Decoupage με Ύφασμα σε γυάλινα πιάτα

gyalina piata decoupage me yfasma
To Decoupage με ύφασμα είναι μια τεχνική με πολύ ιδιαίτερο αποτέλεσμα και απλός τρόπος για να δημιουργήσετε εντυπωσιακά σερβίτσια πιατέλες ή και διακοσμητικά πιάτα. 
Το ύφασμα θα το κολλήσετε στην πίσω πλευρά των γυάλινων διάφανων πιάτων, έτσι θα είναι απολύτως κατάλληλα για πιάτα φαγητού, για να φτιάξετε π.χ μερικά εντυπωσιακά κομμάτια που θα σετάρετε με τα κανονικά σερβίτσια σας, για ιδιαίτερες γιορτινές περιστάσεις, χριστούγεννα, πάσχα κλπ. χρησιμοποιώντας αντίστοιχα σχέδια υφάσματος. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν κανονικά πιάτα φαγητού, σαν διακοσμητικά πιάτα αλλά και σαν δώρα π.χ για να προσφέρετε το Πάσχα μέσα σε τέτοια πιάτα-πιατέλες, αυγά, κουλούρια, γλυκίσματα. 
Σαν σερβίτσια είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά και σεταρισμένα με πετσέτες φαγητού από το ίδιο ύφασμα.


Θα χρειαστείτε: 
* Γυάλινα πιάτα – πιατέλες
* Λεπτά υφάσματα
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε τύπο λεπτού υφάσματος, ακόμη και κομμάτια από οικονομικά τραπεζομάντηλα καθημερινής χρήσης.
* Κόλλα decoupage, καλής ποιότητας
Η κόλλα Mod Podge που θα βρείτε σε καταστήματα με είδη για decoupage-
 

1. Τοποθετήστε τα πιάτα πάνω στο ύφασμα για να το κόψετε στην διάσταση που χρειάζεται. Δεν είναι υποχρεωτικό, σε αυτό το στάδιο να το κόψετε στρογγυλά, αυτό μπορεί να γίνει και στο τέλος, απλά κόψτε κάθε κομμάτι υφάσματος αρκετά μεγαλύτερο από την περίμετρο του πιάτου, θα σας διευκολύνει στη συνέχεια να το κολλήσετε σωστά.
2. Τοποθετείστε στερεώστε τα πιάτα πάνω σε ένα ψηλό ποτήρι ή οποιοδήποτε σκεύος σας εξυπηρετεί, ώστε να μπορείτε να δουλέψετε με άνεση, και απλώστε αρκετή ποσότητα κόλλας στην εξωτερική τους επιφάνεια. 

3. Τοποθετείστε το ύφασμα, με την καλή του όψη, πάνω στην κόλλα και με τα χέρια σας ή όποιο αντικείμενο σας εξυπηρετεί π.χ με την κόχη ένα μαχαιριού ή σπάτουλας, πιέστε ξεκινώντας από το κέντρο και προς τα έξω, έτσι ώστε το ύφασμα να κολλήσει σε όλα τα σημεία, να ισιώσει και να αφαιρεθούν όλες οι φούσκες αέρα και η περιττή ποσότητα κόλλας, την οποία στο τέλος θα σκουπίσετε από το χείλος του πιάτου με ένα σφουγγαράκι. 

4. Αφήστε τα πιάτα να στεγνώσουν τουλάχιστον μία ολόκληρη νύχτα, κόψτε το ύφασμα που περισσεύει και περάστε 2-3 χέρια προστατευτικό βερνίκι για decoupage. Τα βερνίκια σε σπρέϋ είναι πρακτικότερα για τέτοιου τύπου κατασκευές, όμως και τα κλασσικά για εφαρμογή με πινέλο εξίσου το ίδιο καλά θα αδιαβροχοποιήσουν το ύφασμα. 

Τα επεξεργασμένα με αυτόν τον τρόπο πιάτα μπορείτε να τα πλύνετε κανονικά, χρησιμοποιώντας σφουγγαράκι πιάτων αλλά όχι από την άγρια πλευρά του αλλά φυσικά δεν θα τα βάλετε ούτε στο πλυντήριο πιάτων, ούτε σε φούρνο μικροκυμάτων.Και…
- Μπορείτε φυσικά να κάνετε ακριβώς το ίδιο με χαρτί αντί για ύφασμα.

Το decoupage με χαρτοπετσέτα ή γενικά λεπτά χαρτιά, σε μεγάλες καμπύλες επιφάνειες, δεν προσφέρεται και τόσο για ερασιτέχνες, δεν θα σας δώσει εύκολα πετυχημένο αποτέλεσμα. 

Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε πιο χοντρά χαρτιά- λεπτά χαρτόνια. Θα τα κόψετε στρογγυλά, στο μέγεθος ακριβώς του πιάτου και στη συνέχεια θα τα «χωρίσετε» ακτινωτά σε ίσα μέρη, χωρίς το κόψιμο να φτάσει έως το κέντρο έτσι ώστε στη συνέχεια να κολλήσετε πάνω στο πιάτο αρχικά το κεντρικό κομμάτι του χαρτιού και στην συνέχειa ένα-ένα τα υπόλοιπα κομμάτια.

- Τα «αλέκιαστα» τραπεζομάντηλα ή αντίστοιχης ποιότητας υφάσματα, όπως και τα πολύ λεπτά βαμβακερά υφάσματα είναι από τα καταλληλότερα και από τις πιο οικονομικές επιλογές για decoupage με ύφασμα σε γυάλινα αντικείμενα.

-Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορείτε να δουλέψετε και με διαφανή πλαστικά πιάτα, πιατέλες κλπ. που θα βρείτε σε πολυκαταστήματα ειδών σπιτιού σε πολύ μεγάλη ποικιλία μεγεθών-σχεδίων.

- Ένα ύφασμα που δουλεύεται πολύ εύκολα με τον συγκεκριμένο τρόπο και δίνει εξαιρετικό αποτέλεσμα αισθητικά είναι οι δαντέλες, σεμέν κλπ. για να φτιάξετε διακοσμητικά πιάτα που μπορείτε να κρεμάσετε στον τοίχο, πιατέλες – μπωλ - φρουτιέρες κλπ για επιτραπέζιες διακοσμήσεις.

- Για διακοσμητικά πιάτα, ιδιαίτερα εντυπωσιακό αποτέλεσμα δίνει και η χρήση όχι ενός ενιαίου αλλά πολλών μικρότερων κομματιών υφάσματος, με τα οποία μπορείτε να δημιουργήσετε στην πίσω όψη του πιάτου μικρούς "πίνακες" ζωγραφικής ανάλογα με τα σχέδια των υφασμάτων και τον τρόπου που θα τα συνθέσετε. . ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: