Συμβουλές φροντίδας για τις ΤΟΥΛΙΠΕΣΑπό τα πιο όμορφα και "ιδιαίτερα
λουλούδια, το κατ΄εξοχήν "σύμβολο της αγάπης".

Μερικές ανθισμένες τουλίπες σε γλάστρες ή παρτέρια, είναι σίγουρο πως πολύ δύσκολα θα τις συναγωνιστεί σε ομορφιά οποιοδήποτε άλλο ανοιξιάτικο λουλούδι στον κήπο ή το μπαλκόνι σας. Δεν είναι "δύσκολο" φυτό, αρκεί να ανταποκριθείτε σε μερικές στοιχειώδεις απαιτήσεις, κυρίως στο ότι δεν αγαπά τον πολύ έντονο ήλιο και την ζέστη

Οι βολβοί φυτεύονται από Οκτώβρη έως Νοέμβρη. 
Δείτε εδώ την αναλυτική διαδικασία. 

Ανάλογα με την ποικιλία, ανθίζουν από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μαϊο και η περίοδος ανθοφορίας διαρκεί 2-3 εβδομάδες. Ένας τρόπος για να έχετε ανθισμένες τουλίπες σ΄όλόκληρη την διάρκεια της άνοιξης, είναι να μην φυτέψετε μαζικά τους βολβούς, αλλά λίγους λίγους αφήνοντας ανάμεσα στην κάθε φορά να μεσολαβήσει ένα διάστημα 10 περίπου ημερών. 

Ένας άλλο τρόπος, είναι να φυτέψετε τους βολβούς σε διαφορετικά βάθη, ώστε να μην ανθίσουν και μαραθούν όλες ταυτοχρόνως. Αν το κάνετε σε γλάστρες, συνδυάστε με τον ίδιο τρόπο και βολβούς από άλλα είδη όπως κρόκους, νάρκισους, η εικόνα όταν θα ανθίζουν σταδιακά είναι πράγματι εντυπωσιακή

Για τις τουλίπες επιλέξτε σημεία προστατευμένα από τον αέρα και χωρίς έντονη και συνεχή ηλιοφάνεια όλες τις ώρες της ημέρας και κυρίως κρατήστε τα φυτά μακριά από την έντονο ήλιο του μεσημεριού. Ιδανικά αναπτύσσεται σε ημισκιά.   

Ένα κοινό λίπασμα σε κόκκους ή υγρό, μια φορά την εβδομάδα από την στιγμή θα που αρχίσουν να βλασταίνουν μέχρι και το τέλος της ανθοφορίας, θα σας εξασφαλίσει  υγιή φυτά και λουλούδια. 


Τους αρκεί ένα πολύ καλό πότισμα μια φορά κάθε 3-4 μέρες, με την προϋπόθεση βέβαια πως οι κλιματολογικές συνθήκες θα είναι οι κανονικές της αρχής της άνοιξης και τα φυτά δεν θα βρίσκονται εκτεθειμένα σε απόλυτη ηλιοφάνεια. 

Μετά την ανθοφορία συνεχίζετε να ποτίζετε τα φυτά, έως να ξεραθούν όλα τα φύλλα.  Τότε κόψτε τους βλαστούς και ξεριζώστε προσεκτικά τους βολβούς, απομακρύνετε το χώμα και χωρίς να τους ξεπλύνετε φυλάξτε σε χάρτινες σακούλες, σε μέρος σκιερό, για να τους φυτέψετε ξανά το επόμενο φθινόπωρο. 

Οι τουλίπες είναι από τα ωραιότερα φυτά και στα βάζα, γι΄αυτό και μη "λυπηθείτε" να κόψετε μερικές από τις γλάστρες ή τα παρτέρια σας, για να μεταφέρετε μυρωδιά άνοιξης και μέσα στο σπίτι. 

Δείτε εδώ αναλυτικές συμβουλές για να διατηρήσετε λουλούδια σε βάζα .


Για να επιλέξετε χρώματα και μεγέθη, υπάρχουν πάνω από 100 ποικιλίες τουλίπας που όμως όλες δε ευδοκιμούν στο κλίμα της χώρας μας. Πάντως στα φυτώρια θα βρείτε μεγάλη ποικιλία βολβών σε μονόχρωμα, δίχρωμα, μικρά ή μεγαλύτερα λουλούδια, για να δημιουργήσετε είτε εντυπωσιακά ομοιόμορφα παρτέρια, είτε πολύχρωμα "ανοιξιάτικα χαλιά" και ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου έτοιμα φυτά σε γλάστρες.

Στον κήπο, μια ιδέα που μπορεί να τις αναδείξει ιδανικά, είναι να τις φυτέψετε σε ελεύθερα αυτοσχέδια παρτέρια, όχι οριοθετημένα από μάντρες, φράχτες κλπ. Επιλέξτε ένα οποιοδήποτε σημείο και σχεδιάστε στο έδαφος έναν μικρό ή μεγαλύτερο κύκλο, ανάλογα με τον διαθέσιμο χώρο σας. Σκάψτε το έδαφος, αν χρειάζεται και εμπλουτίστε με κοπριά ή ένα λίπασμα και φυτέψτε διαφορετικά χρώματα και ποικιλίες σε διαφορετικό βάθος, ώστε να ανθίζουν σταδιακά