Ιδέες για Τεχνικές Παλαίωσης - Βάψιμο σε παλιές ΝτουλάπεςΛόγω μεγέθους οι  παλιές ξύλινες ντουλάπες είναι από τα πιο εντυπωσιακά αντικέ έπιπλα και πάρα πολλοί οι τρόποι - τεχνικές παλαίωσης για να τους δώσετε εντελώς νέα εμφάνιση και να αξιοποιήσετε ακόμη και φθαρμένα και σε όχι καλή γενική κατάσταση κομμάτια.
Τα περισσότερα τέτοιου τύπου αυθεντικά παλιά έπιπλα, είτε πρόκειται για χαμηλές είτε για ιδιαίτερα μεγάλου μεγέθους ντουλάπες διαθέτουν ανά σημεία, ειδικά στις πόρτες τους,  ιδιαίτερα σχέδια, σκαλίσματα, πρόσθετα κομμάτια ξύλου κλπ. που μπορούν να αναδειχθούν εξαιρετικά με το κατάλληλο βάψιμο-παλαίωση, σε σχέση με μια  σύγχρονη ντουλάπα που συνήθως αποτελείται από εντελώς επίπεδες επιφάνειες. 

palia-xylinh-ntoylapa-paliosinitheies
paliosinitheies.gr
Ακόμη και αν δεν διαθέτετε ένα τέτοιο έπιπλο όμως σας αρέσουν τα αντικέ κομμάτια και γενικά το vintage στυλ διακόσμησης θα βρείτε ξύλινες ντουλάπες ...άλλων εποχών σε παλαιοπωλεία-καταστήματα μεταχειρισμένων ειδών που ειδικεύονται σε παλιά έπιπλα και σε ιδιαίτερα καλές τιμές αναλογικά με την παλαιότητα και την γενική κατάσταση που βρίσκονται. Δείτε ενδεικτικά εδώ. 


Τόσο στην σύγχρονη βιβλιογραφία για διακόσμηση-τεχνικές παλαίωσης, σε περιοδικά διακόσμησης αλλά κυρίως στο internet θα βρείτε πλέον κυριολεκτικά ...χιλιάδες ιδέες-προτάσεις για παλαίωση-βάψιμο επίπλων κάθε τύπου, αποτέλεσμα της μικρής "βιομηχανίας" που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια γύρω από το συγκεκριμένο αντικείμενο και με βασική αιτία τα όλο και αυξανόμενα ειδικά χρώματα-προϊόντα για βάψιμο επίπλων που έχουν κάνει την συγκεκριμένη διαδικασία προσιτή και σχετικά εύκολη ακόμη και για εντελώς ερασιτέχνες.

Όμως συχνά αυτή ακριβώς η πληθώρα επιλογών μας κάνει πραγματικά να μην ξέρουμε τι να ...πρωτοδιαλέξουμε σε είδος τεχνικής, απόχρωση κλπ. ειδικά για μεγάλου όγκου έπιπλα όπως οι ντουλάπες με αποτέλεσμα πολλές φορές να "εγκλωβιζόμαστε" σε αποκλειστικά κλασσικές-συνηθισμένες επιλογές, ενώ ακόμη και μια ντουλάπα που θα βρείτε ...πεταμένη δίπλα στον κάδο απορριμάτων και με την πρώτη ματιά θα θεωρήσετε ότι είναι άχρηστη, μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα εξαιρετικής αισθητικής και ταυτόχρονα ιδιαίτερα λειτουργικό έπιπλο για το σπίτι σας με πολλούς και εντυπωσιακούς τρόπους/τεχνικές/μετατροπές.
ΕΔΩ θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες-πληροφορίες για τα πάντα που αφορούν Τεχνικές Παλαίωσης - Χρώματα Κιμωλίας και πολλές ιδέες για σχετικές εφαρμογές. 
Τολμήστε τις έντονες αποχρώσεις
vapsimo-palaiosh-se-palies-xylines-ntoulapes
Οι ανοιχτόχρωμες και οι παστέλ αποχρώσεις δεν είναι φυσικά η αποκλειστική σας επιλογή και ο μοναδικός λόγος που είναι πιο συνήθεις στο βάψιμο-παλαίωση επίπλων είναι ότι απλώς σε έναν ανοιχτής απόχρωσης "φόντο" και τονισμένα με πιο σκούρο χρώμα μόνο κάποια σημεία, σκαλιστά σχέδια κλπ. αυτά αναδεικνύονται εντονότερα.  
vapsimo-palaiosh-se-palies-xylines-ntoulapes
vapsimo-palaiosh-se-palies-xylines-ntoulapes
Όμως και τα πιο έντονα και σκούρα χρώματα, ειδικά σε έπιπλα χωρίς έντονα ανάγλυφα-σκαλιστά στοιχεία, ακόμη και μόνο με απλό βάψιμο χωρίς να εφαρμόσετε τεχνικές παλαίωσης, μπορούν να δημιουργήσουν ένα εξαιρετικό τελικό αποτέλεσμα στην μεγάλη επιφάνεια μιας ντουλάπας, αρκεί βεβαίως η απόχρωση που θα επιλέξετε να ταιριάζει με το σύνολο των υπόλοιπων επίπλων-στοιχείων. 
vapsimo-palaiosh-se-palies-xylines-ntoulapes
vapsimo-palaiosh-se-palies-xylines-ntoulapes
'Εντονες χρωματικές αντιθέσεις μπορείτε να δημιουργήσετε και βάφοντας με διαφορετική απόχρωση το εσωτερικό μέρος του επίπλου ή χρησιμοποιώντας στο σε εσωτερικό μέρος ή επιλεκτικά σε κάποια σημεία αυτοκόλλητη ταπετσαρία. 

Προσθέστε Ξύλινα διακοσμητικά μέρη
prosthkh-tampla-se-xylines-ntoulapes
Εκτός από τα έτοιμα διακοσμητικά ξυλόγλυπτα που μπορούν να κολληθούν  και να βαφτούν-επεξεργαστούν με τον ίδιο τρόπο όπως και το υπόλοιπο έπιπλο, σε ντουλάπες με εντελώς επίπεδες-λείες πόρτες που θέλετε να προσθέσετε απλούς ταμπλάδες μπορείτε να τους δημιουργήσετε με ξύλινα πηχάκια γενικής χρήσης που θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα με είδη ξυλείας και σε ποικιλία σχεδίων και πάχους.  Τόσο τα κομμάτια μεταξύ τους, για να σχηματίσετε το σχέδιο που θέλετε, όσο και πάνω στην ντουλάπα θα τα κολλήσετε με ξυλόκολλα
xylina-kordonia-epiplopoiias
kabawood.gr
Σε καταστήματα που ειδικεύονται σε ξύλα-είδη επιπλοποιϊας θα βρείτε με το μέτρο και ξύλινα σκαλιστά κορδόνια  ιδανικά για να δώσετε αντικέ ύφος ακόμη και σε απλού σχεδιασμού ή καινούργιες ντουλάπες με εντελώς απλές πόρτες. Δείτε τα, ενδεικτικά, εδώ
Βάψιμο και Ζωγραφική
zografikh-kai-palaiosh-se-xylines-ntoulapesΗ ζωγραφική  απλών και μικρών ή πιο σύνθετων σχεδίων πάνω σε τεχνητά παλαιωμένο ξύλο είναι από τα στοιχεία που μπορεί να μετατρέψει και το πιο απλό έπιπλο σε πραγματικά ..μοναδικό. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για την μεγάλου μεγέθους επιφάνεια μιας ντουλάπας που πραγματικά προσφέρεται για να χρησιμοποιηθεί σαν ...καμβάς. 
zografikh-kai-palaiosh-se-xylines-ntoulapes
 Πάνω στο ξύλο του επίπλου μπορείτε και να ...ξεπατικώσετε ένα σχέδιο που στη συνέχεια θα γεμίσετε με χρώμα. Τυπώστε το σε χαρτί και αντιγράψτε το πάνω στο έπιπλο με την βοήθεια τσιγαρόχαρτου.
zografikh-kai-palaiosh-se-xylines-ntoulapes

Decoupage - Ταπετσαρία
Το Decoupage  είναι επίσης μια εναλλακτική λύση αντί για τη ζωγραφική, αρκεί να βρείτε τα κατάλληλα ανάλογα με το μέγεθος του επίπλου μοτίβα χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα και μια τεχνική επιζωγράφισης (προσθήκη φόντου με χρώμα γύρω από τα χάρτινα σχέδια) διαφορετικά ειδικά πάνω σε τόσο μεγάλη επιφάνεια όση οι πόρτες μιας ντουλάπας το αποτέλεσμα θα μοιάζει απλώς σαν ...κολλημένο χαρτί. 
prosthkh-tapetsarias-se-xylines-ntoulapes
Αντί λοιπόν για ένα ...αποτυχημένο decoupage μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ταιριαστό με το έπιπλο σχέδιο αυτοκόλλητης ταπετσαρίας σε συνδυασμό με το απλό βάψιμο της ντουλάπας ή και μια διακριτική παλαίωση με ένα χρώμα, ώστε η τελική όψη της να μην είναι ...παραφορτωμένη.Χρώμα και Stencils
palaiosh-vapsimo-se-xylines-ntoylapes-me-stencils
palaiosh-vapsimo-se-xylines-ntoylapes-me-stencils
Μια επίσης πρακτική λύση για να δώσετε στο έπιπλό σας ...ζωγραφισμένη όψη είναι η χρήση Stencil. Eπιλέξτε σχέδια ανάλογου μεγέθους με το έπιπλο και γεμίστε τα με ένα ή και περισσότερα χρώματα, οπότε και το αποτέλεσμα είναι φυσικά πολύ πιο εντυπωσιακό
palaiosh-vapsimo-se-xylines-ntoylapes-me-stencils
Τα μεταλλικά χρώματα σε χρυσαφί-μπρονζέ όπως και οι πατίνες σε αντίστοιχες αποχρώσεις είναι ακόμη ένα τρόπος για να δημιουργήσετε πραγματικά εξαιρετικής εμφάνισης αντικέ έπιπλα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως βασική απόχρωση στο σχέδιο του stencil
palaiosh-vapsimo-se-xylines-ntoylapes-me-stencils
Τα stencils είναι μια επιλογή με πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα και για την περίπτωση που προτιμάτε να μην βάψετε το σύνολο της επιφάνειας του επίπλου. 
Ανάλογα με το πόσο έντονη θέλετε την όψη του σχεδίου επιλέξτε  ανοιχτόχρωμη ή σκούρα απόχρωση για να βάψετε μόνο το σημείο εφαρμογής του stencil και αφήστε την υπόλοιπη ντουλάπα στο φυσικό της χρώμα.  

Προσθέστε Μεταλλικά στοιχεία 
palaiosh-vapsimo-se-xylines-ntoylapes
Εκτός από τα ξύλινα και τα μεταλλικά πρόσθετα διακοσμητικά στοιχεία δημιουργούν ένα πολύ ιδιαίτερο αποτέλεσμα, αν βεβαίως ταιριάζουν στο στυλ του επίπλου που θα βάψετε. Εκτός από μεταλλικά χερούλια για πόρτες-συρτάρια στα καταστήματα με παρόμοια είδη θα βρείτε και μεταλλικές γωνιές-στηρίγματα-διακοσμητικούς μεντεσέδες διαφόρων τύπων που και αυτά μπορούν φυσικά να βαφτούν σε όποια απόχρωση θέλετε. 


Όχι μία αλλά ...πολλές αποχρώσεις
palaiosh-vapsimo-se-xylines-ntoylapes-patina
Ο ...βασιλιάς στις τεχνικές παλαίωσης-βαψίματος επίπλων είναι ασφαλώς το Πατινάρισμα, μια τεχνική τόσο παλιά όσο τα ...ξύλινα έπιπλα και κατά την οποία το έπιπλο βάφεται εξ΄ολοκλήρου σε κάθε μία από τις αποχρώσεις που επιθυμούμε και με το κατ΄τόπους τρίψιμο αλλού εντονότερα αλλού πιο απαλά, ανάμεσα στα βαψίματα, προκύπτει ένα πραγματικά εντυπωσιακό ανά σημεία "πολύχρωμο" αποτέλεσμα.
palaiosh-vapsimo-se-xylines-ntoylapes-patina
Τα σύγχρονα χρώματα-προϊόντα για βάψιμο-παλαίωση επίπλων έχουν κάνει ευκολότερη και αυτή την κλασσική διαδικασία της παλιάς επιπλοποιίας και ένα παρεμφερές αποτέλεσμα μπορείτε να έχετε ακόμη και αν δεν βάψετε ολόκληρο το έπιπλο με κάθε χρώμα αλλά μόνο ανά σημεία όπως και χρησιμοποιώντας  παράλληλα με το χρώμα και πατίνες διάφορων αποχρώσεων.  
palaiosh-vapsimo-se-xylines-ntoylapes
palaiosh-vapsimo-se-xylines-ntoylapes
Διαφορετικά χρώματα μπορούν να "μοιραστούν" πάνω σε ένα έπιπλο με πολλούς τρόπους επιλέγοντας πχ διαφορετική απόχρωση για το πάνω ή το κάτω μέρος, βάφοντας το έπιπλο με τεχνική Όμπρε κλπ και χρησιμοποιώντας όποιες και όσες αποχρώσεις θέλετε.  


