Βάψιμο με Χρώματα σε Σπρέϊ


Πρακτικά κάθε τύπος ρευστού χρώματος μπορεί να μετατραπεί σε "σπρέϊ" αφού τοίχοι, έπιπλα κλπ. εκτός από τις κλασσικές μεθόδους με ρολό ή πινέλο μπορούν να βαφτούν τοποθετώντας το χρώμα σε πιστόλι βαψίματος, όμως τα έτοιμα χρώματα σε συσκευασία σπρέϊ εκτός της διευκόλυνσης που σας προσφέρουν για γρήγορο βάψιμο επιφανειών-αντικειμένων, είναι η ιδανική λύση κυρίως για μικροαντικείμενα μέσα στο σπίτι, των οποίων θέλετε να αλλάξετε όψη ή να αποκαταστήσετε την φθορά που έχει υποστεί η υπάρχουσα βαφή τους και για τα περισσότερα από τα οποία συνήθως πιστεύουμε ότι ..."δεν βάφονται". 

Τρεις βασικές κατηγορίες τέτοιων αντικειμένων, αποτελούν τα αντικείμενα κατασκευασμένα από:
- Πλαστικό - Γυαλί - πορσελάνη και
Μεταλλικά - ανοξείδωτα αντικείμενα
Στην πραγματικότητα κάθε γυάλινο αντικείμενο απαιτεί ειδικό χρώμα γυαλιού, το δε πλαστικό ή ανοξείδωτο, δεν βάφεται ανεξίτηλα  παρά με ειδικό επαγγελματικό-βιομηχανικό τρόπο. 

Όμως η έννοια του "ανεξίτηλου" που αφορά την αντοχή του χρώματος στον χρόνο, είναι κάτι που σε πάρα πολλές περιπτώσεις-εφαρμογές δεν απασχολεί, όταν πρόκειται για οικιακά-διακοσμητικά αντικείμενα-επιφάνειες μέσα στο σπίτι που δεν πρόκειται να καταπονηθούν από συνθήκες εξωτερικού περιβάλλοντος, ούτε από καθημερινό πλύσιμο με σκληρά καθαριστικά.
Το χρώμα σε σπρέϋ θα δώσει πάνω σε κάθε τύπου τέτοιες επιφάνειες εξαιρετικό αποτέλεσμα οπτικά και θα σας επιτρέψει να τα καθαρίζετε-πλένετε κανονικά με νερό χωρίς κανένα πρόβλημα. Εκτός από ήδη υπάρχοντα διακοσμητικά ή και χρηστικά αντικείμενα στο σπίτι που θέλετε να αλλάξετε την όψη τους όπως π.χ πόμολα, κουρτινόξυλα, φωτιστικά, κάθε τύπου γυάλινα ή πορσελάνινα διακοσμητικά, ψάθινα ή συρμάτινα καλάθια, πλαστικές καρέκλες κλπ. μια κατηγορία αντικειμένων που μπορείτε να αξιοποιήσετε εκμεταλλευόμενοι την χαμηλή τιμή τους, είναι όλα τα αντίστοιχα πλαστικά-γυάλινα, μεταλλικά ή ξύλινα αντικείμενα που θα βρείτε στην αγορά αλλά δεν σας αρέσει το χρώμα ή το γενικότερο ύφος τους. Για παράδειγμα ένα ελαφρά ...κιτς πορσελάνινο διακοσμητικό που θα βρείτε ακόμη και σε κάποια από τα "1 euro" καταστήματα, βάφοντάς το με μεταλλιζέ χρώμα, χρυσαφί, μπρονζέ ή ασημί απόχρωσης, θα μετατραπεί σε ένα πολύ όμορφο αντικείμενο που ουδείς θα μπορεί να ξεχωρίσει ότι δεν πρόκειται για μεταλλικό


Ασφαλώς όλα αυτά τα αντικείμενα μπορούν να βαφτούν και με πινέλο, όμως ειδικά σε αντικείμενα μεταλλικά, γυάλινα ή πλαστικά, όσο κι αν προσπαθήσετε δεν θα μπορέσετε να πετύχετε το απόλυτα πετυχημένο αποτέλεσμα, ομοιομορφία και στιλπνότητα που προσφέρει στο χρώμα σε σπρέυ, αφού οι "γραμμές" του πινέλου κατά τόπους θα ξεχωρίζουν. Για να σας γίνει απόλυτα κατανοητή η διαφορά του αποτελέσματος σκεφτείτε τα χρώματα αυτοκινήτου, για να βάψετε μόνοι σας μικροφθορές. Δεν διατίθενται σε καμιά άλλη μορφή παρά μόνο σε σπρέϋ ακριβώς για τον λόγο ότι κάθε άλλος τρόπος π.χ πινέλο θα δημιουργήσει ένα εντελώς αποτυχημένο αποτέλεσμα που θα ...κραυγάζει "αυτό το σημείο έχει βαφτεί".

Για να δουλέψετε σωστά με χρώμα σε σπρέι, κάτι που δεν είναι καθόλου δύσκολο ακόμη και αν δεν έχετε καμία σχετική εμπειρία, απλώς κάντε αρχικά μερικές δοκιμές πάνω σε ένα άχρηστο αντικείμενο, ένα κομμάτι ξύλο ή και χαρτόνι, απλώς για να εξοικειωθείτε κυρίως με το πόση πίεση χρειάζεται να ασκήσετε για ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα. 
Σε αντικείμενα που θέλετε να βάψετε μερικά, θα οριοθετήσετε την επιφάνειά τους με προστατευτική αυτοκόλλητη ταινία και θα καλύψετε απαραίτητα ολόκληρο το μέρος του αντικειμένου που δεν θέλετε να βαφτεί τυλίγοντας με χαρτί, αφού το μοναδικό μειονέκτημα του σπρέϊ είναι ότι ...πετάγεται. 


Γι΄αυτό και προτιμήστε να δουλεύετε πάντα σε εξωτερικό χώρο αλλά σε συνθήκες που δεν φυσά καθόλου, ενώ ένας τρόπος να δουλέψετε με μικρού μεγέθους αντικείμενα χωρίς το άγχος να μην λερωθεί με την μπογιά ο περιβάλλον χώρος είναι να τοποθετήσετε τα προς επεξεργασία αντικείμενα μέσα σε ένα χαρτόκουτο

Χρώματα σε σπρέϊ θα βρείτε σε όλα τα μεγάλα χρωματοπωλεία, σε μεγάλη ποικιλία χρωματολογίου, σε υφή ματ, γυαλιστερή ή μεταλλιζέ, σε διάφορες μάρκες, ποιότητες και τιμές περίπου από 3-4 ευρώ/συσκευασία έως 6-7 ανάλογα με το είδος και την ποιότητα. Κάποιες φέρουν ένδειξη "για κάθε είδους επιφάνεια", κάποιες άλλες αναφέρουν συγκεκριμένα υλικά για τα οποία ενδείκνυται η κάθε μία, για καθαρά διακοσμητικής χρήσης αντικείμενα ή χρηστικά που δεν καταπονούνται επιλέξτε ένα χρώμα "γενικής χρήσης", δεν χρειάζεστε κάτι περισσότερο εξειδικευμένο.  Δείτε εδώ ενδεικτικά μια γκάμα προϊόντων σε σπρέϊ. Όπως ακριβώς και για να βάψετε με πινέλο, μεταλλικές, ξύλινες ή γυάλινες επιφάνειες, ένα στάδιο που παίζει καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα είναι η προετοιμασία τους για το χρώμα. Δηλαδή το σωστό τρίψιμο της ήδη υπάρχουσας βαφής και το πέρασμα με κάποιο υπόστρωμα-αστάρι που θα κάνει την επιφάνεια-αντικείμενο εντελώς λεία και χωρίς ανομοιομορφίες. Αστάρι θα βρείτε και σε συσκευασία σπρέϋ και ειδικά για μεταλλικά-ανοξείδωτα αντικείμενα, είναι μια διαδικασία που πρέπει απαραίτητα να προηγηθεί του χρώματος για ένα πραγματικά πετυχημένο τελικό αποτέλεσμα. 


Μια επίσης ιδιαίτερα χρήσιμη κατηγορία χρώματος σε σπρέϋ είναι η ειδική μπογιά για βάψιμο εμαγιέ λευκών ηλεκτρικών συσκευών, θα το βρείτε και αυτό σε χρωματοπωλεία και είναι ένας πολύ πρακτικός και οικονομικός τρόπος για να αποκαταστήσετε φθορές, χτυπήματα ή κιτρινίσματα στην επιφάνεια του πλυντηρίου, της κουζίνας ή του ψυγείου σας, ενώ το χρώμα σε σπρέϊ είναι ο πρακτικότερος τρόπος για να δουλέψετε χρησιμοποιώντας ως stencil δαντέλες, φύλλα κλπ. σε κάθε τύπου διακοσμητικές κατασκευές αλλά για να την βαφή ψάθινων αντικειμένων, στα οποία με πινέλο να χρειαστείτε πολύ περισσότερο χρόνο και προσπάθεια για να εισχωρήσει σωστά η μπογιά σε κάθε σημείο της επιφάνειά τους, ενώ ασφαλώς και η μπογιά σε σπρέϊ μπορεί εκ των υστέρων να "επεξεργαστεί"π.χ να την τρίψετε ανά σημεία δημιουργώντας εφέ παλαιωμένης όψης κλπ. 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
pinterest.com/soulouposeto