Κατασκευές με ΓυαλότουβλαΠολύ συχνά το βασικό υλικό για κατασκευές αποτελεί ένα στοιχείο με εντελώς διαφορετική γενική χρήση και το οποίο με τις ανάλογες προσθήκες-επεξεργασία ...μεταμορφώνεται σε διακοσμητικό ή χρηστικό αντικείμενο. 

Τα γυαλότουβλα ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία υλικών, αφού εκτός της κλασσικής χρήσης τους για την δημιουργία εσωτερικών-εξωτερικών τοιχοποιιών, παραθύρων κλπ.  μπορούν  μεμονωμένα να μετατραπούν σε πολύ ιδιαίτερα διακοσμητικά κομμάτια με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Η διαφάνεια του γυαλιού, η αντανάκλαση στην επιφάνειά τους τόσο του φυσικού φωτός όσο και του τεχνητού που μπορεί να προστεθεί στο εσωτερικό τους και η ψευδαίσθηση τρισδιάστατης οπτικής που δημιουργεί το πάχος τους, είναι στοιχεία που μαζί με λίγη ...φαντασία μπορούν πραγματικά να δημιουργήσουν ένα πολύ εντυπωσιακό αντικείμενο χωρίς ιδιαίτερο κόστος και κόπο.  
1. Διακοσμητικά "κάδρα" 
Θα χρειαστεί απλώς να ...γεμίσετε με όποιου είδους στοιχεία θέλετε ένα γυαλότουβλο με άνοιγμα.  Αυτού του τύπου τα γυαλότουβλα διαθέτουν στην μία τους πλευρά άνοιγμα, που κλείνει με ειδική τάπα. Έτσι σας δίνεται η δυνατότητα να προσθέσετε στο εσωτερικό τους κάθε μορφής στοιχεία-υλικά όπως π.χ άμμο, βότσαλα, κοχύλια, φωτογραφίες κλπ. δημιουργώντας πολύ εντυπωσιακά "κάδρα", αναμνηστικά από διακοπές, γάμους κλπ. κατάλληλα εκτός από την διακόσμηση του σπιτιού σας και για πολύ πρωτότυπα δώρα. Δείτε ενδεικτικά εδώ τέτοια γυαλότουβλα με άνοιγμα.
Μια πολύ εντυπωσιακή τέτοιας μορφής κατασκευή είναι η χρήση ενός τέτοιου γυαλότουβλου ως "κορνίζα" για φωτογραφίες πλαισιωμένες με στοιχεία ανάλογα του θέματός της, όπως π.χ από καλοκαιρινές διακοπές


- Χρησιμοποιώντας ένα μικρό χωνάκι (φτιαγμένο ακόμη και από χαρτί εφημερίδας) προσθέστε στο εσωτερικό μια μικρή ποσότητα άμμου
- Διπλώστε την φωτογραφία σε ρολό, ώστε να χωρά να περάσει από το άνοιγμα και ακουμπήστε την στην πίσω πλευρά του γυαλότουβλου. 
Με  ένα οποιοδήποτε μακρύ αντικείμενο σας εξυπηρετεί "ισιώστε" - κουνήστε ελαφρά την φωτογραφία ώστε να εφάπτεται στο πίσω μέρος του γυαλότουβλου. -Προσθέστε ακόμη λίγη άμμο ώστε η φωτογραφία να "στερεωθεί". Προσθέστε αν θέλετε μικρά κοχύλια, βότσαλα κλπ. 
- Κολλήστε με θερμοκολλητικό πιστόλι ή μια διάφανη ισχυρή κόλλα γενικής χρήσης 1-2 ταιριαστά επίπεδα στοιχεία στο εξωτερικό μέρος της κατασκευής. Π.χ κοχύλια, αστερίες, βότσαλα, θαλασσόξυλα κλπ. Αν θέλετε να καλύψετε την τάπα του κλεισίματος μπορείτε να κολλήσετε ένα ανάλογο στοιχεία στο συγκεκριμένο σημείο ή να χρησιμοποιήσετε ύφασμα, λινάτσα, σκοινί κλπ. το οποίο θα τοποθετήσετε είτε περιμετρικά του γυαλότουβλου είτε μόνο στην συγκεκριμένη του πλευρά. 
Ακόμη πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα σε αυτού του είδους τις κατασκευές, προσφέρει η επεξεργασία της πίσω όψης του γυαλότουβλου με χρώμα. Χρησιμοποιείστε χρώματα για γυαλί  σε όποιες αποχρώσεις θέλετε ή χρησιμοποιείστε την διαδικασία μεταφοράς εικόνας, για να δημιουργήσετε στην πίσω όψη του γυαλότουβλου ένα "φόντο" πάνω στο οποίο η φωτογραφία σας θα αναδεικνύεται περισσότερο ή και αντί να την τοποθετήσετε στο εσωτερικό χρησιμοποιείστε την ίδια την φωτογραφία με την μέθοδο μεταφοράς για να την αποτυπώσετε πάνω στο γυαλί. Εδώ θα βρείτε λεπτομέρειες για την συγκεκριμένη τεχνική. 


stencils, η χρήση της τεχνικής μεταφοράς εικόνας για να "τυπώσετε" πάνω στο γυαλί σχήματα, λέξεις κλπ. είναι επίσης στοιχεία που μπορούν να προστεθούν σε τέτοιου είδους κατασκευές ανάλογα με το θέμα του κάδρου και το τι εσείς θέλετε.

Δείτε παρακάτω στην ενότητα των videos πως μπορείτε να αποτυπώσετε πάνω στο γυαλί οποιοδήποτε κείμενο τυπωμένο σε laser εκτυπωτή με την βοήθεια απλού διαφανούς αυτοκόλλητου
μόνο και πάλι μην παραλείψετε να κάνετε πριν δοκιμές πάνω σε μια πρόχειρη γυάλινη επιφάνεια, ώστε να είστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα πραγματικά σας ικανοποιεί.  2. Ψηφιδωτά ή ζωγραφισμένα  φωτιστικά σε γυαλότουβλο 


Εξαιρετικά εντυπωσιακό τελικό αποτέλεσμα που θα πετύχετε χωρίς ιδιαίτερο κόπο.
Θα χρειαστεί απλώς να καλύψετε την μπροστινή όψη ενός γυαλότουβλου με άνοιγμα με γυαλάκια, κομμάτια χρωματιστού τζαμιού, κανονικές πολύχρωμες ψηφίδες κλπ. σε όποιο σχηματισμό και αποχρώσεις θέλετε. Σχηματίστε αρχικά το σχέδιο πάνω στο γυαλότουβλο για να βεβαιωθείτε ποια ακριβώς πρέπει να είναι η διάταξη των κομματιών και στην συνέχεια κολλήστε τα ένα ένα με μια ισχυρή διάφανη κόλλα γενικής χρήσης ή θερμοκολλητικό πιστόλι.
Αφήστε το ψηφιδωτό να στεγνώσει-σταθεροποιηθεί εντελώς και περάστε από το άνοιγμα του γυαλότουβλου μια σειρά χριστουγεννιάτικα φωτάκια, κρατώντας έξω μόνο όσο κομμάτι καλωδίου χρειάζεται για να τοποθετήσετε το φις στην μπρίζα. Εκτός από ψηφίδες και ζωγραφίζοντας με χρώματα για γυαλί πάνω στο ψυαλότουβλο, επίσης μπορείτε να πετύχετε παρόμοιο αποτέλεσμα.
Δείτε εδώ λεπτομέρειες, σχέδια και αναλυτικές οδηγίες για την τεχνική απομίμησης βιτρώ πάνω σε γυαλί, διαδικασία για να δώσετε τέτοια όψη σε γυαλότουβλα είναι ακριβώς ίδια.
Είναι πραγματικά εξαιρετική η φωτισμένη όψη του γυαλιού και αυτού του τύπου οι κατασκευές μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ανάλογα και με το σχέδιο που θα επιλέξετε να αποτυπωθεί πάνω στο γυαλί, σαν διακοσμητικά φωτιστικά για το καθιστικό, στα κομοδίνα του υπνοδωματίου, για χρήση σε παιδικά δωμάτια κλπ. Και...

* Τόσο στο internet, βιβλία κατασκευών κλπ. θα δείτε ανάλογες ιδέες με μικρά παραλληλόγραμμα και όχι τετράγωνα γυαλότουβλα, γυαλότουβλα με μεγαλύτερο οριζόντιο άνοιγμα στο πάνω μέρος τους κλπ. Πρόκειται για κομμάτια που πολύ δύσκολα θα βρείτε στην εγχώρια αγορά, με έτοιμο το άνοιγμα για να τα γεμίσετε, ενώ η παραγγελία τους από το εξωτερικό λόγω του βάρους που αυξάνει κατά πολύ τα έξοδα αποστολής, αντίστοιχα αυξάνει υπερβολικά και το όλο κόστος μιας τέτοιας κατασκευής.
Η εναλλακτική λύση είναι να δημιουργήσετε το άνοιγμα κόβοντας το γυαλί και σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να δουλέψετε τέτοιου τύπου κατασκευές και με απλά γυαλότουβλα, χωρίς άνοιγμα, με κόστος που ξεκινά από 1-2ευρώ/τεμάχιο. 

Το κόψιμο του γυαλιού γίνεται σιγά - σιγά με ειδικό τρυπάνι για γυαλί που προσαρμόζεται σε οποιοδήποτε κρουστικό δράπανο.
Δείτε παρακάτω στην ενότητα των videos την σχετική διαδικασία αν και
ο πιο πρακτικός και ασφαλής τρόπος είναι να αποτανθείτε σε ένα κατάστημα που ασχολείται τζάμια, καθρέφτες κλπ. και να ζητήσετε να κόψουν το γυαλί  όπως ακριβώς θέλετε.

* Διακοσμητικά γυαλότουβλα χωρίς άνοιγμα θα βρείτε στην αγορά σε πολύ μεγάλη ποικιλία σχεδίων αλλά και αποχρώσεων, εκτός του φυσικού διάφανου γυαλιού. Δείτε ενδεικτικά εδώ
* Ένας επίσης πολύ ιδιαίτερος  τύπος κατασκευών με γυαλότουβλα είναι αυτές στις οποίες το εσωτερικό γεμίζεται με ...χρωματισμένο νερό. Θα το κάνετε με νερό που θα χρωματίσετε με χρώματα ζαχαροπλαστικής και θα τα χρησιμοποιήσετε σαν κανονικά ...βάζα για λουλούδια, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά 
* Γενικά, ένα γυαλότουβλο με άνοιγμα, ειδικά αν το δημιουργήσετε εσείς κόβοντας το γυαλί στις διαστάσεις που επιθυμείτε, στην πραγματικότητα μπορεί να εξυπηρετήσει οποιαδήποτε χρήση σαν ένα απλό γυάλινο δοχείο. Να μετατραπεί π.χ σε ανθοδοχείο, μολυβοθήκη, κουμπαρά, γυάλα με ζαχαρωτά και κάθε είδους αντικείμενα.
* Ακόμη και τοποθετώντας απλώς στο εσωτερικό ενός γυαλότουβλου μια σειρά φωτάκια έχετε ήδη "κατασκευάσει" ένα πολύ ιδιαίτερο διακοσμητικό φωτιστικό για χρήση στο καθιστικό ή το υπνοδωμάτιο. 

* Πριν χρησιμοποιήσετε οποιουδήποτε είδους 
συγκολλητικό - χημικό υλικό πάνω στην επιφάνεια ενός γυαλότουβλου για να την επεξεργαστείτε με όποιον τρόπο θέλετε π.χ κόλλες, βερνίκια, υγρά μεταφορά εικόνας κλπ. κάντε απαραίτητα μια δοκιμή πάνω σε μια πρόχειρη επιφάνεια-γυάλινο αντικείμενο, ώστε να βεβαιωθείτε ότι το συγκεκριμένο υλικό όταν στεγνώσει γίνεται εντελώς διάφανο και δεν αφήνει υπολείμματα πάνω στην επιφάνεια του γυαλιού, ορατά ειδικά αν φωτίσετε εσωτερικά την κατασκευή σας.  
* Ο συγκεκριμένος τύπος κατασκευών είναι πολύ εντυπωσιακός και για την δημιουργία εποχιακών αντικειμένων-διακοσμήσεων π.χ χριστουγεννιάτικων φωτισμένων διακοσμητικών σε γιορτινά σχέδια, τοποθετώντας μια σειρά φώτα στο εσωτερικό και "στολίζοντας" την επιφάνεια του γυαλιού με αντίστοιχης θεματολογίας φιγούρες-σχήματα. 
* Εκτός από την χρήση τους ως μεμονωμένα διακοσμητικά, γυαλότουβλα χρωματικά, ζωγραφισμένα κλπ. ακόμη και φωτισμένα, μπορούν να ενσωματωθούν και μέσα σε μεγαλύτερες χτιστές κατασκευές πχ. σε έναν εσωτερικό τοίχο, διαχωριστικά εσωτερικού χώρου από γυαλότουβλα κλπ. 
* Συνδυάζοντας, ταιριαστά για την κάθε περίσταση,  τεχνικές - στοιχεία - υλικά και αποχρώσεις, οι φωτισμένες κατασκευές με γυαλότουβλα μπορούν να δημιουργήσουν πολύ εντυπωσιακά κομμάτια κατάλληλη για επαγγελματικούς χώρους, βιτρίνες κλπ. αλλά και στολισμούς ή δώρα για γάμους, βαφτίσεις κλπ. Videos


ΨηφιδωτόΠως θα τοποθετήσετε τα φώτα


Μεταφορά κειμένου με χρήση αυτοκόλλητου πλαστικού
Δείτε εδώ περισσότερες παρόμοιες ιδέες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: