Decoupage με Ύφασμα σε γυάλινα πιάτα

Decoupage με ύφασμα σε γυάλινα πιάτα


To Decoupage με ύφασμα είναι μια τεχνική με πολύ ιδιαίτερο αποτέλεσμα και απλός τρόπος για να δημιουργήσετε εντυπωσιακά σερβίτσια πιατέλες ή και διακοσμητικά πιάτα. 
Το ύφασμα θα το κολλήσετε στην πίσω πλευρά των γυάλινων διάφανων πιάτων, έτσι θα είναι απολύτως κατάλληλα για πιάτα φαγητού, για να φτιάξετε π.χ μερικά εντυπωσιακά κομμάτια που θα σετάρετε με τα κανονικά σερβίτσια σας, για ιδιαίτερες γιορτινές περιστάσεις, χριστούγεννα, πάσχα κλπ. χρησιμοποιώντας αντίστοιχα σχέδια υφάσματος. 


Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν κανονικά πιάτα φαγητού, σαν διακοσμητικά πιάτα αλλά και ως δώρα π.χ για να προσφέρετε το Πάσχα μέσα σε τέτοια πιάτα-πιατέλες, αυγά, κουλούρια, γλυκίσματα. 

Σαν σερβίτσια είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά και σεταρισμένα με πετσέτες φαγητού από το ίδιο ύφασμα.


Θα χρειαστείτε: 
* Γυάλινα πιάτα – πιατέλες
* Λεπτά υφάσματα
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε τύπο λεπτού υφάσματος, ακόμη και κομμάτια από οικονομικά τραπεζομάντηλα καθημερινής χρήσης.
* Κόλλα decoupage, καλής ποιότητας


1. Τοποθετήστε τα πιάτα πάνω στο ύφασμα για να το κόψετε στην διάσταση που χρειάζεται. Δεν είναι υποχρεωτικό, σε αυτό το στάδιο να το κόψετε στρογγυλά, αυτό μπορεί να γίνει και στο τέλος, απλά κόψτε κάθε κομμάτι υφάσματος αρκετά μεγαλύτερο από την περίμετρο του πιάτου, θα σας διευκολύνει στη συνέχεια να το κολλήσετε σωστά.
2. Απλώστε κόλλα στην πίσω όψη του πιάτου, φροντίζοντας να καλύψετε πλήρως την επιφάνεια του ειδικά στις άκρες.


3. Τοποθετείστε το ύφασμα, με την καλή του όψη, πάνω στην κόλλα και με τα χέρια σας ή όποιο αντικείμενο σας εξυπηρετεί π.χ με μια πλαστική κάρτα, πιέστε ξεκινώντας από το κέντρο και προς τα έξω, έτσι ώστε το ύφασμα να κολλήσει σε όλα τα σημεία, να ισιώσει και να αφαιρεθούν όλες οι φούσκες αέρα και η περιττή ποσότητα κόλλας, την οποία στο τέλος -αν χρειαστεί- θα σκουπίσετε από το χείλος του πιάτου με ένα σφουγγαράκι. 
4.
Αφήστε τα πιάτα να στεγνώσουν τουλάχιστον μία ολόκληρη νύχτα, κόψτε το ύφασμα που περισσεύει περιμετρικά του πιάτου και περάστε 2-3 χέρια προστατευτικό βερνίκι για decoupage. Τα βερνίκια σε σπρέϊ είναι πρακτικότερα για τέτοιου τύπου κατασκευές, όμως και τα κλασσικά για εφαρμογή με πινέλο εξίσου καλά θα αδιαβροχοποιήσουν το ύφασμα. 


Τα επεξεργασμένα με αυτόν τον τρόπο πιάτα μπορείτε να τα πλύνετε κανονικά, χρησιμοποιώντας σφουγγαράκι πιάτων (όχι από την άγρια πλευρά του) αλλά φυσικά δεν θα τα βάλετε ούτε στο πλυντήριο πιάτων, ούτε σε φούρνο μικροκυμάτων.

Και…

- Μπορείτε φυσικά να κάνετε ακριβώς το ίδιο με χαρτί αντί για ύφασμα.
Το decoupage με χαρτοπετσέτα ή γενικά λεπτά χαρτιά, σε μεγάλες καμπύλες επιφάνειες, δεν προσφέρεται και τόσο για ερασιτέχνες και δεν θα σας δώσει εύκολα πετυχημένο αποτέλεσμα. 

Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε πιο χοντρά χαρτιά  - λεπτά χαρτόνια. Θα τα κόψετε στρογγυλά, στο μέγεθος ακριβώς του πιάτου και στη συνέχεια θα τα «χωρίσετε» ακτινωτά σε ίσα μέρη, χωρίς το κόψιμο να φτάσει έως το κέντρο έτσι ώστε στη συνέχεια να κολλήσετε πάνω στο πιάτο αρχικά το κεντρικό κομμάτι του χαρτιού και στην συνέχειa ένα-ένα τα υπόλοιπα κομμάτια.

- Τα «αλέκιαστα» τραπεζομάντηλα ή αντίστοιχης ποιότητας υφάσματα, όπως και τα πολύ λεπτά βαμβακερά υφάσματα είναι από τα καταλληλότερα και από τις πιο οικονομικές επιλογές για decoupage με ύφασμα σε γυάλινα αντικείμενα.

-Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορείτε να δουλέψετε και με διαφανή πλαστικά πιάτα, πιατέλες κλπ. που θα βρείτε σε πολυκαταστήματα ειδών σπιτιού σε πολύ μεγάλη ποικιλία μεγεθών-σχεδίων.

- Ένα ύφασμα που επίσης δουλεύεται πολύ εύκολα με τον συγκεκριμένο τρόπο και δίνει εξαιρετικό αποτέλεσμα αισθητικά είναι οι δαντέλες-σεμέν για να φτιάξετε διακοσμητικά πιάτα που μπορείτε να κρεμάσετε στον τοίχο, διακοσμητικές πιατέλες – μπωλ - φρουτιέρες κλπ 


- Για διακοσμητικά πιάτα, ιδιαίτερα εντυπωσιακό αποτέλεσμα δίνει και η χρήση όχι ενός ενιαίου αλλά πολλών μικρότερων κομματιών υφάσματος, με τα οποία μπορείτε να δημιουργήσετε στην πίσω όψη του πιάτου μικρούς "πίνακες" ζωγραφικής ανάλογα με τα σχέδια των υφασμάτων και τον τρόπο που θα τα συνθέσετε.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: