ΒΑΨΙΜΟ με ΧΡΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΥΦΑΣΜΑ


Tο βάψιμο υφασμάτων- υφασμάτινων αντικειμένων είναι μια όχι και τόσο δημοφιλής επιλογή, ακόμη και για τους πιο ...φανατικούς του DIY, των κατασκευών και των πάσης φύσεως ...μετατροπών, αφού ομολογουμένως στο άκουσμα "βάψιμο - αλλαγή χρώματος" η τελευταία επιφάνεια που μπορεί να σκεφτούμε είναι μια υφασμάτινη επιφάνεια, παρ΄όλο που η αντίστοιχη βιομηχανία χρωμάτων έχει εξελιχθεί δημιουργώντας χρώματα ανεξίτηλα, οικολογικά και πολύ εύκολα στην χρήση τους. Τα χρώματα αυτά δεν έχουν φυσικά καμία σχέση με την κλασσική "βαφή ρούχων" σε σκόνη με την οποία οι γιαγιάδες μας ...έβραζαν ρούχα για να τους αλλάξουν απόχρωση ή για να "ζωντανέψουν" ξεθωριασμένα μαύρα-μπλε ρούχα.

Η παρέμβαση με χρώμα πάνω υφάσματα, στην διακόσμηση εσωτερικών χώρων είναι μια δυνατότητα που μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο σε μικρές όσο και σε μεγαλύτερες υφασμάτινες επιφάνειες προσφέροντς δύο βασικό πλεονεκτήματα: 
- Την αλλαγή εμφάνισης μονόχρωμων υφασμάτινων στοιχείων που ήδη υπάρχουν σε έναν χώρο πχ διακοσμητικά μαξιλάρια, κουρτίνες, υφασμάτινα καπέλα φωτιστικών, ράνερ-τραπεζομάντηλα κλπ, και
- Την αξιοποίηση οικονομικών μονόχρωμων υφασμάτων ή έτοιμων αντικειμένων, που πιθανόν θα εντοπίσουμε σε κάποια προσφορά, εκπτώσεις κλπ. και τα οποία με την βοήθεια ειδικού χρώματος για ύφασμα μπορούν πραγματικά να ...μεταμορφωθούν, να σεταριστούν μεταξύ τους και σε κάθε περίπτωση να διακοσμήσουν ιδιαίτερα εντυπωσιακά κάθε χώρο του σπιτιού. 
Υφάσματα τα οποία το βάψιμό τους δημιουργεί πραγματικά ιδιαίτερα καλαίσθητο αποτέλεσμα είναι το καραβόπανο ή οποιοδήποτε χοντρό λινό-βαμβακερό ύφασμα αλλά και η λινάτσα και γενικά παρεμβαίνοντας πάνω σε άσπρα-μπεζ υφάσματα με χρώμα το αποτέλεσμα είναι πιο εντυπωσιακό απ΄όσο πάνω σε διαφορετικών αποχρώσεων ύφασμα πάνω στις οποία μόνο το άσπρο ή μαύρο δίνουν αντίστοιχα το ίδιο "έντονο" αποτέλεσμα, αν και φυσικά μπορείτε να δουλέψετε με κάθε απόχρωση της επιλογής σας πάνω σε οποιουδήποτε χρώματος ύφασμα
Ο πιο απλός και πρακτικός τρόπος για να προσθέσετε χρωματιστά στοιχεία πάνω σε ύφασμα είναι τα stencils.   
Θα τα χρησιμοποιήσετε και πάνω σε υφασμάτινες επιφάνειες με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως π.χ πάνω σε έναν τοίχο, ξύλινες επιφάνειες κλπ. γεμίζοντας με την ειδική μπογιά για ύφασμα και χρησιμοποιώντας με σφουγγαράκι ή αφρολέξ ρολό, τα κενά του σχεδίου τους. Σε υφάσματα μεγάλων διαστάσεων μπορείτε να επαναλάβετε το σχέδιο όσες φορές θέλετε, ενώ η "προσωρινή κόλλα" σε σπρέϋ που σταθεροποιεί πλήρως το stencil πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια και το όποιο ξεκολλά όταν ολοκληρώσετε την εργασία σας χωρίς να αφήνει σημάδια, είναι ιδιαίτερα πρακτική ειδικά για την χρήση stencil μεγάλου μεγέθους. Δείτε στο video αναλυτικά την όλη διαδικασία


Εδώ  θα βρείτε λεπτομέρειες και οδηγίες, γενικά, για τη χρήση των stencils. 


Το ίδιο περίπου αποτέλεσμα μπορείτε να έχετε χρησιμοποιώντας κανονικές ή ...αυτοσχέδιες στάμπες που απλώς θα βουτήξετε σε χρώμα και στην συνέχεια θα πιέσετε πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια/υφασμάτινο αντικείμενο, ενώ για να δώσετε σε ένα ύφασμα ριγέ, καρώ ή οποιαδήποτε όψη βασισμένη σε γεωμετρικό σχέδιο θα δουλέψετε σαν να επρόκειτο για ...τοίχο, οριοθετώντας ανάλογα την επιφάνεια του με προστατευτική αυτοκόλλητη ταινία.

Χρώματα για ύφασμα θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα με είδη κατασκευών-χόμπυ, σε μικρές κατά βάση συσκευασίες των 50-100 ml αφού η ποσότητα που χρειάζεστε σε τέτοιου είδους εφαρμογές είναι μικρή και η καλυπτικότητα των χρωμάτων αυτών μεγάλη, διατίθενται σε πολλές αποχρώσεις τις οποίες μπορείτε και να αναμείξετε μεταξύ τους και σε τιμές περίπου από 1,50-3,00 ευρώ/συσκευασία.  

Για ένα πραγματικά πετυχημένο τελικό αποτέλεσμα δουλεύοντας με χρώματα για ύφασμα, όπως και με κάθε άλλο είδος υλικό που πιθανόν δεν έχετε ξαναχρησιμοποιήσει η μοναδική μαγική ...συνταγή είναι "δοκιμή". 

Αγοράστε μια συσκευασία χρώματος και κάντε τα ...πειράματά σας πάνω σε πρόχειρα υφάσματα για να εξοικειωθείτε με την ποσότητα χρώματος που χρειάζεται και τον τρόπο που ακριβώς θα πρέπει να δουλέψετε ανάλογα με το τι ακριβώς θέλετε να κάνετε και στη συνέχεια προχωρήστε στην κανονική του εφαρμογή.


Τα ειδικά χρώματα για ύφασμα είναι ανεξίτηλα, δεν επηρεάζονται από το πλύσιμο με νερό, δεν απαιτούν κάποια ειδική τελική προστασία (βερνίκια κλπ.), το μόνο που τα περισσότερα χρειάζονται για να στερεοποιηθούν πλήρως είναι ένα σιδέρωμα με χρήση λαδόκολλας πάνω στο σχέδιο-χρώμα, όταν αυτό στεγνώσει, αλλά σε κάθε περίπτωση και επειδή πρόκειται για ένα εξειδικευμένο είδος χρώματος, συμβουλευτείτε και ακολουθείστε πιστά τις επιμέρους οδηγίες του κατασκευαστή του προϊόντος που θα αγοράσετε.
Με τα χρώματα αυτά ασφαλώς εκτός από αντικείμενα του σπιτιού μπορείτε να προσθέσετε χρώμα/σχέδια σε κάθε είδος ρούχο ή να αλλάξετε απόχρωση σε ένα ζευγάρι πάνινα ...παπούτσια. Δείτε στο video πως ακριβώς.


Με τα χρώματα αυτά ασφαλώς εκτός από αντικείμενα του σπιτιού μπορείτε να προσθέσετε χρώμα/σχέδια σε κάθε είδος ρούχο ή να αλλάξετε απόχρωση σε ένα ζευγάρι πάνινα ...παπούτσια. Δείτε στο video πως ακριβώς.


Εκτός από την γενική χρήση τους σε αντικείμενα κάθε χώρου του σπιτιού, τέτοιου είδους παρεμβάσεις με stencil, στάμπες κλπ. για να προσθέσετε χρώμα-σχέδια σε μονόχρωμα υφάσματα είναι από τις πιο οικονομικές λύσεις για την διακόσμηση παιδικών δωματίων αφού π.χ οικονομικά μονόχρωμα υφάσματα που θα βάψετε με αυτόν τον τρόπο και θα τα συνδυάσετε με αντίστοιχα σχέδια πάνω στην επιφάνεια των τοίχων ή των επίπλων, θα σας κοστίσουν πολύ λιγότερο από το να αγοράσετε έτοιμα χρωματιστά υφάσματα με παιδικά σχέδια ή να χρησιμοποιήσετε αυτοκόλλητα κλπ. 
Τέλος, μια εξειδικευμένη χρήση των χρωμάτων για ύφασμα  είναι η δυνατότητα να βάψετε  ταπετσαρισμένα έπιπλαπ.χ καναπέδες, πολυθρόνες κλπ. με την χρήση χρώματος κιμωλίας

Η εφαρμογή γίνεται πάνω σε ελαφρά βρεγμένο ύφασμα, για την πλήρη κάλυψη ανάλογα και με τις αποχρώσεις απαιτεί 2-3 χέρια βαψίματος και σαν τελική επεξεργασία ακολουθεί το πέρασμα με κερί όπως και σε κάθε άλλη εφαρμογή χρώματος κιμωλίας και αφού προηγηθεί ένα ελαφρό πέρασμα με ψιλό γυαλόχαρτο.Επειδή όμως αυτή είναι μια ιδιαίτερα μεγάλη ...παρέμβαση και αν κάτι πάει στραβά και η ...ζημιά θα είναι αντίστοιχα πολύ μεγαλύτερη απ΄ότι αν δεν σας πετύχει π.χ το βάψιμο ενός καπέλου φωτιστικού :) πριν αποφασίσετε κάτι τέτοιο κάντε δοκιμές σε μια κρυφή όψη του επίπλου και αν μείνετε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα συνεχίζετε. Παρ΄όλο που το κόστος χρώματος κιμωλίας δεν είναι μικρό, εδώ θα βρείτε όλες τις πληροφορίες-λεπτομέρειες για αυτού του τύπου τα χρώματα, ασφαλώς μια τέτοια αλλαγή είναι σαφώς κατά πολύ οικονομικότερη από την αλλαγή υφασμάτων-ταπετσαρίας. 
Δείτε στα videos που ακολουθούν την όλη διαδικασία 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
pinterest.com/soulouposeto