10 must: ΜΙΚΡΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ


Η αλήθεια είναι πως ακόμη και σε σπίτια που γενικά οι χώροι τους είναι μικροί, θα προτιμούσαμε κάποιος απ΄όλους να είναι ακόμη πιο στενόχωρος, αρκεί να ...μεγάλωνε η κουζίνα. 
Περνάμε αρκετές ώρες σ΄αυτή, χρειαζόμαστε χώρο κι εμείς και τα ...κουζινικά, χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερους αποθηκευτικούς χώρουςκαι γι΄αυτό παραπάνω από κάθε άλλο σημείο του σπιτιού η σωστή αξιοποίηση των διαθέσιμων χώρων σε μια κουζίνα είναι θέμα σωστού σχεδιασμού ώστε το κάθε τι να είναι λειτουργικό και βολικό και πολλές φορές οι ενδεδειγμένες λύσεις ίσως και να κινούνται ελαφρά έξω από τα γενικά στάνταρτς και τις κλασσικές επιλογές. 


1. Χρώμα
Όπως ακριβώς συμβαίνει σε οποιονδήποτε χώρο του σπιτιού όσο μικρότερος, τόσο πιο ανοιχτόχρωμος θα πρέπει να είναι. 


Τα ντουλάπια σε καφέ η όποια άλλη σκουρόχρωμη απόχρωση, τα σκούρα πλακάκια σε τοίχους ή δάπεδο, θα κάνουν μια μικρή κουζίνα να φαίνεται ακόμη πιο μικρή δημιουργώντας ένα "ασφυκτικό" οπτικά περιβάλλον.  
Επιλέξτε φωτεινές αποχρώσεις και για τις μεγάλες επιφάνειες το λευκό είναι η ιδανικότερη επιλογή. 

2. Ανοιχτοί αποθηκευτικοί χώροι

Περισσότερα ράφια, αντί για κλειστά ντουλάπια.

Εκτός από τα τελείως αναγκαία, περιορείστε την χρήση κλειστών ντουλαπιών και αντικαταστήστε τα με ανοιχτούς αποθηκευτικούς χώρους. Και ο χώρος οπτικά θα δίνει την ψευδαίσθηση της μεγαλύτερης "άνεσης" και ευκολότερα θα βρίσκετε το κάθε τι.  

Για ογκώδη αντικείμενα αλλά και σκεύη καθημερινής και διαρκούς χρήσης, προτιμήστε τις επιτοίχιες βάσεις/ράβδους που θα βρείτε στην αγορά σε πάρα πολλές εκδοχές και συνδυασμούς και σε οικονομικές τιμές, από το να τα ...στοιβάξετε σε ντουλάπια που θα ανοιγοκλείνουν ...εκατό φορές μέσα στην μέρα και ποτέ δεν θα είναι τακτοποιημένα

3. Οι γωνίες είναι χώρος

Aνάλογα με το πόσο μικρός είναι ο συνολικός χώρος και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, αξιοποιείστε τις γωνίες με τον καλύτερο τρόπο.
Νεροχύτης, ντουλάπια, ράφια, όλα μπορούν να τοποθετηθούν και σε γωνιακή διάταξη, εξοικονομώντας σε πάρα πολλές περιπτώσεις τόσο χώρο που καμιά άλλη επιλογή δεν θα σας δώσει. 
4. Κουζίνες είναι και οι μη εντοιχισμένες

Και μάλιστα σε πάρα πολλές περιπτώσεις περισσότερο λειτουργικές. 


Σε έναν μικρό χώρο εξετάστε το ενδεχόμενο  η ελεύθερη διάταξη των ηλεκτρικών συσκευών όπως και κάποιες μετακινούμενες συρταριέρες ή ραφιέρες που θα μπορούν να αλλάζουν θέση ανάλογα με το τι κάνετε κάθε στιγμή στην κουζίνα, όπως και ντουλάπια μικρότερα ή μεγαλύτερα των τυποποιημένων διαστάσεων μιας εντοιχισμένης κουζίνας, σας εξυπηρετούν παραπάνω από τα "ακούνητα" εντοιχισμένα έπιπλα και απλώς συνθέστε τους αποθηκευτικούς χώρους της κουζίνας σας με κάποια έπιπλα, ντουλάπια, ράφια κλπ. όπως θα κάνατε για οποιονδήποτε  άλλο χώρο του σπιτιού. 


5. Περισσότερα συρτάρια

Προτιμήστε σε κάποιο σημείο αντί για ένα χαμηλό ντουλάπι δαπέδου, μια σύνθεση με μεγάλα συρτάρια  διαφορετικού ύψους.

Θα χωρέσουν πολύ περισσότερα, θα βρίσκετε τα πάντα πολύ πιο εύκολα και ο αποθηκευτικός χώρος τους θα αξιοποιηθεί πραγματικά σε ολόκληρη την διάστασή του κάτι που κατά βάση δεν συμβαίνει στα ντουλάπια που μεγάλο μέρος από το ύψος τους πηγαίνει χαμένο, αφού αν γεμίσετε ασφυκτικά ένα ντουλάπι από πάνω μέχρι κάτω μόνο εξυπηρετικό δεν πρόκειται να αποδειχθεί.  6. Ξεκαθάρισμα

Ειδικά από τότε που είδη κουζίνας, σκεύη, σερβίτσια κλπ. διατίθενται στην αγορά σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, όλοι κάνουμε το βασικό ...λάθος σχεδόν ασυναίσθητα. Όλο και ...προσθέτουμε σ΄αυτά που πρέπει να χωρέσουν στην κουζίνα ...μερικές ακόμη κουτάλες, ένα ακόμη κατσαρολάκι, μια φόρμα σε ...υπέροχο φλούο χρωματισμό, μερικές ακόμη κούπες κλπ. Μεμονωμένα ίσως σας φαίνεται πως δεν πιάνουν ιδιαίτερο χώρο αλλά αν από καιρό σε καιρό κάνετε ένα γερό ξεκαθάρισμα διαχωρίζοντας είδη και σκεύη που πραγματικά σας είναι απαραίτητα και χρησιμοποιείτε και όλα τα άλλα που απλώς πιάνουν χώρο, θα διαπιστώσετε πως ένα από τα βασικά σε μια μικρή κουζίνα, είναι πολύ απλά να μην την φορτώσετε με τίποτα παραπάνω απ΄όσα πραγματικά σας χρειάζονται.


7. Ένα μεγάλο ντουλάπι αντί για πολλά μικρά


Τόσο για κάθε είδους εκτός ψυγείου τρόφιμα όσο και για σκεύη, ένα ψηλό ντουλάπι ακόμη και μικρού πλάτους, θα αποδειχθεί πολυτιμότερο από πολλά μικρότερα που σας δίνουν την εντύπωση πως θα χωρούν περισσότερα, αρκεί να χωρίσετε σωστά τον εσωτερικό του χώρο σε όσο περισσότερα ράφια ή συρτάρια είναι δυνατόν, το καθένα με τόσο ύψος όσο πραγματικά χρειάζεται ανάλογα με το τι θα τοποθετήσετε, ώστε να εκμεταλλευθείτε το σύνολο του διαθέσιμου χώρου.


8. Οι τοίχοι ειναι χώρος

Ακόμη κι εκεί που δεν χωρά σε βάθος ένα ντουλάπι ή φαρδύ ράφι, βρείτε τρόπο να αξιοποιήσετε τις επιφάνειες των τοίχων πραγματικά χρήσιμα.

Χρησιμοποιείστε ξύλινες ή μεταλλικές επιτοίχιες βάσεις ή κατασκευές που θα φτιάξετε μόνοι σας ώστε να μπορείτε να τοποθετήσετε - κρεμάσετε οτιδήποτε.

Εκτός από την χρηστική αξία τους κάποια τέτοια σημεία θα λειτουργήσουν στον χώρο και διακοσμητικά σε μια μικρή κουζίνα.


9. Ευέλικτα τραπέζια

Συνήθως σε μια μικρή κουζίνα, αν αφαιρεθεί το τραπέζι και τις καρέκλες, ο χώρος ...διπλασιάζεται


Ψάξτε λοιπόν για λύσεις που να σας εξοικονομούν χώρο όλες τις άλλες ώρες που το τραπέζι δεν χρησιμοποιείται για φαγητό, ξεφύγετε από την κλασσική μορφή τραπεζιού και επιλέξτε ως τραπέζια κάθε μορφής πάγκους - επιφάνειες ...με πόδια που θα μπορούν να μετακινηθούν, να ακουμπήσουν στον τοίχο όλες τις άλλες ώρες και να λειτουργήσουν ως πάγκος εργασίας στην κουζίνα ή να απομακρυνθούν εντελώς από τον χώρο όταν δεν τα χρειάζεστε ως κανονικά τραπέζια με καθίσματα, όπως και ανοιγόμενα τραπέζια ή απλώς ένα αναδιπλούμενο τραπέζι με στήριγμα στον τοίχο που θα ανοίγει και θα κλείνει κατά περίπτωση.  


10. Εκμεταλλευθείτε ολόκληρο το ύψος

Πάνω από το παράθυρο, πάνω από την πόρτα, πάνω από το τελευταίο ντουλάπι και ως το ταβάνι, υπάρχει χώρος


Σε μια μικρή κουζίνα, εκμεταλλευθείτε τον κατά το δυνατόν λειτουργικά και όχι διακοσμητικά τοποθετώντας κάποια "άχρηστα" αντικείμενα.

Είναι προτιμότερο να δημιουργήσετε ακόμη κι εκεί ένα κλειστό ντουλάπι για αντικείμενα/σκεύη που σπάνια χρησιμοποιείτε ελευθερώνοντας χώρο από τα χαμηλά και πιο εύκολα προσβάσιμα ή αν προτιμήσετε την λύση των ραφιών τοποθετείστε κάθε είδους αντικείμενα μέσα σε καλάθια, κουτιά, κλπ.