Ιδέες για Βιβλιοθήκες σε Μικρούς Χώρους


Συχνά το βάθος και ο γενικότερος 
όγκος πολλών επίπλων-βιβλιοθηκών που θα βρείτε στο εμπόριο τις κάνει ακατάλληλες για μικρούς χώρους ή για τις περιπτώσεις που σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού θέλετε να τοποθετήσετε μια βιβλιοθήκη-σύνθεση ραφιών που να καταλαμβάνει όσο μικρότερο "όγκο".  
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, μπορείτε να αξιοποιήσετε  τον όποιο διαθέσιμο χώρο σας με την χρήση "αυτοσχέδιων" επίπλων-συνθέσεων που θα δημιουργήσετε από απλά ράφια τοποθετημένα σε όποια διάταξη εξυπηρετεί.
Επιλέξετε ράφια στενά, με βάθος όχι μεγαλύτερο από αυτό που χρειάζονται τα βιβλία που θα τα τοποθετήσετε και τα οποία με την προσθήκη ενός απλού ξύλινου πλαισίου μπορούν να μετατραπούν σε κανονικά έπιπλα-βιβλιοθήκες.  

Όχι μόνο η επιλογή του επίπλου αλλά και η διάταξη που θα τοποθετήσετε τα βιβλία μπορεί να βοηθήσει στην πλήρη εκμετάλλευση του χώρου, αφού η τοποθέτηση σε στήλες, το ένα δηλαδή πάνω στο άλλο, αντί για την κλασσική διάταξη το ένα βιβλίο δίπλα στο άλλο, εξοικονομεί σημαντικό χώρο και αξιοποιεί  το συνολικό ύψος του κάθε επίπλου-ραφιού σε ολόκληρο το μήκος του.

Η οικονομικότερη επιλογή για τέτοιου είδους κατασκευές, είναι τα απλά ράφια από άβαφτο ξύλο που θα βρείτε σε καταστήματα με είδη ξυλείας (όπου μπορείτε και να παραγγείλετε ξύλα σε όποιες διαστάσεις θέλετε) αλλά και σε πολυκαταστήματα ειδών σπιτιού. Πριν την τοποθέτησή τους εύκολα μπορείτε μόνοι σας να τα βάψετε είτε με βερνίκι σε κάποια φυσική απόχρωση ξύλου είτε με μπογιά για ξύλο σε όποιο χρώμα θέλετε. Χρησιμοποιώντας στην τοποθέτηση των βιβλίων την διάταξη σε στήλες, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε οποιοδήποτε σημείο ενός τοίχου για να δημιουργήσετε μια βιβλιοθήκη ακόμη και ...χωρίς χρήση κάποιου επίπλου, τοποθετώντας τα το ένα πάνω στο άλλο σε μεταλλικές ή ξύλινες βάσεις που απλώς θα βιδώσετε στον τοίχο, ενώ και όλες οι "βιβλιοθήκες" μικρού μεγέθους που μπορείτε να κατασκευάσετε από παλέτες, καφάσια ή παλιά συρτάρια είναι επίσης κατάλληλες για την τοποθέτηση βιβλίων εκεί που είτε το πλάτος είτε το ύψος του χώρου δεν επιτρέπει την τοποθέτηση ενός ογκώδους  επίπλου, ενώ σε χώρους όπως π.χ παιδικά δωμάτια υφασμάτινες "θήκες" ή συνθέσεις φτιαγμένες από συρμάτινα καλάθια, απλά ξύλινα κουτιά κλπ. είναι λύσεις που μπορούν να χωρέσουν έναν μεγάλο αριθμό βιβλίων καταλαμβάνοντας πολύ μικρότερο χώρο από μια ογκώδη κανονική βιβλιοθήκη. 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: