Ιδέες και Λύσεις με Έπιπλα κατά παραγγελία

τόσο στο αρχικό στάδιο εξοπλισμού του σπιτιού, όσο και σε οποιαδήποτε μεταγενέστερη ανακαίνιση και αναμόρφωση, το κόστος της αγοράς επίπλων  είναι αναμφισβήτητα από τις μεγαλύτερες  δαπάνες

Όσο κι αν μειώσετε τις "απαιτήσεις" σας είναι βέβαιο ότι για την προμήθεια επίπλων, ακόμα και αν  προτιμήσετε τις πιο οικονομικές λύσεις απ΄αυτές που προσφέρει η βιομηχανοποιημένη πλέον σύγχρονη αγορά, είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί να πληρώσετε αρκετά παραπάνω σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα είδη και αντικείμενα που αποτελούν το βασικό "νοικοκυριό" ενός σπιτιού.  


Αν είστε οπαδός του απόλυτα κλασσικού και αυστηρού ύφους ή αντιθέτως επιθυμείτε έπιπλα πολύ ιδιαίτερου μοντέρνου σχεδιασμού και με design πολύ διαφορετικό από το απλό και συνηθισμένο εξ΄ορισμού δεν έχετε άλλη επιλογή από το να "χρυσοπληρώσετε", στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα έπιπλα που σας αρέσουν σε κάποια ανάλογη βιτρίνα. 
Αν όμως δεν δεσμεύεστε τόσο αυστηρά από τα γούστα σας κι αν αυτό που θέλετε είναι τις πραγματικά πιο πρακτικές  και οικονομικές λύσεις για να δημιουργήσετε  χώρους λειτουργικούς αλλά και όμορφους, προσαρμοσμένες στις προσωπικές σας ανάγκες, εγκαταλείψτε τις βιτρίνες και αναζητείστε στην δημιουργικότητα και την φαντασία αρχικά τη δική σας και στη συνέχεια ενός ξυλουργού αυτό που ακριβώς σας χρειάζεται.Ειδικά για νεανικά, εξοχικά και γενικά λιγότερο "αυστηρά" σπίτια και γούστα, επιλογές σαν αυτές που ακολουθούν, δεν είναι μόνο οικονομικές αλλά πραγματικά και λειτουργικές και όμορφες αισθητικά.


Οι καναπέδες είναι από τα πιο απαραίτητα αλλά και τα πιο  ακριβά έπιπλα  και όλοι, ανεξάρτητα από το είδος των υλικών, την ποιότητά τους και τα επιμέρους "στολίδια", δεν αποτελούνται παρά από μια σταθερή βάση πλαισιωμένη με εμφανή και ξεχωριστά ή ενιαία και ενσωματωμένα μαξιλάρια στην θέση των καθισμάτων
Αν λοιπόν δεν σας τρομάζουν οι "μόνιμες" και "εντοιχισμένες" επιλογές και πριν καταφύγετε σε μια από τις έτοιμες λύσεις του εμπορίου, που πιθανόν και να μην καλύπτουν στο 100% τις πραγματικές ανάγκες του χώρου σας, σκεφτείτε την πιθανότητα να μην τους αγοράσετε έτοιμους και στην κλασσική μορφή τους, αλλά να τους σχεδιάσετε και στη συνέχεια να τους δημιουργήσετε με την βοήθεια ενός ειδικού στις διαστάσεις, το  σχήμα  και το σχέδιο που ακριβώς θέλετε.  
Ένας τέτοιος καναπές στον χώρο του σαλονιού, της τραπεζαρίας, της κουζίνας ή σε μικρότερο μέγεθος σε οποιοδήποτε άλλο σημείο, θα σας εξασφαλίσει πρόσθετους χώρους αποθήκευσης στο εσωτερικό του, θα ανανεώνεται πολύ πιο εύκολα αλλάζοντας απλά τα υφάσματα στα μαξιλάρια του και η βάση του σ΄ένα κατάστημα με είδη ξυλείας από μιας μέτριας ποιότητας αλλά ανθεκτικό για την συγκεκριμένη χρήση ξύλο, είναι σίγουρο ότι θα σας κοστίσει πολύ λιγότερο απ΄όλα τα "μασίφ" και ...ντιζαϊνάτα της αγοράς επίπλων που τελικώς και εκείνα και αυτός θα εξυπηρετούν την ίδια ακριβώς ανάγκη σας ....κάπου να κάθεστε. Αν δε το ξύλο το βάψετε μόνοι σας και με τη βοήθεια της ραπτομηχανής σας μπορείτε επίσης μόνοι σας να φτιάξετε τα μαξιλάρια, είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν θα βρείτε πουθενά  στο εμπόριο έναν έτοιμο καναπέ που με το ίδιο κόστος να έχει σχεδιαστεί και φτιαχτεί αποκλειστικά και μόνο για εσάς.  


Και μην δεσμεύετε την φαντασία σας, αυτού του τύπου οι κατασκευές που στην πραγματικότητα δεν είναι παρά ξύλινα κουτιά, με κενό το εσωτερικό τους, μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με το χρώμα του ξύλου αλλά και τα υφάσματα  που θα χρησιμοποιήσε σε κάθε διακοσμητικό ύφος, από το πιο μοντέρνο μέχρι το περισσότερο κλασσικό, ανάλογα με το γούστο σας.
Όμως ακόμα κι αν προτιμάτε μια ελεύθερης διάταξης κι όχι στερεωμένη στον τοίχο και το δάπεδο κατασκευή,  εντοπίστε στην αγορά το σχέδιο που σας αρέσει κι αν δεν πρόκειται για κάτι "χρυσοποίκιλτο", αλλά για έναν καναπέ με απλά ξύλινα στοιχεία πλαισιωμένα με ύφασμα ρωτήστε, πριν τελικώς αποφασίσετε από που θα τον αγοράσετε, σ΄ένα ξυλουργείο πόσο θα σας κόστιζε η κατασκευή ενός τέτοιου σκελετού και κάντε μια αντίστοιχη έρευνα και για το κόστος κατασκευής μαξιλαριών αν δεν μπορείτε να τα φτιάξετε.

Σε πάρα μα πάρα πολλές περιπτώσεις το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει και θα διαπιστώσετε από ...πρώτο χέρι ότι σε πάρα μα πάρα πολλές περιπτώσεις απλά πληρώνουμε την ..."βιτρίνα", χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι η ποιοτική διαφορά κυρίως στο ξύλο αλλά και τα υπόλοιπα υλικά δεν παίζουν τον ρόλο τους. Όμως είναι βέβαιο ότι και μ΄ένα κατώτερης ποιότητας ξύλο από ένα μασίφ, μια χαρά θα κάνετε τη δουλειά σας όπως κι ότι κανένα κατάστημα έτοιμων επίπλων δεν σας παρέχει την επιλογή να διαλέξετε το σχέδιο που σας αρέσει σε ποιότητα ξύλου και υφασμάτων που να αντέχει και η τσέπη σας, όπως επίσης βέβαιο είναι ότι αναζητώντας έπιπλα θα βρεθείτε πολλές φορές μπροστά και σε κομμάτια που ένας ...πάγκος με τέσσερα πόδια από ακατέργαστο ξύλο έχει βαφτιστεί στο ...απόλυτου design κομμάτι και κοστολογηθεί όσο το μηνιαίο ενοίκιο ενός καταστήματος επίπλων, ενώ ένα μικρό ξυλουργείο από το ίδιο ξύλο και με το ίδιο ποσό θα σας έφτιαχνε ...10 τέτοια παγκάκια. 


Και φυσικά η επιλογή του ξύλου, σ΄αυτού του είδους τις επιλογές δεν είναι μονόδρομος. Ένας καναπές σε οποιαδήποτε διάσταση και σχήμα μπορεί να χτιστεί κανονικά, με τσιμεντόλιθους ή τούβλα και να σοβατιστεί όπως κι ένας κανονικός τοίχος. colorful dining areaΑν ούτε εσείς, ούτε κάποιος γνωστός ή φίλος τα καταφέρνετε σε κάτι τέτοια, το μόνο που θα χρειαστεί να δώσετε τις ακριβείς οδηγίες και διαστάσεις σε κάποιον που ασχολείται με ...οικοδομικές εργασίες και που και σ΄αυτή την περίπτωση είναι σίγουρο ότι για να σας φτιάξει αυτό ακριβώς που θέλετε, όπως ακριβώς το θέλετε, δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε ακόμα ένα ...ενοίκιο ενός καταστήματος επίπλων.


Ακριβώς τα ίδια  κι ακόμα περισσότερο,   ισχύουν και για τραπέζια, καρέκλες, γραφεία
Εδώ κι αν είναι αλήθεια ότι στην πραγματικότητα και τα κομμάτια μηδαμινής αξίας  και εκείνα που κοστίζουν από εκατοντάδες μέχρι χιλιάδες ευρώ εξυπηρετούν, πρακτικά, την ίδια ακριβώς χρήση ...κάπου να ακουμπάτε, να τρώτε, να δουλεύετε ...κάπου να κάθεστε ενώ τρώτε ή δουλεύετε.  Εκμεταλλευθείτε λοιπόν τα  οικονομικά κομμάτια της αγοράς, είτε αυτά είναι μεταλλικά ή ξύλινα ή και παλιά σας έπιπλα, μικρά ή μεγαλύτερα τραπέζια και συνδυάστε τα με κομψές λεπτομέρειες που θα κάνουν την ...διαφορά  αφού πριν και  αν χρειάζεται, μ΄ένα κουτί  κατάλληλης μπογιάς, τους δώσετε τη μορφή που ταιριάζει στον χώρο σας. Είναι πανεύκολο

Όπως το ίδιο εύκολο είναι να μετατρέψετε ένα φθηνό ακόμα και πλαστικό τραπέζι και μερικές της ίδιας ποιότητας και τιμής καρέκλες, σε μια πραγματικά πολύ όμορφη τραπεζαρία.


Απλά βρείτε οικονομικά υφάσματα ταιριαστά με το σύνολο του χώρου σας και ...σκεπάστε τα. Και για να σας γίνει πιο κατανοητή η συγκεκριμένη ...φιλοσοφία, θυμηθείτε όλες εκείνες τις γαμήλιες δεξιώσεις που έχετε κατά καιρούς παρευρεθεί και πόσο σας εντυπωσιάζει η εικόνα της άψογης ροτόντας με τα ταιριαστά καθίσματα. Την επόμενη φορά που θα σας δοθεί η ευκαιρία, απλά σηκώστε το τραπεζομάντηλο και το κάλυμμα της καρέκλας, σας έχουν μια ...έκπληξη. :)


Aκόμα κι αν οι ικανότητες σας στην ραπτική δεν σας βοηθούν ή θέλετε κάποιο  πιο ιδιαίτερο  σχέδιο τέτοιων καλυμμάτων, με μια σειρά από πολύ φθηνές καρέκλες, μερικά επίσης απλά και φθηνά μαξιλάρια που θα τοποθετήσετε εσωτερικά από το κάλυμμα και μερικά μέτρα ύφασμα που μια μοδίστρα θα μετατρέψει σε καλύμματα, θα δημιουργήσετε καθίσματα για την οποιαδήποτε τραπεζαρία, με συνολικό κόστος ασύγκριτα μικρότερο σε σχέση με το να  αγοράσετε τις ειδικά ....σχεδιασμένες γι΄αυτή την χρήση καρέκλες που κυκλοφορούν στην αγορά. 


Για κάθε είδους τραπέζι, επίσης,  αν δεν πρόκειται για κομμάτια που πρόκειται να τοποθετούν σε χώρους κλασσικούς και "αυστηρούς" ή δεν σας ενδιαφέρει να ...περηφανεύεστε για το σπάνιο ξύλο από το οποίο είναι είναι φτιαγμένη η τραπεζαρία σας, ρωτήστε σ΄ένα ξυλουργείο πόσο θα μπορούσε να  κοστίσει ή αγοράστε ένα απ΄αυτά που σε πολύ οικονομικές τιμές θα βρείτε στα πολυκαταστήματα με είδη σπιτιού και απλά ...μεταμορφώστε το. 


Μπορείτε να το βάψετε σε όποια απόχρωση θέλετε να το  ...στολίσετε με σιδερένια στοιχεία που θα βρείτε σε οποιοδήποτε σιδεράδικο ή κατάστημα που ασχολείται με σίδερα ή κάγκελα ή αφού προμηθευτείτε ένα χοντρό γυαλί ακριβώς στις διαστάσεις της επιφάνειάς του να τοποθετήσετε, κάτω από το τζάμι, ένα τραπεζομάντηλο σε ύφασμα και χρώμα ανάλογο με το συνολικό ύφος του χώρου, αλλάζοντας εντελώς την όψη του και την αισθητική αξία του ή να δημιουργήσετε ένα τραπέζι, σε οποιοδήποτε σχήμα μόνο με ένα τέτοιο τζάμι και μια ξύλινη  ή σιδερένια βάση  που θα παραγγείλετε σ΄ένα κατάστημα με σχετικά είδη.   


Υπάρχουν, για όλα τα γούστα, οικονομικές λύσεις αν ψάξετε λιγάκι παραπάνω πριν αποφασίσετε και για να πειστείτε κι επειδή σε κανέναν μας δεν αρέσει να ...πιάνεται κορόϊδο, δεν έχετε παρά έτσι από περιέργεια να δείτε τις τιμές στις βιτρίνες της αγοράς σε γυάλινα τραπέζια που στηρίζονται σε κάθε είδους ξύλινη ή μεταλλική βάση. Ρωτήστε στη συνέχεια σ΄ένα κατάστημα με τζάμια και κρύσταλλα  πόσο θα σας κόστιζε ένα τέτοιο γυαλί  και στη συνέχεια σ΄ένα ξυλουργείο ή ένα σιδεράδικο πόσο στοιχίζει η βάση. Κάντε την σύγκριση και βγάλτε μόνοι τα συμπεράσματά σας αν αξίζει κάποια τέτοια έπιπλα να μην τα αγοράζετε έτοιμα αλλά να τα "συναρμολογείτε" αφού εντοπίσετε την πιο οικονομική επιλογή για κάθε ένα από τα κομμάτια τους. 

Πάνω κάτω, τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τα κρεβάτια
Εδώ μην κάνετε κανένα ...σκόντο στην ποιότητα του στρώματος, αυτό είναι το σημαντικό και από εκεί και πέρα αναζητείστε την πιο οικονομική βάση για να το ...ακουμπήσετε, λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι "εκπληκτικές" τιμές που βλέπετε σε σχετικά διαφημιστικά φυλλάδια, στο 99% των περιπτώσεων, αναφέρονται ακριβώς σ΄αυτή τη βάση-σκελετό χωρίς να περιλαμβάνουν στρώμα που είναι το κατ΄εξοχήν κόστος σ΄ένα απλό κρεβάτι.  


Όπως ακριβώς και στους καναπέδες αν δεν θεωρείτε απαραίτητο για να κοιμάστε άνετα  ένα κρεβάτι από ...μασίφ κερασιά ή οποιοδήποτε άλλο ακριβό ξύλο, μια απλή ξύλινη επιφάνεια ή μια κατασκευή σε στυλ κουτιού, που θα σας εξασφαλίσει και πρόσθετους αποθηκευτικούς χώρους, κατά βάση, θα σας κοστίσει λιγότερο και μαζί μ΄ένα κεφαλάρι και κομοδίνα που επίσης εσείς μόνοι ή και με την βοήθεια που θα σας προσφέρει ένας τεχνίτης θα ...εμπνευστείτε, είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσετε μια κρεβατοκάμαρα όχι μόνο πιο οικονομική αλλά και πολύ πιο πρακτική, όμορφη και σχεδιασμένη αποκλειστικά και μόνο από ...εσάς για ...εσάς. 

Τέτοιες δυνατότητες, αν ασχοληθείτε λίγο παραπάνω με την μελέτη των χώρων και των αναγκών σας και κυρίως αν δεν περιορίζεστε στις λύσεις που έτοιμες σας περιμένουν στις βιτρίνες των καταστημάτων, θα βρείτε για κάθε είδους μικρά ή μεγαλύτερα έπιπλα.
Γραφεία, κομοδίνα, ραφιέρες κλπ. κλπ. 

Είναι σίγουρο ότι μπορείτε να φτιάξετε "αριστουργήματα"  από την επιφάνεια ενός και μόνο κομματιού ξύλου, που θα το συνδυάσετε με κομψά επιμέρους στοιχεία, αν βέβαια ο στόχος σας είναι να μην σας λείπει τίποτα χωρίς όμως να ξεπουληθείτε κι όχι να "επιδείξετε" τα πανάκριβα κομμάτια που κοσμούν το σπίτι σας. 

Το σημαντικότερο, σε όλες αυτού του τύπου τις επιλογές και τις λύσεις, είτε αφορά βασικά μεγάλα κομμάτια είτε μικροέπιπλα,  είναι ότι με λιγότερα ή ακόμα και τα ίδια χρήματα απ΄ότι αν αγοράζατε τα αντίστοιχα "συμβατικά" έτοιμα έπιπλα, εκμεταλλεύεστε τις διαστάσεις των χώρων σας με τον καλύτερο τρόπο και τους εξοπλίζετε με έπιπλα ...κομμένα και ραμμένα στα κάθε είδους ...μέτρα σας. Οικονομικά, αισθητικά και λειτουργικά.
Και...


  •  Στα πολυκαταστήματα με είδη σπιτιού και σε καταστήματα stock θα βρείτε, ειδικά σε περιόδους εκπτώσεων και προσφορών, απλά ξύλινα  έπιπλα κάθε είδους σε πολύ χαμηλές τιμές. Προμηθευτείτε ότι σας λείπει και με λίγη φαντασία και υπομονή, μεταμορφώστε τα σε πραγματικά μοναδικά κομμάτια απ΄αυτά που στις βιτρίνες των καταστημάτων θα βρείτε να πωλούνται πανάκριβα.
  • Η αντοχή του κάθε επίπλου και η διατήρησή του σε καλή κατάσταση δεν εξαρτάται μόνο από την ποιότητα της κατασκευής του αλλά και από την συγκεκριμένη χρήση που του επιφυλάσσει η ...μοίρα του και δεν είναι ίδια σε κάθε σπίτι. Αν π.χ αγνοήσετε το γεγονός ότι στην γάτα ή το σκυλάκι σας αρέσει πολύ να ξύνουν τα νύχια τους στον καναπέ ή ότι το πιτσιρίκι σας χρειάζεται μερικά ακόμα χρόνια μέχρι να πειστεί ότι είναι καλύτερο να ζωγραφίζει σε χαρτιά κι όχι στα τραπέζια, δεν θα φταίει ούτε ο καναπές, ούτε και η τραπεζαρία για το πως, πολύ γρήγορα, θα ...καταντήσουν. Επιλέξτε λοιπόν έπιπλα πρακτικά, ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες του δικού σας σπιτιού και που θα σας εξυπηρετούν και θα σας διευκολύνουν, χωρίς να σας κάνουν καθημερινά υστερικούς για εκείνη την "...μία περιουσία"  που κακώς και άσκοπα δαπανήσατε για να τα αποκτήσετε. 
  • Πριν πετάξετε οτιδήποτε παλιό, εξαντλείστε τα περιθώρια ανανέωσής του. Παλιές φθαρμένες καρέκλες αν τις τρίψετε, τις βάψετε ή τους προσθέσετε ύφασμα, μπορούν να γίνουν πραγματικά αγνώριστες, τα ξύλινα τραπέζια αν δεν έχουν υποστεί φθορές ουσιαστικές, παρά μόνο γδαρσίματα, επίσης μπορούν να τριφτούν και να ξαναβαφτούν και φυσικά για έπιπλα μεγάλης αξίας σε ότι αφορά το ξύλο τους όπως καναπέδες και πολυθρόνες, αξίζει να επωμισθείτε το κόστος αλλαγής ταπετσαρίας ή μαξιλαριών που είναι εκείνα που με το χρόνο φθείρονται και καταστρέφουν την εικόνα τους.  
  • Για να γλυτώσετε σε χρήμα, πληρώστε  με ...φαντασία
Κάθε είδους "άχρηστη" ξύλινη επιφάνεια μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη όπως για παράδειγμα μια παλιά ξύλινη πόρτα, ή ένα παράθυρο
Προσθέστε π.χ σε μια τέτοια πόρτα πόδια και δημιουργείστε ένα ιδιαίτερης αισθητικής και design τραπέζι, που αν αναζητήσετε ένα παρόμοιό του στο εμπόριο, η τιμή του σίγουρα θα σας κάνει να καταλάβετε ότι η ...φαντασία είναι αυτή που πουλιέται πιο ακριβά από την οποιαδήποτε ποιότητα.  
Με τον ίδιο τρόπο εκμεταλευθείτε σιδερένιες βάσεις από παλιά αντικείμενα που είτε υπάρχουν στο σπίτι είτε θα βρείτε σε καλές τιμές σε παλαιοπωλεία ή παζάρια με άχρηστα και παλιά αντικείμενα όπως π.χ εκείνες των παλιών ραπτομηχανών που προσθέτοντας τους μια ξύλινη επιφάνεια, επίσης θα δημιουργήσετε ένα πολύ όμορφο  γραφείο ή τραπέζι με ελάχιστο κόστος.