ΖΩΓΡΑΦΙKH σε ΕΠΙΠΛΑ ΠΑΛΑΙΩΜΕΝΗΣ ΟΨΗΣ

ZOGRAFISMENA EPIPLA
T o βάψιμο - τεχνητή παλαίωση επίπλων, αλλά και κάθε είδους αντικειμένου, από διακοσμητική τάση εξελίσσεται, παγκοσμίως, σε μια βιομηχανία με τα ράφια των καταστημάτων επίπλωνειδών σπιτιού να κατακλύζονται από  αντικείμενα  αντικέ όψης ενώ ταυτόχρονα τα χρώματα - ειδικά προϊόντα της αγοράς τα οποία  δίνουν την ευκαιρία στον καθένα με εύκολο τρόπο να δημιουργήσει κάτι ανάλογο, ακόμη και πάνω σε έπιπλα-επιφάνειες όχι μόνο κανονικού ξύλου αλλά σε κάθε τύπου υλικό,  πολλαπλασιάζονται διαρκώς, μετατρέποντας μια ακόμη παραδοσιακή τέχνη σε ...τεχνική, προσιτή και από άποψη κόστους αλλά και βαθμού δυσκολίας στον καθένα.  
Όμως τόσο στα τέτοιας όψης έπιπλα-αντικείμενα της αγοράς όσο και σε αυτά που θα δημιουργήσει κάποιος, σαν αυτοδίδακτος ή μετά μερικές παρακολούθησης ενός σχετικού σεμιναρίου ή κυρίως εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες των σύγχρονων χρωμάτων-υλικών, η διαβάθμιση "ποιότητας του αποτελέσματος" είναι πολύ μεγάλη και σε καμιά περίπτωση ένα αυθεντικό παλιό κομμάτι, δουλεμένο με τους παραδοσιακούς τρόπους και πραγματικά πολύ δουλειά, δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό που θα προκύψει από ένα σύγχρονο έπιπλο μετά μια "τύπου παλαίωση".


Εκτός αυτών που χρησιμοποιούν αποκλειστικά το βάψιμο ένας ιδιαίτερα συνηθισμένος τύπος δημιουργίας αντικέ όψης σε έπιπλα είναι εκείνος που εκτός της βασικής παλαίωσης  έχουν προστεθεί στις επιφάνειες σχέδια-σχήματα-ζωγραφιές κλπ. μέσω των τεχνικών του Decoupage ή κυρίως με την χρήση Stencils. 
Και εδώ το πόσο πολύ χρόνο και κόπο θα αφιερώσει κανείς αλλά και η δεξιότητά του καθορίζει το αποτέλεσμα, αφού π.χ το decoupage με απλή επικόλληση μοτίβων χωρίς επιζωγράφιση όπως και τα απλού σχεδίου stencils με εφαρμογή ενός μόνο χρώματος, σαφώς δημιουργούν ένα εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα σε σχέση με εκείνο που μπορεί κάποιος με ικανότητες ζωγραφικής να δημιουργήσει χρησιμοποιώντας τις ίδιες τεχνικές.  


Στην κορυφή αυτής ακριβώς της "κλίμακας ποιότητας" παλαίωσης ενός επίπλου, διαχρονικά θα παραμένουν ασφαλώς τα χειροποίητα ζωγραφισμένα έπιπλα, ειδικά όταν αφορούν και αυθεντικά παλιά  κομμάτια.

Μια δυνατότητα για όσους τα καταφέρνουν με την  ζωγραφική, αλλά όχι σε βαθμό που εξ΄αρχής να δουλέψουν πάνω στο ξύλο σαν να επρόκειτο για ...καμβά είναι τα έτοιμα σχέδια για αυτήν την χρήση που μπορεί κανείς να εκτυπώσει από το internet, η αντιγραφή τους  με τσιγαρόχαρτο πάνω στο έπιπλο και στην συνέχεια η τελική επεξεργασία-ζωγραφική με χρώματα.    
Δείτε, ενδεικτικά, εδώ τέτοιου είδους έτοιμα σχέδια.  

Δείτε και...

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

,