
Ο στολισμός-διακόσμηση πιάτων - food plating- και η δημιουργία πραγματικά εντυπωσιακού σερβιρίσματος ακόμη και σε απλά φαγητά-γλυκά είναι ένας ολόκληρος κλάδος της επαγγελματικής μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής.
Η φαντασία των σεφ είναι ασφαλώς αυτή που κυρίως διαμορφώνει την τελική εικόνα ανά περίπτωση, όμως οι βασικές τεχνικές δεν είναι καθόλου δύσκολο να χρησιμοποιηθούν από τον καθένα.
Έτσι χωρίς ιδιαίτερο κόπο μπορείτε να δημιουργήσετε κάτι ανάλογο σε ένα γιορτινό τραπέζι, πάρτυ κλπ. "παίζοντας" κυρίως με ρευστή σοκολάτα, ζάχαρη άχνη, κακάο, σάλτσες φρούτων ή μαγειρικής, φρούτα-τυριά-λαχανικά κομμένα σε σχήματα-σχέδια, πουρέδες λαχανικών π.χ καρότο, σπανάκι κλπ.
Οι χρωματικές αντιθέσεις είναι αυτές που κυρίως δημιουργούν το εντυπωσιακό αποτέλεσμα και ακριβώς για αυτό τον λόγο, την ανάδειξη των χρωμάτων, επιλέξτε απλά κατάλευκα πιάτα-πιατέλες είναι τα καταλληλότερα.
Η φαντασία των σεφ είναι ασφαλώς αυτή που κυρίως διαμορφώνει την τελική εικόνα ανά περίπτωση, όμως οι βασικές τεχνικές δεν είναι καθόλου δύσκολο να χρησιμοποιηθούν από τον καθένα.
Έτσι χωρίς ιδιαίτερο κόπο μπορείτε να δημιουργήσετε κάτι ανάλογο σε ένα γιορτινό τραπέζι, πάρτυ κλπ. "παίζοντας" κυρίως με ρευστή σοκολάτα, ζάχαρη άχνη, κακάο, σάλτσες φρούτων ή μαγειρικής, φρούτα-τυριά-λαχανικά κομμένα σε σχήματα-σχέδια, πουρέδες λαχανικών π.χ καρότο, σπανάκι κλπ.
Οι χρωματικές αντιθέσεις είναι αυτές που κυρίως δημιουργούν το εντυπωσιακό αποτέλεσμα και ακριβώς για αυτό τον λόγο, την ανάδειξη των χρωμάτων, επιλέξτε απλά κατάλευκα πιάτα-πιατέλες είναι τα καταλληλότερα.
Ρευστά υλικά-σάλτσες, που θα τοποθετήσετε σε μπουκαλάκι απλικατέρ, σε όποια απόχρωση θέλετε μπορείτε να φτιάξετε χτυπώντας στο μπλέντερ ανάλογου χρώματος φρούτα-λαχανικά ή να χρησιμοποιήσετε αντίστοιχες έτοιμες σάλτσες που θα βρείτε στα super markets όπως και μαγιονέζα, μουστάρδα, κέτσαπ, κρέμα μπαλσάμικου, σιρόπια ζαχαροπλαστικής.
Δείτε στα videos μερικές βασικές τεχνικές στολισμού πιάτου με εύκολα υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μόνο για να διακοσμήσετε πιατέλες σε ένα τραπέζι, μπουφέ κλπ.