Πως θα φτιάξετε έπιπλα-αντικείμενα με Κορμούς δέντρων


Κάθε ξύλινο έπιπλο ή αντικείμενο και πριν την κάθε είδους επεξεργασία που θα του δώσει την τελική-εμπορική του μορφή δεν είναι παρά ...ένα κομμάτι ξύλο.

Και μπορεί η επεξεργασία του ξύλου, γενικά, να είναι μια διαδικασία που φυσικά χρειάζεται και εξειδικευμένες γνώσεις αλλά και τα κατάλληλα 
επαγγελματικά εργαλεία, όμως δεν είναι απαραίτητο να γίνετε ...ξυλουργοί για να μπορέσετε να μετατρέψετε ένα κομμάτι κορμού σε ένα όμορφο απλό έπιπλο ή διακοσμητικό αντικείμενο για το σπίτι.


Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε "νεκρούς" κορμούς που θα βρείτε πεσμένους σε δάση ή άλση κυρίως τον χειμώνα, που πολλά δέντρα δεν αντέχουν στην δύναμη του αέρα, όμως πολύ πιο απλό είναι να τους αγοράσετε από μια μάντρα με καυσόξυλα.
Δεν διαθέτουν όλες κορμούς σε μέτρια ή μεγάλα μεγέθη όμως προς το τέλος του καλοκαιριού, την εποχή που εφοδιάζονται με τις νέες παρτίδες ξύλων, θα εντοπίσετε ευκολότερα τέτοιου είδους μεγάλα και "καλοσχηματισμένα" κομμάτια. .

* Οι πιο κατάλληλοι κορμοί για να φτιάξετε τραπεζάκια ή καθίσματα είναι εκείνοι του πεύκου ή της οξιάς,  που συνήθως έχουν πιο ομοιόμορφο και συμμετρικό σχήμα σε σχέση π.χ με εκείνους της ελιάς, που είναι ξύλα καταλληλότερα για να κατασκευάσετε βάσεις τραπεζιών που ως κεντρική τους επιφάνεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξύλο ή και γυαλί. 


*Αν δεν διαθέτετε ηλεκτρικό πριόνι για να κόψετε απολύτως ίσια τόσο το πάνω όσο και το κάτω μέρος της επιφάνειας του κορμού, όταν το είδος της κατασκευής απαιτεί κάτι τέτοιο,  ζητείστε από όπου προμηθευτείτε τα ξύλα να σας τα κόψουν, στις ακριβείς διαστάσεις που χρειάζεστε.  


*Αν σας αρέσει και ταιριάζει στην συνολική διακόσμηση του σπιτιού σας η εντελώς ακατέργαστη και φυσική όψη του ξύλου δεν έχετε να κάνετε απολύτως τίποτα άλλο. Αν όχι, θα χρειαστεί να αφαιρέσετε εντελώς τον εξωτερικό φλοιό του κορμού. 
Θα το κάνετε με όποιο αιχμηρό εργαλείο διαθέτετε και σας εξυπηρετεί και με ...υπομονή αφού σε ορισμένα σημεία είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί να ...επιμείνετε περισσότερο γι΄αυτό φροντίστε όταν επιλέξετε κορμούς να προτιμήσετε  κάποιους που είτε το μεγαλύτερο μέρος του φλοιού έχει ήδη αποκολληθεί είτε διαθέτουν χοντρό και ξερό φλοιό, τον λεπτό θα κουραστείτε να τον απομακρύνετε από το ξύλο πολύ περισσότερο.
Την εντελώς καθαρή από τον εξωτερικό φλοιό επιφάνεια ενός κορμού, μπορείτε να την επεξεργαστείτε με βερνίκι ή και χρώμα, όπως θα κάνατε με μια οποιαδήποτε ξύλινη επιφάνεια. 

Τρίψτε την με τριβείο ή γυαλόχαρτο για να αποκτήσει λεία υφή και χρησιμοποιείστε βερνίκι  για να τονίσετε την φυσική απόχρωση του ξύλου ή χρώμα για να βάψετε τους κορμούς σε όποια απόχρωση θέλετε. 

Ανάλογα με την τελική μορφή που θα δώσετε στους κορμούς ταιριάζουν με κάθε είδους διακοσμητικό στυλ και το καμπύλο σχήμα τους κάνει ιδανικούς για μικρές γωνιές που ένα αντίστοιχο τετράγωνο έπιπλο θα ...έδειχνε πιο ογκώδες, αλλά και για μικρούς χώρους αφού συγκεντρωμένοι δύο, τρεις ή και περισσότεροι μαζί σε ένα δωμάτιο μπορούν ανάλογα με την περίσταση να χρησιμοποιηθούν πότε σαν τραπεζάκια και πότε σαν καθίσματα.
Ένα κομμάτι κορμού που σας αρέσει αλλά δεν έχει το κατάλληλο σχήμα ή είναι πολύ μεγάλος  για να χρησιμοποιηθεί αυτούσιος σαν τραπέζι, μπορείτε να τον μετατρέψετε σε βάση για τραπεζιού για εσωτερικό ή και εξωτερικό χώρο. 

Πολύ όμορφα και πρακτικά για εξωτερικούς χώρους και τα παγκάκια που μπορείτε πολύ εύκολα να φτιάξετε χρησιμοποιώντας κορμούς για πόδια και ένα κομμάτι ξύλου που απλά θα το καρφώσετε στέρεα επάνω τους. Είναι ιδανικά για εξοχικά σπίτια και μεγάλα παραλληλόγραμμα τραπέζια, αφού σας εξασφαλίζουν έναν μεγάλο αριθμό καθισμάτων με ελάχιστο κόστος.

Όμως όχι μόνο από ολόκληρους κορμούς αλλά και από επιμέρους κομμένα κομμάτια τους μπορούν να δημιουργηθούν εξαιρετικά πρωτότυπα τραπέζια αλλά και άλλου είδους διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα.

Αν δεν έχετε την δυνατότητα να το κάνετε εσείς ζητείστε από ένα ξυλουργείο να σας κόψει τον κορμό σε ...φέτες στις διαστάσεις που σας χρειάζονται και χρησιμοποιήστε τες, ανάλογα με το μέγεθός τους, για να φτιάξετε τραπέζια που θα στηρίζονται σε οποιαδήποτε σιδερένια, μεταλλική ή ξύλινη βάση, δίσκους κοπής για την κουζίνα σας, κομμάτια για την διακόσμηση του τραπεζιού ή κάδρα χαράζοντας, γράφοντας ή ζωγραφίζοντας επάνω στον κορμό ότι θέλετε πριν τα κρεμάσετε στον τοίχο.


* Από κομμάτια μικρών ή μεγαλύτερων κορμών, θα φτιάξετε εξαιρετικής αισθητικής ...γλάστρες ή ...κασπώ. Δείτε εδώ αναλυτικές οδηγίες για την προετοιμασία του ξύλου πριν την φύτευση και πολλές παρόμοιες ιδέες για να δημιουργήσετε πραγματικά εντυπωσιακά κομμάτια για την αυλή, το μπαλκόνι σας ή και επιτραπέζιες συνθέσεις. 


Και βέβαια όχι μόνο αυτού του τύπου οι χοντροί κορμοί μεγάλων δέντρων αλλά και οι πιο λεπτοί, τα πολύ χοντρά κλαδιά ξερών δέντρων, ξύλα της θάλασσας που θα ανακαλύψετε σε κάποια παραλία κλπ. προσφέρονται για ένα σωρό χρήσεις μέσα στο σπίτι, ανάλογα με τις δυνατότητες που προσφέρει ο ιδιαίτερος και μοναδικός σχηματισμός του καθενός. 

Κρεμάστρες δαπέδου ή και τοίχου, διακοσμητικές συνθέσεις για τους τοίχους από τέτοια ξύλα, κηροπήγια, γλάστρες κλπ. είναι αντικείμενα  που εύκολα μπορείτε να δημιουργήσετε αξιοποιώντας "άχρηστα" ξύλα και που και αυτά μπορείτε, αν είναι απαλλαγμένα από τον εξωτερικό φλοιό τους, να τα επεξεργαστείτε με βερνίκι ή και χρώμα όπως ακριβώς οποιαδήποτε ξύλινη επιφάνεια.


Γενικά, αν μπορέσετε να εξοικειωθείτε με την φιλοσοφία πως κάθε τι ξύλινο έχει δημιουργηθεί από ξύλο στην πρωτογενή του μορφή, είτε αυτό είναι ένα τραπέζι, μια καρέκλα ή ένα ξύλινο δοκάρι, θα σας είναι πολύ εύκολο να "ανακαλύψετε" χρήσεις για ένα οποιοδήποτε κομμάτι φυσικού ξύλου μέσα στο σπίτι και χωρίς να ξεχνάτε ότι πρόκειται για ένα από τα πιο "ζεστά" υλικά, ιδανικό για κάθε είδους χώρους αλλά ειδικά για σπίτια εξοχικά ή διαμορφωμένα σε country ύφος και προσαρμόσιμο πολύ εύκολα στην εικόνα και την εποχιακή διακόσμηση του σπιτιού και τον χειμώνα και το καλοκαίρι.

Και αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τους κορμούς για τέτοιου είδους κατασκευές και αναζητάτε περισσότερο ...εικαστικού τύπου παρεμβάσεις στους χώρους σας, φτιάξτε πίνακες εξαιρετικής αισθητικής και ύφους με το αποτύπωμα ενός κορμού σε χαρτί ή καμβά.


Χρησιμοποιείστε έναν κορμό με όσο πιο "ξεκάθαρους" και έντονους στην επιφάνειά του τους κύκλους που ο χρόνος έχει δημιουργήσει και περάστε ολόκληρη την επιφάνεια με μια στρώση μαύρο μελάνι ή χρώμα οποιασδήποτε απόχρωσης σας αρέσει, αν και το μαύρο πάνω στον άσπρο φόντο αλλά και η πιο λεπτή υφή του μελανιού σε σχέση με την μπογιά δίνει το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Πιέστε το χαρτί ή τον καμβά  πάνω στον κορμό για μερικά δευτερόλεπτα χωρίς όμως να τον κουνήσετε από την αρχική του θέση, τραβήξτε τον με μία κίνηση και αφήστε τον να στεγνώσει εντελώς πριν τον τοποθετήσετε σε κορνίζα. Είναι ο ιδανικός τρόπος και για να κρατήσετε για πάντα ζωντανή  την ...ανάμνηση ενός δέντρου που πιθανόν κάποια στιγμή θα χρειαστεί να κοπεί από τον κήπο ή την αυλή των παιδικών σας χρόνων ή από ένα ...άτυχο δέντρο του σπιτιού ή της γειτονιάς σας που πιθανόν κάηκε σε κάποια πυρκαγιά. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:  
pinterest.com/soulouposeto