Πως θα φτιάξετε Χριστουγεννιάτικα Δέντρα από Κλαδιά - ΘαλασσόξυλαΤα στολισμένα ...στον τοίχο χριστουγεννιάτικα δέντρα φτιαγμένα από ξύλα, κλαδάκια ή θαλασσόξυλα είναι ιδανικά για μικρούς χώρους που δεν ...αντέχουν τον όγκο ενός κανονικού δέντρου και σε κάθε περίπτωση μια εναλλακτική και πολύ όμορφη ιδέα ιδέα για όσους θέλετε να ξεφύγετε από τα ...κλασσικά και τετριμμένα. Μπορούν να φτιαχτούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους-σχέδια, ο πιο απλός είναι αυτός για τον οποίο δεν θα χρειαστεί να τρυπήσετε τα ξύλα, δεν θα χρειαστείτε κανένα άλλο εργαλείο-υλικό  εκτός από τα ξύλα και γερό σπάγγο-σκοινί. 
1. Κατ΄αρχήν τοποθετήστε τα ξύλα πάνω σε μια σταθερή επιφάνεια δημιουργώντας τον σχηματισμό έλατου, ξεκινώντας δηλαδή από κάτω προς τα πάνω να μειώνετε ελαφρά το μήκος του κάθε επόμενου ξύλου σε σχέση με το προηγούμενο.  
Δεν είναι υποχρεωτικό τα ξύλα να έχουν το ίδιο ακριβώς πάχος, σημαντικότερο είναι η μεταξύ τους τους απόσταση να είναι σε όλα σημεία ίδια και λίγο μικρότερη από με το μέσο πάχος των ξύλων που θα χρησιμοποιήσετε, ώστε το δέντρο σας να είναι "γεμάτο" χωρίς να παρεμβάλλονται μεγάλα κενά ανάμεσα στα "κλαδάκια" του. 


2. Κόψτε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι σκοινί (με μήκος περίπου 3 φορές όσο το ύψος του δέντρου). Περάστε το σκοινί από το πρώτο ξυλαράκι της κορυφής και αφού μοιράσετε το μήκος του ίσα δεξιά αριστερά κάντε μια χαλαρή θηλιά ακριβώς στο κέντρο αυτού του πρώτου ξύλου, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για κρέμασμα του δέντρου. Αφού βεβαιωθείτε ότι η θηλιά βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο και το άνοιγμά της επαρκεί για το κρέμασμα κάντε στο κάτω μέρος της έναν σφιχτό κόμπο.  Κάντε μια σφιχτή θηλιά και στο κέντρο ακριβώς του πρώτου ξύλου.
Από εδώ και κάτω θα δουλέψετε κάνοντας σφιχτές θηλιές ή κόμπους με τα δύο μέρη του σκοινιού (δεξί-αριστερό) πάνω στις αντίστοιχες άκρες του κάθε ξύλου, φροντίζοντας απλώς η απόσταση που θα έχει η κάθε θηλιά-κόμπος από την άκρη του ξύλου να είναι ίση και στις δύο πλευρές και το μικρό κομμάτι σκοινιού που θα μεσολαβεί ανάμεσα σε κάθε ξύλο εντελώς τεντωμένο. Στα δεσίματα του κάτω τελευταίου ξύλου θα κάνετε 1-2 αφιχτούς κόμπους για να είστε βέβαιοι ότι το σκοινί δεν λυθεί και θα παραμείνει σταθερό στη θέση του πριν κόψετε το σκοινί που περισσεύει. 

Η όψη του δέντρου με εμφανείς τις θηλιές-κόμπους θα είναι η ...πίσω πλευρά του δέντρου σας, οπότε πριν αρχίσετε να το στολίζετε γυρίστε το ...ανάποδα.  


3. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να κολλήσετε την ...κορυφή που μπορεί να είναι ένα οποιοδήποτε ξύλινο ή άλλου είδους διακοσμητικό π.χ ένα αστέρι όπως και να περάσετε μια σειρά φωτάκια τυλίγοντάς τα σε όποιον σχηματικό θέλετε πάνω στα ξύλα. Ένας τρόπος είναι να ακολουθήσετε και για τα φώτα τα ...δεσίματα, να τα τυλίξετε δηλαδή πάνω στα ξύλα στα σημεία ακριβώς που υπάρχει το σκοινί ώστε αυτό να  καλυφθεί εντελώς.

Ο υπόλοιπος στολισμός είναι θέμα γούστου και επιλογής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε μορφής στολίδια που μπορεί να είναι κολλημένα πάνω στα ξύλα, κρεμαστά με λίγο ή μεγαλύτερο ύψος κλπ. 


Και...

* Η ποιότητα του σκοινιού-σπάγγου είναι βασική για την επιτυχία της κατασκευής. Θα πρέπει να είναι κλασσικός σπάγγος ή κανονικό (ψάθινο) σκοινί και όχι από πλαστικό το οποίο θα γλιστρά και δεν θα σταθεροποιείται σωστά στα δεσίματα.  * Προτιμήστε να κόψετε αρχικά το σκοινί λίγο μεγαλύτερο από όσο θα σας χρειαστεί, γιατί  στην περίπτωση που δεν θα σας φτάσει θα ταλαιπωρηθείτε λίγο παραπάνω να "συνδέσετε" στέρεα το ένα κομμάτι με το άλλο σε όποιο  σημείο χρειαστεί. 

* Ο τρόπος κατασκευής είναι ο ακριβώς ίδιος είτε θελήσετε να φτιάξετε μια ...μινιατούρα τέτοιου έλατου είτε ένα μεγάλο δέντρο από ξύλα - κλαδάκια ή θαλασσόξυλα. Μοναδική διαφοροποίηση το πάχος του σκοινιού, για μια μεγάλων διαστάσεων κατασκευή προτιμήστε ένα πιο χοντρό. * Η απόσταση των δεσιμάτων από την άκρη του κλαδιού και κυρίως αν αυτή θα είναι ίδια και από τις δύο πλευρές, είναι αυτό που καθορίζει την τελική σωστή ...ισορροπία της κατασκευής. Αν δηλαδή το δέντρο, όταν το κρεμάσετε θα "στέκεται" ακριβώς ίσια.
Αν για τον οποιονδήποτε λόγο διαπιστώσετε ότι σε κάποια σημεία αυτό δεν συμβαίνει τότε χρησιμοποιήστε μερικά καρφάκια και λίγο σπάγγο. Καρφώσετε τα καρφάκια στον τοίχο, δέστε πάνω τους την μία άκρη του σπάγγου, περάστε την άλλη στο δέντρο και "τραβήξτε το" προς όποια κατεύθυνση χρειάζεται ώστε να είναι εντελώς ίσιο. Όταν το στολίσετε, τα στολίδια θα καλύψουν  το ...διόρθωμα του λάθους.
ΠΗΓΗ: