Kατασκευές τύπου ΒΙΤΡΩ


Ακόμη και ο απλός χρωματισμός του γυαλιού, που ασφαλώς είναι κάτι πολύ διαφορετικό από την πραγματική τέχνη ή και επαγγελματική τεχνική του Βιτρώ, στην οποία τα αντικείμενα-επιφάνειες δημιουργούνται σαν ψηφιδωτά από ξεχωριστά κομμάτια χρωματιστού ή ζωγραφισμένου γυαλιού συνδεδεμένα μεταξύ τους με γύψο ή μολύβι ή κολλημένα πάνω σε γυάλινες επιφάνειες με ειδική κόλλα, μπορεί να δημιουργήσει ένα αποτέλεσμα ιδιαίτερα εντυπωσιακό και πάνω σε απλά γυάλινα αντικείμενα καθημερινής χρήσης για να δημιουργήσετε π.χ πολύ όμορφα κηροπήγια-φωτιστικά με καθόλου δύσκολο τρόπο και με χρώματα ειδικά για γυαλί που θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα-eshops με είδη ζωγραφικής-χόμπυ και κατασκευών.  
Στην συγκεκριμένη κατασκευή  από το craftsbyamanda.com έχουν χρησιμοποιηθεί τα ακρυλικά χρώματα της σειράς Glass Stain της Deco Art που είναι πραγματικά ιδιαίτερα πρακτικά, ειδικά για αρχάριους σε παρόμοιες κατασκευές λόγω της ειδικής συσκευασίας τους σε μπουκάλι απλικατέρ με μύτη, που κάνει πολύ ευκολότερη την εφαρμογή τους. Στην Ελληνική αγορά θα τα βρείτε, και τα συγκεκριμένα και άλλες μάρκες σε παρόμοια συσκευασία, σε πολλά καταστήματα με είδη ζωγραφικής-κατασκευών και σε τιμή περίπου 4.50 ευρώ/συσκευασία. Δείτε ενδεικτικά εδώ την πλήρη σειρά των συγκεκριμένων χρωμάτων.Επειδή οι κατασκευές αυτού του τύπου βασίζονται στα πολλά χρώματα με τα οποία πρέπει να ζωγραφιστεί η επιφάνεια του γυαλιού, τουλάχιστον 3 διαφορετικά, και για να μειώσετε το κόστος των "βιτρώ" κατασκευών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπογιά στην ειδική αυτή συσκευασία μόνο για το περίγραμμα ανάμεσα στα με διαφορετικές αποχρώσεις τμήματα της κατασκευής και για το γέμισμά τους απλή μπογιά για γυαλί για εφαρμογή με πινέλο. Δείτε ενδεικτικά εδώ μια σειρά χρωμάτων για γυαλί με ημιδιαφανές αποτέλεσμα σε πολύ οικονομική τιμή. Το τελικό αποτέλεσμα πάντως προκύπτει σαφώς τελειότερο με χρώματα με την ειδική μύτη, εξαιτίας και της υφής τους που δίνει τελικώς στο αποτέλεσμα το σωστό και ομοιόμορφο "πάχος" σε όλα τα τμήματα της κατασκευής σε σχέση με το απλό χρώμα για γυαλί. 

Ό,τι και αν επιλέξετε θα χρειαστείτε 1 απόχρωση για το περίγραμμα (μαύρο ή ασημί-μολυβί) και τουλάχιστον 3 ή περισσότερα επιπλέον διαφορετικά χρώματα, ανάλογα και με το μέγεθος του αντικειμένου/επιφάνεια που θα επεξεργαστείτε. 

Αρχικά κόψτε ένα κομμάτι λευκό χαρτί στο μέγεθος της μια πλευράς του αντικειμένου που θα χρησιμοποιήσετε (π.χ ένα γυάλινο βάζο) πάνω στο οποίο θα σχεδιάσετε με την βοήθεια χάρακα το σχέδιο της κατασκευής. Χωρίστε το αρχικά σε άνισα κομμάτια με ευθείες οριζόντιες και στην συνέχεια με κάθετες γραμμές, έτσι ώστε σε κάποια κάποια σημεία να δημιουργούνται μεγαλύτερα και σε άλλα μικρότερα τετράγωνα και παραλληλόγραμμα σχήματα. "Σπάστε" την συμμετρία του σχεδίου και με μερικά κυκλικά σχέδια σε 1-2 σημεία. 


Τοποθετείστε-στερεώστε το χαρτί στο εσωτερικό μέρος μιας πλευράς του βάζου και ακολουθώντας τις γραμμές όπως ακριβώς διακρίνονται πάνω στο χαρτί, ζωγραφίστε το σχέδιο πάνω στην επιφάνεια του γυαλιού με μαύρο ή μολυβί χρώμα. 

Τα χρώματα για γυαλί, εκτός όλων των άλλων ιδιαιτεροτήτων τους σε σχέση με τα κοινά ακρυλικά χρώματα, αργούν πολύ να στεγνώσουν. Χρειάζονται τουλάχιστον 6-8 ώρες, ανάλογα και με τις συνθήκες υγρασίας του περιβάλλοντος που δουλεύετε, γι΄αυτό και ο ασφαλέστερος τρόπος ώστε να είστε σίγουροι ότι το περίγραμμα έχει στεγνώσει πλήρως πριν αρχίσετε να γεμίζετε το σχέδιο με τα επιμέρους χρώματα, είναι να αφήσετε την κατασκευή σε αυτό το στάδιο να στεγνώσει μια ολόκληρη νύχτα γιατί έστω και σε ελάχιστα σημεία αν το του περιγράμματος είναι ακόμη υγρό και αναμειχθεί με την μπογιά που στην συνέχεια θα γεμίσετε το σχέδιο, η όψη της κατασκευής και το τελικό αποτέλεσμα θα ...καταστραφούν.


Αφού λοιπόν στεγνώσει εντελώς το περίγραμμα, γεμίστε κάθε επιμέρους σχήμα με την απόχρωση μπογιάς που έχετε επιλέξει. Αφήστε επίσης μια ολόκληρη νύχτα να στεγνώσει η κάθε πλευρά του αντικειμένου, πριν συνεχίσετε στην επόμενη με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.  Τα τελικά χρώματα χρειάζονται για να στεγνώσουν περίπου 24 ώρες γι΄αυτό και όταν ολοκληρώσετε μια τέτοια κατασκευή αφήστε την 1-2 μέρες ώστε η μπογιά να έχει στερεοποιηθεί πλήρως πριν την μετακινήσετε. Ευνόητο ότι σε μια τέτοια κατασκευή π.χ πάνω σε ένα βάζο, οι χρόνοι αυτοί ισχύουν για κάθε πλευρά του, που σημαίνει ότι για την πλήρη ολοκλήρωση ο χρόνος που χρειάζεστε για να το ζωγραφίσετε δεν είναι πολύ μεγάλος αλλά για το στέγνωμα θα απαιτηθεί περίπου 1 εβδομάδα.


Αυτού του τύπου οι κατασκευές, σε αντίθεση με τα ψηφιδωτά βιτρώ, στο φυσικό φως πιθανόν και να μην σας ...ενθουσιάσουν τόσο, όμως φωτισμένες ακόμη και με το φως ενός μικρού κεριού είναι πραγματικά εντυπωσιακές.


Εκτός από κηροπήγια, φανάρια λάμπες κλπ. τέτοιας μορφής, αν τρυπήσετε την βάση π.χ ενός βάζου ή φαναριού με τρυπάνι για γυαλί ώστε να μπορέσετε να περάσετε και να προσαρμόσετε ένα ντουί μπορούν να μετατραπούν σε πολύ ιδιαίτερα επιτραπέζια ή και κρεμαστά φωτιστικά, ενώ και οποιαδήποτε γυάλινη επιφάνεια π.χ ένα απλό διαφανές γυάλινο πιάτο - πιατέλα ή ένα κομμάτι τζάμι, μπορούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο να αποκτήσουν βιτρώ όψη και να χρησιμοποιηθούν ως διακοσμητικά αντικείμενα που θα αναδειχθούν πολύ περισσότερο αν τα "φωτίσετε" τοποθετώντας τα σε σημείο που στο πίσω μέρος τους θα μπορεί να βρίσκετε ένα κερί ή και ένα φωτιστικό με χαμηλό φωτισμό. Και...

* Εκτός από γυαλί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορείτε να δουλέψετε πάνω σε επιφάνειες/αντικείμενα από πλεξιγκλάς ή χοντρό πλαστικό, αρκεί να είναι εντελώς διαφανείς.

* Αν δεν σας ενδιαφέρει τόσο το κόστος της κατασκευής, που θα ανέβει κατά περίπου 6-7 ευρώ, όσο δηλαδή κοστίζει ένα Primer (αστάρι) ειδικό για γυάλινες επιφάνειες, μπορείτε να περάσετε αρχικά το αντικείμενο με ένα τέτοιο προϊόν που βοηθά στο να διατηρήσει το γυαλί την όσο δυνατόν μεγαλύτερη διαφάνειά του ώστε το φως να διαχέεται πιο εύκολα και οι αντανακλάσεις που θα δημιουργούν τα χρώματα να είναι εντονότερες. 

* Το σχέδιο που θα επιλέξετε ανάλογα με το είδος-μέγεθος κάθε αντικειμένου-επιφάνειας, είναι καθοριστικό για το τελικό αποτέλεσμα. Ο απλούστερος τρόπος για να κάνετε ...δοκιμές είναι να το σχεδιάσετε σε ένα κομμάτι χαρτί χρωματίζοντας με απλές ξυλομπογιές ή μαρκαδόρους. Τοποθετείστε το πάνω στο αντικείμενο-επιφάνεια που θέλετε να δώσετε όψη βιτρώ και κάντε όσες αλλαγές θέλετε έως να αποφασίσετε ποια είναι η πιο πετυχημένη μορφή σε σχήματα και αποχρώσεις


* Αν είστε εντελώς αρχάριοι στην χρήση χρωμάτων για γυαλί, μερικές δοκιμές πάνω σε ένα οποιοδήποτε γυάλινο αντικείμενο είναι απαραίτητες πριν ξεκινήσετε την κανονική εφαρμογή ώστε να εξοικειωθείτε με τον τρόπο χρήσης, πόση μπογιά χρειάζεται, πόσο πρέπει να πιέζετε την συσκευασία με το χρώμα κλπ. 
* Μια αντίστοιχη κατασκευή πάνω σε καμπύλες επιφάνειες π.χ ένα στρογγυλό βάζο, σε ένα καμπύλο γυάλινο πορτατίφ κλπ. είναι κατασκευές που ναι μεν γίνονται με τον ίδιο τρόπο, όμως ειδικά για αρχάριους-ερασιτέχνες δεν ενδείκνυνται, αφού πολύ δύσκολα θα κατορθώσετε να μην "τρέξει" το χρώμα, ειδικά κατά τον σχεδιασμό του περιγράμματος, για αυτό και για αρχή προτιμήστε εντελώς επίπεδα αντικείμενα/επιφάνειες ή αντικείμενα με ελαφρά καμπύλο σχήμα και που θα "χωρίσετε" με το περίγραμμα σε λιγοστά και μεγαλύτερα και όχι πολλά μικρότερα μέρη. 
* Γεμίζοντας τα επιμέρους μέρη μιας γυάλινης επιφάνειας με χρώμα αν η μπογιά ανά σημεία δημιουργήσει φυσαλίδες μπορείτε να τις εξαφανίσετε τις ...εξαφανίσετε χρησιμοποιώντας μια οδοντογλυφίδα
* Η βασική διαδικασία για να δώσετε βιτρώ όψη σε μεγαλύτερες επιφάνειες όπως π.χ ένα τζάμι παραθύρου είναι ίδια, με μοναδική διαφοροποίηση ότι εδώ το "χώρισμα" των τμημάτων ανά χρώμα δεν θα το κάνετε με μπογιά αλλά χρησιμοποιώντας την ειδική αυτοκόλλητη ταινία μολύβδου για βιτρώ που θα βρείτε σε καταστήματα με είδη για κατασκευές βιτρώ σε τιμή περίπου 4,50-5,00 ευρώ/μέτρο. Σχεδιάζετε σε χαρτί-χαρτόνι με χάρακα και μολύβι το σχέδιο, τοποθετείτε το τζάμι πάνω στο χαρτί και μεταφέρετε το σχέδιο τοποθετώντας με ακρίβεια την ταινία ακολουθώντας τις γραμμές του σχεδίου και στην συνέχεια γεμίζετε με το χρώμα της επιλογής σας το κάθε επιμέρους τμήμα της κατασκευής. 


* Ασφαλώς, εκτός από την χρήση σχεδίων αμιγώς γεωμετρικών και εντελώς απλών, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορείτε να "ζωγραφίσετε" πάνω σε γυάλινες επιφάνειες κάθε μορφής πιο σύνθετο σχέδιο το οποίο απλώς θα ...ξεπατικώσετε από το χαρτί στο γυαλί αρχικά με την μπογιά περιγράμματος και στην συνέχεια θα γεμίσετε κάθε τμήμα του με χρώμα για γυαλί σε όποια απόχρωση θέλετε. 
* O απλούστερος τρόπος για να δημιουργήσετε τέτοιου τύπου διακοσμητικά-επιφάνειες σε διάφορα σχήματα είναι να ζητήσετε από ένα κατάστημα με τζάμια να σας κόψει απλό τζάμι-γυαλί σε όποιο βασικό σχήμα επιθυμείτε και στην συνέχεια να το επεξεργαστείτε με χρώματα σε όποια σχέδια-σχηματισμούς επιλέξετε.