DIY Ξύλινα Παζλ με φωτογραφίες επιλογής σας

Πολύ πρωτότυπη και ιδιαίτερα απλή στην κατασκευή της ιδέα από το ehow.com για να δημιουργήσετε μοναδικά παζλ με φωτογραφίες-εικόνες της επιλογής σας. 

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αναμνηστικά σε πολλές ειδικές περιστάσεις π.χ γάμους, βαφτίσια κλπ όπως και να αποτελέσουν ένα πολύ ξεχωριστό και ιδιαίτερα προσωπικό δώρο, επιλέγοντας φωτογραφίες που έχουν συναισθηματική αξία για τα πρόσωπα στα οποία θα τα προσφέρετε.  

Θα χρειαστείτε:


- Ξύλινους κύβους
Θα τους βρείτε σε καταστήματα με είδη κατασκευών, χειροτεχνίας αλλά και καταστήματα με παιχνίδια σε συσκευασίες πολλών κομματιών ή μεμονωμένα.
Δείτε, ενδεικτικά, εδώ

Μπορείτε να επιλέξετε κύβους σε όποιο μέγεθος προτιμάτε,  υπολογίζοντας ότι κάθε κυβάκι θα αποτελεί τελικά ένα κομμάτι του παζλ. Ένα μέσο μέγεθος, κατάλληλο για τέτοια κατασκευή είναι οι κύβοι των 4-5 εκατοστών, εξαρτάται βεβαίως και από το μέγεθος της φωτογραφίας που θα χρησιμοποιήσετε.  

- Μια απρόμαυρη ψηφιακή εκτύπωση της φωτογραφίας-εικόνας που θα χρησιμοποιήσετε (σε ένα οποιοδήποτε κατάστημα για φωτοτυπίες). 

Για το μέγεθος της εκτύπωσης, απλά κάντε έναν υποτυπώδη υπολογισμό ώστε τόσο το μήκος όσο και το πλάτος να διαιρούνται ακριβώς με το αντίστοιχο των κύβων.  


- Ένα κουτί που τοποθετηθεί το παζλ. Καταλληλότερο, ένα κουτί από σκληρό χαρτόνι, με "παράθυρο" (άνοιγμα στο καπάκι) και ζελατίνα. 
Mπορείτε να επιλέξετε ένα τέτοιο έτοιμο κουτί, που θα βρείτε σε καταστήματα με είδη αμπαλάζ, σε απόχρωση-σχέδιο που να ταιριάζει στην εικόνα που θα χρησιμοποιήσετε ή να βάψετε με ακρυλικό χρώμα ένα απλό λευκό κουτί  ή ακόμη και να δημιουργήσετε το "παράθυρο" στο καπάκι ενός απλού κουτιού, αφαιρώντας με κοπίδι ένα τετράγωνο κομμάτι και τοποθετώντας στο ίδιο σημείο ένα κομμάτι διάφανης ζελατίνας.     

- Ατλακόλ, ένα κοφτερό κοπίδι, λεπτό σφουγγαράκι γυαλόχαρτο, πινέλο και ακρυλικά χρώματα, αν θελήσετε να βάψετε το κουτί.

Τοποθετείστε τους κύβους σε σειρές και τον έναν κολλητά δίπλα στον άλλο, έτσι ώστε να δημιουργήσετε με αυτούς ένα σχήμα ίδιο και ακριβώς ίσο με την φωτογραφία. 

Απλώστε ατλακόλ, ακουμπήστε την φωτογραφία πάνω στην κόλλα και ισιώστε ελαφρά με τα χέρια σας ώστε αυτή να κολλήσει ακριβώς πάνω στους κύβους.
Αν σας διευκολύνει, για να είστε σίγουροι ότι οι κύβοι δεν θα μετακινηθούν όσο κολλάτε την εικόνα, κάντε την διαδικασία πάνω σε ένα κομμάτι ύφασμα που δεν γλιστρά, ή συγκρατήστε τους κύβους με ένα μεγάλο λάστιχο.  Αφού η κόλλα στεγνώσει και η φωτογραφία έχει σταθεροποιηθεί πάνω στους κύβους, κόψτε με το κοπίδι στα σημεία - ενώσεις που η εικόνα συγκρατεί τους κύβους, έτσι ώστε ο κάθε ένας να αποκολληθεί. 

Τρίψτε πολύ ελαφρά με το σφουγγαράκι γυαλόχαρτο τις άκρες κάθε κύβου έτσι ώστε το χαρτί να μην εξέχει καθόλου και να έχει στις άκρες μια ελαφρά φθαρμένη - παλαιωμένη όψη. 


Αν η εκτύπωση που θα χρησιμοποιήσετε είναι σε φωτογραφικό ή ιλουστρασιόν χαρτί, δεν χρειάζεται καμία παραπάνω προστασία. Αν έχετε τυπώσει την φωτογραφία σε απλό φωτοτυπικό χαρτί, περάστε κάθε κύβο με 2-3  χέρια προστατευτικό βερνίκι  που θα αδιαβροχοποιήσει πλήρως την φωτογραφία.    Αντικέ όψη μπορείτε να δώσετε και στο κουτί τοποθέτησης του παζλ εφαρμόζοντας με ακρυλικό χρώμα και τρίψιμο με το γυαλόχαρτο ανά σημεία μια υποτυπώδη τεχνική παλαίωσης. Αν βεβαίως το θέλετε η επεξεργασία αυτή μπορεί να είναι και μια πλήρης παλαίωσης με χρήση και πατίνας, διαφορετικών αποχρώσεων ακρυλικών χρωμάτων κλπ. 


Τοποθετείστε τους κύβους στο κουτί και ...το παζλ σας είναι έτοιμο.

Είναι πραγματικά μια πολύ ιδιαίτερη κατασκευή που γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή αν χρησιμοποιήσετε φωτογραφίες ασπρόμαυρες από γάμο, βάφτιση, τελετή αποφοίτησης κλπ και μπορεί να γίνει ένα πολύ καλαίσθητο αναμνηστικό από τις στιγμές αυτές όπως και αντίστοιχα ένα πολύ προσωπικό δώρο.
Μπορείτε ασφαλώς να χρησιμοποιήσετε και έγχρωμες εκτυπώσεις, διαφοροποιώντας ανάλογα και το κουτί που θα τοποθετήσετε το παζλ ενώ κάποιες ακόμη ιδέες για να προσφέρετε ως  δώρο μια τέτοια κατασκευή είναι επίσης να χρησιμοποιήσετε μια εκτύπωση ενός πίνακα ζωγράφου που ξέρετε ότι αρέσει στον αποδέκτη του δώρου σας, το εξώφυλλο από ένα λατρεμένο του cd κλπ. Μια παραλλαγή της ίδιας βασικής ιδέας, από το pinkstripeysocks.com είναι τα παιδικά εκπαιδευτικά παζλ μονής ή και διπλής όψης, για παιδάκια προσχολικής ηλικίας,  που μπορείτε να φτιάξετε χρησιμοποιώντας ξυλάκια χειροτεχνίας αντί για κύβους.  


Σε παιδικά βιβλία, παραμύθια, κόμικς κλπ, εντοπίστε τις εικόνες που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και σε ένα κατάστημα για φωτοτυπίες κάντε από δύο ψηφιακές εκτυπώσεις για κάθε εικόνα, σε απλό Α4 φωτοτυπικό χαρτί.   


Κόψτε με ψαλιδάκι το περίγραμμα κάθε εικόνας που θέλετε να χρησιμοποιήσετε.  
Συγκρατείστε τα ξυλάκια στην σειρά, με ένα διπλό κομμάτι σελοτέϊπ στην πίσω τους όψη, και με ατλακόλ κολλήστε την εικόνα στην μπροστινή πλευρά. 


Αφήστε να στεγνώσει η κόλλα και, εάν πρόκειται για παζλ διπλής όψης,  κάντε ακριβώς το ίδιο για να κολλήσετε μια ακόμη εικόνα στην πίσω όψη.
Όταν στεγνώσει η κόλλα, κόψτε με το κοπίδι τα σημεία των ενώσεων ώστε να ξεχωρίσετε τα ξυλάκια, αν χρειάζεται περάστε απαλά με ψιλό σφουγγαράκι γυαλόχαρτο στις άκρες από κάθε ξυλάκι και ολοκληρώστε, αν θέλετε,  με 2-3 ένα προστατευτικό βερνίκι που θα αδιαβροχοποιήσει την κατασκευή. 


Τοποθετείστε τα ξυλάκια σε ένα σακουλάκι τροφίμων με κλείσιμο, που είναι πολύ εύχρηστα για τα παιδιά σε σχέση με ένα μικρό κουτάκι, μαζί με την εικόνα του κάθε παζλ. 

Ένας ακόμη πιο απλός και πρακτικός τρόπος για τέτοιες κατασκευές είναι να χρησιμοποιήσετε αδιάβροχα  παιδικά αυτοκόλλητα, αντί για εικόνες, οπότε και δεν θα χρειαστείτε ούτε καν κόλλα και η όλη διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί πραγματικά μέσα σε ελάχιστα λεπτά. 
Είναι πάρα πολύ εύκολα στην κατασκευή τους, το κόστος τους ελάχιστο, μπορείτε να τα φτιάξετε και μαζί με τα παιδιά ενώ παζλ αυτού του τύπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ανάλογα με τις εικόνες που θα χρησιμοποιηθούν ή και όσα μπορείτε με χρώμα να αποτυπώσετε πάνω σε ξυλάκια ή και κύβους πχ για να μάθουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας τα χρώματα, ζώα,  σχήματα, συγκεκριμένα αντικείμενα κλπ.