλ αλλά διατηρώντας όλα τα παραδοσιακά - νησιώτικα στοιχεία της αρχικής του αρχιτεκτονικής και διαμόρφωσης. Το σπίτι χρησιμοποιείται σαν το εξοχικό "καταφύγιο" του Zervudachi, που διαμένει μόνιμα στο Παρίσι, και τα τελευταία 30 χρόνια απ΄όταν και αρχικά επισκέφτηκε την Ελλάδα έχει εργαστεί στην ανακαίνιση-διακόσμηση και άλλων παραδοσιακών κτισμάτων στο νησί.Τόσο στο εσωτερικό όσο και στους εξωτερικούς χώρους το παραδοσιακό ύφος είναι έντονο και όλα τα μοντέρνου σχεδιασμού στοιχεία-αντικείμενα που έχουν προστεθεί ενσωματώνονται πλήρως στην ατμόσφαιρα και την τοποθεσία του σπιτιού δημιουργώντας ένα σύνολο πραγματικά εξαιρετικής αισθητικής. Η πιο συχνή "ένσταση" μπροστά σε παρόμοιων τετραγωνικών και διαμόρφωσης σπίτια είναι το κλασσικό "μα για να δημιουργηθεί έχει ξοδευτεί μια περιουσία" :) και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κάτι που ισχύει. Όμως πολύ συχνά και τηρουμένων των αναλογιών πολύ μεγάλα ποσά δαπανώνται και για την διαμόρφωση-εξοπλισμό κατοικιών-διαμερισμάτων ...κοινών θνητών :) με ένα αποτέλεσμα από καθόλου καλαίσθητο έως εντελώς αταίριαστο με το ίδιο το σπίτι.
Γενικά, για την αισθητική στην διακόσμηση - διαμόρφωση ενός χώρου το κόστος των αντικειμένων που θα χρησιμοποιηθούν δεν είναι το πρωτεύων, το υλικό κατασκευής και οι αποχρώσεις κάνουν την διαφορά, αφού για παράδειγμα ξύλινες οροφές-πατώματα μπορούν να δημιουργηθούν και με πανάκριβα αλλά και πολύ οικονομικά ξύλα, παλαιάς εμφάνισης έπιπλα μπορεί να είναι αυθεντικές αντίκες ή και τεχνητά παλαιωμένης όψης πολύ απλά κομμάτια κλπ. 
 

Ο χώρος της κουζίνας του συγκεκριμένου σπιτιού είναι ένα κλασσικό παράδειγμα χρήσης σωστών υλικών, ανάλογα με την αρχιτεκτονική του σπιτιού, διαμορφωμένος αποκλειστικά με ξύλινα στοιχεία -  έπιπλα και το λευκό να κυριαρχεί και να δημιουργεί εξαιρετική αντίθεση με το καφέ παραδοσιακό δάπεδο και τις μπλε-γαλάζιες λεπτομέρειες.  
Σε όλους τους εξωτερικούς χώρους το παραδοσιακό - νησιώτικο ύφος δίνει κυρίαρχα το κατάλευκο των τοίχων μαζί με πολύ απλού σχεδιασμού ταιριαστά και "διακριτικά" έπιπλα.  
Στο σύνολο του σπιτιού τα διακοσμητικά αντικείμενα που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι λιγοστά, επιλεγμένα και τοποθετημένα με τρόπο που να μην "κρύβουν" τίποτα από τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του χώρου, ενώ χρωματικά δημιουργούν κατά τόπους πολύ πετυχημένες διακοσμητικά έντονες αντιθέσεις λευκού-σκούρου. 
Στο κεντρικό καθιστικό το γλυπτό και το τραπέζι από μέταλλο χαρακτηρίζουν τον χώρο που οι τοίχοι του έχουν παραμείνει εντελώς άδειοι, ενώ τα απλής γραμμής και όχι ογκώδη ξύλινα έπιπλα που έχουν χρησιμοποιηθεί ταιριάζουν απόλυτα με το σύνολο.
Παρά το γεγονός ότι στο δωμάτιο τα έπιπλα - αντικείμενα είναι πολύ λίγα, πραγματικά το κόστος της συγκεκριμένης διαμόρφωσης είναι τεράστιο :) λόγω της διάσημης υπογραφής όλων των κομματιών. Όμως αν η συνολική εικόνα σας αρέσει πχ για να δημιουργήσετε κάτι ανάλογο στο εξοχικό σας ή και στο σπίτι σας, απλώς αντιγράψτε τις φόρμες των επίπλων και τις αποχρώσεις και θα βρείτε στην αγορά πολλά αντίστοιχου σχεδιασμού έπιπλα σε προσιτές τιμές. Αν βεβαίως ταυτόχρονα με τα έπιπλα εσείς ...φορτώσετε τους τοίχους με κάδρα, χρησιμοποιήσετε πολλά περισσότερα διακοσμητικά αντικείμενα ή και χρώματα, αλλάξετε τα παράθυρα με αλουμινίου κλπ. το αποτέλεσμα δεν θα είναι σε καμιά περίπτωση το ίδιο και γι΄αυτό δεν θα είναι αιτία το πόσο πλήρωσε ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου σπιτιού και πόσα εσείς :)
 
Ο χώρος του μπάνιου είναι το ...όνειρο καθενός :) και ασφαλώς πολύ ιδιαίτερος αφού πρόκειται για ένα κανονικών διαστάσεων και μάλιστα μεγάλο δωμάτιο στο οποίο έχει τοποθετηθεί μπανιέρα ελεύθερη στον χώρο και αρκετά ξύλινα στοιχεία-έπιπλα.  
Αντίθετα ο χώρος του κεντρικού υπνοδωματίου δεν χαρακτηρίζεται από τίποτα "άπιαστο" :) διακοσμητικά και σε θέμα κόστους, απλώς έπιπλα-υφάσματα-αντικείμενα έχουν ταιριάξει μεταξύ τους με ιδανικό τρόπο και σε ένα γενικά απλό στυλ, που ενώ δεν είναι το κλασσικό νησιώτικο παραπέμπει σε αυτό με απόλυτα πετυχημένο πιο σύγχρονο τρόπο.  

Η κεντρική μεγάλη βεράντα του σπιτιού επίσης διαμορφωμένη σε απόλυτα απλό στυλ με την παραδοσιακή καλαμωτή, βουκαμβίλιες και χρήση μαξιλαριών-στρωμάτων αντί για καναπέδες-καθίσματα, είναι η επιτομή της ...άνεσης για όποιον θέλει να απολαμβάνει τους εξωτερικούς χώρους ενός εξοχικού πραγματικά σαν ένα επιπλέον δωμάτιο του σπιτιού που μπορεί να καθήσει, να ξαπλώσει ή και να κοιμηθεί τους καλοκαιρινούς μήνες. :) 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: