Χριστουγεννιάτικες Κατασκευές: ΧΙΟΝΑΝΘΡΩΠΟΙ


Μετά τον αη βασίλη, τα έλατα και τα αστέρια, μια ακόμη κατ΄εξοχήν ...φιγούρα για χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις.

Χρησιμοποιήστε τους σαν στολίδια για το δέντρο, σε επιτραπέζιες γιορτινές συνθέσεις, για παιδικά δωμάτια, κρεμάστε τους ή τοποθετήστε τους σε οποιοδήποτε σημείο θέλετε να προσθέσετε μια "παιχνιδιάρικη" χριστουγεννιάτικη πινελιά και προσαρμόστε την κάθε βασική ιδέα της κατασκευής στο γενικό ύφος της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης του σπιτιού, ανάλογα με τις αποχρώσεις και τα επιμέρους υλικά που θα χρησιμοποιήσετε.1. με ύφασμα

Με την μέθοδο της ξεπατικωτούρας, αντιγράψτε από ένα περιοδικό ή μια εκτύπωση που θα κάνετε από το internet σ΄ένα φύλλο χαρτί το σχήμα του χιονανθρώπου που θέλετε να φτιάξετε, που μπορεί να αποτελείται από ένα ή και περισσότερα κομμάτια ανάλογα με το σχέδιο.


Με βάση το/τα "πατρόν" κόψτε το/τα σχήμα/τα πάνω σ΄ένα κομμάτι τσόχα ή όποιο άλλο ύφασμα ταιριάζει αναλόγως με το είδος της κατασκευής και το πως θα την χρησιμοποιήσετε.

Κολλήστε με κόλλα πάνω στο κεντρικό σχήμα όποια επιμέρους διακοσμητικά στοιχεία επίσης από ύφασμα σας αρέσουν ώστε να αποκτήσει ο χιονάνθρωπος την όψη που θέλετε και κολλήστε με κόλλα ή ράψτε την ολοκληρωμένη πλέον κατασκευή πάνω σε διακοσμητικά μαξιλάρια, τραπεζομάντηλα, ράνερ για το τραπέζι, κλπ.
Με τέτοιους υφασμάτινους χιονανθρώπους μεγάλου μεγέθους μπορείτε να διακοσμήσετε και οποιοδήποτε σημείο σε έναν τοίχο, μια πόρτα κλπ. ενώ οι μινιατούρες, αφού κολλήσετε μια κορδελίτσα η ένα σκοινάκι στο πίσω πάνω μέρος τους, είναι πολύ όμορφα στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο.2. με καπάκια μπουκαλιών

Εξαιρετικά πρωτότυπα στολίδια για το δέντρο.
Θα χρειαστείτε μεταλλικά ή και πλαστικά καπάκια μπουκαλιών, λευκή μπογιά, υφασμάτινη κορδέλα, μικρές λουρίδες από οποιοδήποτε κόκκινο ύφασμα, έναν μαύρο κι έναν πορτοκαλί μαρκαδόρο.

Βάψτε με ένα πινελάκι τα καπάκια λευκά κι αφήστε τα να στεγνώσουν.
Κολλήστε τα ανά 3 πάνω σ΄ένα κομμάτι κορδέλας ή μεταξύ τους με κόλλα, ζωγραφίστε με τους μαρκαδόρους το πρόσωπο στο πρώτο καπάκι και κουμπάκια στο δεύτερο.
Αν τα έχετε κολλήσει πάνω σε κορδέλα είναι ήδη έτοιμα αν όχι κολλήστε στην πίσω όψη ένα κρέμασμα από λεπτή κορδέλα ή σκοινάκι.3. με βάζα

Μπορείτε να δώστε σε οποιοδήποτε ανοιχτό ή κλειστό γυάλινο βάζο/μπωλ μορφή χιονανθρώπου με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.


"Ντύστε" το με ένα μάλλινο κομμάτι υφάσματος από κάποιο παλιό ρούχο και προσθέστε τα χαρακτηριστικά του προσώπου με ζαχαρωτά, ύφασμα, χαρτί η οποιοδήποτε μικροαντικείμενο.

Γεμίστε τα βάζα με βαμβάκι ή βάψτε τα λευκά και ζωγραφίστε στην εξωτερική τους όψη ή κολλήστε τα υπόλοιπα στοιχεία από ύφασμα.

Εκτός από την διακοσμητική τους χρήση τα ανοιχτά στο πάνω μέρος τους  βάζα ...χιονάνθρωποι είναι πολύ εντυπωσιακά και ως κηροπήγια, ανθοδοχεία κλπ.
4. με κουμπιά

Κατασκευή με επίσης πολλές παραλλαγές, προσθέτοντας στα κουμπιά κομματάκια υφάσματος, χαρτιού κλπ ή ζωγραφίζοντας στην επιφάνειά τους.

Εκτός από στολίδια για το δέντρο, που θα συναρμολογήσετε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και τα καπάκια μπουκαλιών, οι χιονάνθρωποι από κουμπιά είναι ιδιαίτερα όμορφοι πάνω σε χειροποίητες χριστουγεννιάτικες κάρτες, συσκευασίες δώρων κλπ.
5. με κουτιά

Με κάθε είδους κουτιά. Μεταλλικά, ξύλινα, χάρτινα, κονσερβοκούτια ή και κομμάτια από χαρτόνι που θα τους δώσετε σχήμα και όψη κουτιού.

Θα χρειαστεί απλώς να βάψετε τα κουτιά και αφού στεγνώσουν και το τοποθετήσετε/κολλήσετε στην διάταξη που θέλετε, θα ζωγραφίσετε πάνω στην επιφάνειά τους ή θα προσθέσετε τα υπόλοιπα στοιχεία του χιονάνθρωπου με χαρτί, ύφασμα κλπ.6. με γλάστρες

Εξαιρετική ιδέα για να στολίσετε το μπαλκόνι, τον κήπο ή τα περβάζια των παραθύρων.

Διαλέξτε μικρές ή μεγαλύτερες γλάστρες και σε όποια διάταξη προτιμάτε σχηματίστε το "σώμα" της φιγούρας.
Τα χαρακτηριστικά του προσώπου μπορούν να ζωγραφιστούν ή να κολληθούν από μικρά κομμάτια υφάσματος ή χαρτιού και φυσικά μπορείτε να προσθέσετε όποιο άλλο υφασμάτινο στοιχείο θέλετε όπως σκούφους, κασκόλ κλπ. αλλά και μια σειρά χριστουγεννιάτικα φώτα που θα κάνει την όλη όψη της κατασκευής ιδιαίτερα εντυπωσιακή σε όποιον εξωτερικό χώρο κι αν την τοποθετήσετε.7. με σκοινί

Και για την ακρίβεια με ολόκληρα κουβάρια σπάγγου/σκοινιού  που απλώς θα κολλήσετε μεταξύ τους και θα αφήσετε ή στο φυσικό άσπρο/μπεζ χρώμα τους ή θα βάψετε με μπογιά σε σπρέϋ σε όποια απόχρωση προτιμάτε.

Μπορείτε να προσθέσετε στοιχεία από σύρμα που επίσης θα "ντύσετε" τυλίγοντας γύρω του σπάγγο, σκονί ή και χοντρή κλωστή αλλά και να τους διακοσμήσετε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, με κουμπιά, τρέσες, κομματάκια υφάσματος κλπ.8. με κουτάκια αναψυκτικών

Πολύ πρωτότυπη και αστεία κατασκευή, για την οποία θα χρειαστείτε μόνο άδεια κουτάκια από αναψυκτικά/μπύρες και οποιουδήποτε είδους μπογιά για να τα βάψετε και να τα διακοσμήσετε.

Αν έχει παραμείνει πάνω στην συσκευασία το έλασμα του κλεισίματος θα τα κρεμάσετε από εκεί, αν όχι θα κάνετε τρύπες μ΄ένα αιχμηρό αντικείμενο και θα περάσετε μια κορδέλα ή σκοινάκι.

Αν κόψετε με το ανοιχτήρι για τις κονσέρβες το πάνω μέρος, μετατρέπονται και σε βάζα, κηροπήγια κλπ. και είναι επίσης πολύ εντυπωσιακά κρεμασμένα σε δέντρα ή γλάστρες σε οποιονδήποτε εξωτερικό χώρο, στολισμένα και με μια σειρά χριστουγεννιάτικα φωτάκια.9. με ζύμη

Γενικά τα χριστουγεννιάτικα στολίδια για το δέντρο ή για οποιαδήποτε γιορτινή σύνθεση από ζύμη είναι μια ιδιαίτερα γουστόζικη, δημιουργική και οικονομική πρόταση.


Ορισμένοι χρησιμοποιούν μια οποιαδήποτε απλή συνταγή για μπισκότα, γλάσσο και χρώματα ζαχαροπλαστικής, αλλά και μόνο αλεύρι και νερό αν χρησιμοποιήσετε για την βάση δεν έχουν καμιά διαφορά οπτικά και μετά το ψήσιμο μπορείτε να τα διακοσμήσετε με κάθε τύπου μπογιά, χαρτί ή και ύφασμα.

Το μόνο που θα χρειαστεί να προβλέψετε κόβοντας την ζύμη σε όποιο σχήμα θέλετε, είναι μια τρυπούλα στο πάνω μέρος για να περάσετε κορδέλα, σκοινάκι ή και τα μεταλλικά κρεμαστάρια που χρησιμοποιούμε για τις χριστουγεννιάτικες μπάλες, για να τα κρεμάσετε στο δέντρο.10. με ξυλάκια ...παγωτού


Για την ακρίβεια "...σαν παγωτού" αφού πρόκειται για πανομοιότυπα με εκείνα των παγωτών ξυλάκια που χρησιμοποιούνται σε πολλά είδη κατασκευών.

Θα χρειαστεί μόνο να τα βάψετε με οποιουδήποτε είδους μπογιά κι αν θέλετε, εκτός από μια κλωστή για να τα κρεμάσετε από το δέντρο, μπορείτε να προσθέσετε ό,τι είδους διακοσμητικό στοιχείο σας αρέσει από ύφασμα, χαρτί, ματάκια κλπ.


Μερικές ακόμη παρόμοιες ιδέες


Και...

* Aλλάζοντας απλώς το μέγεθος του βασικού υλικού κάθε κατασκευής, π.χ χρησιμοποιώντας μεγάλα κουτιά, μεγάλα βάζα, μεγάλες γλάστρες, ένα κομμάτι ζύμη σε μέγεθος όχι μπισκότου αλλά  ...δίσκου σερβιρίσματος κλπ, θα φτιάξετε εκτός από στολίδια για το δέντρο ή για επιτραπέζιες συνθέσεις, μεγάλα διακοσμητικά κομμάτια για να στολίσετε τοίχους, μπαλκόνια ή οποιοδήποτε χώρο του σπιτιού.


* Όλες αυτού του τύπου ή και πολλές παρόμοιες χριστουγεννιάτικες κατασκευές είναι κατάλληλες και για παιδιά ή ακόμη καλύτερα ιδανικές για να φτιάξετε μαζί τους κάποια από τα χριστουγεννιάτικα στολίδια του σπιτιού. Η ιδιαιτερότητα των γιορτών δεν είναι ούτε τα λαμπερά φώτα, ούτε το τι θα φάμε, ούτε -πολύ περισσότερο στις εποχές μας- τι γενικώς θα καταναλώσουμε παραπάνω. Δεν είναι παρά οι 5-10 παραπάνω ώρες που θα περάσουμε με τους ανθρώπους μας κάνοντας κάτι ευχάριστο και διαφορετικό από τα καθημερινά και τετριμμένα.   

* Συμβαίνει σε όλους μας πάρα πολλές φορές, ενώ μας αρέσει μια ιδέα και θέλουμε να φτιάξουμε το οτιδήποτε για το σπίτι, να μένει η ...καλή μας πρόθεση στα ...σχέδια επι χάρτου επειδή δεν ξέρουμε που θα βρούμε τα υλικά που απαιτεί μια κατασκευή, ακόμη κι όταν πρόκειται για κάτι πολύ φτηνό που όμως δεν υπάρχει στα καταστήματα που γνωρίζουμε και έτσι να να μένουμε με απορίες όπως "και που θα βρω ξυλάκια παγωτού, που θα βρω τσόχα, ματάκια, κλπ". Για κάθε τύπου κατασκευή, αν δεν θέλετε να ψάχνετε μεμονωμένα σε βιβλιοχαρτοπωλεία, χρωματοπωλεία, πολυκαταστήματα κλπ για ένα ένα είδος που πιθανόν σας χρειάζεται, η λύση είναι ένα on line shop με είδη για Κατασκευές-Χόμπυ, θα βρείτε τα πάντα, μπορείτε να συγκρίνετε τιμές και να αγοράσετε από όπου σας συμφέρει, χωρίς την παραμικρή ταλαιπωρία. Εδώ θα βρείτε αρκετά τέτοιου είδους καταστήματα.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
 www.pinterest.com/soulouposeto
Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

,