Paper Wicker: Πλεχτές Κατασκευές από Χαρτί Εφημερίδας


Πραγματικά ...απίστευτο τελικό αποτέλεσμα με μηδενικό κόστος αφού το μόνο βασικό υλικό αυτού του είδους κατασκευών (Paper Wicker) είναι τα χαρτιά εφημερίδας-περιοδικών με τα οποία θα δουλέψετε σαν να επρόκειτο για ...λυγαριά δημιουργώντας διακοσμητικά αλλά και χρηστικά αντικείμενα με ψάθινη όψη. 
Κάθε τύπου και σχήματος καλάθια, φωτιστικά, κασπώ, μικρά και μεγαλύτερα διακοσμητικά αντικείμενα,  αλλά και χριστουγεννιάτικα στολίδια-διακοσμητικά.  


Η "φιλοσοφία" όλων των κατασκευών είναι ίδια και βασίζεται στην δημιουργία με τα χαρτιά εφημερίδας εύκαμπτων και πολύ μικρού πάχους "σωλήνων" τους οποίους στην συνέχεια συνδέετε-πλέκετε σε διάφορους σχηματισμούς, ανάλογα με το αντικείμενο-σχήμα που θέλετε να δημιουργήσετε. 

Βασικό εργαλείο για να το κατορθώσετε είναι ...ένα καλαμάκι για σουβλάκια που χρησιμοποιείτε σαν "οδηγό"  ξεκινώντας να τυλίγετε γύρω του κάθε παραλληλόγραμμα κομμένο κομμάτι χαρτιού, αρχίζοντας από την μια γωνία του και καταλήγοντας στην άλλη.
Στο τέλος, στερεώνετε το τελείωμα κάθε τέτοιου "σωλήνα" με λίγη κόλλα για χαρτί.  
Κατά την διάρκεια της κάθε κατασκευής το κάθε τέτοιο κυλινδρικό κομμάτι χαρτιού με την βοήθεια και λίγης κόλλας μπαίνει το ένα μέσα στο άλλο, δίνοντας έτσι στο αποτέλεσμα ομοιόμορφη όψη χωρίς εμφανείς ενώσεις. 


Οι χάρτινοι σωλήνες μπορούν να βαφτούν, με χρώμα σε σπρέϋ ή ακρυλικό με πινέλο είτε πριν ξεκινήσετε την δημιουργία μιας κατασκευής είτε μετά την ολοκλήρωσή της. Ξεκινώντας πάντως να δουλεύετε με διαφορετικά χρώματα χαρτιού, έχετε την δυνατότητα να δώσετε ειδικά σε μεγάλου μεγέθους κατασκευές πολύ πιο ιδιαίτερη πολύχρωμη όψη ακόμη και χωρίς να χρειαστεί να τις βάψετε. Ένας άλλος τρόπος δημιουργίας τέτοιας μορφής κατασκευών είναι να δουλέψετε με τους χάρτινους σωλήνες πάνω σε έναν χαρτονένιο ή συρμάτινο σκελετό στον οποίο θα δώσετε όποιο σχήμα θέλετε
π.χ αστέρι, καρδιά, κλπ. ή και πάνω σε ένα οποιοδήποτε αντικείμενο σας εξυπηρετεί το σχήμα του χρησιμοποιώντας το ως καλούπι και στην συνέχεια πάνω του θα ...πλέξετε το χαρτί γεμίζοντας το σχήμα όσο θέλετε.


Εκτός από την χρήση οποιουδήποτε αντικειμένου ως καλούπι, για τη δημιουργία μιας Paper Wicker κατασκευής, μπορείτε απλώς και να ...επενδύσετε ένα αντικείμενο πλέκοντας γύρω του τους χάρτινους σωλήνες, δίνοντας έτσι στην εξωτερική του επιφάνεια όψη λυγαριάς-μπαμπού, ενώ το εσωτερικό μπορεί να αξιοποιηθεί για οποιαδήποτε χρήση. 

Η γενική τεχνική διαδικασία δεν έχει καμιά ιδιαίτερη θεωρητική δυσκολία, όλα βασίζονται στο να φτιάξετε αρχικά σωστά τους χάρτινους σωλήνες, δηλαδή πολύ πολύ στενούς με οδηγό σας το καλαμάκι και στην συνέχεια στην ...υπομονή σας, αφού ασφαλώς τα μεγάλου μεγέθους τέτοια αντικείμενα χρειάζονται τον χρόνο τους και μια προσοχή στις λεπτομέρειες, όμως το αποτέλεσμα είναι σίγουρο ότι θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω.
Όλες οι κατασκευές μπορούν επιπρόσθετα μετά την ολοκλήρωσή τους να διακοσμηθούν με όποια διακοσμητικά στοιχεία θέλετε, ύφασμα, κορδέλες, σκοινί, να προσθέσετε χάντρες, μεταλλικά στοιχεία κλπ να εφαρμόσετε decoupage κλπ. 


Εκτός από εφημερίδες μπορείτε ασφαλώς να δουλέψετε με χαρτιά από περιοδικά, που και χωρίς βαφή δίνουν ευκολότερα ένα πολύχρωμο τελικό αποτέλεσμα ή και κάθε είδους άλλο χαρτί π.χ κόλλες περιτυλίγματος κλπ. αρκεί να έχουν παρόμοια υφή-πάχος με εκείνο από εφημερίδα ώστε να μπορούν εύκολα και σωστά να τυλιχτούν σε πολύ στενό σωλήνα. 
Μετά την ολοκλήρωσή της, κάθε κατασκευή θα πρέπει να περαστεί 2-3 χέρια προστατευτικό βερνίκι που θα την αδιαβροχοποιήσει και θα την προστατεύσει από σκόνη, φθορές και θα σας επιτρέψει να την καθαρίζετε με βρεγμένο πανί-σφουγγάρι χωρίς κανένα πρόβλημα. 


Στο αρχικό στάδιο, δημιουργίας των χάρτινων κυλίνδρων, ατλακόλ ή και μια απλή κόλλα στικ για χαρτί είναι αρκετή για να συγκρατήσει σταθερά το τελείωμα κάθε κομματιού. 

Για να συνδέσετε επιμέρους μεγαλύτερα κομμάτια κατά την διάρκεια μιας κατασκευής π.χ στην κατασκευή ενός στεφανιού μεγάλου μεγέθους το πιστόλι σιλικόνης θα προσφέρει πολύ πιο εύκολα σταθερό αποτέλεσμα, ενώ αν χρησιμοποιήσετε μια κόλλα γενικής χρήσης μπορείτε να συγκρατήσετε τις ενώσεις με ένα μανταλάκι έως ότου σταθεροποιηθεί πλήρως η κόλληση. Τόσο σε μικρές όσο πολύ περισσότερο σε μεγάλες και πιο σύνθετες τέτοιες κατασκευές χρηστικών αντικειμένων π.χ καλάθια αποθήκευσης κασπώ, καπέλα φωτιστικών, στεφάνια για εξωτερικούς χώρους κλπ. ένα προϊόν που μπορεί να σας διευκολύνει αφάνταστα τόσο ως κόλλα, σε όλα τα στάδια της κατασκευής, όσο και τελικά ως "βερνίκι" μετά την ολοκλήρωση κάθε αντικειμένου, είναι το διάφανο Powertex


Με το Powertex θα συνδέσετε τους χάρτινους σωλήνες σε κάθε στάδιο της κατασκευής πολύ εύκολα χωρίς να χρειαστείτε καμιά άλλη κόλλα ενώ αν μετά την ολοκλήρωσή της περάσετε ένα μόνο χέρι ολόκληρη την επιφάνεια με πινέλο, η κάθε δημιουργία σας θα μπορεί άφοβα να καθαριστεί με νερό, θα είναι κατάλληλη χωρίς κανένα πρόβλημα και για εξωτερικούς χώρους και το χαρτί θα σκληρύνει με τέτοιο τρόπο και θα αποκτήσει τέτοια ανθεκτικότητα ώστε όχι μόνο η όψη του θα είναι πραγματικά "ξύλινη" αλλά και γενικά θα μπορείτε να μεταχειριστείτε το κάθε αντικείμενο σαν να ήταν πραγματικά φτιαγμένο από ξύλο.  

Δεν είναι ασφαλώς από τις πιο εύκολες κατασκευές που μπορεί να επιχειρήσει κανείς, αλλά αν διαθέτετε στοιχειώδη υπομονή στο ξεκίνημα είναι βέβαιο ότι με την εμπειρία θα αποκτήσετε και την δεξιότητα και φυσικά θα ξεκινήσετε από μικρού μεγέθους αντικείμενα. 


Οι χριστουγεννιάτικες κατασκευές Paper Wicker είναι από τις καταλληλότερες γα αρχάριους, αφού δεν είναι τόσο δύσκολο να φτιάξετε ένα τέτοιο αστέρι ή και δεντράκι, που φωτισμένα έχουν πραγματικά ...μαγική όψη και πραγματικά κανείς, μετά την ολοκλήρωσή τους, δεν θα μπορεί να πιστέψει ότι είναι φτιαγμένα από χαρτί.
Στο YouTube θα βρείτε πολύ μεγάλο αριθμό videos για Paper Wicker κατασκευές τόσο για να πάρετε ιδέες όσο και για να δείτε λεπτομέρειες για την συγκεκριμένη τεχνική.  Δείτε τα στην πράξη είναι πραγματικά από τους πιο εντυπωσιακούς τύπους κατασκευών από χαρτί   
Κ α λ ά θ ι αΑ σ τ έ ρ ι α

Κ α ρ δ ι ά

Δέντρο


 Στεφάνια
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
pinterest.com/soulouposeto