Ο Δ Η Γ Ο Σ ΓΙΑ Patchwork - Quilting

Η αντίστοιχη του ...κολλάζ "φιλοσοφία" εφαρμοσμένη όχι με χαρτί αλλά με ...ύφασμα.
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που οτιδήποτε δημιουργημένο από ένα ενιαίο κομμάτι χαρτί μπορεί να φτιαχτεί και από πολλά και διαφορετικά κομμάτια, έτσι και οποιοδήποτε υφασμάτινο αντικείμενο μπορεί να "συναρμολογηθεί" από μικρότερα και διαφορετικών αποχρώσεων και σχεδίων κομμάτια υφάσματος, με την τεχνική του patchwork.


Είτε το κάνετε ενώνοντας τυχαία υφασμάτινα κομμάτια διαφορετικού σχήματος, είτε σε περισσότερο συμμετρικές κατασκευές, αν οι αποχρώσεις ταιριάζουν μεταξύ τους, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο πετυχημένο και εντυπωσιακό.
Είναι ο ιδανικός τρόπος για να προσθέσετε σε οποιοδήποτε σημείο και με ...μία μόνο κίνηση, πολύ περισσότερο χρώμα και "ζεστασιά", ακόμα και με ένα και μόνο patchwork κομμάτι, απ΄όσο θα πετυχαίνατε με πολλά απλά υφασμάτινα στοιχεία στον ίδιο χώρο.
Φυσικά το πόσο έντονα θα είναι τα χρώματα, τι σχήμα και μέγεθος θα έχουν τα κομμάτια του υφάσματος κλπ. είναι αποκλειστικά και μόνο θέμα γούστου και οι παραλλαγές σε σχέδια για να φτιάξετε παπλώματα, καλλύματα, ριχτάρια, μαξιλάρια και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε με την τεχνική του patchwork είναι πραγματικά ανεξάντλητες.
Ακόμη και απ΄όσους δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση και εξοικείωση με υφασμάτινες κατασκευές ή γενικώς με τα της ...ραπτικής, εύκολα γίνεται προφανές ότι δεν υπάρχει καμιά ιδιαίτερη δυσκολία στο να φτιαχτεί το οτιδήποτε σε μορφή patchwork, παρά μόνο λίγη παραπάνω ...δουλειά, απ΄όσο αν το ίδιο ακριβώς κάλυμμα, μαξιλάρι, ή ριχτάρι φτιαχνόταν από ένα ομοιόμορφο κομμάτι υφάσματος.


Μοναδική διαφορά ότι ενώ π.χ με τέσσερα μόνο γαζιά έχετε ήδη κατασκευάσει ένα κλασσικό μαξιλάρι, για να το κάνετε σε στυλ  patchwork θα χρειαστούν πολύ περισσότερα και αφού φυσικά πριν έχετε κόψει το ύφασμα "τεμαχίζοντάς" το σε πολλά κομμάτια ή χρησιμοποιώντας τα ειδικά για τέτοιους είδους κατασκευές, ήδη κομμένα και σεταρισμένα σε ταιριαστά μεταξύ τους μοτίβα-αποχρώσεις. 

Παραπάνω από το μισό της επιτυχίας σε κάθε είδους patchwork κατασκευές είναι η επιλογή των υφασμάτων, ειδικά αν το κάνετε με εμπριμέ και όχι μονόχρωμα κομμάτια.
Θα πρέπει όλα να είναι από ύφασμα της ίδιας ποιότητας και σε αποχρώσεις και σχέδια που να "δένουν" μεταξύ τους.
Φυσικά και μπορείτε, για μικρές ειδικά κατασκευές όπως πχ ένα μαξιλάρι ή ένα παιδικό πάνινο παιχνίδι κλπ. να χρησιμοποιήσετε παλιά υφάσματα και ρετάλια που σας έχουν ξεμείνει ταιριάζοντάς τα μεταξύ τους και κόβοντάς τα στο κατάλληλο μέγεθος και σχήμα. 

Για μεγαλύτερα όμως κομμάτια όπως ριχτάρια, παπλώματα κλπ. υπάρχουν ειδικά υφάσματα για patchwork είτε ενιαία αλλά σε μικρές διαστάσεις σε φάρδος και σε διαφορετικά αλλά ταιριαστά σχέδια αλλά και ήδη κομμένα στις κλασσικές τετράγωνες διαστάσεις, που χρησιμοποιούνται για τα κλασσικά patchwork,  έτοιμα να τα γαζώσετε.Σε e-shops του εξωτερικού θα βρείτε πολύ μεγαλύτερη ποικιλία υφασμάτων σε αυτήν την χρήση, η εγχώρια αγορά είναι σχετικά  "φτωχή" στο συγκεκριμένο είδος και ιδιαίτερα για μεγάλες κατασκευές θα πρέπει να μπείτε στην διαδικασία να αγοράσετε π.χ 40-50 εκατ. από κάθε σχέδιο μεμονωμένων υφασμάτων, που σαφώς δεν είναι τόσο εξυπηρετικό αλλά και σίγουρα πολύ δύσκολο να βρείτε τόσο απόλυτα ταιριαστά και κομποζαρισμένα μεταξύ τους μοτίβα όσο στα ειδικά καταστήματα.  Βεβαίως το από που θα αγοράσετε απαιτεί μια έρευνα, ώστε να βρείτε και οικονομικές τιμές και κυρίως με την όσο μικρότερη επιβάρυνση για έξοδα αποστολής

Εκτός από υφάσματα το patchwork, όπως και όλες οι κατασκευές,  απαιτεί και τα κατάλληλα ...εργαλεία.
Για να κόψετε κομμάτια υφάσματος για patchwork, εκτός βεβαίως και αν πρόκειται για πολύ μικρές κατασκευές, το κλασσικό ψαλίδι θα σας ταλαιπωρήσει το ίδιο πολύ όσο η  κλασσική μεζούρα για να τα μετρήσετε.

Θα χρειαστείτε ένα ειδικό κόφτη για υφάσματα που θα κόψει απόλυτα ίσια και στις ίδιες ακριβώς διαστάσεις κομμάτια πολλών υφασμάτων μαζί, πάνω  στην ειδική επιφάνεια για μέτρηση. 


Δεν είναι ιδιαίτερα φτηνά, υπολογίστε περίπου 50 ευρώ για ένα πλήρες σετ, όμως αν δεν πρόκειται να ...γεμίσετε το σπίτι patchwork προμηθευτείτε μόνο τον κόφτη με περίπου 15 ευρώ και χρησιμοποιήστε χάρακα-μέτρο πάνω σε μια οποιαδήποτε επιφάνεια για να μετρήσετε το ύφασμα.

* Αν δεν χρησιμοποιήσετε έτοιμα και ήδη κομμένα υφάσματαβρείτε τα σχέδια που σας αρέσουν, υπολογίστε πόσα κομμάτια χρειάζεστε από κάθε σχέδιο και σε ποια διάσταση και κόψτε τα όλα κατά 1-2 εκατοστά μεγαλύτερα απ΄όσο θέλετε να έχουν όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή. Πριν αρχίσετε να τα κόβετε θα πρέπει να είναι εντελώς ίσια και ατσαλάκωτα, γι΄αυτό κι αν χρειαστεί σιδερώστε τα πριν ξεκινήσετε.
* Τοποθετήστε τα υφάσματα στην σειρά σύμφωνα με το σχέδιο του patchwork, καρφιτσώστε σε απόσταση ενός εκατοστού από την άκρη και από την ανάποδη όλα τα κομμάτια μιας ολόκληρης σειράς του σχεδίου μεταξύ τους και αρχίστε να γαζώνετε με οδηγό τις καρφίτσες ενώνοντας το ένα κομμάτι με το άλλο.  Με τον ίδιο τρόπο ενώστε μεταξύ τους τις σειρές πρώτα με καρφίτσες, επίσης στο ένα εκατοστό από την άκρη και στη συνέχεια γαζώστε. ...Έτοιμο!! Για να δώσετε σε κάθε patchwork κατασκευή μορφή "παπλώματος", να προσθέσετε δηλαδή όγκο με την χρήση βάτας και πρόσθετα γαζιά στην καλή όψη του υφάσματος, θα χρειαστεί απλώς να ενώσετε-γαζώσετε το βασικό ύφασμα της κατασκευής αποτελούμενο από διαφορετικά κομμάτια με ένα ενιαίο κομμάτι υφάσματος στην αντίστοιχη διάσταση τοποθετώντας ανάμεσά τους βάτα ή λεπτή τσόχα, αν και η χρήση βαμβακερής βάτας για το καπιτονάρισμα των υφασμάτων δίνει το πιο πετυχημένο αισθητικά αποτέλεσμα. 


Σε μικρές κατασκευές όπως π.χ μαξιλάρια, πάνινες τσάντες κλπ. και γενικά κατασκευές όπου η πίσω όψη της κάθε πλευράς υφάσματος δεν είναι ορατή όταν αυτές ολοκληρωθούν, το κάθε patchwork κομμάτι μπορεί και να ολοκληρωθεί-γαζωθεί εξ΄αρχής με την προσθήκη βάτας, με εξωτερικά γαζιά, και στην συνέχεια τα ήδη έτοιμα επιμέρους κομμάτια απλώς να ενωθούν - γαζωθούν μεταξύ τους δίνοντας το τελικό σχήμα της κατασκευής. 
Σε μεγαλύτερα όμως κομμάτια όπως π.χ παπλώματα, ριχτάρια, κλπ. ολοκληρώνετε πρώτα την αρχική σύνθεση του patchwork ενώνοντας ένα ένα σε λωρίδες τα επιμέρους κομμάτια της καλής όψης μέχρι αυτή να τελειοποιηθεί, την γαζώνετε πάνω στην βάτα με γαζιά σε όποιο σχηματισμό θέλετε και στην συνέχεια ενώνετε με το ύφασμα της πίσω όψης. 


Το σχήμα των επιμέρους υφασμάτων, ο σχηματισμός που θα ενωθούν μεταξύ τους, το σχέδιο στα εξωτερικά γαζιά, αν θα υπάρχει στο τελείωμα περιμετρικά της κατασκευής "τρέσα" κλπ. είναι στοιχεία που μπορούν να διαφοροποιήσουν την όψη κάθε κατασκευής και να τελειοποιήσουν αισθητικά το αποτέλεσμα.

Γι΄αυτό και πριν ξεκινήσετε την υλοποίηση τέτοιων κατασκευών, είναι ιδιαίτερα καθοριστικό να έχετε σχεδιάσει την όλη σύνθεση τόσο σε ό,τι αφορά τα σχέδια-αποχρώσεις των υφασμάτων όσο και όλες τις υπόλοιπες λεπτομέρειες, Οι ...αυτοσχεδιασμοί της τελευταίας στιγμής, γενικά, σε κατασκευές ραπτικής είναι κατά βάση ...εις βάρος του τελικού αποτελέσματος για αυτό και αξίζει να αφιερώσετε λίγο παραπάνω χρόνο στην γενική προετοιμασία-σχεδιασμό πριν αρχίσετε να ενώνετε-γαζώνετε. 


Φυσικά αν πρόκειται για τις πρώτες σας γενικώς απόπειρες σε κατασκευές με ύφασμα και ραπτομηχανή, δεν θα ξεκινήσετε από ένα patchwork τεράστιο κάλυμμα για το κρεβάτι ούτε ένα ...πάπλωμα. Δοκιμάστε τις ...ικανότητές σας αλλά και την ικανοποίηση του να δημιουργήσετε με τα χέρια σας κάτι όμορφο για το σπίτι σας μ΄ένα διακοσμητικό μαξιλάρι, ένα μικρό υφασμάτινο διακοσμητικό για τον τοίχο του παιδικού δωματίου κλπ.

Ειδικά στα παιδικά δωμάτια το patchwork ταιριάζει πολύ, δίνει ιδιαίτερο "ύφος" και "χρώμα" και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μεγαλύτερες δόσεις ...υπερβολής χωρίς να είναι καθόλου "κουραστικό".


Χρησιμοποιείστε υφάσματα με παιδικά σχέδια σε μοτίβα ή πολύχρωμες αποχρώσεις που να ταιριάζουν μεταξύ τους και θα χρησιμοποιηθούν σε πολλά διαφορετικά στοιχεία μέσα στον ίδιο χώρο όπως παπλώματα, μαξιλάρια, πάνινα παιχνίδια, υφάσματα στους τοίχους κλπ.


Η διαδικασία που θα ακολουθήσετε  είναι  πανομοιότυπη για όλες τις patchwork κατασκευές, από τις πιο συνηθισμένες μέχρι τις πιο πρωτότυπες, αφού με τον ίδιο τρόπο που θα δουλέψετε για να φτιάξετε ένα μαξιλάρι ή ένα ριχτάρι, μπορείτε να δημιουργήσετε μια ιδιόμορφη patchwork κουρτίνα, να στολίσετε μια απλή  πάνινη τσάντα  κλπ. 

Αν γενικά σας αρέσει το ύφος patchwork αλλά σας "τρομάζουν" και τα πολλά και διαφορετικά χρώματα και τα διαφορετικά μοτίβα, δημιουργείστε σχέδια όχι τόσο έντονα όσο τα "κλασσικά", συνδυάζοντας μονόχρωμα υφάσματα με κάποια καρώ ή ριγέ ή και αποκλειστικά μονόχρωμα και σε σχέδια περισσότερο "διακριτικά", στην συνολική εντύπωση που δημιουργούν μέσα στον χώρο που βρίσκονται, κάτι που θα κατορθώσετε χρησιμοποιώντας ή πολύ πολύ μικρά ή πολύ μεγάλα κομμάτια υφάσματος, σε όποιου είδους κατασκευή και αν τα χρησιμοποιήσετε. 


Γενικά πάντως το μέγεθος και των σχήμα των κομματιών του υφάσματος, ανάλογα φυσικά και με το μέγεθος - είδος της κατασκευής, είναι και θέμα γούστου όπως και ο ιδιαίτερος τρόπος που θα συνδυαστούν τα μοτίβα μεταξύ τους και εκτός της "κλασσικής" μορφής μπορείτε να δημιουργήσετε ...τύπου  patchwork αλλά περισσότερο "διακριτικά" κομμάτια σε ό,τι αφορά την αντίθεση των σχεδίων-χρωμάτων,  απλά "παντρεύοντας" διαφορετικά μοτίβα υφασμάτων για να τα χρησιμοποιήσετε ντύνοντας το ίδιο έπιπλο όπως π.χ έναν καναπέ που διαφορετικό σχέδιο θα έχει η βασική επιφάνεια του καλύμματος, από εκείνο των μαξιλαριών στα καθίσματα και από επίσης διαφορετικό ύφασμα θα είναι φτιαγμένα τα υπόλοιπα διακοσμητικά του μαξιλάρια.


δείτε εδώ 100+ ιδέες 
για patchwork - quilting κατασκευές 


Είναι γενικά ένα ιδιαίτερα "ζεστό" ύφος, ιδανικό για να δημιουργήσετε χειμερινή ατμόσφαιρα σε όλους τους χώρους του σπιτιού και κατάλληλο και για εποχιακές διακοσμήσεις αφού χρησιμοποιώντας υφάσματα στα κατάλληλα χρώματα και σχέδια, εκτός όλων των άλλων θα φτιάξετε και εντυπωσιακά χριστουγεννιάτικα κομμάτια όχι μόνο για να στολίσετε το σπίτι σας αλλά και για δώρα, ενώ ο απλούστερος τρόπος ειδικά για να ξεκινήσετε και να εξασκηθείτε σε παρόμοιες κατασκευές είναι να το δοκιμάσετε με ήδη υπάρχοντα-σχηματισμένα κομμάτια όπως π.χ αλλάζοντας την όψη ενός παλιού παπλώματος, πάνω σε παιδικά λούτρινα παιχνίδια, χρησιμοποιώντας ένα παλιό σας ράνερ για να προσθέτοντας διαφορετικά αλλά ταιριαστά κομμάτια υφάσματος κλπ.
Μια εικόνα χίλιες λέξεις..


    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: 
    pinterest.com/soulouposeto