
Είτε πρόκειται για τον ενιαίο με το καθιστικό σας χώρο φαγητού είτε για το τραπέζι της κουζίνας σας, είναι από τα σημεία που η αίσθηση που αποπνέουν είναι καθοριστική τόσο για την καθημερινότητά σας όσο και για την συνολική "ατμόσφαιρα" του σπιτιού και πολύ συχνά κάνουμε το "λάθος" είτε να διαθέτουμε μια τραπεζαρία που καταλαμβάνει το ...μισό καθιστικό ενώ χρησιμοποιείται ελάχιστα είτε στην αντίθετη περίπτωση ένα ...στριμωγμένο κάπου τραπέζι που καθημερινά μας ταλαιπωρεί.

Κυριότερη αιτία είναι ότι απλώς ο αρχικός σχεδιασμός του χώρου και η επιλογή των επίπλων, ώστε να είναι λειτουργικά, δεν ήταν τα σωστά, αφού είναι πολύ συχνό κάποια έπιπλα που με την πρώτη ματιά μας αρέσουν αισθητικά ή βρίσκουμε θελκτική την τιμή τους, τελικά να αποδειχτούν όχι οι καλύτερες και πιο λειτουργικές στην πράξη επιλογές.

Κυριότερη αιτία είναι ότι απλώς ο αρχικός σχεδιασμός του χώρου και η επιλογή των επίπλων, ώστε να είναι λειτουργικά, δεν ήταν τα σωστά, αφού είναι πολύ συχνό κάποια έπιπλα που με την πρώτη ματιά μας αρέσουν αισθητικά ή βρίσκουμε θελκτική την τιμή τους, τελικά να αποδειχτούν όχι οι καλύτερες και πιο λειτουργικές στην πράξη επιλογές.
1. Κατ΄αρχήν, βρείτε το κατάλληλο είδος, σχήμα και μέγεθος τραπεζιού, που πλαισιωμένο με τα επίσης κατάλληλα καθίσματα θα χωρούν να τοποθετηθούν στον χώρο με άνεση.
Οι επιλογές της σύγχρονης αγοράς είναι τεράστια, γι΄αυτό και μην περιορίζεστε σε κλασσικές "συνταγές." Χρησιμοποιείστε αν είναι απαραίτητο κάποιο ανοιγόμενο τραπέζι, ένα τραπέζι κονσόλα, έναν καναπέ στην μια πλευρά του τραπεζιού, μεγάλα σκαμπώ κλπ υιοθετώντας κάθε πιθανή επιλογή για να έχετε ένα άνετο τραπέζι φαγητού κατ΄αρχήν για καθημερινή χρήση και στη συνέχεια για τους καλεσμένους σας.
Tο σημαντικό είναι να χωρέσει η μικρή ή μεγαλύτερη τραπεζαρία σας στον διαθέσιμο χώρο σας με άνεση και να μην δημιουργεί την εντύπωση ότι απλά επειδή έπρεπε οπωσδήποτε να υπάρχει, έχει "στριμωχτεί" σε μια γωνιά. Αν δεν είναι το τραπέζι που χρησιμοποιείτε καθημερινά και ειδικά αν ο χώρος σας είναι γενικά μικρός, μην τον "δεσμεύετε" με τεράστιες τραπεζαρίες και στερείτε "άνεση" από την καθημερινή σας ζωή στο σπίτι, για τις ...πέντε ...δέκα φορές τον χρόνο που έχετε καλεσμένους.
Κάποιο "δύο σε ένα" έπιπλο με τη μορφή τραπεζιού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν γραφείο, ένα ανοιγόμενο ή με την μορφή κονσόλας, θα αποδειχθεί πολύ πιο λειτουργικό σε καθημερινή βάση και μαζί με κάποιες πτυσσόμενες καρέκλες μια χαρά θα μετατραπεί, όποτε χρειαστεί, σε μια τραπεζαρία για περισσότερα άτομα.
2. Μια λεπτομέρεια σημαντική,είναι κατά πόσο τα καθίσματα του τραπεζιού, ανεξάρτητα από τον τύπο του, όταν δεν χρησιμοποιούνται θα "μπαίνουν" κάτω από το τραπέζι, εξοικονομώντας πολύτιμο χώρο.


Κάποιο "δύο σε ένα" έπιπλο με τη μορφή τραπεζιού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν γραφείο, ένα ανοιγόμενο ή με την μορφή κονσόλας, θα αποδειχθεί πολύ πιο λειτουργικό σε καθημερινή βάση και μαζί με κάποιες πτυσσόμενες καρέκλες μια χαρά θα μετατραπεί, όποτε χρειαστεί, σε μια τραπεζαρία για περισσότερα άτομα.


Ειδικά σε στρογγυλά τραπέζια, αν τα καθίσματα δεν χωρούν ολόκληρα να "κρυφτούν" κάτω τους, ο χώρος που καταλαμβάνει τελικώς η τραπεζαρία είναι υπερβολικός, γι΄αυτό και προβλέψτε γι΄αυτήν την "λεπτομέρεια" ειδικά αν θέλετε να δημιουργήσετε μια τραπεζαρία ταιριάζοντας ένα οποιοδήποτε τραπέζι με διαφορετικά καθίσματα.
Για ιδιαίτερα μικρούς χώρους θα βρείτε πλέον στα καταστήματα επίπλων σύγχρονα έπιπλα τραπεζαρίας που σχεδόν "εξαφανίζουν" τα καθίσματα γύρω και κάτω από την επιφάνεια του τραπεζιού, όταν δεν χρησιμοποιούνται.


Το ιδανικό είναι να υπάρχουν ένα ή περισσότερα φωτιστικά, ανάλογα με το σχήμα και το μέγεθος του τραπεζιού στο σημείο ακριβώς από πάνω του και σε στυλ ανάλογο με την όλη διακόσμηση του χώρου.
Αν για τον οποιοδήποτε λόγο δεν μπορείτε να προσθέσετε φωτισμό σ΄αυτό ακριβώς το σημείο, φροντίστε ο χώρος να φωτίζεται επαρκώς αλλά όχι "εκτυφλωτικά", χρησιμοποιώντας και τον κεντρικό φωτισμό του δωματίου αλλά και κάποιο φωτιστικό δαπέδου σε κοντινό του τραπεζιού σημείου.
5.Το αν θα "κρύψετε" το τραπέζι κάτω από ένα τραπεζομάντηλο και τις ώρες που δεν το χρησιμοποιείτε, φυσικά και είναι θέμα προσωπικού γούστου.

Στο καθημερινό σας τραπέζι αυτό που θα σας γλυτώσει από αρκετό ...πλύσιμο και ...σιδέρωμα είναι να καλύψετε την επιφάνειά του μ΄ένα κομμάτι χοντρό γυαλί που θα παραγγείλετε στις διαστάσεις του τραπεζιού σ΄ένα κατάστημα που κατασκευάζει τζάμια. Κάτω από το γυαλί βάλτε "άφοβα" ακόμη και το πιο ...καλό σας τραπεζομάντηλο και ...ξεχάστε το εκεί. :)


την τραπεζαρία από τον χώρο του καθιστικού, σ΄ένα ενιαίο δωμάτιο, είναι η χρήση ενός χαλιού.
Δεν είναι απαραίτητο το χαλί να ακολουθεί το σχήμα της τραπεζαρίας, αλλά αναγκαίο να καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια του δαπέδου που ακουμπά το τραπέζι αλλά και οι καρέκλες.
Για τους ζεστούς μήνες χρησιμοποιείστε ένα ψάθινο ή οποιουδήποτε λεπτού υφάσματος χαλί σε "καλοκαιρινά" χρώματα, ταιριαστό με την συνολική διακόσμηση του χώρου.

Μεγαλύτερα και μικρότερα σεμεδάκια, βάζα με ασορτί τασάκια, δέκα διαφορετικά πορσελάνινα μπιμπελό και λοιπές ...παρόμοιου στυλ επιλογές, ταιριάζουν αποκλειστικά και μόνο σε αυστηρά κλασσικά διακοσμημένους χώρους ενώ σε όλων των ειδών τις τραπεζαρίες και ανεξαρτήτως ύφους, ένα βάζο με λουλούδια, ένας μεγάλος δίσκος με συγκεντρωμένα μικρότερα αντικείμενα κλπ. και γενικά ένα μεγάλο κεντρικό κομμάτι μαζί πχ με κάποια κηροπήγια, είναι παραπάνω και από αρκετά.

Βεβαιωθείτε λοιπόν γι΄αυτό και μην εξαντλείτε το ενδιαφέρον σας στο ...αισθητικό μέρος του πράγματος παραμελώντας το απολύτως χρηστικό και ουσιαστικό, πολύ περισσότερο αν θελήσετε να "δημιουργήσετε" την ..τέλεια τραπεζαρία αγοράζοντας μεμονωμένα κομμάτια τραπεζιού και καθισμάτων.

Eγκαταλείψτε την νοοτροπία να χρησιμοποιείτε όλα τα "καλά" σας πιάτα, ποτήρια και σκεύη για τους "υψηλούς" και μόνο καλεσμένους σας, βγάλτε τα από τα ντουλάπια κι επιτέλους χαρείτε τα κι αν ακόμη διστάζετε, στην αγορά θα βρείτε σε χαμηλές τιμές πολύ όμορφα και χαρούμενα, καθημερινά σερβίτσια.
