Πωςθα φτιάξετε μονοπάτια-διαδρόμους κήπου από Παλετόξυλα


Τα ξύλα από παλέτες, εκτός όλων των άλλων χρήσεων σε διαφόρων τύπων κατασκευές, είναι το πιο εύκολο και οικονομικό υλικό για να δημιουργήσετε μικρούς ή μεγαλύτερους διαδρόμους-μονοπάτια σε περιοχές του κήπου σας, είτε τοποθετημένα απευθείας πάνω στο χώμα είτε συνδυασμένα με άλλα υλικά εδαφοκάλυψης π.χ χαλίκι, βότσαλα, φλοιό δέντρων κλπ.

Κατ΄αρχήν, για αυτή ειδικά τη χρήση, αναζητείστε μεταχειρισμένες παλέτες που μπορείτε να προμηθευτείτε ακόμη και δωρεάν από κάθε είδους καταστήματα, δείτε και εδώ λεπτομερείς πληροφορίες για το που θα βρείτε παλέτες. 

Με σκεπάρνι ή όποιο παρεμφερές εργαλείο σας εξυπηρετεί αποσυναρμολογήστε τις παλέτες, περάστε τα ξύλα που θα χρησιμοποιήσετε με ένα βερνίκι εμποτισμού για προστασία κυρίως από νερό-υγρασία και αν χρειάζεται κόψτε τα ξύλα στο μέγεθος που θέλετε.  


Για να δημιουργήσετε ένα ξύλινο μονοπάτι απευθείας πάνω σε χώμα, σκαλίστε-σκάψτε το ελαφρά, έτσι ώστε τα παλετόξυλα να τοποθετηθούν στέρεα και το έδαφος μετά την τοποθέτησή τους να έχει το ίδιο ύψος σε όλα τα σημεία. 

Η διάταξη που θα επιλέξετε για τα ξύλα είναι καθαρά θέμα επιλογής, ανάλογα με τις ανάγκες που θα εξυπηρετεί ο ξύλινος διάδρομος. Μπορείτε να τοποθετήσετε τα ξύλα εφαπτόμενα μεταξύ τους ή αφήνοντας μικρά κενά, να δουλέψετε με ίδιου ή διαφορετικού μήκους ξύλα κλπ.  
Αυτού του τύπου οι ξύλινοι διάδρομοι, ακόμη και σε πολύ "πρόχειρη" μορφή,  είναι ο πιο απλός τρόπος για κατασκευή διαδρόμων  σε λαχανόκηπους ή μεγάλα παρτέρια χωρίς εδαφοκάλυψη, ώστε να υπάρχει ένα σημείο σε ολόκληρο το μήκος τους που μπορείτε να πατήσετε αποφεύγοντας χώματα-λάσπες. 
Τα ξύλα μπορούν να τοποθετούν και σε μεγαλύτερο βάθος μέσα στο χώμα, έτσι ώστε τελικά να διακρίνεται μόνο η επάνω και όχι η πλαϊνή τους επιφάνεια, ενώ με τους ίδιους τρόπους μπορούν να δημιουργηθούν διάδρομοι από παλετόξυλα και πάνω σε χαλίκι, άμμο, φλοιό δέντρων κλπ. 
Αν θέλετε να δώσετε σε έναν τέτοιο διάδρομο καμπυλωτό σχηματισμό, απλά θα χρειαστεί να δουλέψετε με ίδιας διάστασης ξύλα, τοποθετημένα απόλυτα στοιχισμένα στην μία τους πλευρά. Για να δημιουργηθεί το καμπυλωτό τελείωμα στην άλλη πλευρά απλώς ανά σημεία και ανάλογα με τον σχηματισμό τα ξύλα θα έχουν μια απόσταση μεταξύ τους. 
Κόβοντας παλετόξυλα και καρφώνοντας τα επιμέρους κομμάτια μεταξύ τους ή συγκρατώντας τα στο πίσω μέρος με 1-2 πηχάκια, θα δημιουργήσετε ξύλινα "πλακάκια" που στην συνέχεια θα τοποθετήσετε στο έδαφος σε όποιο σχηματισμό θέλετε, ακόμη και συνδυάζοντας την σύνθεση με στοιχεία όπως βότσαλα, χαλίκι κλπ. 
Εκτός από απλούς διαδρόμους, με ολόκληρες παλέτες ή ξύλινα πλαίσια που θα τοποθετήσετε στο έδαφος και στην συνέχεια θα ...επενδύσετε εξωτερικά με παλετόξυλα, μπορούν να δημιουργηθούν εντυπωσιακές υπερυψωμένες ξύλινες κατασκευές για τον κήπο, να οριοθετήσετε με αυτό τον τρόπο το δάπεδο στο σημείο που βρίσκεται ένα καθιστικό ή τραπέζι εξωτερικού χώρου κλπ.
Τα παλετόξυλα, σε κάθε τύπου κατασκευή, μπορούν ασφαλώς εκτός από προστατευτικό βερνίκι και να βαφτούν σε όποιες αποχρώσεις θέλετε, να αποκτήσουν ιδιαίτερα εντυπωσιακή όψη με μια απλή τεχνική παλαίωσης κλπ.  

Καρφώνοντας μεταξύ τους ή στερεώνοντάς τα ανά δύο με 2-3 κάθετα πηχάκια στο πίσω μέρος, μπορείτε να δημιουργήσετε από απλά παλετόξυλα πιο φαρδιά ξύλα για χρήση σε διαδρόμους, ιδιαίτερα εντυπωσιακά αν τοποθετηθούν με μια σχετική απόσταση μεταξύ τους. 
Αν καρφώσετε μεταξύ τους άνισα κομμάτια ξύλου, με τρόπο που στις άκρες να δημιουργείται καμπύλη, επίσης μπορούν να δημιουργηθούν ιδιαίτερα εντυπωσιακοί διάδρομοι-μονοπάτια για οποιοδήποτε σημείο του κήπου σας.  
Ασφαλώς και η διάρκεια ζωής τέτοιου τύπου κατασκευών δεν είναι ...παντοτινή, όπως συμβαίνει π.χ με αντίστοιχους διαδρόμους από πλάκες επίστρωσης, πέτρες κλπ.
Όμως αναλογικά με το κόστος τους που μπορεί να είναι σχεδόν μηδενικό, αν χρησιμοποιήσετε παλέτες που θα βρείτε δωρεάν, και την απλή διαδικασία τοποθέτησης, είναι από τους πιο πρακτικούς και ταυτόχρονα καλαίσθητος τρόπος για να φτιάξετε μικρά ή μεγαλύτερα μονοπάτια σε σημεία που κήπου θα θέλετε να μην πατάτε απευθείας πάνω στο χώμα, γκαζόν, χαλίκι κλπ. και θα αντέξουν χωρίς κάποια ιδιαίτερη συντήρηση για αρκετούς χειμώνες. 


Δείτε στο video έναν ακόμη τρόπο δημιουργίας τέτοιων κατασευών, με την μορφή αναδιπλούμενων διαδρόμων, ιδιαίτερα πρακτικό για μονοπάτια μεγάλου μήκους ή αν θέλετε κάποιες εποχές του χρόνου να τα αποσύρετε για να τα προστατέψετε από το νερό της βροχής, την υγρασία κλπ.  


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
pinterest.com/soulouposeto