15 Τρόποι - τεχνικές για να βάψετε πασχαλινά αυγά

Τρόποι και τεχνικές για να βάψετε πασχαλινά αυγά

Τρόποι και απλές τεχνικές για να βάψετε - διακοσμήσετε πρωτότυπα τα πασχαλινά αυγά


Είτε χρησιμοποιήσετε κανονική βαφή αυγών είτε άλλο είδος χρώματος, ανάλογα με το αν πρόκειται για αποκλειστικά διακοσμητικά ή αυγά για φαγητό, μπορείτε να τους δώσετε πολύ ιδιαίτερη εμφάνιση δημιουργώντας στην επιφάνειά τους σχηματισμούς - σχέδια με πολλούς διαφορετικούς και όχι δύσκολους τρόπους. 
vapsimo-avgvn-me-lastixakia-2
vapsimo-avgon-me-lastixakia1. Με λαστιχάκια

Πριν βάψετε τα αυγά,, τυλίξτε γύρω τους μερικά φαρδιά λαστιχάκια σε όποιον σχηματισμό σας αρέσει. 


Σε όλα τα βιβλιοπωλεία, είδη χαρτικών κλπ. θα βρείτε τέτοια λάστιχα, λίγο πιο φαρδιά από τα συνηθισμένα, μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε και κανονικά λαστιχάκια που θα τυλίξετε ανά σημεία γύρω από το αυγό μία ή περισσότερες φορές. 

Όταν βγάλετε τα αυγά από το χρώμα αφήστε  να στεγνώσουν εντελώς και αφαιρέστε με προσοχή τα λάστιχα. Στα σημεία που το αυγό ήταν καλυμμένο θα έχουν δημιουργηθεί γραμμές-ρίγες στο λευκό χρώμα του αυγού. diakosmhsh-se-pasxalina-avga-me-easy-tape
diakosmhsh-se-pasxalina-avga-me-easy-tape-22. Με αυτοκόλλητη ταινία

Όπως ακριβώς και με τα λαστιχάκια θα κολλήστε την ταινία σε όποιους σχηματισμούς θέλετε πριν το βάψιμο των αυγών και θα την αφαιρέσετε με προσοχή όταν τα αυγά έχουν βαφτεί και στεγνώσει εντελώς.


diakosmhsh-se-pasxalina-avga-me-easy-tape-3
Mπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε είδους λεπτή αυτοκόλλητη ταινία ή και σελοτέιπ όπως και να εφαρμόσετε την συγκεκριμένη τεχνική μόνο μία ή και περισσότερες φορές χρησιμοποιώντας κάθε φορά διαφορετικά χρώματα για να βάψετε τα αυγά δημιουργώντας αντίστοιχα και διαφορετικών χρωματισμών σχέδια.diakosmhsh-se-pasxalina-avga-me-aytokollhta
3. Με αυτοκόλλητα

Η χρήση τους με τον πιο απλό και διαδεδομένο τρόπο, δηλαδή απλώς να τα κολλήσετε πάνω στα έτοιμα βαμμένα αυγά, πέρα του ότι μπορεί να σας ...εκνευρίσει αν δεν είναι καλής ποιότητας και διαρκώς ξεκολλούν, είναι και γενικά ένας τρόπος διακόσμησης πασχαλιών αυγών πολύ τετριμμένος χωρίς κανένα ...δημιουργικό στοιχείο. 


pasxalina-avga-me-mayra-sxediapoua-pasxalina-avgaΑν όμως τα χρησιμοποιήσετε πριν το βάψιμο των αυγών το αποτέλεσμα είναι σαφώς πολύ πιο καλαίσθητο και ιδιαίτερο. 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε τύπου και σχήματος αυτοκόλλητα, αρκεί να μένουν σταθερά στην θέση τους. 
Αφαιρέστε τα με προσοχή αφού στεγνώσουν εντελώς τα βαμμένα αυγά και μπορείτε είτε να αφήσετε το σχήμα που θα έχει αποτυπωθεί στο κέλυφος του αυγού σε φυσική απόχρωση είτε να προσθέσετε σε εκείνο μόνο το σημείο χρώμα με μαρκαδόρους, τέμπερες κλπ.  
Αν θέλετε να δημιουργήσετε ...πουά αυγά, πριν το βάψιμό τους, κολλήστε στην επιφάνειά τους πολύ μικρά στρογγυλά αυτοκόλλητα που θα βρείτε σε βιβλιοχαρτοπωλεία, καταστήματα με είδη γραφείου κλπ. 


diakosmhsh-se-pasxalina-avga-me-hmimonimo-tatouaz-2
diakosmhsh-se-pasxalina-avga-me-hmimonimo-tatouaz4. Με τατουάζ

Αντί για τις κλασσικές χαλκομανίες- - αυτοκόλλητα που εμφανώς ξεχωρίζουν πάνω στην επιφάνεια του αυγού, χρησιμοποιείστε τα "παιδικά" όχι μόνιμα τατουάζ που θα βρείτε σε καταστήματα παιχνιδιών σε πολύ μεγάλη ποικιλία σχεδίων. 


diakosmhsh-se-pasxalina-avga-me-hmimonimo-tatouaz-3

Απλώς πιέστε με ένα βρεγμένο σφουγγαράκι την εικόνα για μερικά δευτερόλεπτα πάνω στην επιφάνεια του αυγού, όπως θα κάνατε και για να το αποτυπώσετε στο δέρμα σας. 
Το σχέδιο ενσωματώνεται πλήρως πάνω στο κέλυφος δίνοντας ένα πολύ όμορφο "φυσικό" αποτέλεσμα που μοιάζει σχεδόν με ζωγραφική, ειδικά αν επιλέξετε ανοιξιάτικα σχέδια - θέματα με έντονα χρώματα, λουλούδια κλπ. 

diakosmhsh-se-pasxalina-avga-me-xroma-mayropinaka
5. Με χρώμα μαυροπίνακα

Επίσης πολύ ιδιαίτερος τρόπος για να διακοσμήσετε πασχαλινά αυγά. 

Χρησιμοποιείστε χρώμα μαυροπίνακα σε σπρέϋ ή υγρή μορφή, αφήστε να στεγνώσει εντελώς και στην συνέχεια ...ζωγραφίστε πάνω στα αυγά με κιμωλίες ό,τι είδους σχέδια θέλετε, γράψτε ευχές κλπ. Φυσικά εννοείται ότι αυγά βαμμένα με τέτοιου είδους χρώμα προορίζονται αποκλειστικά για διακοσμητική χρήση,συνθέσεις, πασχαλινό αμπαλάζ κλπ. 

obre-pasxalina-avga
6.  Ompre

Πολύ ιδιαίτερος και καλαίσθητος τρόπος για να βάψετε πασχαλινά αυγά με βαφή αυγών ή χρώματα τροφίμων, με την χρήση μιας μόνο απόχρωσης αλλά σε πολλούς διαφορετικούς τόνους

Αρχικά χρησιμοποιείτε μικρή ποσότητα από το μείγμα χρώματος, τόση ώστε να καλύπτει ένα μικρό μέρος στο κάτω μέρος των αυγών. Μετά 4-5 λεπτά, ο χρόνος είναι ανάλογος, προσθέτετε λίγο ακόμη νερό, αφήνετε άλλα τόσα λεπτά και συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο έως το χρώμα να καλύπτει ολόκληρο το αυγό.
Κάθε φορά που προσθέτετε νερό η απόχρωση της βαφής "ξανοίγει" ελαφρά με αποτέλεσμα κάθε κομμάτι-λωρίδα του αυγού να βάφετε σε έναν πιο ανοιχτό τόνο από την προηγούμενη, δίνοντας στο τελικό αποτέλεσμα μια πολύ όμορφη και ιδιαίτερη όψη. diakosmhsh-se-pasxalina-avga-me-markadorous

7.  Με μαρκαδόρους

Θα χρειαστείτε μόνο ανεξίτηλους μαρκαδόρους σε όποιες αποχρώσεις θέλετε (από αυτούς που χρησιμοποιούμε π.χ για να γράφουμε πάνω σε cd).


Για αυγά που δεν πρόκειται να ...ταλαιπωρηθούν ιδιαίτερα όπως π.χ για χρήση σε διακοσμητικά στεφάνια ή συνθέσεις ή για πολύ μικρά-απλά σχέδια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και απλούς μαρκαδόρους ζωγραφικής.


Θα πρέπει απλώς να προσέξετε να μην ακουμπήσετε τα σχέδια πάνω στην επιφάνεια του αυγού πριν αυτά στεγνώσουν εντελώς.  

Ζωγραφίσετε πάνω στην επιφάνεια των αυγών κάθε είδους μικρά ή μεγαλύτερα σχέδια-μοτίβα είτε απευθείας είτε αφού πριν  ...ξεπατικώσετε πάνω στο κέλυφος, με ένα τσιγαρόχαρτο και μολύβι, κάθε μορφής σχέδιο από περιοδικά, διακοσμητικά χαρτιά, μια εκτύπωση από το internet κλπ. 8.  Με δαντέλα 

Πριν βουτήξετε τα αυγά στην βαφή τυλίξτε το κάθε ένα με ένα κομμάτι από φτηνή νάϋλον δαντέλα και στερεώστε την σφιχτά με ένα λάστιχάκι. Αφήστε τα αυγά στο χρώμα λίγα λεπτά παραπάνω απ΄όσο προβλέπει η συσκευασία της βαφής, βγάλτε και αφήστε να στεγνώσουν.
Η δαντέλα θα έχει λειτουργήσει σαν ...stencil και το σχέδιό της θα έχει αποτυπωθεί, στο φυσικό χρώμα του αυγού, πάνω στην επιφάνειά του. 9.  Με βερνίκια νυχιών

Εξαιρετικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα για διακοσμητικά πασχαλινά αυγά marble εμφάνισης που θα φτιάξετε με βερνίκια νυχιών σε διάφορα χρώματα.  


Ρίξτε μικρή ποσότητα από κάθε χρώμα σε ένα φαρδύ πλαστικό δοχείο και τόσο ψηλό ώστε να χωρά θα βυθιστεί μέσα του ολόκληρο το αυγό. 

Kουνήστε ελαφρά με μια οδοντογλυφίδα το σχέδιο πάνω στο νερό, αν χρειάζεται, βουτήξτε το αυγό στο νερό έτσι ώστε το χρωματιστό "φιλμ" που δημιουργούν αυτά τα βερνίκια τα οποία επιπλέουν στο νερό, να αποτυπωθεί στην επιφάνειά του. Αφήστε τα αυγά που θα βάψετε με αυτόν τον τρόπο να στεγνώσουν για αρκετές ώρες. 
Δείτε εδώ γενικές οδηγίες για το βάψιμο κάθε είδους αντικειμένου με τον συγκεκριμένο τρόπο. 


10. Με τέμπερες ή νερομπογιές


Εξαιρετικά ...διασκεδαστικός τρόπος για να βάψετε αυγά για διακοσμητική χρήση μαζί με τα παιδιά

Θα χρειαστείτε μόνο τέμπερες νερού ή τις νερομπογιές τους και μεγάλη δόση ...αυτοσχεδιασμών

Ανακατέψτε τα χρώματα δημιουργώντας κάθε μορφής ακαθόριστα σχέδια πάνω στην επιφάνεια των αυγών ενώ με ένα στεγνό πινέλο ή μια οδοντόβουρτσα μπορείτε να τρίψετε-σβήσετε-ανακατέψετε κατά τόπους το χρώμα πάνω στην επιφάνεια του αυγού δημιουργώντας  ακόμη πιο εντυπωσιακούς σχηματισμούς


sxedia-se-pasxalina-avga-me-odontoglyfides
11. Με οδοντογλυφίδες 

Θα τις χρησιμοποιήσετε ως ...πινελάκι για ακρυλικά χρώματα ή τέμπερες και για να σχεδιάσετε πάνω στην επιφάνεια των αυγών απλά μικρά σχέδια -κουκίδες.

Χρησιμοποιείστε αρκετή ποσότητα χρώματος σε κάθε ...πινελιά και αφήστε το χρώμα να στεγνώσει εντελώς για αρκετές ώρες πριν μετακινήσετε τα αυγά.
Όταν στεγνώσουν τα σχέδια έχουν ελαφρά "ανάγλυφη" όψη και είναι ένα αποτέλεσμα που μπορείτε να πετύχετε και με χρώμα περιγράμματος που θα βρείτε διαθέσιμο σε σωληνάρια και σε πλήρες χρωματολόγιο σε καταστήματα με χρώματα και είδη για ζωγραφική-χόμπυ-κατασκευές12. Με οδοντόβουρτσα

Πολύ ιδιαίτερο τελικό αποτέλεσμα, η επιφάνεια των αυγών αποκτά μια "πιτσιλωτή" όψη δεύτερης απόχρωσης πάνω στο φυσικό τους ή στο χρώμα που αρχικά τα έχετε βάψει με οποιοδήποτε είδος μπογιάς.   

Θα χρειαστείτε σκουρόχρωμο ακρυλικό χρώμα ή τέμπερα νερού. Το σκούρο καφέ ή μπρονζέ δίνουν το πιο καλαίσθητο αποτέλεσμα πάνω σε οποιοδήποτε χρώμα. 
Τοποθετείστε μια μικρή ποσότητα χρώματος σε ένα πλαστικό πιατάκι μιας χρήσης, βουτήξτε ελαφρά την οδοντόβουρτσα, ταμπονάρετε την αρχικά πάνω σε ένα χαρτί-χαρτόνι ώστε να φύγει η μεγαλύτερη ποσότητα χρώματος και στην συνέχεια ...τινάξτε με το χέρι σας το χρώμα από την οδοντόβουρτσα επάνω στα αυγά έτσι ώστε να σχηματίζονται πολύ μικρές κηλίδες χρώματος με ακαθόριστο σχήμα-πυχνότητα. Το μόνο ...μυστικό είναι η ελάχιστη ποσότητα χρώματος που θα πρέπει να έχει μείνει κάθε φορά πάνω στην οδοντόβουρτσα


13. Με προστατευτική ταινία

Όποιου είδους βαφή και αν χρησιμοποιήσετε μπορείτε να βάψετε όχι ολόκληρο αλλά ένα μόνο μέρος του αυγού. Θα χρειαστείτε προστατευτική ταινία βαψίματος με την οποία απλώς θα καλύψετε το μέρος του αυγού που θέλετε να παραμείνει στο φυσικό του χρώμα.


Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορείτε να δημιουργήσετε και δίχρωμα αυγά, θα χρειαστεί απλώς να αφήσετε τα αυγά να στεγνώσουν εντελώς από την πρώτη απόχρωση και να επαναλάβετε την διαδικασία καλύπτοντας την 2η φορά με ταινία το ήδη βαμμένο μέρος του αυγού πριν το βουτήξετε στην επόμενη απόχρωση. 


14. Με φυσικά λουλούδια

Κολλήστε πάνω σε βρασμένα αυγά στο φυσικό τους χρώμα ή αφού τα βάψετε σε όποια απόχρωση θέλετε, φυσικά λουλούδια

Χρησιμοποιείσε φρέσκα ή αποξηραμένα λουλούδια αφού τα αφήσετε πιεσμένα για 2-3 μέρες ανάμεσα στις σελίδες ενός χοντρού βιβλίου.
Είναι ένας πολύ όμορφος και ...ανοιξιάτικος τρόπος για διακοσμητικά αυγά που θα χρησιμοποιήσετε σε κάθε είδους πασχαλινή σύνθεση ή για τον στολισμό του γιορτινού τραπεζιού, συνδυάζοντας π.χ τα λουλουδάκια πάνω στα αυγά ή απλώς το χρώμα τους, με κάποια ίδια λουλούδια μέσα σε βάζα. 


15. Με χαρτί-decoupage ΧΩΡΙΣ ΚΟΛΛΑ
Ο ...μαγικός τρόπος για να αποτυπώσετε πάνω στα αυγά κάθε είδους σχέδια-μοτίβα από χαρτί ή χαρτοπετσέτα χωρίς την χρήση κόλλας, αν πρόκειται για αυγά που προορίζονται για φαγητό
Δείτε εδώ την διαδικασία με κάθε λεπτομέρεια και πολλά επιμέρους σχέδια - ιδέες.
Και...

* Κάθε τρόπος - τεχνική βαψίματος-διακόσμησης μπορεί, εκτός από τα κανονικά αυγά, να εφαρμοστεί και πάνω σε διακοσμητικά π.χ ξύλινα ή άσπρα πλαστικά που θα βρείτε στην αγορά σε πολύ οικονομικές τιμές και διάφορα μεγέθη. 

* Με κάποιο ιδιαίτερο τρόπο μπορείτε να βάψετε μόνο μερικά από τα πασχαλινά σας αυγά, για να μην έχουν όλα την παραδοσιακή κόκκινη όψη ή και μόνο αυγά τα οποία θα χρησιμοποιήσετε για διακόσμηση-στολισμό του τραπεζιού, σαν στοιχεία σε αμπαλάζ πασχαλινών δώρων κλπ. 

* Αυγά πάνω στην επιφάνεια των οποίων έχετε χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε χημική ουσία (κόλλα, χημικά χρώματα, βερνίκια κλπ) εκτός από την ειδική βαφή αυγών, χρώματα ζαχαροπλαστικής-τροφίμων ή έχετε βάψει με ζωμό λαχανικών -μπαχαρικών, αυτονόητο ότι είναι ακατάλληλα για φαγητό και προορίζονται αποκλειστικά για διακοσμητική χρήση. 

Δείτε και...


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
pinterest.com/soulouposeto