Διακοσμήσεις με ΡΙΓΕ μοτίβαΤαυτισμένες, για τους περισσότερους, με αποκλειστικά έντονες χρωματικές αντιθέσεις μια άποψη που δεν ισχύει όταν μιλάμε για τις ρίγες και την χρήση τους στην εσωτερική διακόσμηση όπου φυσικά ο στόχος δεν είναι να θυμίζουν οι χώροι του σπιτιού ...ποδοσφαιρικές φανέλες.

Όχι μόνο οι αποχρώσεις αλλά και το πάχος, το αν θα πρόκειται για κάθετες ή οριζόντιες ρίγες και σε ποιο ακριβώς σημείο, επιφάνεια ή αντικείμενο αλλά και η ...έκταση που θα χρησιμοποιηθούν είναι στοιχεία που θα καθορίσουν τελικά πόσο ...οφθαλμοφανές και ξεχωριστό θα είναι το μοτίβο τους μέσα στον χώρο ή αν σχεδόν θα ...καλυφθούν από τα υπόλοιπα στοιχεία του και θα ενσωματωθούν τέλεια στο σύνολο.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν από τους ευκολότερους τρόπους για να προσθέσετε χρώμα σε έναν χώρο αφού τα ριγέ μοτίβα λειτουργούν σαν "οδηγοί" για τον συνολικό συνδυασμό των αποχρώσεων σ΄ένα δωμάτιο και δεν έχετε να κάνετε τίποτα παραπάνω από το να επιλέξετε πάνω σε ποια απόχρωση των ριγών θα στηρίξετε την συνολική χρωματική όψη ενός δωματίου. 

Αν και πολλοί "φοβούνται" την χρήση τους, είναι ο πιο απλός τρόπος για να προσθέσετε, με απόλυτη ...ασφάλεια για το διακοσμητικό αποτέλεσμα, "ένταση" ή μικρές δόσεις χρωματικής αντίθεσης σ΄έναν χώρο ή να σπάσετε την μονοχρωμία ή διχρωμία με τρόπο που να μην κουράζει οπτικά ή να δώσετε πιο "ανάλαφρη" όψη σε χώρους διακοσμημένους σε κλασσικές γενικά φόρμες και γραμμές. Αν χρησιμοποιήσετε τα σωστά, "διακριτικά" και σωστά συνδυασμένα μεταξύ τους ριγέ μοτίβα ακόμη και στο σύνολο των στοιχείων ενός χώρου (τοίχοι, υφάσματα, έπιπλα) το αποτέλεσμα θα είναι αρμονικό και πολύ πιο "ενδιαφέρον" σε σχέση με την χρήση μονόχρωμων επιφανειών και η γενική αυτή φιλοσοφία ισχύει γενικά είτε ο "χώρος" είναι ένα ολόκληρο δωμάτια που προβληματίζεστε για τα χρώματα που ταιριάζουν, είτε μια γωνιά με μια πολυθρόνα που δεν μπορείτε να αποφασίσετε ποιο θα ήταν το κατάλληλο ύφασμα για το κάλυμμα, τα μαξιλάρια ή την κουρτίνα του παραθύρου ακριβώς δίπλα της.   Οι επιφάνειες των τοίχων, εκείνη του δαπέδου  και τα υφάσματα είναι τα συνηθέστερα σημεία που η χρήση ριγέ μοτίβων μπορεί  να προσθέσει ύφος και χρώμα σ΄έναν χώρο, αρκεί να βρείτε τις "κατάλληλες" ρίγες για κάθε περίπτωση.

Μια ριγέ ταπετσαρία ή το βάψιμο των τοίχων σε αντίστοιχο σχέδιο, πατώματα από κάθε είδους υλικό σε ριγωτούς σχεδιασμούς ή ένα ανάλογο χαλί όπως και τα ριγέ υφάσματα σε ταπετσαρίες επίπλων, κουρτίνες, καλύμματα, παπλώματα κλπ. αν χρησιμοποιηθούν στις σωστές αναλογίες και συνδυαστούν σωστά, μπορούν πραγματικά να ...χαρακτηρίσουν έναν χώρο.Οι ρίγες στους τοίχους λειτουργούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το κάνουν και στα ρούχα μας και τα βασικά κριτήρια για την επιλογή του είδους τους επίσης τα ίδια.

