Ψηφιδωτά με Τσόφλια Αυγού

Εξαιρετικά πρωτότυπες, οικονομικές και πολύ εύκολες στην δημιουργία τους, οι κατασκευές "ψηφιδωτών" που αντί για ψηφίδες από πέτρα, πλακάκι, πέτρες κλπ. χρησιμοποιούν ...τσόφλια αυγού. Το ελάχιστο πάχος τους, τα κάνει ιδανικά για τέτοια χρήση τους, ειδικά σε αντικείμενα που είναι απαραίτητο οι ψηφίδες που θα χρησιμοποιήσετε να είναι πολύ μικρές και όλες στο ίδιο πάχος, όπως π.χ σε έναν δίσκο σερβιρίσματος.

Θα χρειαστείτε
* ένα ξύλινο δίσκο
* άσπρη και χρυσαφί μπογιά
* κόλλα χειροτεχνίας
* τσόφλια αυγού


1. Βάψτε ολόκληρο τον δίσκο με την άσπρη μπογιά και αφού στεγνώσει, περάστε την εσωτερική του επιφάνεια με την χρυσαφί. 

Μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε όποιες αποχρώσεις προτιμάτε, απλώς ο συνδυασμός του άσπρου με το χρυσαφί, που θα διακρίνεται κάτω από τις ψηφίδες, δημιουργεί πολύ όμορφη αντίθεση.

Η βασική μπογιά θα πρέπει να είναι ρεπουλίνη για ξύλο, για το χρυσαφί -από το οποίο χρειάζεστε πολύ μικρή ποσότητα- χρησιμοποιείστε κάθε είδους ακρυλική μπογιά, χρώμα ζωγραφικής κλπ.


2. Αφού στεγνώσει εντελώς το χρώμα, απλώστε με ένα πινέλο την κόλλα κι αρχίστε να κολλάτε τα τσόφλια αυγού που θα έχετε θρυμματίσει σε πολύ μικρά κομμάτια, και με τρόπο που να αφήνουν μεταξύ τους όσο μικρότερα κενά.  

Αν δυσκολεύεστε να δουλέψετε με τα τσόφλια, λόγω του πολύ μικρού μεγέθους τους, ο απλούστερος τρόπος για να τα τοποθετείτε και να τα μετακινείτε πάνω στον δίσκο είναι να τα πιάνετε με μια οδοντογλυφίδα που θα βουτάτε κάθε τόσο στην κόλλα χειροτεχνίας. 


3. Αφού καλυφθεί ολόκληρη η εσωτερική επιφάνεια του δίσκου με τα τσόφλια, περάστε με πινέλο από πάνω μια στρώση κόλλας κι αφήστε να στεγνώσει.
Στο τέλος, αν θέλετε, μπορείτε να περάσετε τον δίσκο μέσα-έξω με ένα προστατευτικό βερνίκι σαν αυτό που χρησιμοποιούμε στις ντεκουπάζ κατασκευές. 


Αν θέλετε να δώσετε στην κατασκευή περισσότερα ή και διαφορετικά εντελώς χρώματα, φυσικά μπορείτε εκτός από άλλες αποχρώσεις μπογιάς στις βασικές επιφάνειες του δίσκου, να βάψετε και τα τσόφλια, πριν τα θρυμματίσετε, σε όποια απόχρωση θέλετε χρησιμοποιώντας οποιουδήποτε είδους μπογιά (για τοίχους, ξύλο, ζωγραφικής, χρώμα ζαχαροπλαστικής κλπ).