Κατασκευές από Τσόχα

Ύφασμα λεπτό, μαλακό, κόβεται και ράβεται εύκολα  και θα την βρείτε σε πολύ μεγάλη ποικιλία χρωμάτων για να φτιάξετε, συνδυάζοντας και κλωστές, σπάγγο, κουμπιά, χάντρες, σύρμα κλπ., τσόχινα διακοσμητικά, καρφίτσες, κοκαλάκια για τα μαλλιά, τσάντες, παιδικά παιχνίδια και διακοσμητικά για παιδικά δωμάτια, σελιδοδείκτες, μαξιλάρια,  σουβέρ, μπρελόκ, θήκες για τηλέφωνο ή γυαλιά κι ένα σωρό άλλα διακοσμητικά αλλά και χρηστικά αντικείμενα εξαιρετικά και για δώρα.  
Η τσόχα είναι το ιδανικό ύφασμα για μικρές και μεγαλύτερες υφασμάτινες κατασκευές, για τις περισσότερες εκ των οποίων δεν χρειάζεστε καν ραπτομηχανή για γάζωμα, αφού τα περισσότερα τσόχινα αντικείμενα βασίζουν το "ύφος" τους στο ράψιμο-ένωση των κομματιών τους με χοντρές κλωστές ή λεπτό σπάγγο, ενώ πολύ εύκολα θα κολλήσετε τα κομμάτια μεταξύ τους και με κόλλα, ανάλογα με το είδος της κατασκευής. 

Σε όσο περισσότερα κομμάτια "διαιρέσετε" το σχέδιο που θέλετε να φτιάξετε από τσόχα, τόσο εντυπωσιακότερο το αποτέλεσμα. 

Για οποιοδήποτε σχέδιο κι από όσα κομμάτια κι αν αποτελείται, θα δουλέψετε με τον ίδιο τρόπο.


Υπολογίζετε πόσα κομμάτια τσόχας χρειάζεστε, τα κόβετε και στην συνέχεια ανάλογα με το είδος της κατασκευής τα ράβετε μεταξύ τους ή τα ενώνετε με κόλλα. 

Ο πιο εύκολος τρόπος για να φτιάξετε εντυπωσιακά τσόχινα αντικείμενα, είναι να κόψετε το κάθε ίδιο σχήμα-σχέδιο που ας χρειάζεται σε 3-4 διαφορετικά μεγέθη και αποχρώσεις και στην συνέχεια να τα ράψετε-ενώσετε το ένα πάνω στο άλλο, με κλωστές σε χρώματα που να δημιουργούν αντίθεση με εκείνα της τσόχας. 


Οποιοδήποτε σχέδιο απλού τσόχινου διακοσμητικού μπορεί να αποκτήσει όγκο και να αποκτήσει "φουσκωτή" - γεμάτη μορφή, αρκεί από το βασικό σχήμα να κόψετε ακόμη ένα κομμάτι που θα το ράψετε ως πίσω όψη της κατασκευής που στην συνέχεια θα την γεμίσετε με βαμβάκι πριν τελειώσετε το ράψιμο-ένωση των δυο πλευρών. 


Οι μικρές κατασκευές από τσόχα, μονές ή γεμισμένες με βαμβάκι, αν ράψετε στο πίσω μέρος τους μια ειδική ή και απλή παραμάνα, μετατρέπονται  σε πολύ όμορφες καρφίτσεςΤο κόψιμο των κομματιών μπορεί να γίνει με κοπίδι, απλό ψαλίδι ή τον ειδικό κόφτη υφασμάτων που δίνει οδοντωτό τελείωμα στο ύφασμα, αλλά και με το ψαλίδι μπορείτε να δημιουργήσετε στην άκρη κάποιων κομματιών αυτή την μορφή που κάνει τα σχέδια πιο όμορφα, όπως πολλές είναι επιλογές και στον τρόπο ραψίματος.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανονικές ή πιο αραιές βελονιές, μονή ή διπλή κλωστή ή και λεπτό σπάγγο, διαφορετικά χρώματα στις κλωστές ανά κομμάτι της κατασκευής, όπως φυσικά και να προσθέσετε ανάλογα με το είδος της κατασκευής διακοσμητικά στοιχεία όπως χάντρες, σχοινάκια, κορδέλες, κουμπιά κλπ. 


Ειδικά για τα παιδικά δωμάτια οι ιδέες για τσόχινες κατασκευές είναι ανεξάντλητες, σχεδόν  κάθε είδους υφασμάτινη κατασκευή μπορεί να είναι από τσόχα, είτε εξ΄ολοκλήρου είτε κατά ένα μέρος της. 

Ιδιαίτερα εντυπωσιακά επίσης τα τσόχινα διακοσμητικά λουλούδια που μπορούν να φτιαχτούν από πολλά πολλά μικρά κομμάτια υφάσματος και να ενωθούν με όποιον τρόπο θέλετε ανάλογα με το σχέδιο και που θα τα χρησιμοποιήσετε σαν πρόσθετα στοιχεία πάνω σε μαξιλάρια, κουρτίνες κλπ. ή προσθέτοντας μια παραμάνα θα φτιάξετε πολύ όμορφες χειμωνιάτικες καρφίτσες. 


Δείτε ΕΔΩ 100+ ιδέες για ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ από ΤΣΟΧΑ

Tσόχα με το μέτρο θα βρείτε στα καταστήματα με υφάσματα σε διάφορες ποιότητες και πάχος, στα καταστήματα με είδη για κατασκευές  διατίθεται και σε κομμάτια συγκεκριμένων διαστάσεων σε όλα τα χρώματα αλλά και σε σετ κάποιων αποχρώσεων για μικρές κατασκευές, ενώ στα ίδια καταστήματα θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από έτοιμα μικρά τσόχινα σχέδια για να συνθέσετε τις κατασκευές σας, δείτε ενδεικτικά εδώ μια τέτοια συλλογή. 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
pinterest.com/soulouposeto