4 Τρόποι για να φτιάξετε ένα ...Κουκλόσπιτο


Όσο και αν η τεχνολογία, οι υπολογιστές, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια κλπ. αλλάζουν γενιά με την γενιά και από όλο και μικρότερη ηλικία τις συνήθειες και αγαπημένες ασχολίες των παιδιών, μερικές ...σταθερές αξίες δύσκολα ανατρέπονται και λατρεμένες των κοριτσιών παραμένουν οι ...κούκλες τους. 


Με αυτές τα παιδιά από την προσχολική ηλικία έως και τα 7-8 χρόνια τους, εξασκούν κυρίως την φαντασία τους δημιουργώντας χαρακτήρες και ολόκληρες ιστορίες γύρω από την "ζωή" της, την κάθε κούκλα περιβάλλει ένας ολόκληρος ...κόσμος, με τα ρούχα της, τα αντικείμενα που χρησιμοποιεί καθημερινά, τα ...δικά της παιχνίδια-δραστηριότητες κλπ κάτι που ασφαλώς για τις βιομηχανίες παιχνιδιών αποτελεί έναν αστείρευτο παράγοντα έμπνευσης και φυσικά ...κέρδους.Στην αγορά θα βρείτε έτοιμα κουκλόσπιτα σε διάφορες τύπους, ποιότητες και τιμές, τα πιο οικονομικά φτιαγμένα εξ΄ολοκλήρου από πλαστικό, αλλά η χρήση ενός φιλικότερου στα παιδιά υλικό δεν είναι ο βασικός λόγος για να επιλέξετε να φτιάξετε μαζί τους ένα ...εναλλακτικού τύπου κουκλόσπιτο, όσο αυτή ακριβώς η έννοια του "δημιουργώ" με αποδεδειγμένα ευεργετική επίδραση στην ψυχοσύνθεση των παιδιών και τόσο μεγαλύτερη από όσο μικρότερη ηλικία εξοικειώνονται με αυτήν. 
Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα κουκλόσπιτο με πολλούς διαφορετικούς τρόπους/υλικά και σε διάφορα μεγέθη ανάλογα για το αν θα πρόκειται για ένα ...μετακινούμενο παιχνίδι, μια σταθερή κατασκευή στο παιδικό δωμάτιο κλπ. ή ποιο από τα βασικά υλικά του σας είναι ευκολότερο να προμηθευτείτε ή ήδη διαθέτετε


1. Από μια μικρή ραφιέρα
Ακόμη κι αν δεν διαθέτετε ένα τέτοιο επιπλάκι που μπορεί να αξιοποιηθεί για αυτήν την χρήση, σε πολυκαταστήματα ειδών σπιτιού-επίπλων, θα βρείτε τέτοιες μικρές ραφιέρες σε πολύ οικονομικές τιμές.
Επιλέξτε το σημείο που θα την τοποθετήσετε και περιμετρικά του επίπλου και πάνω στον τοίχο που θα ακουμπά σχηματίστε την όψη ...σπιτιού, χρησιμοποιώντας αυτοκόλλητη ταπετσαρία, διακοσμητικό χαρτί, απλά ζωγραφίζοντας κάποια στοιχεία στον τοίχο, κλπ. Ντύστε το πίσω μέρος και το "πάτωμα" κάθε "δωματίου" του κουκλόσπιτου επίσης με διακοσμητικά χαρτιά, ύφασμα ή αυτοκόλλητο και με τον ίδιο τρόπο ή σχεδιάζοντάς τα με μαρκαδόρους προσθέστε στο κάθε "δωμάτιο" μερικές ακόμη λεπτομέρειες όπως πόρτες, παράθυρα κλπ.
Αν θέλετε να δώσετε την εντελώς πειστική όψη "σπιτιού" προσθέστε για σκεπή δύο ξύλα-σανίδες στο ανάλογο σχήμα-μέγεθος ή σχηματίστε την από χοντρό αδιάβροχο ύφασμα σαν τέντα. 

2. Από χαρτόκουτα - χαρτόνι
Ο πιο οικονομικός τρόπος για να κατασκευάσετε ένα κουκλόσπιτο που μπορεί να πάρει ...άπειρες όψεις ανάλογα με το πως θα χωρίσετε σε μικρότερα μέρη ένα μεγάλων διαστάσεων κουτί ή θα συνδυάσετε-ενώσετε μεταξύ τους μικρά και μεγάλα κουτιά, με κόλλα ή κολλητική ταινία
Για να χωρίσετε ένα μεγάλων διαστάσεων κουτί σε "δωμάτια" θα χρησιμοποιήσετε απλά κομμάτια από χοντρό (διπλό) χαρτόνι συσκευασίας ή κομμάτια που επίσης θα κόψετε από χαρτόκουτα.  
Δουλεύοντας με κουτιά διάφορων μεγεθών, αν σας εξυπηρετεί καλύτερα, μπορείτε να κόψετε κάποια πλευρά από κάθε κουτί πριν το κολλήσετε με τα υπόλοιπα, ανάλογα με το τελικό σχήμα-μορφή που θέλετε να έχει η κατασκευή, όπως και να σταθεροποιήσετε σημεία της ή και ολόκληρη με κολλητική ταινία, πριν επιμεληθείτε την εξωτερική της όψη. 

Για την επένδυση τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε είδους χαρτί, ύφασμα, αυτοκόλλητη ταπετσαρία ή χρώμα για να βάψετε τους ...τοίχους ενός τέτοιου κουκλόσπιτου σε όποιες αποχρώσεις επιλέξετε. Αν επιλέξετε αυτόν τον τρόπο, πρακτικότερο είναι τα κουτιά να βαφτούν πριν την τελική συναρμολόγηση.

