Πως θα φτιάξετε μια παιδική κουζίνα από Χαρτόκουτα


Φτιάξτε εύκολα παιδικές κουζίνες από χαρτόκουτα και ανάλογα με το πόσο θα ξοδέψετε αποκλειστικά σε ...φαντασία και ...χρόνο το αποτέλεσμα μπορεί να γίνει ζηλευτό ακόμη και από ...ενήλικες νοικοκυρές. :)
Aπό τις κατασκευές που εντυπωσιάζουν ιδιαίτερα τα παιδιά, ενισχύοντας και την δική τους φαντασία και δημιουργικότητα, ειδικά αν τις κατασκευάσετε μαζίΜπορείτε να δημιουργήσετε μια τέτοια παιδική κουζίνα με δύο βασικούς τρόπους: 
1.μεμονωμένα χαρτόκουτα, το κάθε ένα εκ των οποίων θα έχει το ρόλο μιας  συσκευής.
2. Συνθέτοντας και κολλώντας μεταξύ τους χαρτόκουτα ή και κομμάτια χαρτόνι, δημιουργώντας τελικά, σε διάταξη και σχεδιασμό μια πιστή ...μικρογραφία κανονικής κουζίνας. 

H βασική διαδικασία κατασκευής των επιμέρους κομματιών είναι ακριβώς ίδια και στις δύο επιλογές. 
Ανάλογα με το είδους των κουτιών-χαρτονιών που θα χρησιμοποιήσετε, θα χρειαστεί αρχικά να τα ενισχύσετε λίγο ή περισσότερο ώστε να αποκτήσουν την απαιτούμενη σταθερότητα και βάρος και να είναι πραγματικά λειτουργικά και πρακτικά για τα παιδιά. 
Αν δουλέψετε με καινούργια χαρτόκουτα (θα τα βρείτε σε είδη αμπαλάζ-συσκευασίας) ή μεταχειρισμένες κούτες σε καλή κατάσταση και από ιδιαίτερα χοντρό χαρτόνι (π.χ κούτiια συσκευασίες από ηλεκτρικές συσκευές) ενισχύστε μόνο τις άκρες - κόχες με κολλητική ταινία
Κούτες πιο λεπτές και ασταθείς, εκτός της ταινίας θα τις ενισχύσετε και εσωτερικά με πρόσθετα κομμάτια χαρτονιού που θα κολλήσετε επίσης με αυτοκόλλητη ταινία ή και κόλλα, κάποια εκ των οποίων μπορεί να έχουν και τον ρόλο "ραφιών". 

Γενικά, όπου χρειαστεί να κόψετε-κολλήσετε τα χαρτόκουτα θα το κάνετε με κοπίδι και κολλητική ταινία, χωρίς να σας απασχολεί η εμφάνιση των κουτιών στο αρχικό αυτό στάδιο της κατασκευής. 
Αφού ολοκληρώσετε τον σχεδιασμό και φτιάξετε όλα τα επιμέρους κομμάτια, θα τα ντύσετε με χαρτί ή διακοσμητικό αυτοκόλλητο ενώ αν το προτιμάτε το εξωτερικό μέρος σε χοντρά κουτιά  μπορεί και να βαφτεί με απλά ακρυλικά χρώματα, να διακοσμηθεί με διακοσμητικές αυτοκόλλητες ταινίες, κομμάτια υφάσματος κλπ. 
Οι όσο πιο αληθοφανείς λεπτομέρειες, σε σχέση με μια κανονική κουζίνα, είναι αυτές που θα κάνουν την διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα, κάτι που θα καταφέρετε με πολύ απλά αντικείμενα-υλικά. 

Χρησιμοποιείστε  ένα ανοξείδωτο λεκανάκι για νεροχύτη, καπάκια από πλαστικά μπουκάλια ή από μικρά γυάλινα βάζα για διακόπτες των ηλεκτρικών συσκευών, προσθέστε "κουρτινάκια" από πολύχρωμα υφάσματα, κολλήστε στο πλάι των κουτιών κανονικά αυτοκόλλητα γαντζάκια ή μανταλάκια απ΄όπου μπορούν να κρεμαστούν παιδικά κουζινικά ή "πετσέτες". 

