Το FLORAL στυλ διακόσμησηςTο διακοσμητικό ύφος που σε όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία του περιλαμβάνει μοτίβα λουλουδιών με βασική προτεραιότητα τα σχέδια σε κάθε είδους υφάσματα.
Στην αυθεντική του μορφή και εκδοχή το floral είναι το ρομαντικό εκείνο ύφος γεμάτο με μοτίβα λουλουδιών στα ...πάντα, από ταπετσαρίες στους τοίχους έως το μικρότερο υφασμάτινο στοιχείο ενός χώρου  και εντάσσεται σαφώς στο αυστηρά κλασσικό στυλ ...κουβαλώντας  έναν αέρα από το ...παρελθόν, τις ...ταινίες εποχής και τα ...παλάτια του 17ου και 18ου αιώνα, αφού ήταν το αγαπημένο στυλ, σε συνδυασμό με εκείνο του rococo, Γάλλων αλλά και  Άγγλων  ευγενών.Αυτός ο καθαρόαιμα κλασσικός χαρακτήρας είναι και ο λόγος που δύσκολα μπορεί να γίνει "αποδεκτό" από τους λάτρεις των πιο ...ανάλαφρων διακοσμητικών επιλογών  χώρων και που φυσικά, αρχικά, ούτε το ...όνομά του δεν επιθυμούν να ακούσουν όσοι προτιμούν το ιδιαίτερα μοντέρνο ύφος. Και όμως αυτό το άκρως ρομαντικό στοιχείο, το πολύ ροζ, κόκκινο αλλά και πράσινο χρώμα του αυθεντικού floral ύφους και η "καθολικότητα" σε κάθε σημείο και αντικείμενο ενός χώρου, αφορά αποκλειστικά την πιστή αντιγραφή αυτού του στυλ, όμως όπως ακριβώς συμβαίνει και με το αυστηρά κλασσικό ή το απολύτως μοντέρνο στυλ, έτσι και το floral διαθέτει κατ΄αντιστοιχία πολλές ...διαβαθμίσεις. 

Έτσι, εκτός από το αυστηρά κλασσικό,  υπάρχουν πολλών τύπων floral διακοσμήσεις που ανάμεσά τους μπορούν να επιλέξουν εκείνοι που τους αρέσουν μεν τα λουλουδάτα σχέδια αλλά τα προτιμούν σε πιο ..."ευκολοφόρετες" εκδοχές, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με την χρήση τέτοιων μοτίβων σε επιλεγμένα υφάσματα ενός δωματίου και όχι στο σύνολό τους, με μια ανάλογη ταπετσαρία, μια συλλογή από ...λουλουδάτες πορσελάνες ή οποιοδήποτε άλλο είδος διακοσμητικών αντικείμενων συγκεντρωμένα σε ένα και μόνο σημείο κλπ.


Δεν είστε, για παράδειγμα, υποχρεωμένοι να μετατρέψετε την κρεβατοκάμαρά σας σε απομίμηση εκείνης της ...Μαρίας Αντουανέτας, έστω και χωρίς τους... τόνους χρυσαφιού που συνόδευαν εκείνο το floral, για να χρησιμοποιήσετε κάποια σχέδια με λουλούδια, αν αυτό σας αρέσει. Μπορείτε να το κάνετε επιλεκτικά π.χ μόνο στις κουρτίνες και σε καμιά περίπτωση δεν κινδυνεύετε ούτε εσείς ούτε ...η διακόσμησή σας να χαρακτηριστείτε κλασσικοί, αν προτιμήσετε ένα εμπριμέ με μοτίβα λουλουδιών πάπλωμα και ασορτί σεντόνια μαξιλάρια. 


Όσο βεβαίως αυξάνετε αριθμητικά τα αντίστοιχου ύφους στοιχεία σε έναν χώρο και την ένταση των χρωμάτων, τόσο πιο πολύ κοντά στο αυθεντικό "βαρύ" floral κινείστε.
Αν π.χ για την ίδια κρεβατοκάμαρα, εκτός από κάποια λευκά είδη, επιλέξετε και ανάλογες κουρτίνες και μια ταπετσαρία ή κάδρα κλπ και κυρίως αν όλα αυτά τα κάνετε με το ίδιο έντονου χρωματισμού μοτίβα με λουλούδια, βασισμένσ στο ροζ, το κόκκινο και το πράσινο,  ε τότε ναι, θα δημιουργήσετε μια σχεδόν αυθεντική  floral διακόσμηση που θα ...φτάσει στο απόλυτα κλασσικό αν όλα αυτά τα πλαισιώσετε και με καθαρά κλασσικού ύφους έπιπλα.


Και φυσικά κανένας δεν χρειάζεται να σας ...επισημάνει ότι ακόμη και αν σας αρέσει ιδιαίτερα αυτό το στυλ, αν δεν δημιουργηθεί με απόλυτη σημασία στην λεπτομέρεια, τον σωστό συνδυασμό όλων των στοιχείων ενός χώρου και την χρήση αντικειμένων που να διαθέτουν μια minimum "ποιότητα" και αισθητική, ελάχιστα απέχει η πιθανότητα αντί για ένα ...ευγενές και ρομαντικό floral να προκύψει ένα ...μεγαλοπρεπέστατο κιτς.


Το καλύτερο παράδειγμα, για να γίνει απολύτως κατανοητό ότι το θέμα δεν είναι τα λουλούδια αλλά ο τρόπος που σε κάθε ύφασμα ή οποιοδήποτε αντικείμενο χρησιμοποιούνται, είναι τα κλασσικά χειροποίητα χαλιάΣτην συντριπτική τους πλειοψηφία βασισμένα σε μοτίβα με λουλούδια και σε ποικιλία αποχρώσεων-σχεδίων, όμως πέρα από τα προσωπικά γούστα του καθενός για το πως επιθυμεί να διακοσμήσει τους χώρους του, η αισθητική ενός τέτοιου αυθεντικού χαλιού δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και φυσικά καμία σχέση δεν μπορεί να έχει με εκείνη του χαλιού "τύπου" και απομίμηση του αυθεντικού που θα αγοράσουμε ...κοψοχρονιά από ένα παζάρι.


Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει κατά βάση και με τα floral υφάσματα επιπλώσεων, κουρτίνες  κλπ. 
Γενικά και σε αντίθεση με τα μονόχρωμα, καρώ, ριγέ κλπ. κλπ. υφάσματα, την καλαισθησία και την αισθητική ειδικά στα ...λουλούδια θα την ...πληρώσετε, όχι γιατί δεν θα βρείτε στην αγορά και οικονομικά τέτοια σχέδια, αλλά γιατί στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι και αισθητικά από  "φτηνά"  έως ..."φτηνιάρικα" και αντί να προσθέσουν θα ...αφαιρέσουν καλαισθησία από τους χώρους σας.

Αντίθετα, αν αποφασίσετε να ...επενδύσετε σε ένα ποιοτικό αισθητικά floral στοιχείο όπως π.χ μια κουρτίνα και πλαισιώσετε με ανάλογου ύφους έπιπλα και μικροαντικείμενα το σημείο που θα την τοποθετήσετε, μπορείτε να δημιουργήσετε μια γωνιά ασύγκριτου γούστου και κομψότητας.


Επίσης, μην στέκεστε τόσο στο κλασσικό ή το μοντέρνο του πράγματος, ειδικά όταν πρόκειται όχι για το σύνολο της διακόσμησης ενός χώρου αλλά για επιλεγμένα σημεία του. Το κομψό είναι κομψό σε όποια κατηγορία κι αν ανήκει διακοσμητικά κι ακόμη και οι πιο ...μοντέρνοι, ακόμα και οι πιο ...δύσπιστοι, σε ότι αφορά την χρήση floral στοιχείων, είναι σίγουρο ότι θα άλλαζαν γνώμη μπροστά σε χώρους που και οι έντονοι χρωματισμοί και τα μοτίβα των λουλουδιών κυριαρχούν, αλλά συνδυασμένα με τρόπο που να δημιουργούν ένα σύνολο πραγματικά ιδιαίτερο και καλαίσθητο. H χρήση μιας ταπετσαρίας, επίσης, σε επιλεγμένα σημεία και σε έντονες αποχρώσεις κάποιου florar μοτίβου μπορεί πολύ εύκολα να προσθέσει  την ...ατμόσφαιρα αυτού του ύφους σε οποιονδήποτε χώρο, όπως φυσικά και μεμονωμένα διακοσμητικά αλλά και χρηστικά αντικείμενα.

Όπως ακριβώς και τα ριγέ έτσι και τα floral είναι εξ΄ορισμού από τα καταλληλότερα σχέδια για να διακοσμήσετε ανοιξιάτικα αλλά και καλοκαιρινά κάθε σημείο, μέσα κι έξω από το σπίτι.

Χρησιμοποιείστε δίχρωμα υφάσματα για τραπεζομάντηλα και μαξιλάρια, είναι από τις πιο "ασφαλείς" διακοσμητικά επιλογές σε αποχρώσεις ταιριαστές με το σύνολο του χώρου ή το εξωτερικό περιβάλλον του σπιτιού  και σε ότι αφορά τα σχέδια επιλέξτε επίσης  ανάλογα  με το τι ταιριάζει συνολικά στον κάθε χώρο, συνδυάζοντας ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά υφάσματα με κάποια διακοσμητικά ή χρηστικά αντικείμενα στο ίδιο ύφος.

Είναι πάρα πολλές οι ιδέες και οι προτάσεις για floral ...πινελιές ειδικά σε μια εποχιακή καλοκαιρινή διακόσμηση και φυσικά με την κατάλληλη "προσαρμογή" των στοιχείων αυτού του στυλ και την χρήση τους σε συνδυασμό με αντικείμενα κατασκευασμένα από φυσικά υλικά είναι το ιδανικό ύφος για country διακοσμήσεις, σε κάθε χώρο του σπιτιού.

Από τις επίσης απλές και εύκολες επιλογές, τα χρηστικά αντικείμενα αυτού του στυλ που έτσι κι αλλιώς τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ...must, όπως σερβίτσια με σχέδια λουλουδιών, διάφορα σκεύη για την κουζίνα, πετσέτες, κλπ. αν και τίποτα άλλο δεν θα δώσει την αληθινή ατμόσφαιρα των λουλουδιών στο σπίτι όσο τα αληθινά φυσικά λουλούδια, χωρίς μάλιστα ποτέ να σας προβληματίσουν μήπως είναι περισσότερο ...κλασσικά ή λιγότερο ...μοντέρνα απ΄όσο χρειάζεται ο χώρος και χωρίς ποτέ κανένας συνδυασμός και οποιαδήποτε υπερβολή στη χρήση τους να κινδυνεύει να μετατρέψει τα πάντα σε ...κιτς.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: 
pinterest.com/soulouposeto
Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

,