6 Τρόποι για να ανανεώσετε - ανακαινίσετε την κουζίνα σας


ριζική αναμόρφωση του χώρου της κουζίνας, με την αλλαγή σε ντουλάπια-πλακάκια, είναι από τις πιο ...φασαριόζικες ανακαινίσεις εσωτερικών χώρων αφού η κουζίνα για κάποιες μέρες θα γίνει ...γιαπί :) ενώ και το κόστος τέτοιων αλλαγών είναι αρκετά μεγάλο. Βεβαίως είναι γεγονός ότι με μια τέτοια γενική ανακαίνιση πραγματικά θα έχετε μια εντελώς καινούργια κουζίνα, όμως υπάρχουν και ευκολότεροι τρόποι για να την ανανεώσετε, αν αυτό που θέλετε είναι να προσθέσετε χρώμα, να αλλάξετε τις γενικές αποχρώσεις και γενικά να δημιουργήσετε στον χώρο κάποια σημεία διακοσμημένα με ιδιαίτερο τρόπο.  

1.Βάψιμο 
Αν το χρώμα το ντουλαπιών είναι το πρόβλημα πάρτε την απόφαση να τα...βάψετε. Δεν είναι η πιο εύκολη και γρήγορη ανανέωση που μπορείτε να κάνετε στην κουζίνα σας, είναι όμως ο τρόπος να αλλάξετε εντελώς την όψη της χωρίς αλλαγή ντουλαπιών. Με χρώμα κιμωλίας που βάφει απευθείας και χωρίς καμιά προεργασία πάνω και σε όχι ξύλινες επιφάνειες πχ ντουλάπια από μελαμίνη, mdf κλπ. η όλη διαδικασία γίνεται κατά πολύ ευκολότερη και μέσα σε 2-3 μέρες, ακόμη και για μεγάλες κουζίνες με πολλά ντουλάπια, μπορείτε να ολοκληρώσετε μια τέτοια αλλαγή. Αν βάψετε μόνο τα πορτάκια, αφήνοντας τα πλαίσια στην υπάρχουσα απόχρωση θα είναι ακόμη πιο εύκολο. Εδώ θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες, οδηγίες χρήσης για τα χρώματα κιμωλίας. 
Πολύ όμορφες στον χώρο της κουζίνας είναι και οι διχρωμίες στις αποχρώσεις των ντουλαπιών, με λευκό-ανοιχτόχρωμο το επάνω μέρος και μια διαφορετική και πιο έντονη απόχρωση για τα κάτω ντουλάπια.
Αυτή η επιλογή, σε λευκές κουζίνες, διευκολύνει ακόμη περισσότερο την διαδικασία βαψίματος των ντουλαπιών αφού η εμφάνισή τους θα αλλάξει εντελώς ακόμη και αν βάψετε μόνο τα ντουλάπια του κάτω μέρους ή και επιλεκτικά κάποια πορτάκια σε διάφορα σημεία.  


2. Ταπετσαρία
Σε κάποιο ελεύθερο από πλακάκια σημείο των τοίχων τοποθετείστε ταπετσαρία.
Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πραγματικά εντυπωσιακό και ο χώρος ...αγνώριστος, ανάλογα με το σχέδιο-χρώματα που θα επιλέξετε. 

Οι ταπετσαρίες για αυτήν την χρήση είναι αδιάβροχες και πλενόμενες, θα τις καθαρίζετε κανονικά με σφουγγάρι και απορρυπαντικό, αποφεύγοντας απλώς τα πολλά νερά. 
Σε καταστήματα με ταπετσαρίες θα βρείτε πολύ μεγάλη ποικιλία σχεδίων και η συγκεκριμένη επιλογή είναι ακόμη πιο όμορφη διακοσμητικά σε ενιαίους χώρους καθιστικού-κουζίνας, αφού μπορείτε να συνδυάσετε τις αποχρώσεις της ταπετσαρίας όχι μόνο με την κουζίνα αλλά και εκείνες του καθιστικού, δημιουργώντας ένα ακόμη πιο ενιαίο σύνολο.  


3. Ανοιχτά ντουλάπια - ράφια
Δημιουργείστε έναν ανοιχτό αποθηκευτικό χώρο, στον οποίο θα τοποθετήσετε έντονης απόχρωσης σκεύη, βιβλία μαγειρικής, φυτά, χρωματιστά διακοσμητικά αντικείμενα. 
Είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος για να προσθέσετε "ζωντάνια" και χρώμα ειδικά σε σκούρες - ρουστίκ ή εντελώς μονόχρωμες κουζίνες .
Ο πιο απλός τρόπος δημιουργίας ενός ανοιχτού χώρου είναι απλώς να ...βγάλετε τα πορτάκια από ένα ντουλάπι και αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ράφια του με απλά ξύλινα ραφάκια. 
Μια συνήθης "ένσταση" για την ύπαρξη τέτοιων ανοιχτών αποθηκευτικών χώρων στην κουζίνα είναι ότι "σκονίζονται-βρωμίζουν εύκολα". Βεβαίως και ισχύει αλλά δεν είναι υποχρεωτικό σε ανοιχτά ντουλάπια-ράφια να τοποθετήσετε  πιάτα, ποτήρια κλπ. υπάρχουν ένα σωρό άλλα αντικείμενα σε μια κουζίνα που μπορούν να μπουν εκεί, εξάλλου στις κουζίνες των γιαγιάδων μας τα πάντα βρίσκονταν σε ...δημόσια θέα :) και είναι μια επιλογή που πραγματικά "ζεσταίνει" τον χώρο σε σχέση με τα εντελώς κλειστά ντουλάπια σε όλα τα σημεία της κουζίνας. 

