Παραδοσιακή αγροτική κατοικία στην Κρήτη

paradosiakh-katoikia-sthn-krhthΠαραδοσιακό πετρόκτιστο κτίσμα στην Αμνάτο, 17 χλμ από την πόλη του Ρεθύμνου. Στο χωριό σώζονται, γενικά, ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία και είναι χαρακτηρισμένο ως "οικισμός μέσης πολιτιστικής αξίας".
Το συγκεκριμένο σπίτι χτίστηκε το 1800 από τον μοναχό Ιωάννη Χαλιόπουλο και το 1998 ανακαινίστηκε από τους σημερινούς του ιδιοκτήτες με απόλυτο σεβασμό τόσο στο φυσικό και αρχιτεκτονικό περιβάλλον της περιοχής όσο και στην ιστορία του ίδιου του σπιτιού και λειτουργεί ως airbnb κατάλυμα σε όλη την διάρκεια του χρόνου.  paradosiako-katalyma-sthn-krhth
Tα αρχικά εκκλησιαστικά στοιχεία και εικόνες έχουν διατηρηθεί σε όλους τους χώρους των δύο ορόφων, που καλύπτουν συνολική επιφάνεια 200τμ,  και έχουν πλαισιωθεί με αυθεντικά παλιά ξύλινα και μεταλλικά έπιπλα, κρητικά υφαντά και πλήθος παλαιών - ή αντικέ αντικειμένων που δημιουργούν συνολικά ατμόσφαιρα ...άλλης εποχής.  

Τα σκούρα δοκάρια στις οροφές, η διατήρηση σε αρκετά σημεία του χαμηλού ύψους που διέθεταν τα παλιά σπίτια της περιοχής, τα ταιριαστά με το σύνολο πέτρινα ή ξύλινα δάπεδα και η παραδοσιακής διαμόρφωσης κουζίνα στην οποία έχουν προστεθεί όλες οι σύγχρονες ανέσεις και συσκευές αλλά με υπάρχοντα και όλα τα αρχικά αρχιτεκτονικά στοιχεία του σπιτιού, είναι αυτά που κυρίως χαρακτηρίζουν τον άνετο χώρο του ισογείου ο οποίος περιλαμβάνει καθιστικό-κουζίνα-τραπεζαρία και ένα μεγάλο υπνοδωμάτιο. 
Τα υπνοδωμάτια του επάνω ορόφου διαθέτουν το δικό τους ανεξάρτητο μπαλκόνι και είναι και αυτά διαμορφωμένα με παλιά ή ταιριαστά καινούργια έπιπλα και παραδοσιακές διακοσμητικές λεπτομέρειες, με τα γήϊνα χρώματα να κυριαρχούν σε όλους τους χώρους.   
Ο εξωτερικός χώρος - κήπος επίσης βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με το καταπράσινο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, που προσφέρει θέα στο Κρητικό πέλαγος, τον Ψηλορείτη και τα γύρω βουνά και φαράγγια.
Πέτρα και ξύλο είναι τα βασικά υλικά διαμόρφωσης-επίπλωσης και του κήπου, με τις κληματαριές και τις βουκαμβίλιες να κυριαρχούν σε όλα τα σημεία που έχουν διαμορφωθεί εξωτερικοί χώροι καθιστικού - τραπεζαρίας. 

Εκτός της πολλών οπωροφόρων δέντρων και λαχανικών, από παλιές Κρητικές ποικιλίες, στον κήπο καλλιεργούνται και πολλές ποικιλίες βιολογικών σταφυλιών, προσφέροντας στους επισκέπτες του σπιτιού εκτός από ηρεμία και άμεση επαφή με την φύση και παραδοσιακές ...ξεχασμένες γεύσεις. 
Το σπίτι μπορεί να φιλοξενήσει έξι ή και οχτώ άτομα και περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ

___________________________
(*) Τα ενοικιαζόμενα καταλύματα (στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) που συμπεριλαμβάνονται στην στήλη "ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ" του site μας δεν αποτελούν διαφημιστική καταχώρηση. Επιλέγονται λόγω του ενδιαφέροντος που κατά την άποψή μας παρουσιάζουν ως χώροι λόγω ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών-διακοσμητικών τους χαρακτηριστικών και το SoulouposeTo δεν έχει κανενός είδους οικονομική ή άλλου είδους συναλλαγή - σχέση με τους ιδιοκτήτες τους.  


ΠΗΓΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: