ΟΔΗΓΟΣ Κατασκευής για Κουρτίνες

Aν κάνετε αρχικά μια βόλτα στις βιτρίνες για να βρείτε τις ...τέλειες έτοιμες κουρτίνες είναι σίγουρο ότι θα χορτάσει το μάτι σας από σχέδια και χρώματα αλλά θα ...πεινάσει η τσέπη σας όταν αντικρίσετε τις τιμές :) αν βεβαίως θέλετε μια ποιοτικά και αισθητικά όμορφη κουρτίνα χωρίς η όψη της να μοιάζει με ...κουρτίνα μπάνιου. 
Κατεβάζοντας βεβαίως τις απαιτήσεις σας θα βρείτε πλέον ακόμα και στις υπαίθριες αγορές και στα παζάρια   οικονομικότερες λύσεις αλλά που ποιοτικά και αισθητικά -σε πολλές των περιπτώσεων- δεν θα έχουν καμία σχέση μ΄εκείνες που είχατε φανταστεί και που όμως υπάρχει τρόπος να τις αποκτήσετε. 
Αγοράστε το ύφασμα, εκμεταλλευόμενοι και τις περιόδους εκπτώσεων-προσφορών και ...φτιάξτε τες.   

Στην πραγματικότητα η κατασκευή μιας απλής κουρτίνας δεν είναι τίποτα παραπάνω από το γάζωμα στις τέσσερις πλευρές ενός υφάσματος, κομμένου στις σωστές διαστάσεις και που απλά στην πάνω του μεριά θα προσαρμοστεί και η ειδική κορδέλα για το κρέμασμα σε κουρτινόξυλο με σιδηρόδρομο ή όποιο άλλο "αξεσουάρ" διαλέξετε για να τις τοποθετήσετε από κουρτινόξυλα βέργες.  


Κατ΄αρχήν μετρήστε πόσο ακριβώς ύφασμα χρειάζεστε και αφού έχετε ήδη τοποθετήσει το αντίστοιχο κουρτινόξυλo

Για το μήκος, θα μετρήσετε από το σημείο ακριβώς που θα αρχίζει πραγματικά η κουρτίνα, αφαιρώντας το μήκος των  των κρίκων ή όποιου άλλων ιδιαίτερου αξεσουάρ για το κρέμασμα, αν χρησιμοποιήσετε, ή από το σημείο που τελειώνουν τα γαντζάκια του σιδηρόδρομου ή ακριβώς από την βέργα, αν απευθείας από εκεί θα ξεκινά η κουρτίνα.

Γενικά πάντως ειδικά για το μήκος, μην αγχώνεστε ιδιαίτερα, η  ακρίβεια ...εκατοστού, είναι κάτι που θα πετύχετε  στο τελευταίο στάδιο κατασκευής και αφου έχετε ολοκληρώσει όλη την υπόλοιπη κουρτίνα.Για το φάρδος αν πρόκειται για λεπτό ύφασμα,  που θα σουρωθεί και θα κρεμαστεί από σιδηρόδρομο, θα υπολογίσετε ότι θα σας χρειαστεί δυόμισυ περίπου φορές το πλάτος του κουρτινόξυλου. Για περισσότερο χοντρά υφάσματα κρεμασμένα σε βέργα από κρίκους, τιράντες κλπ. δύο φορές το πλάτος του κουρτινόξυλου είναι αρκετό.
Σ΄αυτό το φάρδος θα προσθέσετε και 10-20 πόντους επιπλέον για κάθε φύλλο κουρτίνας, για να έχετε την άνεση να την γυρίσετε και να την γαζώσετε στα πλαϊνά μέρη με άνεση.

Αφού τεντώσετε καλά το ύφασμα ή και το σιδερώσετε αν είναι απαραίτητο ώστε να είναι εντελώς ίσιο σε όλες του του πλευρές, γυρίστε το  στην άκρη των πλαϊνών πλευρών μία ή και περισσότερες φορές, για τα πολύ λεπττά υφάσματα, κατά 1  εκατοστό κάθε φορά,   καρφιτσώστε ίσια και γαζώστε
Κάντε ακριβώς το ίδιο και για το πάνω  μέρος της κουρτίνας και αν πρόκειται να την σουρώσετε για να την κρεμάσετε από κουρτινόξυλο με σιδηρόδρομο, αφού γαζώσετε την άκρη της, καρφιτσώστε και την ειδική κορδέλλα για το σούρωμα και γαζώστε την κι αυτή πάνω στην κουρτίνα.

Kρεμάστε την κουρτίνα για την τελική "πρόβα" και κρεμασμένη πλέον όπως είναι γυρίστε με καρφίτσες και το κάτω μέρος της στο σημείο ακριβώς που πρέπει και γαζώστε.
Για μακριές κουρτίνες αυτό το ..."πρέπει" είναι ακριβώς εκεί που τελειώνει ο τοίχος και αρχίζει το δάπεδο. Αν πρόκειται για κουρτίνες που θα πιάνονται στο πλαϊ, σ΄αυτή τη θέση κρεμασμένες δηλαδή, θα μετρήσετε το σωστό τους ύψος, διαφορετικά όταν θα τις πιάσετε, θα διαπιστώσετε ότι απέχουν από το πάτωμα ...μισό μέτρο και κάτι τέτοιο  δεν είναι από τα πιο ...όμορφα θεάματα. 

Για κοντές κουρτίνες το σωστό ύψος είναι 4-5 εκατοστά από το τέλος του παραθύρου.
Για όλες τις κουρτίνες που δεν θα κρεμαστούν σε σιδηρόδρομο με γαντζάκια πιασμένα στην ειδική κορδέλα, θα πρέπει στο  πάνω μέρος τους  να ραφτούν τιράντες ή κορδέλες που θα χρησιμοποιηθούν για να δέσουν τις κουρτίνες στο κουρτινόξυλο με φιόγκους, ειδικά πιαστράκια με κλιπς κλπ. 
Πιαστράκια, γαντζάκια, κρίκους κλπ. κάθε τύπου, θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα με είδη για κουρτίνες αλλά και τα πολυκαταστήματα με είδη σπιτιού. 

Τις τιράντες, αφού φτιάξετε την κάθε μία ξεχωριστά γαζώνοντας/ρελιάζοντας περιμετρικά ένα κομμάτι ύφασμα στις σωστές διαστάσεις, θα τις γαζώσετε πάνω στην κουρτίνα σε ίσες αποστάσεις και το ίδιο ακριβώς θα κάνετε και για τα κορδελάκια αν θέλετε να την κρεμάσετε με φιόγκους.  


Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, γαζώνοντας δηλαδή ένα κομμάτι ύφασμα στο κατάλληλο μήκος και πλάτος, θα φτιάξετε και πιάστρες για να κρατούν τις κουρτίνες σας στο πλάι  ράβοντας/γαζώνοντας και στις δύο άκρες τους από μια ταινία σκρατς, ένα κουμπί ή μια κορδέλα για να  τις κρατούν στη θέση τους, ενώ μπορείτε φυσικά σαν πιάστρα να χρησιμοποιήσετε ένα κορδόνι ή κορδέλα ταιριαστά με το ύφασμα της κουρτίνας. 
Για να κρεμάσετε τις κουρτίνες σας απευθείας πάνω σε κουρινόξυλο βέργα,  θα χρειαστεί στο πάνω μέρος τους να δημιουργήσετε μια "εσοχή" σε φάρδος τέτοιο που να χωρά να περάσει το κουρτινόξυλο. 

Αφού γαζώσετε το τελείωμα του υφάσματος της κουρτίνας στο πάνω μέρος γυρίστε το ύφασμα προς την ανάποδη όψη τόσους πόντους όσους είναι το ύψος του κουρτινόξυλου συν 1-2 ακόμη,  καρφιτσώστε για να σημαδέψετε ίσια σε όλο το μήκος της κουρτίνας και γαζώστε στο τελείωμα του γυρίσματος. Σ΄αυτό το κενό θα περάσετε την βέργα του κουρτινόξυλου.  
Για να φτιάξετε κουρτίνες με περισσότερο περίτεχνα σχέδια,  όπως για παράδειγμα κουρτίνες σε στυλ π.χ "θεατρικό", κοντές στην μέση και μακρύτερες στις άκρες κλπ. και αν γνώσεις σας στην ραπτική δεν είναι τέτοιες που να σας επιτρέπει να κόψετε ανάλογα το ύφασμα πάνω στο αντίστοιχο πατρόν,  αφού ολοκλήρωσετε την κατασκευή τους στο βασικό της μέρος δηλαδή κόψιμο υφάσματος και γάζωμα πλαϊνών και πάνω πλευράς, κρεμάστε τις κουρτίνες και με καρφίτσες "σχεδιάστε" πάνω στο ύφασμα πως ακριβώς και σε ποια σημεία θέλετε να "στέκονται" διαφορετικά και στην συνέχεια απλά γαζώστε εκεί ακριβώς που σημαδέψατε. 
Δεν είναι καθόλου δύσκολο ειδικά για να ανανεώσετε κουρτίνες σε χώρους  όπως εκείνες στην κουζίνα, στα δωμάτια των παιδιών κλπ. που συνήθως δεν έχουν ανάγκη από ιδιαίτερες "πολυτέλειες" στην κατασκευή όσο  φαντασία στην επιλογή των υφασμάτων. 


Πειραματείστε λοιπόν αρχικά με τέτοιες απλές κουρτίνες συνδυάζοντας χρώματα και υφάσματα μέχρι να ...πειστείτε ότι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορείτε μόνοι σας να φτιάξετε την πλειοψηφία όλων αυτών των σχεδίων που στα καταστήματα κοστίζουν αρκετές φορές παραπάνω απ΄όσο θα σας κοστίσουν μερικά μέτρα ύφασμα και λίγες ...δημιουργικές ώρες.

 

περισσότερα για τις κουρτίνες  εδώ

Και...
  • Θα σας διευκολύνει πολύ στο κόψιμο, αν πρόκειται να φτιάξετε  μη ενιαίες κουρτίνες μεγάλων παραθύρων με περισσότερα από ένα φύλλα,  να ζητήσετε  από το κατάστημα που θα αγοράσετε το ύφασμα να σας το κόψουν σε πλάτος σε όσα επιμέρους κομμάτια θα είναι τα φύλλα κουρτίνας που θα φτιάξετε. 
  • Ιδιαίτερα σχέδια όπως πιέτες κλπ. στο σημείο που σουρώνουν οι κουρτίνες, δημιουργούνται με τη χρήση της αντίστοιχης κορδέλλας. Δείτε σχετικά εδώ
  • Τα γαντζάκια  που πιάνονται πάνω στην κουρτίνα με κλιπς, ιδανικά για να κρεμάσετε  παλιότερες κουρτίνες σας, φτιαγμένες με την ειδική κορδέλα για σούρωμα, σε κουρτινόξυλα απλές βέργες και όχι σιδηρόδρομο.  
  • Στο τελείωμα του κάτω μέρους κουρτινών κυρίως αυτών που είναι φτιαγμένες από πολύ λεπτό ύφασμα  και για να "πέφτουν" σωστά στις άκρες, ενσωματώστε δεξιά κι αριστερά μέσα στο σημείο που θα γαζώσετε ένα από τα ειδικά γι΄αυτή την χρήση βαρίδια που θα βρείτε στα καταστήματα με είδη ραπτικής ή ένα νόμισμα.  
  • Ο σιδηρόδρομος είναι ο πρακτικότερος τρόπος για κουρτίνες που ανοιγοκλείνουν πολύ συχνά. Όλα τα άλλα είδη κρεμάσματος όσο όμορφα κι αν είναι, θα σας δυσκολέψουν λίγο παραπάνω. 


Να πως... 

τα βασικά...
η ειδική κορδέλλα...

οι τιράντες...


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
pinterest.com/soulouposeto