Πως θα φτιάξετε Διακοσμητικά λουλούδια από γύψο


Από τις εντυπωσιακότερες κατασκευές διακοσμητικών λουλουδιών, σε σχέση με άλλους είδους διαδικασίες με χαρτί, έτοιμο πηλό κλπ. και σχετικά απλούστερη αφού δεν θα χρειαστεί να σχηματίσετε - δημουργήσετε εσείς τα λουλούδια.
Θα χρειαστείτε υφασμάτινα και κατά προτίμηση μεταξωτά αλλά όχι πλαστικά τεχνητά λουλούδια, γιατί πάνω στο πλαστικό ο γύψος δεν στέκεται, και καλλιτεχνικό γύψο που θα βρείτε τόσο σε καταστήματα με είδη για χόμπυ-κατασκευές σε μικρές συσκευασίες όσο και σε χρωματοπωλεία. Δείτε ενδεικτικά εδώ και εδώ.  Δημιουργείστε σε ένα πλαστικό δοχείο το μείγμα σκόνης γύψου με νερό, σύμφωνα με τις συνιστώμενες στην συσκευασία του αναλογίες. Ανακατέψτε πολύ καλά για να διαλυθεί πλήρως η σκόνη γύψου και βυθίστε τα λουλούδια στο μείγμα.
Δεν χρειάζεται να μείνουν μέσα στο μείγμα, απλά γυρίστε τα από όλες τις πλευρές για 1-2 λεπτά ώστε ο γύψος να καλύψει κάθε σημείο τους.

 
Βγάλτε τα και τοποθετείστε τα πάνω σε χαρτί ψησίματος - λαδόκολλα έως ο γύψος να στεγνώσει - στερεοποιηθεί πλήρως.  
Με χρώμα σε σπρέϊ ή οποιοδήποτε άλλο τύπο χρώματος αλλά κατά προτίμηση όχι ακρυλικό νερού, βάψτε τα λουλούδια αλλά όχι ομοιόμορφα. Ξεκινείστε από το κέντρο βάφοντας πιο έντονα και ελαττώνοντας την "ένταση" του χρώματος όσο προχωράτε προς τα εξωτερικά πέταλα. 
Αφού στεγνώσει το πρώτο χρώμα περάστε όλο το περίγραμμα των πετάλων, το κέντρο του λουλουδιού και τα "νεύρα" των φύλλων με χρυσαφί χρώμα σμάλτου. Θα βρείτε τέτοια χρώματα σε όλα τα καταστήματα με είδη για κατασκευές-χόμπυ 
Η τελική τους όψη είναι πραγματικά εντυπωσιακή και μοιάζει με πορσελάνη. 
Η επιλογή των χρωμάτων είναι ασφαλώς θέμα επιλογής και γούστου αλλά, γενικά, σε αυτού του τύπου τις κατασκευές οι παλ αποχρώσεις είναι καταλληλότερες από τις πιο έντονες.
Μπορείτε βεβαίως να αφήσετε τα λουλούδια και στην φυσική τους απόχρωση, ο γύψος όταν στεγνώσει πλήρως είναι κατάλευκος. 

Ένας πρακτικός τρόπος για να στεγνώσουν τα λουλούδια, ειδικά αν φτιάξετε πολλά σε αριθμό, είναι να τα κρεμάσετε με μανταλάκια από μια κρεμάστρα τοποθετώντας από κάτω εφημερίδες ώστε εκεί να στάζει η περισσή ποσότητα γύψου.
Τα κοτσάνια, σε κατασκευές που θέλετε τελικά να χρησιμοποιήσετε μόνο το βασικό στέλεχος του λουλουδιού, είναι πρακτικότερο να τα διατηρήσετε έως να στεγνώσουν τα λουλούδια και στην συνέχεια τα κόβετε με έναν κόφτη. 