4. Αυτοκόλλητα πλακάκια 
Τα αυτοκόλλητα αδιάβροχα πλακάκια βινυλίου είναι ο ...μαγικός τρόπος για να αλλάξετε εύκολα και γρήγορα τα πλακάκια τοίχου της κουζίνας σε οποιοδήποτε σημείο της. 
Θα τα βρείτε σε ποικιλία μεγεθών-σχεδίων, με πιο εντυπωσιακά αυτά σε ethnic στυλ, μεμονωμένα ή σε σετ ταιριαστών αποχρώσεων και διαφορετικών σχεδίων. 
Μπορούν να τοποθετηθούν επιλεκτικά σε κάποια μικρά ή μεγαλύτερα σημεία, πάνω στα υπάρχοντα πλακάκια της κουζίνας και πραγματικά να ...μεταμορφώσουν τον χώρο, δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για τα αυτοκόλλητα πλακάκια. 

5. Κουρτινάκια ντουλαπιών

Η μόδα της ...γιαγιάς είναι μόδα ...διαχρονική:). Έτσι για να δώσετε χρώμα και άλλο "ύφος" στην κουζίνα σας απλώς αντικαταστήστε κάποια πορτάκια χαμηλών ντουλαπιών με ...ύφασμα
Ειδικά σε κουζίνες ρουστικ ή χωριάτικου παραδοσιακού στυλ είναι μια εξαιρετικά ταιριαστή επιλογή, όμως ανάλογα με τα χρώματα και το είδος του υφάσματος μια τέτοια αλλαγή μπορεί να "σταθεί" πολύ καλαίσθητα και σε κουζίνες μοντέρνου σχεδιασμού. 
Το ύφασμα μπορεί να προσαρμοστεί στο άνοιγμα του ντουλαπιού είτε κρεμασμένο από μια απλή λεπτή βέργα - κουρτινόξυλο, βιδωμένη πάνω στο ντουλάπι ή και να κολληθεί με διπλή αυτοκόλλητη ταινία velcro (κριτς - κρατς) η μία πλευρά της οποίας θα κολληθεί στην κουρτίνα και η άλλη στο πλαίσιο του ντουλαπιού. 

6. Αντικαταστήστε κάποια πορτάκια ντουλαπιών με γυάλινα
Τα γυάλινα πορτάκια ντουλαπιών εκτός του ότι οπτικά "σπάνε" την ομοιόμορφη όψη μιας σειράς κλειστών ντουλαπιών, σας επιτρέπουν και να διακοσμήσετε εσωτερικά το ντουλάπι με ταπετσαρία, ύφασμα ή και χαρτί προσθέτοντας χρώμα στην κουζίνα σας. 
Μια επίσης ιδιαίτερη επιλογή για γυάλινες πόρτες μικρών ή και μεγαλύτερων ντουλαπιών είναι η τοποθέτηση ...εσωτερικής κουρτίνας. Συνδυάστε το ύφασμα που θα χρησιμοποιήσετε με κάποια ακόμη υφασμάτινα στοιχεία που υπάρχουν στην κουζίνα και αλλάξτε την όψη μερικών ντουλαπιών και την συνολική εικόνα του χώρου πραγματικά πολύ εύκολα και με μικρό κόστος.  
Γενικά, αν θα θέλατε αλλά για τον όποιο λόγο δεν μπορείτε να αλλάξετε τα ντουλάπια ακόμη και γιατί μένετε σε ένα νοικιασμένο σπίτι, κινηθείτε στην λογική να τους αλλάξετε εμφάνιση είτε αφαιρώντας κάποια πορτάκια, είτε αντικαθιστώντας ή βάφοντας μόνο μερικά από αυτά, είτε χρησιμοποιώντας ύφασμα - ταπετσαρία για να διαφοροποιήσετε την όψη τους.
Όλες αυτές οι μετατροπές, όπως και η ταπετσαρία ή τα αυτοκόλλητα πλακάκια τοίχου, είναι εύκολες χωρίς να απαιτούν η κουζίνα να μείνει ...αχρησιμοποίητη για κάποιες μέρες, οικονομικές και με τις σωστές επιλογές σε αποχρώσεις το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πραγματικά εξαιρετικό και η  κουζίνα σας ανανεωμένη.  

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: