DIY Κουρτίνες τύπου Ρόμαν


Οι κουρτίνες τύπου ρόμαν είναι μια ιδιαίτερα καλαίσθητη επιλογή και λύση, ιδιαίτερα για παράθυρα που δεν ανοίγουν συχνά, που δεν σας ενδιαφέρει να εκμεταλλεύεστε κάθε στιγμή όλο το φως που προσφέρουν σε έναν χώρο, για πολύ μικρά-στενά παράθυρα με κυρίως διακοσμητική χρήση, για πόρτες που διαθέτουν και τζάμι όπως και για να ...καμουφλάρετε παλιά-φθαρμένα παράθυρα σχεδόν μόνιμα κλειστά. Ταυτόχρονα όμως είναι και από τις πιο ακριβές επιλογές, δεδομένου ότι πραγματικά και η δουλειά και τα υλικά που απαιτούνται για το ράψιμό τους είναι περισσότερα από όσο για την δημιουργία μιας κλασσικής κουρτίνας. Αν όμως αυτό που σας χρειάζεται είναι μια απλή ρόμαν κατασκευή, υπάρχει τρόπος να την φτιάξετε και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να γαζώσετε ή να ράψετε.

Εκτός από ύφασμα, ατλακόλ ή όποια παρόμοια κόλλα θα χρειαστείτε ένα στόρι-περσίδες στην διάσταση που θέλετε να έχει η κατασκευή. 
Το υλικό από το οποίο θα είναι κατασκευασμένο δεν ενδιαφέρει μπορεί να είναι πλαστικό, μεταλλικό ή ξύλινο. Στα πολυκαταστήματα ειδών σπιτιού θα βρείτε τέτοια στόρια - ρόλλερ σκίασης σε διάφορα μεγέθη και οικονομικές τιμές. 


Τα επιμέρους κομμάτια που αποτελούν τα στόρια αυτού του τύπου συγκρατούνται συνήθως με μια διπλή σειρά σκοινάκια δεξιά και αριστερά, τα οποία καταλήγουν στο επάνω μέρος με τον μηχανισμό μέσω του οποίου το στόρι ανεβοκατεβαίνει.
Ξεκινώντας θα χρειαστεί αρχικά να κόψετε το δεύτερο σκοινάκι από κάθε πλευρά, προσέχοντας να είναι αυτό που θα "απελευθερώσει" τις περσίδες ώστε να μπορέσετε να αφαιρέσετε κάποιες από αυτές  και όχι εκείνο που τις συγκρατεί από τον μηχανισμό.  Γενικά, όπως και αν λειτουργεί το στόρι που θα χρησιμοποιήσετε θα δουλέψετε με τον κατάλληλο ανά περίπτωση με στόχο, στην ουσία, απλώς να ...αραιώσετε τις περσίδες, χωρίς να αλλάξετε τίποτα από τον γενικό τρόπο-μηχανισμό που τις μετακινεί.Αφού "χαλαρώσουν" οι περσίδες, σπάστε με το χέρι σας ή χρησιμοποιώντας πένσα ή όποιο άλλο εργαλείο εξυπηρετεί, ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους και αφαιρέστε τις περισσότερες, υπολογίζοντας με βάση το μέγεθος του υφάσματος να μείνουν τόσες ώστε να καλύπτουν το συνολικό μήκος της κουρτίνας και τοποθετημένες ανά περίπου 10-15 εκατοστά. 


Aπό αυτό το στάδιο της κατασκευής και κάτω το μόνο που θα χρειαστεί είναι να κολλήσετε περιμετρικά το ύφασμα σε όλες τις πλευρές καλύπτοντας και το μέρος του μηχανισμού. Συγκρατείστε ανά σημεία το ύφασμα με μανταλάκια έως να στερεοποιηθεί πλήρως η κόλλα και ασφαλώς σε όλα τα στάδια της κατασκευής θα χρειαστείτε μεζούρα, ώστε να υπολογίζετε με ακρίβεια ότι οι περσίδες είναι τοποθετημένες σε ίσες μεταξύ τους αποστάσεις. 

Μια τέτοια κουρτίνα, που ασφαλώς δεν μπορεί να μπει στο πλυντήριο, θα την πλύνετε σαν να ήταν ...χαλάκι. Απλώστε την ανοιχτή στη μπανιέρα, στο μπαλκόνι ή σε οποιοδήποτε εξωτερικό χώρο και με ένα μαλακό σφουγγαράκι, ζεστό νερό και απορρυπαντικό περάστε 1-2 φορές όλη την επιφάνεια και ξεπλύνετε με καθαρό νερό.  Δείτε το και εδώ σε video, είναι μια κατασκευή χωρίς πραγματικά κάποια ιδιαίτερη δυσκολία στην διαδικασία της και με ένα οικονομικό ύφασμα ή και κάποιο που ήδη διαθέτετε και ένα φτηνό πλαστικό στόρι, μπορείτε να φτιάξετε μια κουρτίνα τύπου ρόμαν πραγματικά με πολύ μικρό κόστος.