Με τον ίδιο τρόπο που οι οριζόντιες ρίγες δίνουν την εντύπωση μεγαλύτερου "όγκου" φορεμένες πάνω μας ενώ αντίθετα οι κάθετες "λεπταίνουν" και "ψηλώνουν", αντίστοιχα σ΄ένα μικρό δωμάτιο οι οριζόντιες ρίγες στον τοίχο θα προσφέρουν την οπτική "ψευδαίσθηση" του μεγαλύτερου μήκους των τοίχων ενώ οι κάθετες εκείνης τους περισσότερου ύψους.
Ο συνδυασμός στα χρώματα του σχεδίου επίσης σημαντικός για το αποτέλεσμα, όπως και το αν θα πρόκειται για ένα επαναλαμβανόμενο σχέδιο με ρίγες μόνο δύο ή περισσότερων αποχρώσεων και του ίδιου ή διαφορετικού πάχους.

Γενικά, ή όσο μεγαλύτερη "ποικιλία" στις ρίγες, τόσο από άποψη απόχρωσης όσο και πάχους της κάθε ρίγας είναι περισσότερο ευχάριστη οπτικά και λιγότερο "κουραστική" απ΄όσο ένα συμμετρικό επαναλαμβανόμενο σχέδιο με ίδιο μέγεθος ριγών σε δύο μόνο χρώματα, ειδικά σε  τοίχους με μεγάλη επιφάνεια.Αντίθετα η χρήση ενός ιδιαίτερου σχεδίου όχι σε ολόκληρη αλλά σ΄ένα μέρος της επιφάνειας του τοίχου, μπορεί να λειτουργήσει πολύ πιο όμορφα διακοσμητικά, σαν ένα περίπου ...έργο τέχνης μόνο με χρώμα.

Ο πιο μικρός σε μήκος τοίχος του καθιστικού, το σημείο του τοίχου πάνω από το κρεβάτι, οποιοσδήποτε τοίχος που το μεγαλύτερο μέρος του καλύπτεται από  μια πόρτα ή ένα παράθυρο, είναι ιδανικά σημεία για να ντυθούν με μια ριγέ ταπετσαρία ή να βαφτούν ανάλογα  και να προσθέσουν χρώμα σ΄έναν χώρο, χωρίς ταυτόχρονα το σχέδιο να "πνίξει" τον χώρο.
Για το ριγέ στους τοίχους μια επίσης ασφαλής επιλογή είναι να προτιμήστε ή ρίγες ακριβώς της ίδιας βασικής απόχρωσης αλλά σε άλλους τόνους ή πολύ λεπτές ρίγες διαφορετικών χρωματισμών πάνω σ΄ένα μονόχρωμο και όσο πιο ανοιχτόχρωμο φόντο συνυπολογίζοντας πως και κάθε τι που θα τοποθετηθεί πάνω σ΄αυτούς του τοίχους (κάδρα, διακοσμητικά) θα πρέπει επίσης να ταιριάζει απόλυτα σε χρώμα μ΄εκείνο των τοίχων.
Και φυσικά δεν υπάρχουν μόνο κάθετες ή οριζόντιες ρίγες, αλλά και διαγώνιες, επίσης ιδιαίτερου "ενδιαφέροντος" πρόταση για τοίχους με μικρή επιφάνεια ή κάποιους με διαφορετικό από το κλασσικό παραλληλόγραμμο σχήμα, όπως, π.χ εσοχές δίπλα σε μια σκάλα, οι τοίχοι μιας σοφίτας  κλπ.

Σ΄αυτού ειδικά του τύπου τις ρίγες οι έντονες χρωματικές αντιθέσεις θα τις κάνουν να μοιάζουν πραγματικά με έργα τέχνης, προτιμήστε τες για χώρους διακοσμημένους σε πιο μοντέρνο ύφος ενώ αντίστοιχα για χώρους αυστηρά κλασσικούς οι κάθετες ή οριζόντιες ρίγες στους τοίχους σε απαλά και "κλασσικά" χρώματα, συνδυασμένες με κάποια μεγάλης επιφάνειας υφασμάτινα στοιχεία όπως κουρτίνες ή καλύμματα, είναι η πιο ταιριαστή επιλογή.


Μοναδική αποκλειστικά "έντονη" εξαίρεση σε ότι αφορά τα ριγέ μοτίβα, οι ασπρόμαυρες ρίγες.


Στους τοίχους ή το δάπεδο και σε όποιον σχεδιασμό, το ίδιο καλαίσθητα θα αναδείξουν τόσο έναν κλασσικού όσο κι έναν μοντέρνου ύφους χώρο και γενικά είναι ο πιο απλός τρόπος για να προσθέσετε "απόχρωση" στους τοίχους ενός δωματίου διακοσμημένου εξ΄ολοκλήρου σε άσπρο και μαύρο, "σπάζοντας" σε επιλεγμένα σημεία το συνήθως κατάλευκο που επικρατεί στους τοίχους τέτοιου ύφους χώρων.   Η χρήση ριγέ υφασμάτων, είναι ίσως ο πιο πρακτικός και "ακίνδυνος" τρόπος για να χρησιμοποιήσετε τις ρίγες στην εσωτερική διακόσμηση. 


Ακόμα και στην περίπτωση που το αποτέλεσμα δεν σας ικανοποιήσει, ευκολότερα θα αλλάξετε μια κουρτίνα, μια παπλωματοθήκη ή μερικά μαξιλάρια απ΄όσο την ταπετσαρία στον τοίχο ή θα αποφασίσετε να τον βάψετε ξανά με ρίγες με διαφορετικό σχέδιο.Συμπεριλαμβάνοντας και τα χαλιά, μπορείτε πραγματικά να αλλάξετε εντελώς  την συνολική εικόνα ενός δωματίου αρκεί να επιλέξετε τις κατάλληλες αποχρώσεις και όλο το υπόλοιπο "πάντρεμα" θα αναλάβει να το κάνει το ριγέ από μόνο του, εξάλλου είναι πάρα πολλές οι φορές που ...ασυναίσθητα το προτιμούμε ακριβώς γι΄αυτή την εκ φύσεως συνδυαστική του ικανότητα. Ψάχνοντας π.χ για παράδειγμα για κουρτίνες πολλές φορές επιλέγουμε ανάμεσα από δεκάδες μονόχρωμες προτάσεις, ένα ριγέ σχέδιο και χωρίς από πριν να έχουμε κατευθυνθεί σε αυτήν την λύση, διαπιστώνοντας όσο διαλέγουμε υφάσματα ότι πράγματι θα "δέσει" καλύτερα στον χώρο και θα δώσει το "κάτι" παραπάνω.


Το πόσο έντονα θα είναι τα χρώματα των υφασμάτων και πόσο φαρδιές ή πιο λεπτές οι ρίγες στα μοτίβα που θα χρησιμοποιήετε, είτε αυτό αφορά καλύμματα, κουρτίνες, χαλιά ή μικρότερα διακοσμητικά στοιχεία, είναι θέμα προσωπικού γούστου αλλά και του γενικότερου ύφους που θέλετε να δώσετε στον χώρο, το σημαντικό είναι ειδικά σε χώρους που συνυπάρχουν και άλλα μοτίβα εκτός από μονόχρωμα  π.χ καρώ, εμπριμέ κλπ. να συνδυαστούν όλα μεταξύ τους με τρόπο που να δημιουργούν ένα ενιαίο οπτικά σύνολο χωρίς κανένα στοιχεία να δείχνει αταίριαστο με τα υπόλοιπα.


Όπως ακριβώς και σε ό,τι αφορά την χρήση του ριγέ στους τοίχους, έτσι και στα υφάσματα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε  τόσο σε κλασσικούς όσο και σε πιο μοντέρνους χώρους, διαλέγοντας το κατάλληλο σχέδιο και κυρίως συνδυάζοντας το σωστά με όλα τα υπόλοιπα διακοσμητικά στοιχεία που τελικώς και θα καθορίσουν την αυστηρή, την απλώς κλασσική ή την πιο μοντέρνα όψη που θα έχει γενικά ο χώρος σας.

Τα ριγέ υφάσματα είναι επίσης μια πολύ πρακτική πρόταση για εποχιακές ανανεώσεις και διακοσμήσεις.Το "χρώματα" της άνοιξης ή του καλοκαιριού  που θέλετε να προσθέσετε σε εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους του σπιτιού ...κρύβονται μέσα και σε ριγέ  ανοιξιάτικα χαλιά, μαξιλάρια, τραπεζομάντηλα κλπ.
Θα βρείτε στην αγορά πλήθος από παρόμοιες "χαρούμενες" ριγέ  επιλογές, αλλά δεν είναι καθόλου δύσκολο να φτιάξετε και μόνοι σας τέτοιου είδους κομμάτια, σε όποια σχέδια και αποχρώσεις προτιμάτε.


Επιλέξτε τις σωστές αποχρώσεις ανάλογα με το πόσο "χτυπητό" ή διακριτικό θέλετε να προκύψει το σύνολο και ειδικά σε ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές διακοσμήσεις συνδυάστε τα υφάσματα σε τραπεζομάντηλα, μαξιλάρια ή καλύμματα με κάθε είδους αντικείμενα, επίσης σε ριγέ μοτίβα όπως σερβίτσια, διακοσμητικά αντικείμενα, είδη για την κουζίνα, κλπ.Αλλά και τα "ριγέ" έπιπλα όχι μόνο με την κλασσική μορφή που μπορείτε να δώσετε σε οποιοδήποτε κομμάτι βάφοντάς το, αλλά και του σχεδίου που απλώς περιλαμβάνει περισσότερα από ένα χρώματα σε κάθετη ή οριζόντια διάταξη, από τις πιο ασυνήθιστες και πρωτότυπες επιλογές που πραγματικά μπορεί να διακοσμήσει το σημείο που θα τοποθετηθούν με τρόπο ιδιαίτερα καλαίσθητο και πολύ ιδιαίτερο, όπως ακριβώς και το να χρησιμοποιήσετε τις ρίγες όχι στον τοίχο, το δάπεδο ή τα υφάσματα αλλά στο ...ταβάνι.

Είτε με ταπετσαρία είτε με μπογιά, μπορείτε να δώσετε σε χώρους όπως είναι το μπάνιο ή ένα παιδικό δωμάτιο, ένα  πραγματικά πολύ ιδιαίτερη όψη, διαμορφώνοντας μόνο το ταβάνι με ρίγες ή ...συνεχίζοντας και στον χώρο της οροφής το ριγέ σχέδιο που καλύπτει τους τοίχους.

Γενικά και προσπαθώντας να βρείτε την σωστή διακόσμηση για τους χώρους σας, μελετήστε σε όλες τις πιθανές εκδοχές της την λύση του ριγέ και κυρίως στο άκουσμά του μην φέρνετε στο νου σας ...σημαίες.

Εσείς θα καθορίσετε το πόσο έντονο ή περισσότερο διακριτικό χρώμα χρειάζονται οι χώροι σας και ποια μορφή θα έχουν οι ρίγες και υπάρχουν συνδυασμοί που πραγματικά μπορούν να αναδείξουν και να ομορφύνουν έναν χώρο, με τρόπο που πολύ δύσκολα θα το κατάφερνε οποιοδήποτε άλλο μοτίβο.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
pinterest.com/soulouposetoShare this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

,