Πως θα φτιάξετε Εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά προσχολικής ηλικίας


diy-ekpaideytika-paixnidia-gia-paidiaΣτα καταστήματα με είδη παιχνιδιών θα βρείτε μεγάλη ποικιλία  σε εκπαιδευτικά παιχνίδια-παζλ με σκοπό παιδιά προσχολικής ηλικίας παίζοντας να μάθουν χρώματα, αριθμούς, γράμματα, σχήματα κλπ.  Όμως τα παιδιά όσο πολύ έχουν την τάση να ...τα μάθουν όλα άλλο τόσο γρήγορα ...τα βαριούνται όλα, έτσι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να είστε σε θέση ανά πάσα στιγμή και πολύ εύκολα να φτιάξετε τέτοιου είδους κατασκευές που εκτός του αποτελέσματος θα τα ενθουσιάσει εξίσου και η διαδικασία δημιουργίας τους.  
Με πολύ απλά και ελάχιστου κόστους υλικά όπως χαρτόνι, άχρηστα ρολό χαρτιού, ξυλάκια χειροτεχνίας κλπ. μπορείτε να δημιουργήσετε πραγματικά διασκεδαστικές και ταυτόχρονα εκπαιδευτικές κατασκευές, εστιάζοντας και στα επιμέρους χρώματα, θέματα, ζωγραφιές κλπ που αρέσουν περισσότερο στο δικό σας παιδί.  


diy-ekpaideytika-paixnidia-gia-paidia

Η πιο απλή τέτοιου τύπου κατασκευή που μπορεί να φτιαχτεί σε ελάχιστα λεπτά είναι τα παζλ από χαρτόνι. Ζωγραφίστε με μαρκαδόρους, ξυλομπογιές ή όποιο άλλο είδος χρώματος προτιμάτε το σχήμα, τον αριθμό κλπ. ή κολλήστε έτοιμες εικόνες πάνω στο χαρτόνι και στην συνέχεια κόψτε το σε 2, 4 ή περισσότερα κομμάτια ανάλογα με την ηλικία και την δεξιότητα του παιδιού στην συναρμολόγηση.
diy-ekpaideytika-paixnidia-gia-paidia

Επίσης μόνο με χαρτόνι και χρώματα μπορούν να φτιαχτούν κατασκευές αριθμητικής, γραμματικής κλπ. Για παράδειγμα χωρίστε έναν χαρτονένιο κύκλο σε ίσα τριγωνικά μέρη και γράψτε πάνω στο κάθε ένα αριθμούς. Κόψτε τριγωνικά κομμάτια χαρτονιού στο αντίστοιχο μέγέθος πάνω στα οποία με τελίτσες θα αναπαραστήσετε τους αριθμούς, έτσι ώστε τα παιδιά να αναζητήσουν την σωστή αντιστοιχία των κομματιών μαθαίνοντας ταυτόχρονα να μετρούν. 

diy-ekpaideytika-paixnidia-gia-paidia
Αντί για χαρτόνι ένας πρακτικός και πολύ γρήγορος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε πιάτα μιας χρήσης αλλά από φελιζόλ ώστε τα κομμένα κομμάτια να μην έχουν αιχμηρά σημεία. 
diy-ekpaideytika-paixnidia-gia-paidia
Αυτού του τύπου οι κατασκευές μπορούν να γίνουν και με τσόχα που θα κολλήσετε πάνω σε ύφασμα και χρησιμοποιώντας ταινία velcro για να "κουμπώνουν" τα κομμάτια. Στην συνέχεια μπορείτε να δέσετε πολλές τέτοιες κατασκευές σε ...βιβλιαράκι δημιουργώντας έτσι ένα εφάμιλλο των έτοιμων αντίστοιχων εκπαιδευτικών βιβλίων που θα είναι φτιαγμένο με πολύ μεγαλύτερη φαντασία και φυσικά ...αγάπη :)
diy-ekpaideytika-paixnidia-gia-paidia
Φτιάξτε χάρτινους κύβους από απλό χαρτόνι με την βοήθεια κόλλας στικ ή σελοτέιπ. Απλά ζωγραφίστε τις πλευρές των κύβων ή κολλήστε έτοιμες εικόνες έτσι που όταν αυτοί τοποθετούνται στη σωστή σειρά, είτε οριζόντια είτε κάθετα, να σχηματίζουν την εικόνα που έχετε επιλέξει. 
diy-ekpaideytika-paixnidia-gia-paidia
Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να φτιάξετε "παζλ" με όποια εικόνα θέλετε αφού την ζωγραφίσετε ή την κολλήσετε πάνω σε άδεια ρολό χαρτιού που στην συνέχεια θα κόψετε σε ίσα κομμάτια. Τα παιδιά θα σχηματίσουν τις εικόνες τοποθετώντας τα κομμένα κομμάτια με την σωστή σειρά σε έναν κύλινδρο από χαρτόνι ή ένα άδειο ρολό από χαρτί κουζίνας στερεωμένο σε ένα cd, σε πλαστελίνη κλπ. 
diy-ekpaideytika-paixnidia-gia-paidia
Ιδιαίτερα εντυπωσιακές για τα παιδιά είναι και οι κατασκευές "παζλ" από ξυλάκια χειροτεχνίας. Συγκρατήστε τα στο πίσω μέρος με σελοτέιπ ώστε να μπορέσετε να σχεδιάσετε-ζωγραφίσετε ή να κολλήσετε την εικόνα που θέλετε και αφού την ολοκληρώσετε  αφαιρέστε το σελοτέιπ έτσι ώστε αυτή να χωριστεί σε κομμάτια που τα παιδιά θα πρέπει να βάλουν στην σειρά. 
diy-ekpaideytika-paixnidia-gia-paidia
 diy-ekpaideytika-paixnidia-gia-paidia
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
pinterest.com/soulouposeto