Διαμόρφωση παρτεριών με Χαλίκι


Η εδαφοκάλυψη όχι μόνο σε μεγάλους κήπους αλλά ακόμη και σε λίγων τετραγωνικών αυλές- εξωτερικούς χώρους είναι από τα βασικότερα στοιχεία διαμόρφωσής τους, τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά, αφού από τον τρόπο που θα καλυφθεί το χώμα εξαρτάται ο βαθμός απορρόφησης και τρόπος απορροής του βρόχινου νερού στο σύνολο του κήπου, αν το νερό του ποτίσματος θα δημιουργεί λάσπες κλπ.

Ειδικά στα φυτεμένα σημεία - παρτέρια, το χαλίκι είναι μια λύση που αφ΄ενός δεν απαιτεί κανενός είδους φροντίδα όπως π.χ το πότισμα-κούρεμα που χρειάζεται το γκαζόν ή όποιο είδος αντίστοιχων φυτών εδαφοκάλυψης αφ΄ετέρου είναι επιλογή οικονομικότερη και πιο "φυσική" οπτικά σε σχέση με πλάκες δαπέδου. 


Πριν την τοποθέτηση του χαλικιού το χώμα καλύπτεται με ειδικό πλαστικό ύφασμα εδαφοκάλυψης, ώστε να μην φυτρώνουν ζιζάνια-αγριόχορτα και τα μόνα σημεία που δεν ενδείκνυται η τοποθέτηση χαλικιού σε κήπους είναι σημεία με μεγάλη κλίση εδάφους αφού εκεί είναι πιθανό παρασυρθεί από το νερό της βροχής.
Το συγκεκριμένο πλαστικό θα το βρείτε σε καταστήματα με είδη κήπου, συνήθως σε ρολά των 15τμ και τιμή περίπου 1ευρώ/μέτρο. 
Αισθητικά το χαλίκι προσφέρει πάρα πολλές "διακοσμητικές" δυνατότητες. Μπορεί να τοποθετηθεί σε κάθε είδους σχηματισμούς, να συνδυασθεί με άλλα υλικά εφαδοκάλυψης όπως βότσαλα, φλοιό δέντρου κλπ και είναι απόλυτα ταιριαστό με κάθε είδους πήλινο, ξύλινο ή μεταλλικό στοιχείο-διακοσμητικό κήπου. 
Τόσο σε μάντρες οικοδομικών υλικών, μεγάλα φυτώρια όσο και σε πολυκαταστήματα με είδη κήπου θα βρείτε χαλίκι εδαφοκάλυψης σε διάφορους τύπους - αποχρώσεις και μπορείτε και να συνδυάσετε-αναμείξετε μεταξύ τους διαφορετικά χαλίκια σε μέγεθος-χρώμα ή και κάποια πετρώματα αυτής της μορφής όπως ελαφρόπετρα, λάβα, μικρά βότσαλα κλπ.


Δείτε και...ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto