Συμβουλές φροντίδας για το ΑΓΙΟΚΛΗΜΑ

Το αναρριχώμενο με καταγωγή από την Άπω Ανατολή, που παλιότερα δεν έλειπε από κανέναν κήπο, κάνοντας τις γειτονιές να μοσχοβολούν από το άρωμά του. 
Το Αγιόκλημα ανήκει στα ιδιαίτερα "εύκολα" και ανθεκτικά φυτά αφού δεν επηρεάζεται σχεδόν καθόλου από τις χαμηλές θερμοκρασίες και παγετούς του χειμώνα, προσαρμόζεται σε κάθε τύπου έδαφος, είναι κατάλληλο και για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές ενώ πολύ σπάνια προσβάλλεται από ασθένειες. Ακόμη και οι ανάγκες του σε λίπανση είναι περιορισμένες, ένα κοινό λίπασμα κάθε δύο μήνες στο διάστημα της ανθοφορίας του, που διαρκεί από το τέλος της άνοιξης έως τις αρχές του φθινοπώρου, είναι αρκετό.  


Το ύψος του σε πλήρη ανάπτυξη μπορεί να ξεπεράσει τα 10 μέτρα ενώ και η παράπλευρη ανάπτυξή του είναι "επιθετική" για αυτό και είναι κατάλληλο για να καλύψετε συρματοπλέγματα, κάγκελα, άσχημους τοίχους κλπ. σε κήπους και αυλές. Ακριβώς επειδή μεγαλώνοντας καταλαμβάνει μεγάλη επιφάνεια και απλώνεται προς όλες τις κατευθύνσεις, ο ήλιος θα πρέπει να είναι αρκετός τις περισσότερες ώρες της ημέρας σε όλα τα σημεία, διαφορετικά το φυτό αναπτυσσόμενο θα "τραβηχτεί" προς τα εκεί που το  φως είναι εντονότερο και στα εντελώς σκιερά σημεία οι ξυλώδεις βλαστοί δεν θα διαθέτουν έντονο φύλλωμα και λουλούδια. 

Τα χαρακτηριστικά λευκά - ροζ λουλούδια του με το πολύ όμορφο άρωμα σταδιακά γίνονται κίτρινα, ανάλογα με το είδος, αφού υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες που διαφέρουν τόσο στο μέγεθος όσο και στις αποχρώσεις των λουλουδιών. Σε κάποιες ποικιλίες τα λουλούδια μετά την ολοκλήρωση του κύκλου ανθοφορίας μετατρέπονται σε μικρούς διακοσμητικούς καρπούς με μαύρο ή κόκκινο χρώμα. Επίσης όλες οι ποικιλίες δεν είναι το ίδιο αρωματικές, για αυτό και στο φυτώριο που θα το αγοράσετε ρωτήστε πριν επιλέξετε Αγιόκλημα, υπάρχουν και φυτά που δεν μυρίζουν σχεδόν καθόλου. 


Η μοναδική ουσιαστική φροντίδα που χρειάζεται το Αγιόκλημα είναι το σωστό κλάδεμα, ώστε πραγματικά να "γεμίζει" τα σημεία που θα το τοποθετήσετε. Κλαδέψτε τέλος του χειμώνα, κόβοντας σε αρκετό μήκος όλους τους παλιούς ξερούς βλαστούς εκτός από αυτούς που με το χρόνο αποτελούν τον κεντρικό "κορμό" του φυτού, έτσι ώστε κάθε χρονιά στην διάρκεια του καλοκαιριού να είναι γεμάτο με νέους τρυφερούς μίσχους γεμάτους λουλούδια. 

Χρειάζεται τακτικό πότισμα ειδικά στα πρώτα στάδια ανάπτυξής του, ενώ και τα μεγαλύτερα φυτά, ειδικά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, θα τα ευνοήσει ένα καλό πότισμα κάθε 2-3 ημέρες.  Ο καλύτερος τρόπος για να προσλαμβάνει σωστά την ποσότητα νερού που χρειάζεται, επειδή αναπτύσσει βαθύ ριζικό σύστημα είναι να σκάψετε έναν λάκκο που θα συγκρατεί σε κάθε πότισμα αρκετή ποσότητα νερού και το οποίο σταδιακά θα απορροφάται από τις ρίζες του φυτού.  
Ο πολλαπλασιασμός του μπορεί να γίνει με όλους τους τρόπους (παραφυάδες-καταβολάδες-σπόρους) αλλά ο πιο επιτυχής και εύκολος είναι με μοσχεύματα που θα ριζώσουν όχι μόνο σε χώμα αλλά ακόμη και αν τοποθετήσετε για μερικές εβδομάδες τρυφερούς βλαστούς σε νερό. 
Παγκοσμίως αλλά κυρίως στις χώρες της Άπω Ανατολής είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και καλλιεργείται-χρησιμοποιείται από φαρμακευτική και κοσμετολογία ως συστατικό σε πολλά είδη βοτάνων-καλλυντικών.