Η διαφανής ζελατίνα είναι επίσης ένα στοιχείο που μπορεί να δημιουργήσει εντυπωσιακή όψη σε μια τέτοια παιδική κουζίνα, με αυτή μπορείτε να δημιουργήσετε απομίμηση κάθε γυάλινης επιφάνειας όπως τζάμι φούρνου, κεραμικές εστίες (βάφετε με μαύρο χρώμα, σχηματίζετε με κόκκινο χρώμα τα μάτια και κολλάτε από πάνω την ζελατίνα), την εξωτερική όψη του κάδου πλυντηρίου κλπ. 
Με κομμάτια χαρτόνι στο ανάλογο σχήμα και ντυμένα με αλουμινόχαρτο μπορείτε να δημιουργήσετε τις βρύσες  και όποιο άλλο "μεταλλικό" στοιχείο, με ένα πλαστικό καλαθάκι σκουπιδιών τον κάδο πλυντηρίου κλπ. 
Όλα τα κομμάτια, ακόμη και η πιο μικρή λεπτομέρεια μπορούν να δημιουργηθούν από χαρτόνι, απλά όπου ...η φαντασία σας θεωρεί πως η χρήση ενός διαφορετικού αντικειμένου δημιουργεί πιο πειστικό αποτέλεσμα, εμπιστευτείτε την. :)

Στις συνθέσεις από χαρτόκουτα, στο στάδιο του αρχικού σχεδιασμού, κάντε δοκιμές, ανάλογα με το είδος και μέγεθος των κουτιών που διαθέτετε, για να βρείτε τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να τα ταιριάξετε-κολλήσετε μεταξύ τους. 
Ψηλά κουτιά μπορείτε να δημιουργήσετε και ενώνοντας δύο μικρότερα μεταξύ τους, ενώ ενιαία κομμάτια χαρτονιού τοποθετημένα στο πάνω ή και κάτω μέρος του "πάγκου" θα ενισχύσει την σταθερότητα της όλης κατασκευής.

Με κολλητική ταινία διπλής όψης μπορείτε και να κολλήσετε τα κουτιά στο δάπεδο, για ακόμη πιο σταθερό αποτέλεσμα. 

Γενικά, ανάλογα με την διάθεση και τον χρόνο που έχετε για να ασχοληθείτε με παρόμοιες κατασκευές, το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να πάρει πραγματικά ...απίστευτη όψη, αλλά το ίδιο εντυπωσιακές είναι για τα παιδιά και οι πιο απλές
Εξάλλου πρόκειται για δικά τους παιχνίδια, αφήστε και αυτά να πουν τις ιδέες τους και βοηθείστε τα να τις  υλοποιήσουν κατασκευάζοντας παιχνίδια που δημιουργημένα ακόμη και στα πιο απλά σχέδια, ακόμη και με την μορφή χαρτόκουτων με 1-2 κοψίματα-πορτάκια και ζωγραφισμένες τις υπόλοιπες λεπτομέρειες, θα τα διασκεδάζουν και θα τα μάθουν κάτι παραπάνω για το "δημιουργώ", σε σχέση με ένα αντίστοιχο έτοιμο παιχνίδι. Στο "αγοράζω", έτσι κι αλλιώς, θα εξοικειωθούν μεγαλώνοντας και μόνα τους δεν χρειάζονται την δική σας βοήθεια σε αυτό. :) 
Και...

* Ένα σημαντικό στοιχείο για την λειτουργικότητα μιας τέτοιας κατασκευής είναι το συνολικό της ύψος, που θα πρέπει να είναι ανάλογο με εκείνο το παιδιού ώστε να μπορεί να την χρησιμοποιεί με άνεση και αν είναι δυνατόν όχι διαρκώς όρθιο. 

Μια πρακτική λύση, ειδικά για παιδικά πολύ μικρής ηλικίας είναι να "χαμηλώσετε" τα πάντα σε ένα λογικό ύψος από το δάπεδο, ώστε να παιδί να μπορεί να παίξει με μια τέτοια παιχνιδοκατασκευή και καθισμένο στο πάτωμα. 


* Στις παιχνιδοκατασκευές, κάθε τύπου, σημαντικότερη και από την αισθητική και από την την λειτουργικότητα, είναι φυσικά η ασφαλής τους χρήση από τα παιδιά.  Ανάλογα λοιπόν και με την ηλικία τους, χρησιμοποιείστε αποκλειστικά υλικά  από τα οποία τα παιδιά δεν κινδυνεύουν με κανένα τρόπο. Και για αυτό το λόγο, η εξωτερική επένδυση στα χαρτόκουτα με διακοσμητικό χαρτί, αυτοκόλλητο κλπ. είναι επιβεβλημένη, ειδικά στις άκρες, γωνίες και στα σημεία που θα κόψετε το χαρτόνι, ώστε να μην υπάρχουν αιχμηρά σημεία. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: