Πίνακες-κάδρα με Αλουμινόχαρτο


Εντυπωσιακοί "πίνακες"  φτιαγμένοι με ένα απλό τελάρο ζωγραφικής ή ένα κομμάτι ξύλο, φύλλα και αλουμινόχαρτο, από το cassiestephens.blogspot.com
Κατασκευή χωρίς κάποια ιδιαίτερη δυσκολία στην διαδικασία της, με λίγη προσοχή στις λεπτομέρειες ακόμη και οι πιο αρχάριοι σε τέτοιου είδους ...εγχειρήματα θα τα καταφέρετε τέλεια, εξάλλου δημιουργείται από τόσο ...ευτελή τα υλικά που ακόμη κι αν κάτι πάει στραβά η επόμενη προσπάθεια θα σας κοστίσει μόνον ...μερικά ακόμη φύλλα και λίγο παραπάνω αλουμινόχαρτο. 
Θα χρειαστείτε: 
* τελάρο ζωγραφικής

(Θα τα βρείτε σε καταστήματα με είδη χόμπυ-ζωγραφικής αλλά και πολυκαταστήματα που διαθέτουν και παρόμοια είδη. Δεν χρειάζεται κάτι ποιοτικό αφού δεν πρόκειται να ζωγραφίσετε πάνω στην επιφάνειά του, επιλέξτε το πιο οικονομικό. Οι τιμές σε ένα μέτριο μέγεθος δεν ξεπερνούν τα 5-6 ευρώ.
Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα κομμάτι ξύλο, απλά πάνω στο τελάρο η τελική υφή/όψη της κατασκευής είναι ομορφότερη καθώς πάνω στο αλουμινόχαρτο αποτυπώνεται τελικά και το ελαφρά ανάγλυφο σχέδιο του καμβά. 


* φύλλα δέντρων - φυτών με όσο πιο ιδιαίτερους σχηματισμούς (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τεχνητά, υφασμάτινα ή από λεπτό πλαστικό φύλλα, που θα βρείτε σε καταστήματα με είδη σπιτιού αν οι διαστάσεις ή τα σχήματα που έχετε διαθέσιμα σε φυσικά δεν σας ικανοποιούν για την συγκεκριμένη χρήση)
  
* αλουμινόχαρτο * ατλακόλ * μαύρο χρώμα σε σπρέϋ ή ακρυλικό * λαστιχένια-μαλακή γόμα * μαλακό πανί


Αρχικά, απλώστε κόλλα με πινέλο πάνω στο τελάρο και κολλήστε τα φύλλα με την ανάποδη όψη τους προς τα πάνω σε όποια σημεία θέλετε. 
Αν τα φύλλα είναι ιδιαίτερα χοντρά πιθανόν δεν θα κολλήσουν εύκολα και θα χρειαστεί να περάσετε και πάνω από αυτά μια στρώση κόλλας. 
Μπορείτε να μεταχειριστείτε όποιο τρόπο ή και κάθε είδους κόλλα που θα σας βοηθήσει, ανάλογα με το είδος και το πάχος των φύλλων, αρκεί να επιτευχθεί ο στόχος που είναι τα φύλλα να στερεοποιηθούν εντελώς ανοιγμένα και τεντωμένα σε ολόκληρη την επιφάνειά τους. Μπορείτε και να παραλείψετε την κόλλα, ειδικά δουλεύοντας με μεγάλα φύλλα που ευκολότερα θα παραμείνουν στην θέση τους απλώς και μόνο όταν στο επόμενο στάδιο τα καλύψετε με το αλουμινόχαρτο, αλλά γενικά μια μικρή ποσότητα κόλλας θα σας διευκολύνει στην όλη διαδικασία. 


Αφού στεγνώσει εντελώς η κόλλα τυλίγετε το τελάρο ή το ξύλο  με αλουμινόχαρτο, με την γυαλιστερή όψη προς τα κάτω, φροντίζοντας να είναι όσο το δυνατόν πιο τεντωμένο και ίσιο και καλά στερεωμένο στην πίσω όψη του. 
Επιλέγοντας το μέγεθος του τελάρου που θα χρησιμοποιήσετε, λάβετε υπόψη σας ότι το φάρδος ενός κοινού αλουμινόχαρτου σε ρολό είναι 28-30 εκατοστά, αν λοιπόν θέλετε να δουλέψετε καλύπτοντας τον πίνακα με ένα μόνο κομμάτι κάτι που διευκολύνει πολύ την διαδικασία αλλά και την τελική όψη της κατασκευής δεν θα πρέπει το μήκος του τελάρου να ξεπερνά αυτή την διάσταση. 

Με την βοήθεια της γόμας ή και με το χέρι σας "ισιώστε" όσο γίνεται το αλουμινόχαρτο στην επιφάνεια του τελάρου έτσι ώστε να "ξεχωρίζουν" όλες οι λεπτομέρειες από το σχήμα και τα νεύρα των φύλλων. Ψεκάστε με πολύ μικρή ποσότητα μαύρου χρώματος σε σπρέυ ή περάστε με πινέλο ακρυλικό μαύρο χρώμα και αμέσως, πριν στεγνώσει, "σβήστε" με το πανί την μεγαλύτερη ποσότητα, έτσι ώστε ανά σημεία να διακρίνεται το ασημί του αλουμινόχαρτου ενώ ανά σημείο το χρώμα θα είναι λιγότερο ή περισσότερο σκούροΜε ένα πινελάκι, σφουγγαράκι ή και πανί μπορείτε και να τονίσετε επιλεκτικά κάποια σημεία από το σχέδιο των φύλλων ή του γενικού φόντου, ενώ φυσικά αν δεν σας αρέσει αυτή η μεταλλιζέ όψη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια απόχρωση χρώματος θέλετε, να συνδυάσετε παραπάνω από ένα χρώμα κλπ. 


Το τελικό "ανάγλυφο" αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, αν χρησιμοποιήσετε μπρονζέ μεταλλικό χρώμα μοιάζει με χαλκογραφία, αν προσθέσετε παραπάνω από ένα χρώμα μοιάζει σαν ανάγλυφος πίνακας ζωγραφικής κλπ.


Το μοναδικό σημείο που χρειάζεται προσοχή είναι το στάδιο "ισιώματος" του αλουμινόχαρτου. Θα πρέπει να το κάνετε με μικρές, σταθερές και συνεχόμενες κινήσεις, αλλά ακόμη και αν σε κάποια σημεία σκιστεί μπορείτε στην συνέχεια να "διορθώσετε" τις ατέλειες με λίγο παραπάνω χρώμα στο συγκεκριμένο σημείο.


Tip:Η ποιότητα του αλουμινόχαρτου είναι το καθοριστικότερο σημείο για την επιτυχία της κατασκευής. Είναι γεγονός πως οι διαφορές στις τιμές από μάρκα σε μάρκα είναι πολύ σημαντικές αλλά ειδικά για την συγκεκριμένη χρήση επιλέξτε το ακριβότερο που είναι ταυτόχρονα το πιο χοντρό και με την πιο λεία υφή έτσι δεν θα σκίζεται όσο προσπαθείτε να το ισιώσετε ή να "σβήσετε" τό χρώμα.