Μετατρέψτε ένα παλιό ξύλινο κρεβάτι σε παγκάκι-καναπέ για τον κήπο ή το μπαλκόνι σαςΤα παγκάκια - καναπέδες κατασκευασμένα από κομμάτια παλιών ξύλινων κρεβατιών είναι από τις πιο απλές σχετικά κατασκευές σε DIY έπιπλα και η συγκεκριμένη από το interiorfrugalista.com είναι πολύ ξεχωριστή και αισθητικά. 
Δεν είναι καθόλου δύσκολο να δημιουργήσετε κάτι αντίστοιχο, για τον κήπο ή το μπαλκόνι σας, χρησιμοποιώντας χρώματα και διακοσμητικές λεπτομέρειες που να ταιριάζουν στον δικό σας χώρο.

Αυτού του τύπου τα DIY παγκάκια - καναπέδες, συνήθως είναι κατασκευασμένα με κομμάτια από ξύλινα, τα λεγόμενα "σουηδικά", κρεβάτια που ειδικά παλαιότερα ήταν διαίτερα δημοφιλή, δεν υπήρχε σπίτι που να μην διαθέτει τουλάχιστον ένα :)  Ο τρόπος κατασκευής τους είναι πανομοιότυπος, ανεξάρτητα από το σχέδιο και είναι ο κλασσικός τρόπος συναρμολόγησης ξύλινων κρεβατιών. Το κεφαλάρι και το κάτω μέρος συνδέονται με δύο ξύλα - φαρδιές σανίδες που "κουμπώνουν" πάνω στο ξύλο σε ειδικές εγκοπές. Συνήθως οι πλαϊνές αυτές σανίδες διαθέτουν στο εσωτερικό τους μέρος ένα επιπλέον πλαίσιο για να στερεώνονται οι τάβλες πάνω στις οποίες τοποθετείται το στρώμα.  

Αν λοιπόν έχετε ένα τέτοιο κρεβάτι ή το προμηθευτείτε από κάποιο παλαιοπωλείο που ειδικεύεται σε παλιά-μεταχειρισμένα έπιπλα, δείτε ενδεικτικά εδώ, μπορείτε να αξιοποιήσετε σχεδόν το σύνολο των κομματιών του για να φτιάξετε ένα πολύ όμορφο παγκάκι-ξύλινο καναπεδάκι. 


Αξιοποιήστε ολόκληρο το κεφαλάρι ή το κάτω μέρος, ανάλογα με το σχέδιο του κρεβατιού και ποιο κομμάτι εξυπηρετεί καλύτερα στο ύψος, για να το χρησιμοποιήσετε σαν πλάτη του καναπέ χωρίς κανένα κόψιμο-μετατροπή 
diy-pagkaki-kanapes-apo-palio-xylino-krevati
Αντίστοιχα το άλλο φαρδύ κομμάτι, κεφαλάρι ή κάτω μέρος, κόψτε το ακριβώς στη μέση και κάθε μισό κομμάτι ακόμη λίγο, αν χρειάζεται, ανάλογα με το βάθος που θέλετε να έχει το παγκάκι. Αυτά τα δύο κομμάτια θα μετατραπούν στα πλαϊνά μέρη του καναπέ, αν το σχέδιο και το ύψος τους είναι τέτοιο που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως έχουν. Διαφορετικά αποσυναρμολογήστε πόδια και ενδιάμεσα ξύλα και ξανασυναρμολογήστε τα, ενώνοντας με βίδες, αφού τα κόψετε στο κατάλληλο μέγεθος.   
Δύο από τις τάβλες στρώματος του κρεβατιού ή αν δεν ταιριάζει το μήκος τους ή αν δεν τις έχετε δύο απλές ξύλινες σανίδες που θα προμηθευτείτε από ένα ξυλουργείο θα τοποθετηθούν μία στο κάτω μέρος της πλάτης και μία στο μπροστινό μέρος του καθίσματος, στερεωμένες στο εμπρός μέρος των δύο πλαϊνών κομματιών και ο σκελετός για το παγκάκι σας είναι ...έτοιμος.  
diy-pagkaki-kanapes-apo-palio-xylino-krevati
Τα  πέντε συνολικά κομμάτια που θα χρησιμοποιήσετε για να κατασκευάσετε το παγκάκι θα τα ενώσετε μεταξύ τους με βίδες για ξύλο και χρησιμοποιώντας απλό ηλεκτρικό τρυπάνι.
diy-pagkaki-kanapes-apo-palio-xylino-krevati
Απομένει μόνο να βιδώσετε πάνω στα δύο πιο λεπτά ξύλα, στο μπροστινό και πίσω μέρος της κατασκευής, μια σειρά τάβλες-σανίδες ή και χοντρά παλετόξυλα, χωρίς κενά μεταξύ τους και με τόσο μήκος ώστε να δημιουργηθεί ένα άνετο κάθισμα. Για το μήκος που πρέπει να έχουν οι σανίδες θα σας "κατευθύνει" και το πλαϊνό μέρος, ανάλογα με το σχέδιο του.    
Βεβαίως αν το προτιμάτε επιπρόσθετα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και μαξιλάρια.  
Βάψτε τον σκελετό, πριν τοποθετήσετε τις σανίδες του καθίσματος ώστε να βαφτεί σωστά σε όλα του τα σημεία, σε όποια απόχρωση θέλετε με χρώμα για ξύλο ή κιμωλίας και σε διαφορετικό χρώμα τις σανίδες, επίσης πριν τις βιδώσετε πάνω στο παγκάκι.  
Στην συγκεκριμένη κατασκευή έχει ζωγραφιστεί ένα λευκό σχέδιο στην πλάτη και με επίσης λευκό χρώμα, ίδιο με αυτό που έχει χρησιμοποιηθεί για τις σανίδες καθίσματος, έχουν τονιστεί και κάποιες λεπτομέρειες στο σχέδιο του ξύλου. 
Μπορείτε να κάνετε κάτι ανάλογο, αν σας αρέσει, ή να χρησιμοποιήσετε ένα στενό stencil και φυσικά να επιλέξετε -γενικά- τα χρώματα που εσείς θέλετε.  
Στο απλό βάψιμο μπορεί να προστεθεί μια απλή-διακριτική τεχνική παλαίωσης και σε κάθε περίπτωση αφού ολοκληρώσετε την κατασκευή θα πρέπει να περάσετε το σύνολο της επιφάνειάς της με 2-3 προστατευτικό ματ βερνίκι ξύλου. 

Αν δεν έχετε καμία εμπειρία έστω και στις μικρές τροποποιήσεις-κόψιμο-βίδωμα των ξύλων που απαιτούν αυτού του τύπου οι κατασκευές, αποσυναρμολογείστε το κρεβάτι που διαθέτετε και αναθέστε σε έναν ξυλουργό να το συναρμολογήσει σε παγκάκι-καναπέ στο σχέδιο που θέλετε. Το κόστος για κάτι τέτοιο δεν είναι μεγάλο και εσείς στη συνέχεια απλώς βάψτε-διακοσμείστε την κατασκευή με όποιον τρόπο θέλετε. 

diy-pagkakia-apo-palia-krevatia

ΠΗΓΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
interiorfrugalista.com