DIY Υφασμάτινα Καλάθια


Μικρά "αριστουργήματα" που μοιάζουν με πλεχτά καλάθια, ενώ είναι φτιαγμένα από κουρελάκια υφάσματος και κορδόνι-σχοινί μοδιστρικής ή και κανονικό βαμβακερό σκοινί
Θα διακοσμήσουν εξαιρετικά οποιοδήποτε σημείο τα τοποθετήσετε και θα τα χρησιμοποιήσετε για κάθε χρήση, σε κάθε χώρο του σπιτιού, όπως και ένα κανονικό ψάθινο καλάθι. 


Θα χρειαστείτε:
* Koυρελάκια από κάθε τύπου (λεπτό) ύφασμα που θα κόψετε σε λουρίδες φάρδους 2-3 εκατοστών, ανάλογα και με το φάρδος του κορδονιού που θα χρησιμοποιήσετε. 

* Απλό κορδόνι σε όποιο πάχος, ανάλογα με το πόσο λεπτές ή πιο χοντρές θέλετε τι σπείρες-σειρές του καλαθιού.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και απλό βαμβακερό σκοινί, απλώς το συγκεκριμένο κορδόνι-φυτίλι είναι ιδιαίτερα εύκαμπτο και θα σας διευκολύνει πολύ στην όλη διαδικασία. Θα το βρείτε σε όλα τα καταστήματα με είδη ραπτικής. 
* Μια απλή κόλλα σε μορφή stick ή θερμοκολλητικό πιστόλι.

Ξεκινάτε συγκρατώντας το πρώτο κουρελάκι στην μια άκρη του κορδονιού με λίγη κόλλα, τυλίγετε όσο πιο τεντωμένο και σφιχτά το ύφασμα γύρω από το κορδόνι και με τρόπο που σε κάθε επόμενο "γύρισμα" του υφάσματος να επικαλύπτεται ελαφρά το προηγούμενο. Συγκρατείτε και στο τέλος το κάθε κομμάτι υφάσματος με λίγη κόλλα και συνεχίζετε με την επόμενη λουρίδα υφάσματος. 
Για να δώσετε στο ντυμένο πλέον κορδόνι μορφή σπείρας ξεκινάτε να το τυλίγετε πολύ σφιχτά συγκρατώντας ανά 2-3 σειρές με μια καρφίτσα και στην συνέχεια είτε ράβετε με χοντρή κλωστή και βελόνα είτε γαζώνετε.  Για να φτιάξετε ένα καλάθι με πολλά διαφορετικά χρώματα, σχέδια, κλπ. απλώς χρησιμοποιείτε ανά τακτά διαστήματα διαφορετικά υφάσματα που με τον ίδιο τρόπο τα  τυλίγετε στο κορδόνι.
Ανάλογα με την εμπειρία σας τόσο στην ραπτομηχανή όσο και γενικά στις κατασκευές με ύφασμα, μπορείτε να δουλέψετε με δύο διαφορετικούς τρόπους. 
Είτε δημιουργώντας τις σπείρες και γαζώνοντας ταυτόχρονα, είτε ολοκληρώνοντας κομμάτι κομμάτι το καλάθι και γαζώνοντας ή ράβοντας στην συνέχεια. Δείτε στα video και τους 2 τρόπους
 είναι αναλυτικότατα και με ιδιαίτερη έμφαση στις λεπτομέρειες
Αν δεν έχετε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε ραπτομηχανή, μπορείτε σε όλα τα στάδια της κατασκευής να ενώσετε-ράψετε τις σπείρες μεταξύ τους και με χοντρή βελόνα και κλωστή, ειδικά σε μικρές κατασκευές, απλώς είναι πιο χρονοβόρο και ασφαλώς με το γάζωμα το συνολικό αποτέλεσμα είναι τελειότερο και η αντοχή του καλαθιού πολύ μεγαλύτερη, ενώ για να διευκολυνθείτε στο να δώσετε σε μια τέτοια κατασκευή οποιοδήποτε σχήμα, μπορείτε να "συναρμολογήσετε" ενώσετε τις σπείρες μεταξύ τους χρησιμοποιώντας ως "καλούπι" ένα οποιοδήποτε σκεύος-αντικείμενο, η ευκαμψία του σκοινιού, αφού πλέον θα έχετε ράψει ή κολλήσει τις σπείρες, θα το κρατήσει σε όποιο σχήμα στρογγυλό, οβάλ κλπ. και αν επιλέξετε.
Γενικά μπορείτε να "παίξετε" πάνω στην γενική ιδέα, χρησιμοποιώντας και μόνο σκοινί και χρωματιστές κλωστές για να προσθέσετε απόχρωση και σχέδια σε τέτοια καλάθια, όπως φυσικά και να τα διακοσμήσετε με επιπρόσθετα διακοσμητικά στοιχεία, να προσθέσετε χερουλάκια από οποιοδήποτε διαφορετικό υλικό ακόμη και να κολλήσετε με μια ισχυρή κόλλα ή θερμοκολλητικό πιστόλι τις σπείρες-σειρές του κορδονιού μεταξύ τους, αν πρόκειται πχ για εποχιακά γιορταστικά καλάθια και δεν σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η αντοχή της κατασκευής στον χρόνο. 
Η τελική όψη της κάθε κατασκευής, διαφοροποιείται όχι μόνο ανάλογα με τα χρώματα-μοτίβα των υφασμάτων που θα χρησιμοποιήσετε, το πάχος της κάθε σπείρας, ανάλογα με το αντίστοιχο πάχος του κορδονιού-σκοινιού που θα επιλέξετε, αλλά και τον τρόπο που θα τυλίξετε το ύφασμα και θα σταθεροποιήσετε-ενώσετε  τις σπείρες μεταξύ τους ανάλογα με το αν θέλετε ένα ιδιαίτερα "σφιχτό" και σε απομίμηση ψάθινου στην όψη καλάθι ή μια πιο "χαλαρή" κατασκευή που τα κουρελάκια ελαφρά θα ξεχωρίζουν. Σε κάθε τύπο κατασκευής τα μαλακά, λεπτά και ελαφρά "ελαστικά υφάσματα" δίνουν το καλύτερο αποτέλεσμα.  
Σε κάθε περίπτωση, είναι από τις εντυπωσιακότερες κατασκευές με ύφασμα, αν χρησιμοποιήσετε μπεζ-καφέ μοτίβα υφασμάτων μοιάζουν πραγματικά με κανονικά πλεχτά καλάθια, μπορούν πανεύκολα με την προσθήκη ενός ανάλογου διακοσμητικού να μετατραπούν σε πασχαλινά και να φιλοξενήσουν αυγά, κουλουράκια κλπ. και φυσικά είναι εξαιρετική ιδέα και για δώρο με ό,τι κι αν επιλέξετε να τα γεμίσετε πριν τα προσφέρετε. 
Δείτε και εδώ μια εξαιρετική "παραλλαγή" της ιδίας ιδέας, στην οποία αντί για κουρελάκια υφάσματος θα χρησιμοποιήσετε νήμα πλεξίματος ή γενικά χοντρές κλωστές και χωρίς να απαιτείται χρήση ραπτομηχανής. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
pinterest.com/soulouposeto