Για περίπου 10-15 λεπτά, ανάλογα και με το προϊόν γύψου που θα χρησιμοποιήσετε και όσο αυτός είναι ακόμη εύπλαστος, μπορείτε και να "διορθώσετε" το σχήμα-στήσιμο των πετάλων στα λουλούδια, να τα ανοίξετε ελαφρά προς τα έξω ή να τα κλείσετε, αλλά με μεγάλη προσοχή για να μην αφαιρέσετε από τα σημεία που θα τα αγγίξετε το στρώμα γύψου. 
Για κατασκευές που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε σε συνθέσεις με πολλά τέτοια λουλούδια, διακοσμήσεις σε καθρέφτες, κορνίζες, γύψινες γιρλάντες κλπ. τα καταλληλότερα λουλούδια είναι τα μεταξωτά τριαντάφυλλα σε διάφορα μεγέθη. Δείτε ενδεικτικά εδώ. 

Για να κολλήσετε τα λουλούδια είτε μεταξύ τους είτε πάνω σε αντικείμενα από ξύλο, μέταλλο, γυαλί ή ύφασμα χρησιμοποιείστε μια εποξική κόλλα -η E6000 που θα βρείτε σε καταστήματα με είδη-υλικά για κατασκευές είναι από τις καταλληλότερες- ή πιστόλι σιλικόνης. 
Τα μοναδικά ...μυστικά της επιτυχίας είναι να χρησιμοποιήσετε λουλούδια από όσο πιο λεπτό ύφασμα και με "πλούσιο" σχήμα και το μείγμα γύψου να έχει την σωστή ρευστότητα.
Πάντως, γενικά, σε τέτοιου τύπου κατασκευές μια αρχική δοκιμή είναι ο καλύτερος τρόπος για να δείτε στην πράξη και πως ακριβώς "συμπεριφέρονται" τα υλικά και με ποιο τρόπο το τελικό αποτέλεσμα θα είναι αυτό που ακριβώς θέλετε. Φτιάξτε γύψο σε ένα πλαστικό ποτήρι και με 1-2 μικρά λουλούδια κάντε τα ...πειράματά σας. 
Θα πρέπει να δουλεύετε κάθε φορά με ποσότητα γύψου που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γρήγορα, περίπου μέσα σε 15-20 λεπτά, πριν αυτός αρχίσει να στερεοποιείται.  

Και...
 * Πριν το βάψιμο με την απόχρωση που έχετε επιλέξει, βάψτε τα λουλούδια με άσπρο χρώμα σε σπρέι. Αυτό θα τους προσφέρει ακόμη μια όμορφη τελική υφή και θα καλύψει πλήρως και όσα πιθανά σημεία ο γύψος δεν έχει σταθεί σωστά πάνω στο λουλούδι.
* Μπορείτε να πετύχετε ένα παρόμοιο αισθητικά αποτέλεσμα βουτώντας μεταξωτά λουλούδια όχι σε μείγμα γύψου αλλά σε ...χρώμα κιμωλίας. Δίνει επίσης ένα πολύ όμορφο φινίρισμα και αν επιλέξετε όχι λευκό αλλά μια παλ απόχρωση με το που θα στεγνώσουν θα είναι ήδη βαμμένα και αν θέλετε απλώς τονίστε το περίγραμμα και κάποιες λεπτομέρειες με χρώμα σμάλτου ή και πατίνες. 

* Αν για τον οποιοδήποτε λόγο, κυρίως λόγω λάθος ρευστότητας του υλικού,  ο γύψος δεν καλύψει σωστά το λουλούδι, μην επιχειρήσετε να το ξαναβουτήξετε δεύτερη φορά μέσα στο μείγμα, το αποτέλεσμα θα είναι μια πλήρης αποτυχία. Απλά προσθέστε στο μείγμα είτε γύψο είτε νερό, βεβαιωθείτε ότι τα λουλούδια που προσπαθείτε να επεξεργαστείτε είναι υφασμάτινα και όχι πλαστικά και ξαναπροσπαθείστε αλλά με ...άλλο λουλούδι. :)


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: