Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την Διακόσμηση του Σπιτιού -2-

Eκτός από τα γενικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το διακοσμητικό ύφος και στυλ ενός σπιτιού (αρχιτεκτονικά στοιχεία, χρώματα, είδος επίπλων κλπ) υπάρχει πάντα μια ατέλειωτη σειρά από "λεπτομέρειες" που τελικά δεν αποδεικνύονται καθόλου δευτερεύουσες, για την συνολική αίσθηση και την τελική εικόνα που δημιουργεί ο κάθε χώρος.  
Επιπλέον,  αυτά τα επιμέρους διακοσμητικά στοιχεία, είναι εκείνα που πολύ πιο απλά και γρήγορα    μπορούν να αλλάξουν και να συμβάλλουν στη διάθεσή σας για ανανέωση, αφού δεν είναι πάντα εύκολο  να βάψετε ξανά τοίχους που το χρώμα τους σας έχει κουράσει, ή να αλλάζετε κάθε τόσο έπιπλα. 
Διακοσμητικά Αντικείμενα 


Το που θα τα τοποθετήσετε αλλά και η σωστή εκτίμηση για το πόσα "αντέχει" ο χώρος σας  είναι κάτι που μπορεί πραγματικά να τον αναδείξει ή να τον καταστρέψει. 
Γενικά η λογική "σκορπάμε παντού ότι χωράει", είναι κάτι που μάλλον δεν θα δημιουργήσει το τέλειο σύνολο, ειδικά σε μικρούς χώρους που μ΄αυτόν το τρόπο θα δείξουν ασφυκτικά  γεμάτοι. Λιγότερα και μεγαλύτερα κομμάτια, τραβούν ευκολότερα την προσοχή,  αλλά και απελευθερώνουν οπτικά  τη συνολική εικόνα, πολύ περισσότερο απ΄ότι αν στη θέση τους υπήρχαν πολλά και μικρότερα κομμάτια.

Επίσης, ομοιογενή υλικά  σε μικρότερα ή μεγαλύτερα  αντικείμενα, θα αναδειχθούν πολύ καλύτερα αν τοποθετηθούν συγκεντρωμένα, δημιουργώντας  ομοιόμορφες γωνιές, από το να σκορπιστούν  και τελικά να "χαθούν" σε διαφορετικά σημεία ενός χώρου, χωρίς να προσελκύσουν ποτέ την προσοχή που τους αξίζει.
Κατηγοριοποιήστε λοιπόν αρχικά τα διακοσμητικά σας αντικείμενα, ανάλογα με το υλικό και το ύφος τους και στη συνέχεια αποφασίστε για τη σωστή θέση τους μέσα στο σπίτι, τοποθετώντας τα συγκεντρωμένα κατά είδος σε κάποια σημεία, αντί να τα διασκορπίσετε ένα ένα, πάνω σε κάθε διαθέσιμη επιφάνεια. 

Ειδικά για συγκεκριμένες  κατηγορίες αντικειμένων όπως είναι για παράδειγμα  τα ασημικά, τα μπρούτζινα, τα κρυστάλλινα   ή τα πορσελάνινα διακοσμητικά, είναι σχεδόν "νόμος" ότι αν δεν τα συγκεντρώσετε όλα μαζί  και τα εκθέσετε  "ατάκτως εριμμένα", όχι μόνο θα τα αδικήσετε, αλλά και δεν θα αποφύγετε να μοιάζει τελικά όλο το σπίτι "φορτωμένο", χωρίς κάποια κεντρικά σημεία που να τραβούν το μάτι αλλά και κάποια άλλα, εντελώς ελεύθερα. Μια παγίδα που πρέπει να προσέξετε σε τέτοιου είδους "ομαδοποιήσεις" είναι ότι εκτός που το υλικό, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τόσο το στυλ των αντικειμένων όσο και την γενικότερη ποιότητα και "αξία" τους.

Θεωρώντας π.χ ότι  στην ίδια "ομάδα" με δύο παλιά, αυθεντικά ασημένια κηροπήγια, ανήκουν και τα "ασημί" πιατάκια που "ψαρέψατε" κάπου με  ένα  ευρώ, χαλάτε άσκοπα το ύφος του συνόλου και υποβιβάζετε και τα αυθεντικά κομμάτια σας αλλά τα όμορφα αλλά ...διαφορετικά όμορφα πιατάκια. 
Γενικά πάντως, επειδή η άποψη ότι "το πολύ κύριε ελέησον το βαριέται κι ο θεός..." φαίνεται να ισχύει και σε ότι αφορά την διακόσμηση του σπιτιού, ακόμα κι αν συγκεντρώσετε/ομαδοποιήσετε, αποφύγετε τις "δεκάδες" τέτοιου είδους, διαφορετικές γωνιές με διακοσμητικά πάσης φύσης, εκτός κι αν μένετε σ΄ένα αχανές σπίτι 300 τ.μ, οπότε όσα και να βάλετε, δύσκολα θα δείξει βαρύ και υπερβολικά φορτωμένο.....


Διακοσμητικά Μαξιλάρια 


Λίγα στοιχεία μπορούν να αλλάξουν εντελώς την εικόνα ενός δωματίου όσο τα υφάσματα. Τα διακοσμητικά μαξιλάρια δε είναι από τις ευκολότερες παρεμβάσεις και αλλαγές που μπορείτε να κάνετε όχι μόνο τους χειμερινούς μήνες όπου τα μαξιλάρια σε καναπέδες, πολυθρόνες, καρέκλες ή στο πάτωμα θα δώσουν μια γενική αίσθηση "ζεστασιάς" αλλά όλες τις εποχές, χρησιμοποιώντας αντίστοιχα εποχιακά υφάσματα και μοτίβα.  
Ξεφύγετε από τα κλασσικά σχήματα και επιλέξτε εκτός από τετράγωνα, μαξιλάρια στρογγυλά ή κυλινδρικά  (καραμέλες), χρησιμοποιήσετε υφάσματα  ανάλογα με το πόσο μοντέρνα ή κλασσικά είναι τα έπιπλά σας και  διαλέξτε αποχρώσεις έντονες και αντίθετες  με τις υπόλοιπες που κυριαρχούν, αν γενικά σας λείπει χρώμα, ή ταιριάξτε τα με τα χρώματα που υπάρχουν, αν προτιμάτε μια πιο ήπια, ομοιόμορφη εικόνα.
Είναι πολύ εύκολο να τα φτιάξετε και μόνοι σας, με κάποιο από τα πάρα πολλά  και πάμφθηνα υφάσματα που κυκλοφορούν πια ακόμα και στις λαϊκές αγορές. Αν βεβαίως ξέρετε πολλά από ράψιμο ζητήσετε τη βοήθεια της μαμάς ή μιας φίλης ή ακολουθήστε τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ.

Τίποτα δεν θα δώσει στον καναπέ του καθημερινού σας καθιστικού αλλά και στα κρεβάτια μεγαλύτερη αίσθηση θαλπωρής, από μια σειρά μαξιλάρια. Αλλά ακόμα κι αν επιλέξετε να τα αγοράσετε έτοιμα, η ποικιλία σε σχέδια, χρώματα και είδος υφάσματος είναι ατέλειωτη και βεβαίως  μπορείτε εκ των υστέρων να τους προσθέσετε, φάσες υφάσματος, κουμπιά, τρέσες ή ότι άλλο φανταστείτε. 

Σ΄ένα από τα πολλά καταστήματα που τυπώνουν οτιδήποτε πάνω σε ύφασμα, μπορείτε να δώσετε τα καλύμματα των μαξιλαριών για να σας τυπώσουν πάνω τους τις φωτογραφίες σας, "υπογράφοντας" έναν καναπέ ή κάποιες πολυθρόνες με το προσωπικό ή οικογενειακό σας στίγμα. Αυτή είναι μια πολύ όμορφη ιδέα και για τις καρέκλες της καθημερινής τραπεζαρίας σας. Η φωτογραφία ή το όνομα  του "ιδιοκτήτη" της καρέκλας στο μαξιλάρι της, θα κάνει πολύ πιο οικεία και φιλόξενη την αγαπημένη θέση του καθενός στο τραπέζι.

Κάδρα

Η  ίδια μέθοδος της συγκέντρωσης και ομαδοποίησης, μπορεί επίσης να αποδώσει πολύ καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα και σε όλα όσα θα τοποθετήσετε στους τοίχους.  

Η λαθεμένη αντίληψη "μεγάλος τοίχος = ένα τεράστιο κάδρο" ή "μικρή επιφάνεια = μία μικρή κορνιζούλα",  απλά θα "καλύψει" τους τοίχους, χωρίς να προσφέρει τίποτα παραπάνω αισθητικά. 
Παρεμφερή θέματα στους πίνακες αλλά και παρόμοιες κορνίζες, θα δείξουν πολύ καλύτερα αν τοποθετηθούν όλες μαζί στο ίδιο σημείο. 
Πριν τα κρεμάσετε, σημαδέψτε με ακρίβεια  στον τοίχο τη θέση του καθενός, ταιριάζοντας τα ανάλογα με το μέγεθός τους. Η τελική εικόνα, δεν είναι υποχρεωτικό να  είναι απόλυτα συμμετρική και μπορεί σε κάποιο σημείο να "ξεφεύγει" είτε σε ύψος, είτε σε μήκος ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, αλλά και το τι "ακολουθεί" κάτω από τη θέση που βρίσκονται τα κάδρα σας. Μια τέτοια σύνθεση τοποθετημένη σ΄ένα τοίχο βαμμένο με έντονη απόχρωση και διαφορετική από τους υπόλοιπους, θα κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακό το αποτέλεσμα.

Οι επιλογές που έχετε για να "στολίσετε" τοίχους, είναι  αμέτρητες. Στα μεγάλα καταστήματα με αφίσσες θα βρείτε αντίγραφα  έργων ζωγραφικής σε πολύ καλές τιμές, ατέλειωτη ποικιλία  για να διαλέξετε την κατάλληλη κορνίζα,  αλλά και μια τεχνική που με ειδική επεξεργασία του χαρτιού,  δημιουργεί την ψευδαίσθηση της ζωγραφικής. Έτσι το έργο που αρχικά επιλέξατε σε μια απλή χάρτινη αφίσσα,   εκτίθεται στον τοίχο σας, όπως ακριβώς κι ένας πίνακας, μόνο με το περίγραμμα της κορνίζας, χωρίς τζάμι.  Κοστίζει βέβαια  παραπάνω από ένα απλό κορνιζάρισμα, αλλά πολύ λιγότερο απ΄ότι ένας αυθεντικός πίνακας ζωγραφικής.

Η επιλογή να τοποθετήσετε ομαδοποιημένα κάδρα με φωτογραφίες σας, είναι επίσης μια πολύ καλή και οικονομική λύση για να διακοσμήσετε τους τοίχους σας, όπως και το να δημιουργήσετε σε κάποιο σημείο μια ...χρωματιστή συλλογή από τα "καλλιτεχνήματα" που φέρνουν από το σχολείο τα πιτσιρίκια σας. Μια ιδέα που θα εντυπωσιάσει και τα ίδια αλλά και εσάς με το ιδιαίτερα "προσωπικό" της ύφος.   


Γενικά, ξεφύγετε και σε ότι αφορά τα κάδρα, από τις κλασσικές "συνταγές" και φτιάξτε προσωπικές δημιουργίες αφού κανένας κανόνας δεν ορίζει ότι μόνο χαρτί μπορεί να κλειστεί πισω από το τζάμι τους.
Πανεύκολο επίσης να δημιουργήσετε "εποχιακά αριστουργήματα" από φυσικά υλικά, με ελάχιστο κόστος, ουσιαστικά όσα θα πληρώσετε μόνο για την κορνίζα τους. Θα χρειαστεί  απλά να κολλήσετε αποξηραμένα φύλλα, λουλούδια, βότσαλα, άμμο, αστερίες κλπ. σ΄ένα κομμάτι χαρτόνι ή και ύφασμα και να το παραδώσετε σ΄ ένα κατάστημα που φτιάχνει κορνίζες διαλέγοντας αυτή που του ταιριάζει, για να  ...παραλάβετε σε λίγες μέρες ένα, στην κυριολεξία, "μοναδικό" έργο τέχνης!!

Τα πολλά κάδρα τοποθετημένα μαζί, είναι επίσης ο ιδανικός τρόπος  για να αναδειχθούν κάποιες συλλογές από καρτ-ποστάλ,  νομίσματα, γραμματόσημα, παλιές δαντέλες και εργόχειρα που δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πουθενά αλλού όπως και  θρησκευτικές εικόνες και ότι άλλο θα θέλατε να βλέπετε και να απολαμβάνετε καθημερινά, αντί να βρίσκονται ...καταχωνιασμένα και αχρηστευμένα  στα ντουλάπια και τα συρτάρια σας.

 Τραπεζάκι σαλονιού 

Ποια είναι τελικά τα κατάλληλα αντικείμενα, για να το διακοσμήσουν;;;  Ερώτηση με δεκάδες απαντήσεις και αντικειμενικά όλες ...σωστές. 
Το συγκεκριμένο τραπέζι που δεν λείπει από κανένα καθιστικό, είναι αλήθεια ότι  "ταλαιπωρείται"  συχνά από μια αναίτια τάση, να  καταλήγουν πάνω του  αντικείμενα με μηδέν χρησιμότητα, για χάρη των  "διακοσμητικών ανησυχιών" μας.


Σίγουρα  θα έχετε δει κι εσείς σε πολλά  σπίτια,  πολυτελείς "ιλουστρασσιόν" τόμους ακουμπισμένους εκεί, δείγμα "διανόησης" των ιδιοκτητών, ενώ  ποτέ δεν έχουν ανοιχτεί και διαβαστεί από κανέναν, απλά να σκονίζονται στο τραπεζάκι  αντί σε κάποιο ράφι ή την ..."ιδιοφυή" διακοσμητική ιδέα του δίσκου με μια καράφα και τα ασορτί ποτηράκια της, αν όμως ζητήσετε ένα λικέρ οι ιδιοκτήτες τρέχουν στη κουζίνα για να σας φέρουν ποτήρι αφού  τα συγκεκριμένα είναι, σαν τα βιβλία, πνιγμένα στη ...σκόνη.


Κάτι τέτοιες  "ευφάνταστες", "ευρηματικές" λύσεις και θεωρητικά άψογες διακοσμητικά λύσεις,  είναι τις περισσότερες φορές το αποτέλεσμα της πιστής αντιγραφής προτάσεων από διακοσμητικές  στήλες και της παρανόησης ότι ...όλες αυτές οι προτάσεις ταιριάζουν σε όλα τα σπίτια και επί του συγκεκριμένου σε όλα τα τραπεζάκια, όλων των καθιστικών... Βεβαίως και τα βιβλία και ο δίσκος με την καράφα και τα  ψηλά κηροπήγια κλπ.κλπ, διακοσμούν αριστοτεχνικά  ένα τέτοιο τραπεζάκι, καθόλου όμως πρακτικά αν  πρόκειται για το καθημερινό σας καθιστικό. 
Απλά επειδή, οτιδήποτε αποδεικνύεται στη πράξη αντιλειτουργικό, όσο όμορφο και κομψό κι αν είναι, ποτέ δεν θα σας εξυπηρετήσει 
κι αυτός είναι ο μοναδικός κανόνας που επιβάλλεται  να μην αγνοήσετε ποτέ, για οτιδήποτε κι αν σχεδιάζετε να δημιουργήσετε ή να αλλάξετε στη διακόσμηση και  την οργάνωση του σπιτιού σας. Αν λοιπόν συνηθίζετε στο συγκεκριμένο τραπέζι να ...απλώνετε τα πόδια σας παρακολουθώντας τηλεόραση ή να "διοργανώνετε" πρόχειρα καθημερινά γεύματα στο καθιστικό σας, είναι προφανές ότι το να μετακομίζετε ένα κάρο διακοσμητικά αντικείμενα στο πάτωμα, για να βολευτείτε σαν άνθρωποι, είναι άσκοπο και εκνευριστικό.    Ένα  χαμηλό βάζο με λουλούδια, κάποια τασάκια, αν καπνίζετε, και μερικά κεριά, είναι υπέρ του δέοντος αρκετά και πολύ πρακτική λύση να συγκεντρώσετε μικρού μεγέθους αντικείμενα που θέλετε να τοποθετήσετε πάνω σε ένα τέτοιο τραπεζάκι μέσα σ΄έναν διακοσμητικό δίσκο, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση πως είναι διακοσμημένο με ένα μόνο, μεγάλο κεντρικό κομμάτι. 

Και μια που το έφερε η κουβέντα και τα ...κεριά είναι μια ακόμα κατηγορία αντικειμένων που επίσης είναι καλό να "μαζεύονται" σε συγκεκριμένα σημεία και να μην βρίσκεται και από ένα οπουδήποτε υπάρχει κενός χώρος να το ακουμπήσετε. Ειδικά αν είστε από εκείνους που ποτέ μα ποτέ δεν μπαίνετε στον κόπο να τα ανάψετε και από καιρό εις καιρό απλά, τα... ξεσκονίζετε κι αυτά. 


Τέλος,  δώστε έμφαση σε κάποια στοιχεία που ενώ   υπάρχουν σε όλα τα σπίτια, ο ιδιαίτερος τρόπος που αξιοποιούνται σε ορισμένα, κάνει τη διαφορά... 
Για παράδειγμα,  οι περισσότεροι ...συνηθίζουμε να κρεμάμε κουρτίνες στα παράθυρα. Όμως το πως ακριβώς το κάνουμε και τα αξεσουάρ που θα χρησιμοποιήσουμε, μπορούν να αλλάξουν εντελώς την εικόνα της ίδιας της κουρτίνας, του παραθύρου αλλά και του χώρου που βρίσκεται.

Χρησιμοποιώντας λοιπόν ανάλογες  με το γενικό ύφος της δικής σας διακόσμησης -μοντέρνο ή κλασσικό-  επιλογές, μπορείτε να αλλάξετε  εύκολα και να βελτιώσετε  την όψη όλων των χώρων του σπιτιού,  αξιοποιώντας τέτοιου είδους επιμέρους διακοσμητικά στοιχεία, όπως τα υφάσματα και αξεσουάρ για τις κουρτίνες,  τα μαξιλάρια, τα κάδρα, κάποια ιδιαίτερα διακοσμητικά αντικείμενα κλπ.
Το κόστος όλων αυτών των "μικροπαρεμβάσεων" και "ανακατατάξεων" και σε χρήμα και σε χρόνο είναι πολύ μικρότερο από πχ να αλλάξετε έπιπλα, μπορείτε να τις πετύχετε τέλεια χωρίς τη βοήθεια κανενός ειδικού, απλά μελετώντας αρχικά τους χώρους και κυρίως τις  ανάγκες σας και βέβαια με την απαραίτητη φαντασία.