8 Τρυκ για ευκολότερο βάψιμο


To βάψιμο εσωτερικών χώρων είναι από τους πιο απλούς τρόπους για να  ανανεώσετε την εικόνα του σπιτιού και μια διαδικασία που θα την αποφασίζετε ευκολότερα αν απαλλαγείτε από την ιδέα της "βαβούρας" και της "ταλαιπωρίας" που απαιτεί. 
Να λοιπόν μερικοί τρόποι που θα κάνουν τα πράγματα πολύ πιο εύκολα από το ξεκίνημα έως και την επόμενη φορά που θα αναζητήσετε τα χρώματα μπογιές, τα ρολά και τα πινέλα σας.
mikra-mystika-gia-eykolotero-vapsimo
1. Το πλύσιμο των εργαλείων, δεν είναι και από τις ...ωραιότερες δουλειές. 

Τον μεγαλύτερο όμως κόπο, μπορείτε να τον γλυτώσετε αν πριν ξεκινήσετε ...ντύσετε το σκαφάκι της μπογιάς με αλουμινόχαρτο.  

Χρησιμοποιείστε ένα καλής ποιότητας (πολλά από τα φθηνότερα είναι πολύ λεπτά, σκίζονται κλπ) και ισιώστε με τα χέρια σας ώστε να εφάπτεται εντελώς σε όλη την επιφάνεια από το σκαφάκι. 

Είναι ο ιδανικός τρόπος και για όταν βάφετε μικρές επιφάνειες με διαφορετικά χρώματα, έπιπλα κλπ. ώστε αντικαθιστώντας απλώς το αλουμινόχαρτο να μπορείτε αμέσως να συνεχίσετε με το επόμενο χρώμα χωρίς καμιά επιπλέον ταλαιπωρία πλυσίματος.
mikra-mystika-gia-eykolotero-vapsimo2. Δουλεύοντας με πινέλο, μετά από λίγη ώρα, το τρίχωμά του έχει ποτιστεί εντελώς με χρώμα και όσο βάφετε αυτή αρχίζει να κυλά πάνω στο ξύλο του πινέλου, πάνω στα χέρια σας ή ...στο πάτωμα και να πλημμυρίζει το χείλος του κουτιού, αν το στραγγίζετε εκεί.   

H λύση είναι ένα χοντρό λάστιχο περασμένο στο κουτί της μπογιάς, όπου πάνω του θα σκουπίζετε - στραγγίζετε το πινέλο σας. 
mikra-mystika-gia-eykolotero-vapsimo
3. Όταν βάφετε με πινέλο, για αρκετή ώρα, κάθετα (τοίχους, κάγκελα, ξύλα) όσο καλά κι αν είναι στραγγισμένο, η μπογιά είναι βέβαιο ότι θα ...κατρακυλήσει. 
Προσαρμόστε στην βάση του πινέλου ένα πλαστικό καπάκι από οποιαδήποτε συσκευασία τροφίων, για να σταματά εκεί η επιπλέον μπογιά και όχι ...στα χέρια σας.mikra-mystika-gia-eykolotero-vapsimo


4. Αν δεν θέλετε, πριν τα βάψετε, να μπείτε στην διαδικασία να ξεβιδώσετε πόμολα και χερούλια από πόρτες και παράθυρα, υπάρχει λύση. 


Καλύψτε τα εντελώς με αλουμινόχαρτο ή διαφανή μεμβράνη τροφίμων, φροντίζοντας να τα στερεώσετε όσο πιο καλά και σφιχτά γύρω από το σημείο που θέλετε να προστατέψετε από το χρώμα.mikra-mystika-gia-eykolotero-vapsimo

5. Αν για τον όποιον λόγο, θέλετε να διακόψετε το βάψιμο και να συνεχίσετε την επόμενη μέρα, μην πλένετε τα εργαλεία. 


Ανάλογα με το μέγεθός τους τυλίξτε ρολά και πινέλα σε πλαστικές σακούλες τροφίμων ή του σούπερ μάρκετ, κλείστε καλά και θα τα βρείτε όπως τα αφήσατε ακόμη και μετά από δύο 24ωρα


Και το χρώμα αν τοποθετήσετε το σκαφάκι σε νάϋλον σακούλα δεν θα χρειαστεί την επόμενη μέρα παρά ένα απλό ανακάτεμα ή ελαφρό αραίωμα.
6. Πολύ συχνά όταν επιχειρούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ήδη ανοικτό κουτί μπογιάς από προηγούμενο βάψιμο, την βρίσκουμε ξεραμένη, να έχει κάνει μια παχιά κρούστα στην επιφάνεια κλπ.

Τελειώνοντας το βάψιμο, σκουπίστε καλά τα υπολείμματα μπογιάς από το χείλος του δοχείου, τοποθετείστε μια ζελατίνα ή μια διπλή μεμβράνη τροφίμων και κλείστε πολύ καλά το καπάκι. Στο σημείο που θα το αποθηκεύσετε τοποθετείστε το κουτί ανάποδα. Όταν θα το ξανανοίξετε, το χρώμα θα είναι όπως ακριβώς όταν κλείσατε το κουτί. 
mikra-mystika-gia-eykolotero-vapsimo


7. Κάθε φορά που βάφετε με οποιοδήποτε χρώμα εκτός από λευκό, κρατήστε έστω και ελάχιστη ποσότητα σ΄ένα πλαστικό κουτάκι γράφοντας το Νο του χρωματολογίου. 

Θα σας βοηθήσει να διορθώσετε πολύ εύκολα γδαρσίματα ή μικροφθορές που δημιουργούνται και που πάνω σε τοίχους και σημεία με έντονες αποχρώσεις θα δείχνουν αντιαισθητικά μέχρι το επόμενο συνολικό βάψιμο του δωματίου.  

mikra-mystika-gia-eykolotero-vapsimo

8. Για δωμάτια που έχετε χρησιμοποιήσει συνδυασμούς αρκετών χρωμάτων ή και για το σύνολο των χώρων του σπιτιού, δημιουργείστε την δική σας ...βεντάλια με αποχρώσεις για να ξέρετε ποιες ακριβώς χρησιμοποιήσατε ανά σημείο, ώστε την επόμενη φορά να είναι πολύ εύκολο να τα ξαναζητήσετε από το χρωματοπωλείο.


Χρησιμοποιείστε οποιουδήποτε είδους λεπτό ξυλαράκι, βάψτε την μια άκρη του με το χρώμα και σημειώστε στην άλλη το όνομα και το νο χρωματολογίου της μπογιάς.