Διακοσμήσεις και Κατασκευές
με αποξηραμένα φρούτα

Η διαδικασία για να φτιάξετε τα δικά σας αποξηραμένα φρούτα, για χρήση σε πολύ όμορφες κατασκευές - διακοσμήσεις για το σπίτι.
Η αποξήρανση φρούτων με σκοπό να καταναλωθούν ως τροφή και να παραμείνουν κατάλληλα για φαγητό για αρκετό διάστημα δεν είναι δύσκολη παρά μόνο χρονοβόρα, αφού για είδη που ένα μεγάλο μέρος της ξήρανσης δεν μπορεί να γίνει με την έκθεσή τους στον ήλιο όπως π.χ για τα αποξηραμένα σύκα, ντομάτες κλπ χρειάζεται ολόκληρο το στάδιο της "αποχύμωσης" -το στέγνωμα δηλαδή των καρπών από όλους τους εσωτερικούς χυμούς τους- να γίνει στον φούρνο της κουζίνας σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και είναι μια διαδικασία που ανάλογα με το είδος του φρούτου μπορεί να διαρκέσει από 6-10 ώρες.
Όμως για να αποξηράνετε φρούτα αποκλειστικά για διακοσμητική χρήση, όπου το μόνο που ενδιαφέρει είναι η εμφάνισή τους μπορείτε να επισπεύσετε το χρονικό αυτό διάστημα, απλουστεύοντας την όλη διαδικασία.

2. Βουτάτε τις κομμένες φέτες για 10-15 λεπτά μέσα σε διάλυμα νερού και χυμού λεμονιού σε αναλογία 1/1. Το λεμόνι βοηθά να διατηρήσουν το χρώμα τους, κυρίως τα φρούτα που μόλις κοπούν "μαυρίζουν" αμέσως όπως μπανάνες, μήλα, αχλάδια κλπ.
3. Τα βγάζετε, τα σκουπίζετε και τα τοποθετείτε μέσα σε ταψί αλλά πάνω σε σχάρα ή και απευθείας πάνω στην σχάρα του φούρνου και τον ανάβετε στους 150 βαθμούς, προτιμότερο στην λειτουργία "αέρα". Μετά μισή περίπου ώρα χαμηλώνετε την θερμοκρασία στους 100 βαθμούς και τα αφήνετε για άλλη τόση ώρα.
Επειδή ο κάθε φούρνος συμπεριφέρεται διαφορετικά, από την αρχή ελέγχετε ότι το χρώμα τους δεν γίνεται ιδιαίτερα σκούρο, ότι δεν "αρπάζουν" ανομοιόμορφα δηλαδή, αν συμβεί απλώς χαμηλώστε στην θερμοκρασία.
Μπορείτε και να τα σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο ή αντικολλητικό χαρτί, αλλά οι υδρατμοί που θα παραχθούν επιβραδύνουν την διαδικασία στεγνώματος, γι΄αυτό είναι προτιμότερο να τα αφήσετε ξεσκέπαστα έως ότου αρχίζουν ελαφρά να μικραίνουν σε μέγεθος να "ζαρώνουν" δηλαδή και να αφυδατώνονται. Τότε κλείνετε τον θερμοστάτη και τα αφήνετε μέσα για μία ακόμη ώρα αλλά με ελαφρά ανοιχτή την πόρτα του φούρνου, ώστε να συνεχίσουν να στεγνώνουν αλλά χωρίς να δημιουργούνται στο εσωτερικό του φούρνου υδρατμοί που θα τα υγράνουν ξανά.
Τα βγάζετε, τα απλώνετε σε ταψί και τα αφήνετε για 1-2 μέρες ακόμη εκτεθειμένα στον αέρα ή αν έχετε τον κατάλληλο χώρο στον ήλιο (το καλύτερο είναι κρεμασμένα αφού τα περάσετε με βελόνα σε μια χοντρή κλωστή) και στην συνέχεια μπορείτε να περάσετε με πινελάκι 1-2 χέρια διαφανές βερνίκι γενικής χρήσης (σαν αυτό που χρησιμοποιείται σε όλες τις χειροτεχνίες-κατασκευές από χαρτί, ύφασμα κλπ. για να αδιαβροχοποιήσει ελαφρά και να προστατέψει την επιφάνειά τους) και είναι πλέον έτοιμα να τα χρησιμοποιήσετε σε κάθε είδους διακοσμητικές συνθέσεις και κατασκευές.

Τα αποξηραμένα που θα βρείτε να πωλούνται έτοιμα στο εμπόριο όπως και κάποια σε έτοιμες συνθέσεις, ως διακοσμητικά στο εσωτερικό κεριών κλπ. και παρατηρείτε ότι σχεδόν διατηρούν το αρχικό φυσικό τους χρώμα, είναι εκ των υστέρων επεξεργασμένα/βαμμένα με αραιωμένη μπογιά αντίστοιχης απόχρωσης, κάτι που φυσικά μπορείτε και εσείς να κάνετε, ειδικά σε μήλα, αχλάδια κλπ που η διαδικασία ξήρανσης τα σκουραίνει αρκετά χρησιμοποιώντας απλά ακρυλικά χρώματα ή και τέμπερες.
Η όλη διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε φούρνο μικροκυμάτων, απλώς αφ΄ενός η ποσότητα που θα χωρέσει εκεί είναι πολύ μικρότερη που σημαίνει ότι πρέπει να την επαναλάβετε αρκετές φορές, αφ΄ετέρου επειδή γενικά στα μικροκύματα η διαδικασία απόψυξης ή ψησίματος είναι πολύ πιο "απότομη" με πιθανό αποτέλεσμα τα φρούτα να ξεραθούν πολύ γρήγορα παραπάνω απ΄όσο θέλετε, το δε χρώμα και σχήμα τους να αλλοιωθεί αισθητά.
Τρίψτε - ανακατέψτε ελαφρά τα κομμάτια φρούτων, μπαχαρικών, λουλουδιών κλπ. με το άρωμα και βάλτε τα σε έναν δίσκο, θα αρωματίζουν πολύ όμορφα όποιον χώρο τα τοποθετήσετε, ενώ αν τα βάλετε σε μικρά σακουλάκια ή και απλώς τα δέσετε σ΄ένα τούλι και τα βάλετε μέσα σε ντουλάπες και συρτάρια επίσης θα σκορπίζουν το άρωμά τους για πολύ καιρό.