DIY-KATAΣΚΕΥΕΣ: Μέχρι που και πόσο;Ο

όρος του DoItYourself (Kάντο μόνος σου) είναι παγκοσμίως καθιερωμένος εδώ και πολλές δεκαετίες, από το το 1912 χρονολογούνται οι πρώτες καταγεγραμμένες αναφορές, για να προσδιορίσει κάθε είδους χειροποίητες κατασκευές - μετατροπές και αλλαγή χρήσης αντικειμένων, όπως και την αξιοποίηση κάθε μορφής ανακυκλώσιμων, άχρηστων ή πολύ κοινών και ευτελών αντικειμένων-υλικών για την δημιουργία κάτι διαφορετικού και με βασικά κίνητρα ακριβώς την ανακύκλωση αλλά και την εξοικονόμηση χρημάτων
Επεκτείνεται σε ολόκληρο το φάσμα αυτού που αποκαλούμε "κατασκευάζω" ανεξάρτητα από το μέγεθος, το υλικό, την χρήση της κάθε κατασκευής αλλά και τον καθαρά τεχνικό τρόπο που έχει χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία της. 


Ο διαχωρισμός των DIY από τις, γενικά, χειροποίητες κατασκευές βασισμένες σε μια συγκεκριμένη τέχνη - τεχνική, είναι αρκετά λεπτός και σε αρκετές περιπτώσεις δυσδιάκριτος
Κατά βάση ο όρος "DIY κατασκευές" αφορά δημιουργία αντικειμένων που όμοιά τους δεν διατίθενται βιομηχανοποιημένα στο εμπόριο προς ευρεία κατανάλωση. Για παράδειγμα η κατασκευή ενός επίπλου από παλέτες, κατασκευές από κονσερβοκούτια, πλαστικά ή γυάλινα μπουκάλια, η αλλαγή χρήσης ενός φθαρμένου κιλιμιού χρησιμοποιώντας κομμάτια του για φτιάξετε π.χ μαξιλάρια, οι παιχνιδοκατασκευές από χαρτόκουτα, η κατασκευή ενός ψηφιδωτού με ψηφίδες δημιουργημένες από μια φθαρμένη πορσελάνη κλπ.  είναι εξ΄ολοκλήρου DIY κατασκευές, που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις του βασικού ορισμού (ανακύκλωση-αλλαγή χρήσης-εξοικονόμηση χρημάτων). 

Σε αντίθεση π.χ με το ράψιμο καλύμματος ενός επίπλου με καινούργιο ύφασμα, την δημιουργία μιας γλάστρας  με ψηφιδωτή επιφάνεια με κανονικές ψηφίδες ή μια κατασκευή decoupage, που είναι μεν χειροποίητες κατασκευές, όχι όμως της κατηγορίας αυτής, με την έννοια ότι αφ΄ενός το βασικό υλικό κατασκευής τους δεν εμπεριέχει το στοιχείο της "αναδημιουργίας" από κάτι ήδη προϋπάρχον αλλά με διαφορετική χρήση και αφετέρου ότι αντίστοιχα είδη θα βρείτε με σχετική ευκολία και στην αγορά. 

Όπως είναι φυσικό ...αθροίζοντας το πλήθος όλων των κατηγοριών χειροποίητων κατασκευών, DIY ή μη, έχουμε οδηγηθεί σε νέες ...βιομηχανίες. Τόσο εμπορίας ειδών-υλικών-εργαλείων όσο και εκμάθησης για το πως φτιάχνεται το κάθε τι, όσοι έχετε έστω και λίγο ασχοληθεί με το ...σπορ, γνωρίζετε πως είναι πραγματικά ...αμέτρητα τόσο οι ιστοσελίδες - eshops - καταστήματα με παρόμοιο αντικείμενο όσο και τα μαθήματα-σεμινάρια για κάθε τύπο κατασκευής και αυτό δεν είναι ένα ελληνικό αλλά ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που εντείνεται όσο πιο πολύ χειροτερεύουν οι γενικές οικονομικές συνθήκες.
Οι λόγοι δεν είναι μόνο εκείνοι της εξοικονόμησης χρημάτων, για να δημιουργήσουμε ή να αξιοποιήσουμε με διαφορετικό τρόπο κάθε μορφής χρηστικά-διακοσμητικά αντικείμενα για το σπίτι ή για δώρα, αντί να αγοράσουμε κάτι, αλλά και αυτοί της ...εκτόνωσης μέσω μιας δημιουργικής απασχόλησης, αφού είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πως ό,τι και αν είναι αυτό που θα ...φτιάξουμε με τα χέρια μας, αυτή είναι μια διαδικασία ψυχολογικής αποφόρτισης, η "καλύτερη ψυχοθεραπεία" όπως αποκαλείται από πολλούς, που μας βοηθά να νοιώσουμε χρήσιμοι, δημιουργικοί και να ...ξεχαστούμε από όσα καθημερινά μας ...πλακώνουν, με λίγα λόγια όσο πιο πολύ ...στριμωχνόμαστε τόσο περισσότερο ...φτιάχνουμε. 

Στα πλαίσια αυτού του ...καταιγισμού, ιδεών-υλικών και δυνατοτήτων για να φτιάξετε το ο,τιδήποτε, κατ΄αρχήν σαφώς εμπεριέχεται το στοιχείο της "υπερβολής" σε ό,τι αφορά την ίδια την ιδέα

Για παράδειγμα σε κάποιον μπορεί να φαίνεται "ακραία" η δημιουργία π.χ ενός φωτιστικού για την κουζίνα χρησιμοποιώντας ένα παλιό κόσκινο στο οποίο θα προσαρμοστεί ντουί και καλώδιο, για κάποιον άλλον αυτή μπορεί να είναι μια εξαιρετικά πρωτότυπη ιδέα, κάποιος μπορεί να θωρήσει ένα γραφείο από παλέτες μια "φτηνιάρικη" και χωρίς αισθητική δημιουργία και να προτιμήσει ένα έτοιμο του εμπορίου από βιομηχανοποιημένο ξύλο, από κάποιον άλλον αυτή θα εκτιμηθεί ως μια σωτήρια άκρως οικονομική και πρακτική λύση για τον δικό του χώρο, κάποιοι μπορούν να θεωρούν τη βάση ενός κρεβατιού από τσιμεντόλιθους μια κακόγουστη πρόταση για κάποιους άλλους αυτή μπορεί να είναι Η λύση για να ...χτίσουν ένα κρεβάτι μέσα σε ελάχιστο χρόνο με πολύ μικρό κόστος. 

Γενικά, σε αυτόν τον τύπο υπερβολής, τα πράγματα είναι πολύ υποκειμενικά, οπουδήποτε μπορούν ως εύλογη απάντηση να στοιχειοθετούνται τα: "εμένα αυτό μου αρέσει" ή "εμένα αυτό δεν μου αρέσει" και όλα να είναι τελικώς θέμα γούστου,  δεν υπάρχει πεδίο γενικών θεωρήσεων και κανόνων

Υπάρχουν όμως στο ...κεφάλαιο "DIY-Κατασκευές" 2 άλλες, βασικές κατηγορίες "υπερβολών" που, ανεξάρτητα από το γούστο του καθενός, είναι ικανές να καταστρέψουν το αποτέλεσμα και να ακυρώσουν τελικά τις αρχικές, κοινές, προθέσεις  όποιου και αν  καταπιάνεται με την δημιουργία οποιασδήποτε μορφής αντικειμένων, αφ΄ενός δηλαδή να εξυπηρετήσει λειτουργικές ανάγκες ενός χώρου και αφ΄ατέρου να βελτιώσει την αισθητική-διακόσμησή του. 


1. Η υπερβολή στον αριθμό χειροποίητων κατασκευών που ...αντέχει ένα σπίτι. 

Προφανέστατα και πρωτίστως εξαρτάται βεβαίως από το μέγεθός του. Αλλά μιλώντας για ένα μέσο σπίτι, συμπεριλαμβάνοντας εσωτερικούς και πιθανούς εξωτερικούς χώρους, είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να ...σηκώσει το αποτέλεσμα του πολύ συχνού ενθουσιασμού μας μπροστά σε μια ιδέα ή κατηγορία κατασκευών όταν αναφωνούμε "θέλω να τα φτιάξω όλα".  Φυσιολογικό αλλά τελικά ...πρέπει; :)
Η συσσώρευση αντικειμένων που κραυγάζουν "κοιτάξτε εγώ τι έφτιαξα" σε έναν χώρο, αντί τελικώς να βελτιώνει την αισθητική του, δίνει την εικόνα ...εργαστηρίου χειροτεχνίας. 

Για παράδειγμα ας υποθέσουμε ότι σας αρέσει ή βρίσκετε εύκολες και προσιτές τις κατασκευές decoupage. Ακόμη και αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι ...decoupage από decoupage διαφέρει και ότι ένα πραγματικά πετυχημένο χειροποίητο αντικείμενο δεν θα πρέπει να δημιουργεί με την πρώτη ματιά την εντύπωση ότι είναι φτιαγμένο από έναν ερασιτέχνη και όχι επαγγελματία στο συγκεκριμένο είδος τεχνικής, κάτι που ισχύει για όλες τις τεχνικές, θα φτιάξετε 1,2,3,4 και θα τις τοποθετήσετε στο σπίτι σας. Θα φτιάξετε μερικές ακόμη πιθανώς για κάποια δώρα. Και μετά; Πόσα τέτοιας μορφής αντικείμενα μπορεί να ...αντέξει ο χώρος σας και να παραμένει καλαίσθητος
Λατρεύετε π.χ τα κηροπήγια από άδεια βάζα, τις κατασκευές από βότσαλα, θαλασσόξυλα, κοχύλια κλπ. Πόσα τέτοια αντικείμενα τοποθετημένα πχ σε ένα καλοκαιρινό μπαλκόνι μπορεί να θεωρηθεί ότι πραγματικά το διακοσμούν και όχι τελικώς το ...πνίγουν, πόσα π.χ βαμμένα βάζα μπορεί να ...αντέξει μια κουζίνα, πόσες γλάστρες η κάθε μία επεξεργασμένη εξωτερικά και με άλλη τεχνική-χρώματα χωρούν σε μια αυλή που τελικώς θα μοιάζει με ...δειγματολόγιο σε φυτώριο; :) κάτι που ασφαλώς δεν θα συμβεί αν επιλέξετε μία μόνο τεχνική π.χ παλαίωση πήλινων επιφανειών και ομαδοποιήσετε τις γλάστρες σας σε 2-3 το πολύ κατηγορίες παρεμφερών αποχρώσεων η κάθε μία. 

Αν σε αυτή την αντικειμενική δυσκολία ενός συγκεκριμένου χώρου προσθέσουμε και ότι πολύ συχνά δεν είναι μία αλλά περισσότερες οι κατηγορίες κατασκευών που μας αρέσουν, είναι πολύ εύκολο να οδηγηθούμε σε χώρους που κάθε 2-3 μέτρα θα υπάρχει και κάτι διαφορετικό και χειροποίητο. Δεν είναι το καλύτερο που μπορεί να ...συμβεί διακοσμητικά, όσο πετυχημένα και αν προσπαθήσετε να τα συνδυάσετε.
Ή λοιπόν θα πρέπει εκτός από 2-3 μεγάλα κομμάτια που μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε να συγκεντρώσετε όλα τα υπόλοιπα σε ένα σημείο (ραφιέρα, βιβλιοθήκη, τραπέζι κλπ) με την μορφή μιας χειροποίητης ...συλλογής ή ...αν δεν μπορείτε να σταματήσετε τις κατασκευές :) να τα αποσύρετε από την δημόσια θέα και να τα εναλλάσσετε τακτικά, αποφεύγοντας έτσι το "φόρτωμα" της γενικής εικόνας του σπιτιού. 


Ένα στοιχείο που επίσης μπορεί τελικά αντί να βελτιώσει να υποβαθμίσει την αισθητική ενός χώρου, είναι η προσπάθεια μείωσης του κόστους κάθε κατασκευής. 
Αν για παράδειγμα σας αρέσει η τεχνική των stencil, που όμως δεν είναι και από τα πιο οικονομικά υλικά κατασκευών, είναι πολύ φυσιολογικό να προμηθευτείτε 1-2 κομμάτια. Συχνό αποτέλεσμα τα συγκεκριμένα σχέδια να αποτυπώνονται και να επαναλαμβάνονται πάνω σε ...10 διαφορετικές επιφάνειες-κατασκευές που τα έχετε χρησιμοποιήσει, μέσα στον ίδιο χώρο. Στον τοίχο, σε ξύλινα αντικείμενα επεξεργασμένα με τεχνικές, σε ένα έπιπλο που αναπαλαιώσατε κλπ. Είναι μια πολύ κουραστική επανάληψη οπτικά, που τελικώς καταλήγει στο γεγονός καμία από όλες αυτές τις επιφάνειες, ούτε και η δουλειά σας,  να αναδεικνύονται όπως θα έπρεπε. 

Η μόνη λύση λοιπόν, ό,τι και αν είναι αυτό που σας αρέσει να φτιάχνετε είναι το ...μέτρο
Εκτός βεβαίως και αν, αφού καταλήξετε ποιοι είναι οι τύποι κατασκευών που προτιμάτε ή τα καταφέρνετε καλύτερα, αποφασίσετε να αξιοποιήσετε επαγγελματικά αυτό το ενδιαφέρον, επενδύοντας ασφαλώς και ένα ποσό για την σωστή εκπαίδευση σας πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο, αν σας ενδιαφέρει πραγματικά να πετύχετε


2. Η υπερβολή στον αριθμό χρησιμοποιούμενων στοιχείων πάνω στο ίδιο  αντικείμενο και η ποιότητά τους. 

Πολύ συχνά μπορεί να αποβεί καταστροφικότερη και από αυτήν της υπερβολής αριθμού χειροποίητων κατασκευών μέσα σε έναν χώρο.
Και εδώ η προσπάθεια μείωσης του κόστους, παίζει καθοριστικό ρόλο.
Για παράδειγμα ας υποθέσουμε ότι θέλετε να μετατρέψετε ένα κονσερβοκούτι ή ένα άδειο βάζο σε κηροπήγιο. Κάπου βλέπετε ένα σχέδιο με λινάτσα και δαντέλα. Δεν θέλετε να διαθέσετε το ποσό αγοράς τους και αποφασίζετε να ...αυτοσχεδιάσετε αντικαθιστώντας την λινάτσα με ένα οποιοδήποτε ύφασμα, την δαντέλα με ...πλαστική κορδέλα περιτυλίγματος. Αντιλαμβάνεστε και μόνοι σας ότι αισθητικά δεν έχει την ίδια όψη με το αρχικό σχέδιο και για να το ...βελτιώσετε, προσθέτετε μια τρέσα, 1-2 κουμπιά, ό,τι σας βρίσκεται πρόχειρο. To παραδεχτείτε ή όχι το τελικό αποτέλεσμα, αισθητικά, δεν θα έχει καμία σχέση με εκείνο από το οποίο πήρατε την ιδέα. :)


Γενικά, το "φόρτωμα" πάνω στο ίδιο αντικείμενο, είτε με στοιχεία είτε με πολλές διαφορετικές τεχνικές, είναι μια διαδικασία που, για να έχει επιτυχές αποτέλεσμα, απαιτεί εμπειρία.
Ο ασφαλέστερος τρόπος είναι ως αρχάριοι να αντιγράφετε πιστά μια γενική ιδέα, οπουδήποτε και εάν την εντοπίσετε, ακόμη και σε ό,τι αφορά τις αποχρώσεις της, αφού πάντα ...υπάρχει λόγος που το κάθε τι είναι συνδυασμένο με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Με τον καιρό είναι σίγουρο ότι θα φτάσετε στο επίπεδο να μπορείτε και μόνοι σας να συνδυάζετε με επιτυχία υλικά-τεχνικές-αποχρώσεις.  

Αναζητείστε οικονομικές "πηγές" για τα υλικά, το internet είναι ...πλημμυρισμένο από eshops και καταστήματα, ψάξτε λίγο παραπάνω για να βρείτε αυτό που πραγματικά χρειάζεστε στην καλύτερη τιμή ή αν έχετε διαθέσιμα "άχρηστα" υλικά π.χ υφάσματα, χρώματα κλπ. αναζητείστε ιδέες βασισμένες σε αυτά ακριβώς, ώστε πραγματικά να τα αξιοποιήσετε με όμορφο τρόπο και όχι απλώς να τα ...ξεφορτωθείτε από το πατάρι ή την αποθήκη. 

Εν ολίγοις, οι κατασκευές κάθε μορφής είναι μια πραγματικά δημιουργική, άκρως χαλαρωτική και εξαιρετική από όλες τις απόψεις ενασχόληση, όμως ακόμη κι όταν ασχολείστε με κάτι σε εντελώς ερασιτεχνικό επίπεδο σκεφτείτε και οργανώστε λίγο τον τρόπο δουλειάς και σκέψης σας σαν ...επαγγελματίας. Πριν ξεκινήσετε, ειδικά σε ό,τι αφορά καθαρά διακοσμητικά αντικείμενα, αξιολογείστε το κόστος των υλικών τους για να γίνουν όπως πρέπει και το πως ακριβώς θα τα αξιοποιήσετε μέσα στο σπίτι και γενικά σκεφτείτε λίγο σαν να επρόκειτο να ...αγοράζατε και όχι να σας χάριζαν αυτό που προτίθεστε να φτιάξετε ακόμη και εάν το κόστος του ήταν μικρό. Θα το κάνατε; Αν ναι, τότε και μόνο τότε, ξεκινήστε. :)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
pinterest.com/soulouposeto/

Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

,