Μπλε-Καφέ-Λευκό
palaiosh-vapsimo-se-xylines-ntoylapes
Κλασσικός συνδυασμός στο βάψιμο-παλαίωση επίπλων όμως σε έπιπλα μεγάλης επιφάνειας-όγκου, όπως μια ξύλινη ντουλάπα, μπορεί να δημιουργήσει πολύ ξεχωριστό τελικό αποτέλεσμα ανάλογα με το πόσο έντονη ή πιο διακριτική παλαίωση θα εφαρμόσετε και του τόνους των χρωμάτων που θα επιλέξετε. 
palaiosh-vapsimo-se-xylines-ntoylapes
palaiosh-vapsimo-se-xylines-ntoylapes
Σαν καφέ μπορεί να χρησιμοποιηθεί το υπάρχον χρώμα του ξύλου που θα εμφανίζεται ανά σημεία κάτω από το μπλε ή και μια διαφορετική απόχρωση στην οποία θα βάψετε αρχικά την ντουλάπα. 
palaiosh-vapsimo-se-xylines-ntoylapes
palaiosh-vapsimo-se-xylines-ntoylapes
Αν επιλέξετε το ανοιχτό γαλάζιο σε συνδυασμό με το φυσικό χρώμα του ξύλου ένας τρόπος για ιδιαίτερα πετυχημένο και καλαίσθητο αποτέλεσμα, σε μεγάλου μεγέθους  έπιπλα, είναι να χρησιμοποιήσετε ανά σημεία του επίπλου 2-3 παρεμφερείς τόνους του ίδιου χρώματος, μοιράζοντας τις αποχρώσεις έτσι που τελικά να τονίζονται και να ξεχωρίζουν κάποια καμπύλα σημεία, ιδιαίτερα σχήματα-σχέδια κλπ.  

Προσθέστε Ύφασμα ή Καθρέφτη

palaiosh-vapsimo-se-xylines-ntoylapes

Σε ντουλάπες που διαθέτουν πόρτες με τζάμι μπορείτε να δώσετε εξαιρετικά καλαίσθητο vintage στυλ χρησιμοποιώντας ύφασμα με την μορφή απλής εσωτερικής "κουρτίνας". Τα πτι-καρώ και ασφαλώς οι δαντέλες-διάτρητα υφάσματα είναι ιδανικά για την συγκεκριμένη χρήση ανάλογα με το γενικό ύφος του επίπλου και τον χώρο που θα το τοποθετήσετε, αφού φυσικά μια παλιά ξύλινη ντουλάπα ανεξάρτητα από την χρήση για την οποία ήταν αρχικά προορισμένη π.χ μια ντουλάπα ρούχων, μπορεί θαυμάσια να χρησιμοποιηθεί στον χώρο της καθιστικού ή της κουζίνας.

palaiosh-vapsimo-se-xylines-ntoylapes

Μια επίσης εντυπωσιακή μετατροπή σε ντουλάπες με τζαμένιες πόρτες είναι να αντικαταστήσετε το τζάμι με καθρέφτη. Προσθήκη  καθρέφτη μπορεί να γίνει και σε ξύλινες πόρτες μιας παλιάς ντουλάπας. Αν δεν υπάρχει στις πόρτες πλαίσιο-στήριγμα αυτό μπορεί να δημιουργηθεί με κολλητά ξύλινα πηχάκια στο σχήμα του καθρέφτη που θέλετε να τοποθετήσετε.  

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
pinterest.com/soulouposeto