Με τον ίδιο γενικό τρόπο όπως και με χάρτινα κουτιά, ένα κουκλόσπιτο μπορεί να δημιουργηθεί από χοντρό χαρτόνι, το οποίο θα σας προσφέρει μεγαλύτερη ...ευελιξία σε ό,τι αφορά τόσο τον σχηματισμό της τελικής μορφής όσο και των επιμέρους λεπτομερειών. Επιλέξετε το βασικό σχήμα, δημιουργήστε το κολλώντας κομμάτια χαρτονιού με κόλλα ή κολλητική ταινία και με χαρτί, ύφασμα ή διακοσμητικό αυτοκόλλητο-ταπετσαρία επενδύστε το εξωτερικά και εσωτερικά. 

3. Από μια παλιά βαλίτσα


Εξαιρετική ιδέα κατασκευής που εκτός από ένα σταθερό κουκλόσπιτο μπορεί να λειτουργήσει και σαν μια "μετακινούμενη ντουλάπα" αποθήκευσης παιχνιδιών και θα την δημιουργήσετε με κάθε μορφής παλιές βαλίτσες-βαλιτσάκια κλπ. 

Αφού τα καθαρίσετε και επενδύσετε το εσωτερικό τους μέρος, αν χρειάζεται, με νέο ύφασμα, χαρτί ή αυτοκόλλητη ταπετσαρία, χωρίστε το συνολικό τους μέγεθος, ανάλογα με τον τύπο τόσο της βαλίτσας όσο και της κατασκευής που θέλετε να δημιουργήσετε, σε επιμέρους τμήματα χρησιμοποιώντας λεπτά σανιδάκια ή κομμάτια από χοντρό χαρτόνιΕξωτερικά η επιφάνεια της βαλίτσας μπορεί να διακοσμηθεί με όποιον τρόπο θέλετε, μια ιδέα που σίγουρα θα αρέσει στα παιδιά είναι να την μετατρέψετε σε μαυροπίνακα με χρήση του αντίστοιχου ειδικού χρώματος, δείτε σχετικά εδώ


4. Από ανακυκλούμενες συσκευασίες
Δεν ξεφεύγετε βεβαίως από το πλαστικό, αλλά είναι ένας τρόπος για να φτιάξετε μικρά κουκλόσπιτα-σπιτάκια για τα παιδιά σε λίγο χρόνο και με σχεδόν μηδενικό κόστος.

Χρησιμοποιείστε μια άδεια μεγάλη συσκευασία μπουκαλιού (συνήθως από απορρυπαντικά). Σχεδιάστε στην κεντρική όψη την "είσοδο" του κουκλόσπιτου σε όποιο σχήμα θέλετε και κόψτε το άνοιγμα με κοπίδι ή πολύ κοφτερό μαχαίρι. 

Kάντε το ίδιο για να δημιουργήσετε κάποια ανοίγματα-παραθυράκια στην εξωτερική όψη του μπουκαλιού ή για να δημιουργήσετε κάποια εσωτερικά στηρίγματα, κόβοντας κομμάτια πλαστικού χωρίς να τα αποκόψετε εντελώς, τα οποία στην συνέχεια θα γυρίσετε προς την μέσα πλευρά.
Το σύνολο ή μέρη του μπουκαλιού μπορούν να βαφτούν με χρώμα, να ζωγραφιστούν με διάφορες λεπτομέρειες, να διακοσμηθούν με παιδικά αυτοκόλλητα κλπ. 

"Επίπλωση" για κάθε μορφής κουκλόσπιτα θα βρείτε σε άπειρες ποικιλίες και τιμές, συνήθως πολύ οικονομικά, σε όλα τα καταστήματα παιχνιδιών. Αν όμως θελήσετε να κατασκευάσετε κάποια θα το κάνετε εύκολα με βασικό υλικό το χαρτόνι ή ξυλάκια χειροτεχνίας, δείτε και εδώ
Κολλήστε τα ξυλάκια στο μέγεθος-σχηματισμό που απαιτείται για να δημιουργηθεί το σχήμα κάθε αντικειμένου ή δημιουργείστε εγκοπές σε κομμάτια χαρτονιού εγκοπές για να τα συναρμολογήσετε εύκολα μεταξύ τους δίνοντας μορφή π.χ κρεβατιού, τραπεζιού, καρέκλας κλπ. σε ...λιλιπούτειο μέγεθος και τα οποία στην συνέχεια μπορούν φυσικά και να βαφτούν ή να επενδυθούν με κάθε είδους ύφασμα, χαρτί κλπ.

Το σημαντικότερο σε κάθε είδους παιχνίδι, είτε έτοιμο του εμπορίου είτε χειροποίητο, είναι η ασφάλεια των παιδιών κατά την ενασχόλησή τους με αυτό. Βεβαιωθείτε λοιπόν, για αυτού του τύπου τις κατασκευές, ότι αφ΄ενός οι πιο βαριές είναι στερεωμένες σταθερά και ότι από όποιο υλικό και αν είναι κατασκευασμένες δεν διαθέτουν αιχμηρά σημεία. Με γυαλόχαρτο ή μια χοντρή λίμα-ράσπα περάστε όλα τα σημεία κοψίματος όχι μόνο σε κατασκευές από ξύλο-πλαστικό αλλά και αυτές από χαρτόνι για να είναι σίγουρο ότι οι επιφάνειες είναι εντελώς λείες και ότι τα παιδιά δεν κινδυνεύουν ούτε καν από μικρογρατζουνιέςΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: